Skip to Content

Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer

Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer

Tijdens de kerstvakantie hebben we hier in huis behoorlijk geklust. We hebben namelijk een mini-homemakeover gedaan waarbij de slaapkamers zijn doorgeschoven. Wij zelf naar de zolder, onze oudste dochter naar onze kamer en onze zoon naar haar kamer. Zo kreeg iedereen een ruimere kamer. Dit was ook een prima mogelijkheid om wat te doen aan de inrichting van de kamers.

We vroegen dochterlief wat zij graag zou willen en het antwoord was duidelijk; een prinsessenkamer met roze en goud. Met behulp van Pinterest deed ik wat inspiratie op voor projecten op haar nieuwe kamer en daarna was het tijd om aan de slag te gaan.

Prinsessenkamer

Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde
Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde
Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde
Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde
Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde
Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde
Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde
Prinsessenkamer voor peuter meisjes als slaapkamer - Mamaliefde

Make-over tijd

Nadat de kamer leeg was en ik de muren weer een beetje had bijgewerkt met witte muurverf kon de grote verhuizing beginnen. Nu zou het logisch zijn om als eerste het bed en de overige slaapkamermeubels zoals kasten door te schuiven. Wij pakten het iets anders aan. Het bed paste namelijk niet door de deur heen en moest uit elkaar en uit gemakzucht liet ik dat klusje over aan manlief. Kon hij ook een bijdrage leveren.

Terwijl ik bezig was heeft zij zelf het speelgoed verhuisd dat ik had klaargezet om mee te nemen naar haar nieuwe kamer. Op haar oude kamer had ze een enorme kast staan waar al snel heel veel in weggelegd wordt met als gevolg dat het overzicht kwijt is. Haar broer had daarentegen nauwelijks speelgoed op zijn kamer.

Een deel mocht dus blijven zodat hij wat meer speelgoed kreeg en verder was ik kritisch in waar überhaupt mee gespeeld werd of gewoon weg gedaan kon worden.

Lang leve Ikea

Hiervoor heb ik een aantal (speel)hoekjes ingericht, toch die pedagogische achtergrond ;-) Zodat het ook uitdagender wordt om er mee te spelen. Ook een deel van het speelgoed van beneden zoals het poppenhuis en de Ikea Duktig keuken gingen naar boven. Zonder de kerstboom en overige decoratie en dit speelgoed werd dit ook meteen een stuk rustiger. Hier zal ik in een latere blog verder op ingaan.

Haar wens was dus een prinsessenkamer en de favoriete prinsessen zijn nog steeds Elsa en Anna van Frozen. Nu hebben zij vooral veel blauw, maar dat kan prima gecombineerd worden. Rondom haar bed hebben we er een echte prinsessenhoek van gemaakt. Ze heeft van Frozen een dekbed en met oma ooit eens een doos / nachtkastje gemaakt met Frozen-bekleding.

Van haar vierde verjaardag hebben we ook twee grote plastic posters van Anna, Elsa en Olaf. Omdat het bed ook de afscheiding is van de boekenkasten hebben we de posters gebruikt als achtergrond. Daar tussen nog wel een roze sprei opgehangen om de kleur roze wat meer terug te laten komen.

Nu was het idee om het Ikea Kura bed te hacken en er een huisje te maken door boven het frame een dak aan te brengen. Echter met het hemeltje en de schommel voor de knuffels moesten er keuzes gemaakt worden. Naast het bed, zoals in eerste instantie het idee was, paste namelijk niet zo goed. En zo is het ook prima.

De prinsessenkamer komt ook terug in de verkleedhoek waar ze natuurlijk een aantal prinsessenjurken heeft hangen van Anna, Elsa, Sneeuwwitje, Pocahontas, Sophia het prinsesje, een Spaanse en middeleeuwse prinses. Ik heb nog even getwijfeld om ook wat kroontjes in de kamer te verwerken maar vond het dan al snel te druk worden.

