Skip to Content

Kindermatras 90x 200; welke is de beste? Pocketvering of toch koudschuim

Kindermatras 90x 200; welke is de beste? Pocketvering of toch koudschuim

kindermatras zorgt namelijk voor een goede nachtrust en daarmee voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind.

Ook gedurende de nacht! Maar wat is nu eigenlijk een goed matras en waar moet je op letten bij de aankoop van een nieuw matras?

Slaap is goed voor de ontwikkeling van je kind

Wist je dat slapen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind? Zo heeft slaap invloed op de groei van het lichaam en de hersens. Wanneer kinderen niet voldoende slapen kan er mogelijk een groeiachterstand optreden.

Tijdens de slaap worden er namelijk nieuwe groeihormonen aangemaakt, deze herstellen beschadigde cellen en helpen dode cellen te vervangen. Dit hormoon wordt echter met name aangemaakt wanneer het kind zich in een diepe slaap bevindt.

Als een kind erg slecht slaapt, zal deze relatief weinig tijd doorbrengen in een diepe slaap waardoor dit dus een groeiprobleem zou kunnen veroorzaken.

Naast de groei is slaap heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersens. De hersens groeien met name in de REM-fase (Rapid Eye Movement).

Kinderen brengen relatief gezien veel meer slaaptijd door in deze REM-fase, namelijk de helft van de slaaptijd. Gedurende deze tijd groeien de hersens en worden, net als bij volwassenen, de gebeurtenissen van de dag verwerkt.

Oftewel; een goed matras is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar waar let je op bij de aanschaf?

Naast natuurlijk het budget dat je te besteden hebt en het formaat van het bed. Of je nu gaat voor een ledikant, groot ledikant, juniorbed of je kind al in een ‘normaal’ bed slaapt.

Waar let je op bij de keuze voor een 90×200 matras voor je kind?

De meeste matrassen zijn gemaakt van polyether. Dit is betaalbaar, makkelijk op maat te maken en goed schoon te houden en overal verkrijgbaar.

Een kind lijkt weinig verschil te merken van matras en kan in principe overal slapen. Zo valt onze zoon zelfs op de grond of op zijn leunstoel in slaap, in plaats van zijn bed. Voor iets meer comfort en ondersteuning van het lichaam is het toch belangrijk om iets verder te kijken.

Daarom deze 4 aandachtspunten voor het uitzoeken van een passend kindermatras. Dat natuurlijk voor ieder kind en situatie weer anders kan zijn.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=F0cIAW1xORo]
In dit filmpje wordt er gesproken over kindermatrassen voor een ledikant, maar is voor een groot deel ook relevant voor 1-persoonsbedden.

  • Ventilatie: Niet alleen volwassenen transpireren ‘s nachts, ook kinderen kunnen het warm krijgen op een matras met slechte ventilatie.
  • Stevigheid en vering: Is het matras hard? Of veert het in als je kind erop gaat liggen? En veert het ook weer terug? Dat is een maat voor de kwaliteit van een matras. Wat absoluut niet goed is, is dat het matras zacht is, maar het mag ook niet echt hard zijn. Om zeker te weten of de hardheid goed is voor uw kindje kunt u met de vlakke hand op het matras drukken. Als uw vlakke hand 1 tot 2 cm wegzakt in de matras is het goed. Materialen die goed zijn voor een kindermatras zijn bijvoorbeeld latexrubber of koudschuim waarvan koudschuim absoluut beter is dan latex.
  • Wasbaarheid: Veel kleine kinderen zijn ’s nachts nog niet droog. Ook als zij al zindelijk zijn en ze slapen zonder luier, kan er altijd een ongelukje gebeuren. Bij voorkeur op 60 graden, dit werkt namelijk huisstofmijtdodend.
  • Lichaamsondersteuning: Veel matrassen geven minder goed steun, zeker als je kindje nog licht is. Welke doen het wel goed? De consumentenbond geeft daarover goede informatie.
  • Dikte matras: De dikte van een kindermatras zou minimaal 10 cm moeten zijn maar liever iets dikker.
  • Certificeringen: Deze bieden zekerheid met betrekking tot de veiligheid: bijvoorbeeld het CertiPUR, Öko-Tex, Body-wholesome textiles, LGA-certificaat.
  • Materiaal: De meeste kindermatrassen worden gemaakt van Polyether, latex en Koudschuim. Koudschuim met een hoge HR-waarde is verreweg het beste. Koudschuim wordt in Nederland in elk ziekenhuis gebruikt omdat dit totaal probleemloos is, veilig is, goed ventileert en zeer veerkrachtig is. Dit in tegenstelling tot polyether of latex. Polyether is voor kindermatrassen eigenlijk niet geschikt omdat het niet veerkrachtig is en een gesloten celstructuur heeft. Door de gesloten celstructuur is het ventilerende vermogen minimaal en juist het ventilerende vermogen is zo belangrijk. Het grootste nadeel van polyether is echter de veerkracht. Polyether mist veerkracht die zo belangrijk is omdat een kindermatras over het algemeen relatief dun gemaakt wordt. Hoe dunner de matras hoe veerkrachtiger het materiaal zou moeten zijn.
  • Antiallergeen: Is het matras antiallergisch zonder chemische toevoegingen?
  • Waar geproduceerd: Land van herkomst. Kies voor een Europees product. Europese producten voldoen aan de strengste kwaliteit eisen.
  • Wat is de garantie van het matras en hoe lang moet het meegaan? 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar of 10 jaar? Een matrasje voor de wieg is maar nodig voor een paar maanden, een ledikant tot je kind 2/4 jaar is en zodra het naar een eenpersoonsbed gaat, wordt een matras echt belangrijk. Let op dat er in dit matras nog geen zones mogen zitten. Pas als je kind rond de 12/14 jaar is heeft zij/hij over het algemeen een dikker en steviger matras nodig waar wel zones (schouders en heupen) in zitten.

