Skip to Content

Slaaplamp peuter; nachtlampje voor als je kind met licht aan wil slapen

Slaaplamp peuter; nachtlampje voor als je kind met licht aan wil slapen

Bang zijn voor het donker is een angst waar we waarschijnlijk allemaal wel ervaring mee hebben. En zo niet, dan kunnen we ons er in ieder geval goed een voorstelling van maken. In verhalen en films herbergt de nacht vaak enge figuren – van spoken tot weerwolven – en kun je je maar beter niet buiten vertonen.

In de geschiedenis en cultuur heeft het donker dan ook vaak symbool gestaan voor het beleven van angstige momenten. De angst voor het donker en de nacht is het meest duidelijk te zien bij kinderen.

Misschien kun je je nog herinneren dat je vroeger als kind zelf bang was voor het donker en een nachtlamp nodig had. Heb je (kleine) kinderen, dan is de kans ook groot dat ook zij niet makkelijk durven te gaan slapen in hun donkere slaapkamertje.

Bang voor het donker

Is je kind bang voor het donker, dan moet je dat in ieder geval serieus nemen. Deze angst zorgt namelijk voor een onveilig gevoel bij je kind, met slaapproblemen, vermoeidheid en het in stand houden van de angst tot gevolg.

Ga er dus altijd serieus mee om en probeer je kind gerust te stellen. Ben je vroeger zelf bang geweest in het donker, dan weet je waarschijnlijk nog hoe dat voelde en hoe graag jij je ouders om je heen wilde hebben op zulke momenten.

Je kind voelt dat waarschijnlijk precies hetzelfde; probeer je dus goed in je zoon of dochter in te leven.

Lees ook: 12 tips voor als je kind bang is in het donker?

Nachtlamp is een uitkomst

De belangrijkste vraag is nu natuurlijk wat je kunt doen om je kind gerust te stellen en hem of haar weer lekker te laten slapen. Je kind troosten als het angst heeft is belangrijk, maar is geen structurele oplossing.

Uiteindelijk moet jouw kindje namelijk leren om zelfstandig in zijn om in de kamer te kunnen slapen, zonder jou steeds te roepen. Eén van de gemakkelijkste en meest doeltreffende oplossingen om angst voor het donker in te perken is het gebruik van een nachtlamp, dit geeft toch een stuk minder licht dan hanglampen.

Met een nachtlamp breng je namelijk een stukje veiligheid en geruststelling in de slaapkamer van de kleine; grote kans dat slapen daardoor een stuk gemakkelijker gaat!

Verschillende functies

De nachtlamp als oplossing voor angstige kinderen is ideaal omdat deze niet alleen voor een veilig gevoel zorgt, maar vaak ook nog andere functies heeft.

Naast het geruststellende licht dat een nachtlamp geeft, kan deze namelijk soms ook slaapliedjes laten horen, mooie plaatjes op bijvoorbeeld het plafond projecteren en je kind helpen bij het opbouwen van een goed slaapritme.

Daarnaast is één van de handige functies van een nachtlamp dat deze vaak automatisch uitschakelt. Dat is natuurlijk handig als je kind eenmaal slaapt. Een nachtlamp zorgt met zijn verschillende functies dus voor een kindvriendelijke omgeving en een positief effect op de nachtrust van je kind.

Lees ook: Slaapliedjes met tekst voor baby’s en kinderen als het tijd is om te gaan slapen

Nachtlamp in de kinderkamer

Naast de praktische kant is een nachtlamp natuurlijk ook een superleuke aanvulling op de kinderkamer! Een nachtlamp is er namelijk in veel vrolijke en speelse kinderuitvoeringen. Lieve beertjes, olifantjes of bijtjes zorgen voor een extra leuke kinderkamer.

Ook een nachtlamp met als thema een specifiek tekenfilmfiguur is een goed idee omdat je kind dit met positieve gevoelens associeert. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een Smurfennachtlamp of aan een stoere nachtlamp van Cars.

Bovendien zijn veel nachtlampen voorzien van geluid of slaapliedjes die zacht worden afgespeeld. Het zijn juist deze details die een grote bijdrage leveren aan een veilig en knus gevoel voor je kind en die van elke slaapkamer weer een fijne plek om te slapen maken.

Welke soort nachtlamp?

