Skip to Content

Vloerkleed kinderkamer; hoe kies je de beste voor jongens en meisjes?

Vloerkleed kinderkamer; hoe kies je de beste voor jongens en meisjes?

Als ouder is het creëren van een veilige, comfortabele en stijlvolle kamer voor je kind één van de belangrijkste dingen om te doen. Een vloerkleed is een uitstekende toevoeging aan de kinderkamer, omdat het niet alleen zorgt voor extra comfort, maar ook een visuele impact kan hebben op de uitstraling van de kamer.

Het kiezen van het juiste vloerkleed kan echter een uitdaging zijn. In deze blog vind je enkele tips en trucs om je te helpen bij het kiezen van het perfecte vloerkleed voor de kinderkamer!

Bepaal de grootte en vorm van het kleed

Het eerste waar je aan moet denken bij het kiezen van een vloerkleed is de grootte en vorm. Het is belangrijk om een kleed te kiezen dat past bij de grootte van de kamer en de meubels die erin staan. Een te groot kleed kan de kamer overweldigend maken, terwijl een te klein kleed geen impact zal hebben op de kamer. 

Het vloerkleed afbeelden in je kinderkamer

Een handige tip om er zeker van te zijn dat je het juiste formaat vloerkleed voor de kinderkamer koopt, is om het formaat van het kleed eerst op de vloer af te beelden met tape of krantenpapier.

Meet het formaat van het vloerkleed op en markeer de afmetingen op de vloer met tape of krantenpapier. Dit geeft je een beter beeld van hoe het vloerkleed in de ruimte zal passen en of het formaat geschikt is voor de kamer.

Het kan ook helpen bij het bepalen van de beste plek voor het vloerkleed in de kamer. Met deze handige truc kun je voorkomen dat je een vloerkleed koopt dat te groot of te klein is voor de kamer!

Rechthoekig, vierkant rond of ovaal?

Naast de grootte is de vorm van het kleed ook belangrijk. Je kunt kiezen voor een rechthoekig, vierkant, rond of ovaal kleed. De vorm van het kleed hangt af van de vorm van de kamer en de meubels die erin staan.

Overweeg de vorm van het kleed dat het beste bij de kamer past en zorg ervoor dat het kleed niet botst met andere meubels. Een rond vloerkleed bijvoorbeeld, benadrukt andere ronde elementen in je kamer, maar kan ook voor een speels effect zorgen als de kinderkamer voornamelijk rechte lijnen heeft.

Denk na over het materiaal

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een vloerkleed is het materiaal. Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen, zoals wol, katoen, synthetische stoffen en natuurlijke vezels zoals jute en bamboe.

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om te kiezen welk materiaal het beste past bij de behoeften van jouw kind en de stijl van de kamer.

Wollen vloerkleden

Wollen vloerkleden zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en warmte-isolerende eigenschappen. Ze zijn ook van nature vuilafstotend en gemakkelijk schoon te maken.

Een nadeel van wollen vloerkleden is dat ze gevoelig zijn voor motten en schade door vocht, dus zorg ervoor dat je ze op een droge en goed geventileerde plaats bewaart.

Katoenen vloerkleden

Katoenen vloerkleden zijn een andere populaire keuze omdat ze zacht, licht van gewicht en gemakkelijk te onderhouden zijn. Ze zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen, waardoor het gemakkelijk is om een kleed te vinden dat past bij de stijl van de kamer.

Een nadeel van katoenen vloerkleden is dat ze minder duurzaam zijn dan wollen kleden en vatbaar zijn voor slijtage en verkleuring.

Synthetische vloerkleden

Synthetische vloerkleden, zoals polyester en nylon, zijn ook een goede keuze voor kinderkamers vanwege hun duurzaamheid en gemakkelijke onderhoud. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen en zijn vaak betaalbaarder dan natuurlijke vezels.

Een nadeel van synthetische vloerkleden is dat ze minder ademend zijn dan natuurlijke vezels en soms statisch kunnen worden.

Kies het juiste ontwerp

Het ontwerp van het kleed is ook belangrijk bij het kiezen van het perfecte vloerkleed voor de kinderkamer. Overweeg het kleurenschema en de stijl van de kamer en kies een kleed dat past bij de algehele uitstraling van de ruimte.

Als je een drukke kamer hebt met veel patronen en kleuren, kies dan voor een effen kleed om de kamer in balans te houden. Als je een eenvoudige kamer hebt, kun je kiezen voor een kleed met een patroon of felle kleuren om de kamer wat meer pit te geven.

Een leerzaam vloerkleed voor de kinderkamer

Een vloerkleed kan ook een educatieve functie hebben in de kinderkamer. Er zijn vloerkleden met letters, cijfers, dieren, landkaarten en andere educatieve afbeeldingen. Kies een ontwerp dat past bij de leeftijd en interesses van je kind en maak leren leuk en interessant.

Onderhoud en duurzaamheid

Als je eenmaal het perfecte vloerkleed hebt gekozen, is het belangrijk om te weten hoe je het kleed moet onderhouden en hoe duurzaam het is. Kies een vloerkleed dat gemakkelijk te onderhouden is en bestand is tegen slijtage.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe het kleed kan worden gereinigd. Als je kind allergieën heeft, kies dan voor een kleed dat gemakkelijk te reinigen is en niet veel stof vasthoudt.

Wat is een duurzaam vloerkleed?

Als het gaat om duurzaamheid, is het belangrijk om te kiezen voor een kleed dat gemaakt is van milieuvriendelijke materialen en geproduceerd is op een duurzame manier. Kies voor een kleed dat gemaakt is van gerecyclede materialen of afkomstig is van ethische en duurzame bronnen

. Let daarbij ook op waar het materiaal vandaan komt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de productiemethode en het productieproces. Kies voor een kleed dat op een milieuvriendelijke en duurzame manier geproduceerd is. 

Het perfecte vloerkleed kiezen voor de kinderkamer

Een vloerkleed kan een geweldige aanvulling zijn op de kinderkamer, maar het kiezen van het perfecte vloerkleed kan een uitdaging zijn.

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte, vorm, materiaal, ontwerp en onderhoud en duurzaamheid bij het maken van je keuze. Met deze tips en trucs kun je het perfecte vloerkleed kiezen dat niet alleen functioneel is, maar ook past bij de stijl en behoeften van de kinderkamer!

Redactie Mamaliefde