Royal Health – Prima Donna matras

Waar op letten bij aankoop kindermatras - Mamaliefde.nl

Het Prima Donnamatras, dat echte slaapcomfort biedt en tot de kwalitatief absolute top behoort. Zeker als je het spiegelt aan bovenstaande adviezen.

Het wordt niet voor niets ook gebruikt voor de kindermatrassen in het Amsterdams Medisch Centrum. Zo zorgt een toplaagje van 4 cm traagschuim voor een drukverlagend effect. Onder het traagschuim wordt een koudschuim HR 55 gebruikt dat zeer veerkrachtig is en zeer goede ondersteuning biedt

Je kind zal genieten van dit extra comfort. De dikte van het Prima Donnamatras, inclusief luxe afritsbare tijk, is een royale 16 cm. Kindermatras Prima Donna is gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen. Het heeft alle testen en keuringen van belang doorstaan en is dus medisch gekwalificeerd en heeft alle mogelijke certificaten. Zoals het Certipur, hygcen, oko-tex en meer.

De comfortabele stretchtijk is gewatteerd en gebiest. Dit is een organisch tijk die ook het GOTS-certificaat heeft. Om deze tijk zo te krijgen zijn ze bijna een jaar bezig geweest. De Organic tijk is volledig natuurlijk (biologisch geteeld) en absoluut vrij van enige chemische toevoegingen.

Het textiel mag alleen een GOTS-label dragen als er enkel gebruik is gemaakt van verfprocessen die voldoen aan strenge eisen op gebied van niet-giftige stoffen en milieuvriendelijkheid. Het heeft een opengewerkt breisel voor extra ventilatie. De tijk is doormidden te ritsen en kan gewassen worden op 60 C.

Dit matras vind je hier.

Andere goede kindermatrassen vind je hier of hier vind je ook zeer betaalbare matrassen.

Ervaringen met een goed matras

Hoe het matras bevalt? Het is ten eerste ideaal dat hij op maat gemaakt is. Ze slaapt in het standaard Ikea Kura-bed dat nu als hoogslaper staat en het valt op dat er anders een kleine 10 cm ruimte overblijft.

Aangezien dit matras op maat is gemaakt en iets langer, past het dus ook precies. Geen randen langs de kant dus. Daarnaast ligt hij erg lekker, zelfs als het even een klim is kruip ik graag ‘s avonds even naast onze dochter. Dat vindt ze altijd erg fijn, en ik ook ;-) Soms kijken we dan nog even een kort filmpje op de telefoon ;-)

Het overkomt me ook regelmatig dat ik dan naast haar in slaap val, soms zelfs iets eerder. Het valt me ook op dat het een vrij stevig matras is.

Natuurlijk verschillen meningen over wat een goed matras is, maar ik ben wel voorstander van stevigheid, dat ondersteunt je lichaam toch net iets meer. Dit is dus een matras waar we ook op de lange termijn gebruik van kunnen maken.

Waar hebben jullie op gelet bij de keuze voor een matras?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)