Thema kleuren; roze met goud accenten

De kleuren die ze had uitgezocht voor haar kamer waren roze en goud. Nu kan je natuurlijk een muur gaan verven, maar ik was bang dat de kamer dan nog donkerder zou worden en wie weet wil ze over twee jaar wel weer een ander kleurtje.

Daarom hebben we de muren heel rustig wit gehouden als basis en er voor gekozen om te werken met roze aankleding en hier en daar wat goud als accentkleur voor de kinderkamer accessoires.

Zo is de afscheiding met de walk in-bibliotheek roze. Dit is eigenlijk gewoon een bedsprei en heeft bijna het formaat (eigenlijk net te smal). Een beetje improviseren maar zo rond het bed wel lekker warm en zacht. Ook hebben we nieuwe gordijnen gekocht. Deze mocht ze zelf uitzoeken.

Dit waren de gordijnen, of eigenlijk vitrages, van haar eerste voorkeur. Later zag ze ook nog dikke donkerroze gordijnen met Frozen maar ik was bang dat het dan te druk zou worden.

Voor het raam hangt er een verduisterend rolgordijn dus in principe zijn de gordijnen puur decoratief en is vitrage voldoende. Deze hebben we rondom twee haakjes gedrapeerd. Omdat ze de slaapkamer aan de voorkant heeft, hebben we bij het raam een strook raamdecoratie opgehangen om de inkijk iets te verminderen.

Aan de bovenkant hebben we een roze met gouden tassel opgehangen om het goud weer terug te laten komen. Ik heb wel gezocht naar roze met gouden gordijnen maar helaas niets gevonden en vond dit wel een goed alternatief voor op de kinderkamer.

Ook in de speelgoedhoekjes hebben we de kleur roze terug laten komen. Zo heeft het roze kinderservies een prominente plaats gekregen in het keukentje, hangt er een roze handdoek aan de deurknop en heb ik de kruk onder het kooktoestel vervangen door twee roze met gouden deurknoppen. O

ok de deurknoppen van de witte slaapkamerkast heb ik vervangen door deze knoppen (zaten er vier in een verpakking). Een roze keukenschort aan de zijkant maakt het geheel af. Hier hebben we het goud ook terug laten komen door rondom het keukentje een huisje te plakken van kurktape met gouden hartjes.

In de verkleedhoek hangen roze gordijnen, deze zijn wel wat dikker zodat je er niet doorheen kan kijken. Op de rommelmarkt heb ik ooit een roze plastic kaptafeltje en krukje gekocht. Nu zou ik hem liever in een houten variant zien, maar ze speelt er graag mee en daar draait het tenslotte om.

Bij de speelgoedkast hangt een spiegel met zachte roze lijst, een hartvormige roze kleedje en een krukje met roze zitje. In de speelgoedkast hebben we plastic bakken waar het speelgoed in zit dat met roze deksels wordt afgesloten.

Op de muur hebben we ook het roze met goud terug laten komen met behulp van wandstickers. Na wat vergelijken ben ik uitgekomen op een A4-vel met roze en een vel met gouden stickers van 3cm doorsnede. Andere vellen hadden een verloop in de kleuren of waren meer richting koper dan goud.

We hebben bewust gekozen voor een muur omdat anders de kamer al snel te druk wordt. Toch hebben we er een aantal op de deur laten komen, met roze is hier namelijk haar sterrenbeeld kreeft mee uitgebeeld ;-)

Ook op de vloer ligt er een roze kleed. Een moment is er getwijfeld tussen een roze kleed met hinkstapspel, een roze / groene met huisjes en wegen en een Frozen-vloerkleed. Met het wegenkleed van beneden wordt echter niet zoveel gespeeld en Frozen wilde ik toch zoveel mogelijk proberen te beperken. Het roze hinkstapkleed leek me voor op de langere termijn beter.

Welk thema / kleur heeft de slaapkamer van jullie dochter?

Linda van Aken