Bij de vraag welke soort nachtlamp je moet kiezen kun je rekening houden met verschillende aspecten. Wil je bijvoorbeeld een nachtlamp die aan het plafond hangt of één die naast het bed van je kind staat? Of kies je voor een nachtlamp in de vorm van een knuffel? En wil je dat de nachtlamp slaapliedjes afspeelt?

Een nachtlamp naast het bed geeft direct een veilig gevoel en zorgt voor een lichtje binnen handbereik, terwijl een plafondlamp ook als projector kan dienen. Een lieve, zachte knuffel zoals een beer, pinguïn of smurf, stelt je kind gerust en is bijvoorbeeld voorzien van een handig lampje in de buik.

Daarnaast kun je een onderscheid maken tussen nachtlampen op netstroom, op een batterij of met een oplaadbare accu.

Zelf hebben we voor de één een flexibele lamp en voor de ander een roze tafellamp die we gebruiken als nachtlampje; daar zit een klemmetje aan vast en kunnen we dus makkelijk aan het bed bevestigen en geeft niet zo heel veel licht.

Babyprojectors

Een babyprojector is een goede keus als je de kinderslaapkamer naast licht ook nog een vleugje magie wilt geven. De kans op bange kinderen in het donker is met een dergelijke babyprojector nihil!

Deze nachtlamp projecteert namelijk sterretjes of andere leuke figuurtjes op het plafond. Je kunt bij deze categorie vaak kiezen voor plafondlampen en staande lampen, die dan gewone lamp en projector in één zijn.

Zo’n babyprojector brengt niet alleen een magische sfeer voort, de lamp is vaak ook voorzien van leuke slaapliedjes of rustige muziek. Samen zorgt dit voor een veilig gevoel en een goede nachtrust, waardoor een babyprojector één van de leukste en meest effectieve oplossingen voor onrustige baby’s (en slaperige mama’s) is!

Slaaptrainers

Heeft je kind ‘s avonds moeite met in slaap vallen of juist ‘s ochtends moeite met blijven liggen? Voor jezelf kan dat frustrerend zijn, zeker als je eens lekker wilt uitslapen. Een slaaptrainer is dan de ideale oplossing.

Hoe werkt een slaaptrainer? De slaaptrainer is een soort nachtlamp die tegelijkertijd je kind helpt te leren wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het uit bed mag. Vaak zorgen een leuke animatie en vrolijke kleuren ervoor dat je kind maar al te graag naar zijn slaaptrainer ‘luistert’.

Het lampje bestaat bijvoorbeeld uit een leuke koe of een schaap dat op de door jou ingestelde tijden slaapt en weer wakker wordt. Je kind mag pas zijn of haar bed uit als ook de koe of het schaapje zijn ogen open heeft gedaan.

Een leuke manier om je kind tijdsbesef aan te leren en voor jou dé manier om iets langer te kunnen blijven liggen!

Een effectieve oplossing

Lekker slapen begint voor een baby of kind dus bij een omgeving waarin het zich veilig voelt. Een nachtlamp staat dan ook aan de basis daarvan. Hoewel een nachtlamp eigenlijk een heel eenvoudige oplossing is, is het bijzonder effectief.

Het kleine beetje licht of de vrolijke, speelse projecties in de slaapkamer zorgen er namelijk voor dat je kind net genoeg kan onderscheiden om niet meer bang voor het donker te hoeven zijn. Daarmee creëer je dan ook een veilig, warm en knus gevoel – de voorwaarde voor een goede nachtrust met fijne dromen.

Slaap lekker!

Kortom, als het om kinderen gaat dan mag een nachtlamp eigenlijk in geen enkele kinderkamer ontbreken. Het geeft je kind een goede basis en een vertrouwd gevoel.

In het geval van een slaaptrainer helpt het je kind ook nog eens om een goed slaapritme aan te houden of op te bouwen. En voor je kind is zo’n mooie nachtlamp natuurlijk een cadeautje!

Om de nachtrust helemaal goed te laten beginnen mag tot slot een echte mama- of papaknuffel natuurlijk niet ontbreken. Stop je kind lekker in, geef hem of haar een goede knuffel en nachtzoen en doe voordat je weggaat de nachtlamp aan.

Slaap lekker!

Redactie Mamaliefde