Skip to Content

Puber slaapkamer opruimen; 9 tips om het zelf te laten doen

Puber slaapkamer opruimen; 9 tips om het zelf te laten doen

Eén van de dingen waar je als puberouder misschien behoorlijk van gestrest raakt, is de aanblik van de slaapkamer van je zoon of dochter. Kan jij het niet langer aanzien en wil je nu toch echt dat hij of zij ZELF de slaapkamer opruimt? Dan hebben we hier misschien wel de gouden tips voor je!

Houd het leuk!

Allereerst: je puber is de eerste die last heeft van zijn kamer. Je kunt hoog en laag springen, maar wat heb je eraan om steeds knallende ruzie te hebben over zijn kamer, terwijl hij (zij) degene is die er moet slapen en leven?

Mochten ook deze tips niet helpen, die hieronder volgen, houd dat dan in je achterhoofd. Jij kunt aangeven wat de consequenties zijn en daarmee is het gewoon klaar.

Want hoe harder jij blijft pushen, hoe meer het een machtsspelletje wordt.

En daarmee maak je het je puber juist onmogelijk om te gaan opruimen. Want opruimen betekent dan dat jij gewonnen hebt! Tja, dat wil je als oprechte puber natuurlijk niet…

‘Goed, als jij je daar prettig bij voelt, prima. Maar ik was alleen je kleren die in de wasmand liggen en niet die ergens op je kamer rondzwerven.

Stofzuigen kan ik niet in die bende, dus mag je ook zelf doen. Ik leg wat schoon is voor je deur, kun je het zelf weer opruimen.’ Zoiets en dan klaar!

Leer je kind opruimen

Dingen doen betekent vaak dat je eerst moet weten hoe. Dat geldt ook voor opruimen. Heb jij altijd achter de kont van je kind aangehold om alles op te ruimen?

Tja, dan weet hij of zij niet beter en kun je het eigenlijk je kind niet eens aanrekenen. Neemt niet weg dat je mag verwachten dat een puber snapt dat je afval in een prullenbak gooit en was in een wasmand.

Dus geef even instructies en vertel er vriendelijk bij dat je hem of haar nu die verantwoording geeft omdat ze daar nu oud en wijs genoeg voor zijn (even slijmen helpt!).

Af en toe rustig eraan herinneren kan bij sommige pubers helpen, want als ze het niet gewend zijn moeten ze er echt even aan wennen!

Praten kan helpen…

Leg je kind uit waarom je vindt dat het anders moet.

Waarom was in een wasmand beter werkt (wordt het gewassen, raak je het niet kwijt, grijp je niet mis, natte kleding komen vieze vlekken in die er niet meer uitkunnen enz.), waarom het hygiënischer is als afval netjes wordt weggegooid en waarom het gezonder is als er minder stof in de kamer huist.

Anders gezegd: dat de vloer leeg is, zodat er met een stofzuiger doorheen gegaan kan worden (en die stofzuiger vind je daar…).

Lui zijn is eh… normaal?

Pubers en niet te veel willen doen, is niet vreemd. Pubers zijn met heel andere dingen bezig die voor hen veel belangrijker zijn. Sociale zaken, bijvoorbeeld. Dát is van levensbelang.

Zo’n overvolle wasmand niet. Totdat er net dat mooie shirt nog onder het bed blijkt te liggen en je kind dat net NU aan wilde…

Tja, foutje, bedankt. Maak het je kind wat gemakkelijker door gewoon een eigen wasmand te geven die het op zijn eigen kamer zet. Een prullenbak.

En die stofzuiger moet zo voor het grijpen liggen, want eerst een kast moeten verbouwen voordat je kind erbij kan is ook niet echt bevorderlijk (en je geeft er ook niet het goede voorbeeld mee…).

Trap er niet in!

Heb je eenmaal gezegd dat JIJ geen poot meer uitsteekt om de slaapkamer op te ruimen van je kind, doe dat dan ook nooit! Je puber heeft heel goed in de gaten als je het wel doet én zal dus voortaan lekker zo doorgaan. Want moeder (of vader) doet het uiteindelijk toch wel.

Gewoon NIET doen. Als hij of zij ervoor kiest om in een zwijnenstal te willen leven, prima, het is zijn of haar holletje. Niet die van jou!

Schenden van privacy

Tja, eigenlijk mag je nooit de privacy schenden van je kind. Veel pubers zullen uit hun dak gaan als je ook maar iets aanraakt in hun eigen domeintje.

Is jouw kind ook doosbenauwd dat je ook maar 1 stap in die kamer zet? En ben jij bang dat het nu echt te vies wordt en je kind dus niet meer veilig is in die kamer?

Dan zit er niks anders op: dan ga je dreigen! Je hebt nog 1 week de tijd om de boel op te ruimen, anders doe ik het!

Werkt enkel en alleen bij pubers die daardoor uit hun dak gaan en dus uit wanhoop dan maar zelf gaan opruimen. Bij alle overige pubers kun je je beter aan punt 5 houden…

Complimentjes geven!

Ook al doen ze zich groot voor, een puber vindt het echt nog wel fijn als papa en mama trots op hem zijn. Ruimt hij uit zichzelf iets op? Helpt hij jou zomaar spontaan bij één of andere klus?

Laat hem weten dat je het waardeert! Dat zal hem meer motiveren om zelf iets te doen, dan wanneer hij altijd alleen maar commentaar over zich heen krijgt.

Wees duidelijk

Soms (oké, heel soms) is het geen kwestie van geen rommel op willen ruimen, maar zien zij rommel anders dan jij bedoelt. Leg dus uit wát je dan wil dat er gebeurt.

Gaat het om de was, om de troep op de kamer, om de vuile glazen die gewoon weken op zijn kamer staan of nog iets anders?

Specifieker uitleggen waarvan jij denkt dat het anders moet, kan soms ook gewoon de oplossing zijn!

Geen zakgeld voordat…

Krijgt je puber zakgeld? Je zou kunnen zeggen dat het zakgeld alleen overgemaakt wordt (of gegeven wordt) als hij zijn kamer bijhoudt. Leg er even bij uit dat het niet is om hem te pesten, maar om het leefbaar te houden.

Want vuile vaat op een kamer en dat soort zaken gaat natuurlijk verder dan alleen maar een beetje rommel. Dan komen we ook uit op gezondheidskwesties.

Wil Cats
Volg me via: