Skip to Content

Tienerkamer jongen & meisjes inrichten; ideeën en voorbeelden

Tienerkamer jongen & meisjes inrichten; ideeën en voorbeelden

Een tienerkamer moet een plek zijn waar je kind kan ontsnappen aan de wereld, zich kan ontspannen en zichzelf kan zijn. Het is een plek om tot rust te komen, te studeren en te slapen. Daarom is het belangrijk om bij het inrichten een aantal dingen in gedachten te houden.

Ten eerste moet de kamer groot genoeg zijn voor alle spullen die je tiener nodig heeft, maar het moet ook een plek zijn waar ze zich comfortabel voelen. Ten tweede moet de kamer gemakkelijk te onderhouden zijn, zodat je tiener niet uren bezig is met het opruimen van de kamer.

Ten slotte moet de kamer een uitnodigende en aantrekkelijke plek zijn, waar je tiener graag thuiskomt.

Kies een rustige kleurschema

Wanneer je een tienerkamer ontwerpt, is het belangrijk om de kleuren die je gebruikt rustgevend te houden. Overweeg voor de muren een neutrale tint zoals grijs of beige. Deze kleuren zullen je kind niet afleiden als je kind bijvoorbeeld huiswerk moet maken of slapen.

Mocht je kind toch graag kleur op de muur willen; houd dit dan beperkt tot 1 muur. Natuurlijk kun je ook een accentkleur toevoegen aan de kamer door het gebruik van accessoires en beddengoed.

Creëer genoeg opbergruimte

Een ander belangrijk aspect van het inrichten van een tienerkamer is het creëren van voldoende opbergruimte. Met name tienermeisjes hebben over het algemeen meer spullen dan tienerjongens, zorg dus voor extra kasten of opslagnetten aan de muur.

Het is ook belangrijk om gemakkelijk toegankelijke opslagruimte te hebben voor studiebenodigdheden en boeken.

Kies meubels die multifunctioneel zijn

In een tienerkamer is het belangrijk om de meubels multifunctioneel te maken. Bijvoorbeeld, in plaats van een gewone bedframe, overweeg dan een bed met opbergruimte eronder.

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het bureau; koop niet alleen een tafel maar zorg ook voor lades of kasten onder het bureau. Voor jonge dames kan het bureau ook gebruikt worden als make-uptafel.

De slaapplek

Tips voor het inrichten van een tienerkamer

De slaapkamer is natuurlijk in eerste instantie bedoeld om te slapen. Zorg dus voor een comfortabel bed en een goed stevig matras. Houd hierbij ook rekening met de wensen van je kind en de beschikbare ruimte; heb je een kleine kamer kies dan bijvoorbeeld voor een hoogslaper zodat je de ruimte eronder op een andere manier kan gebruiken.

Heeft je kind veel vriend(inn)en die blijven slapen, kan een bed met een uitschuifbare lade met tweede matras handig zijn.

Ook het bedtextiel moet natuurlijk wel tienerproof zijn; van een roze prinsessendekbed zal je kind niet heel blij worden. Wat onze dochter wel leuk (of lekker) vindt zijn macarons; dus een roze macarondekbed, met aan de andere kant een patroon met dots is natuurlijk een schot in de roos.

Terwijl onze zoon voor een dieren dekbedovertrek heeft gekozen met een lief hondje, en natuurlijk moeten een aantal knuffels die dan gezelschap houden. Eventueel kun je nog wat extra kussens toevoegen.

Studie / werkruimte

Je kind krijgt van school natuurlijk huiswerk mee dat gemaakt kan worden, dit kan beneden aan de eettafel maar veel kinderen vinden het ook fijn als ze dit rustig op hun eigen kamer kunnen doen.

De een wil relaxed op bed liggen om het huiswerk te maken, de ander heeft echt een bureau nodig om aan te zitten. Om op de laptop te werken is het ook handig als deze in de buurt is van een stopcontact zodat hij opgeladen kan worden.

Als het bureau voorzien is van lades of kastjes kunnen daar alle losse dingetjes in opgeborgen worden zodat het werkblad vrij blijft.

De chillplek

Een andere geweldige tip voor het inrichten van een tienerkamer is het toevoegen van een chillplek. Dit kan een plek zijn waar je kind kan ontspannen met vrienden, of alleen met een boek.

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een comfortabele bank, xxl-zitkussen of een hangstoel. Eventueel kun je ook led-verlichting, computer, stereo-installatie of tv neerzetten.

Een koelkast

Pubers zijn natuurlijk flink aan het groeien en hebben altijd honger. Ze nemen daarom van alles mee naar hun kamer om te eten, in plaats van beneden aan tafel.

Grote kans dat je kind heel blij wordt van een minikoelkastje op zijn of haar kamer zodat ze niet iedere keer naar de keuken hoeven te lopen (al is de kans ook groot dat je ze dan nog minder ziet). Meisjes kunnen deze ook gebruiken om hun make-up of verzorgingsproducten koel te houden.

Veel tieners houden ervan om videogames te spelen of films te kijken, dus het is een goed idee om een game- of entertainmentruimte toe te voegen aan de kamer. Voeg een tv of een gameconsole toe, en overweeg het toevoegen van een dvd- of Blu-ray-speler.

Linda van Aken