Skip to Content

VTech Marble Rush Ultimate knikkerbaan review; onderdelen uitbreiding sets combineren en bouwplannen

VTech Marble Rush Ultimate knikkerbaan review; onderdelen uitbreiding sets combineren en bouwplannen

Je hebt knikkerbanen en je hebt knikkerbanen. Met name onze zoon is gek daarop; hij vindt het heerlijk om te bouwen. Maar vooral om daarna de knikkers naar beneden te laten rollen of naar filmpjes te kijken van knikkerbanen.

En hij is niet de enige, er is tenslotte zelfs een tv-programma gemaakt waarin knikkerbanen centraal stonden. Er zijn voor kinderen verschillende knikkerbanen beschikbaar, maar niet alle knikkerbanen zijn even makkelijk op te bouwen of even stabiel.

Het was dus even zoeken naar een geschikte knikkerbaan, ook voor kinderen, maar die hebben we nu gevonden! Zelfs een kinderfeestje waarbij meerdere kinderen tegelijk ermee wilden spelen heeft hij overleefd zonder enige ‘kleerscheuren’.

VTech Marble Rush

VTech Marble Rush Ultimate knikkerbaan review; onderdelen uitbreiding sets combineren en bouwplannen - Mamaliefde

Je hebt verschillende sets van de marble rush, iedere set heeft een ander aantal onderdelen zodat het makkelijker is om te bouwen of er andere speciale onderdelen bij zitten. Het voordeel van dit systeem is dat het modulair is; je kan dus heel eenvoudig een knikkerbaan aanpassen of uitbreiden met bijvoorbeeld andere sets. 

Wij kregen de ultimate set met 128 onderdelen om te testen, hier zitten ook onder andere een gemotoriseerd reuzenrad bij (het blijft tenslotte VTech) maar ook een kanon, lanceerder en een trechter.

Bouwen maar

VTech Marble Rush Ultimate knikkerbaan review; onderdelen uitbreiding sets combineren en bouwplannen - Mamaliefde

In het instructieboekje staan drie voorbeelden van knikkerbanen die gebouwd kunnen worden van verschillende levels. Ik had dit eerst niet helemaal door en was vooraan begonnen met bouwen.

De kinderen lagen namelijk op bed en ik wilde dit als verrassing voor ze klaarzetten voor de volgende ochtend.

Nadat ik de eerste opdrachten af was, dacht ik dat ik daarna verder ging met een tweede deel dat daaraan zou komen. Maar dat bleek een andere knikkerbaan te zijn.

Er waren ook niet genoeg grondplaten om ze allebei tegelijk te bouwen, dus kon ik opnieuw beginnen en zocht ik nu wel het derde level op waarbij je bijna alle onderdelen voor gebruikt.

Natuurlijk kunnen de kinderen ook aan zelf aan de slag om hun eigen knikkerbaan te ontwikkelen.

Het voordeel is dat als ze eerst een knikkerbaan van het voorbeeld hebben gebouwd ze weten welke onderdelen er zijn en wat hun functie is. Ieder blokje heeft een eigen kleur, zodat je snel weet welke je nodig hebt.

En kunnen daarna zelf gaan experimenteren en opbouwen. Een ideale oefening voor het ruimtelijk inzicht van je kind.

Eventueel zijn er ook nog stickers die je op de baan kan plakken.

Spelen maar

VTech Marble Rush Ultimate knikkerbaan review; onderdelen uitbreiding sets combineren en bouwplannen - Mamaliefde

De constructie die ik heb gemaakt heeft bijna een week gestaan, de kinderen kregen er geen genoeg van om mee te spelen.

Wel vlogen al snel de knikkers door de hele kamer heen, dus hebben we er twee in het bakje gelegd om mee te spelen en de rest opgeborgen. Daardoor is het risico dat de knikkers kwijt raken toch een stuk kleiner, en worden ze sneller weer gezocht in plaats van met de volgende verder te spelen.

Bovenaan het bouwwerk zit er een trechter waarna ze in een verdeler komen, deze beschikt over licht en geluid maar die kun je los aan- en uitzetten. Ook als je dat niet gebruikt kan er prima mee gespeeld worden.

Wel heel fijn dus dat je dat zelf kunt kiezen. Een ander elektrisch onderdeel is het gemotoriseerde reuzenrad, deze kun je heel eenvoudig aan- en uitzetten met een schuifknop waardoor hij gaat ronddraaien en de knikkers terugrollen richting het begin van de baan om vervolgens opnieuw langs de verdeler te gaan.

Het leukste vonden ze echter nog wel de lanceerder en het kanon dat je manueel moet bedienen om zo de knikkers weg te schieten over de glijbaan naar boven of door de lucht naar een andere trechter.

Dat vergt nog wel enige oefening om de kanon precies in de juiste hoek te plaatsen en ook precies hard of zacht genoeg te drukken zodat hij er niet overheen vliegt of te laag uitkomt.

Ze kregen daar in ieder geval geen genoeg van en dat werd een doel op zich (ook voor mama en papa trouwens, die het natuurlijk ook wel even wilden proberen).

Uitbreidingen

Naast de standaard ultimate set zijn er ook diverse uitbreidingen en kleinere sets te vinden;

  • Adventure Set S100; Met 30 verschillende onderdelen kunnen de tofste knikkerbanen worden gebouwd. Heb je een rijke fantasie? Dan bouw jij natuurlijk in een handomdraai een te gekke zelfbedachte knikkerbaan. Laat je verrassen door de geheime doorgangen, schakelaars en nog veel meer. De kleine knikkerbaan is een mooie startersset om kennis te maken met Marble Rush van VTech. Natuurlijk is deze set te combineren met de andere speelsets van Marble Rush. Lees meer
  • Rocket Set Electronic M100E; Deze prachtige knikkerbaan bestaat uit 75 verschillende onderdelen. Plaats de knikkers in de lanceerzone en laat de knikkers door de knikkerbaan rollen door de vlag te bewegen. Met de lanceerders van deze Marble Rush knikkerbaan kun je de knikkers horizontaal en verticaal lanceren. Luister naar de coole reacties wanneer de knikkers door de racket rollen. Lees meer.

Leeftijdsadvies VTech knikkerbaan

Het leeftijdsadvies van de Marble Rush is vanaf 4 jaar. Vanaf die leeftijd zullen ze de knikkers niet meer zo snel in de mond stoppen en kunnen ze (onder begeleiding) de knikkerbaan opbouwen of daar zelf mee gaan experimenteren.

Ik twijfelde dus heel even of het misschien niet te kinderachtig zou zijn, dat bleek zeker niet het geval. Zelfs met het kinderfeestje toen er 10 kinderen waren in de leeftijd van 7 tot en met 9 was de knikkerbaan de ‘eyecatcher’ waar iedereen mee wilde spelen.

En er veel plezier aan beleefden.

Linda van Aken