Skip to Content

Smartivity Pinball Machine review; zelf houten flipperkast bouwen

Smartivity Pinball Machine review; zelf houten flipperkast bouwen

Als de kinderen ouder worden merk je al snel dat ze vaker ‘online’ spelen dan fysiek met speelgoed, ze zijn hier al snel op uitgekeken of het is  ‘saai’. Zo ook mijn zoon toen hij een foto zag van deze Smartivity Pinball Machine.

Zelf vond ik het wel interessant, dus vroeg ik hem om te reviewen aangezien het is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie Bouw en Constructie.

Eenmaal in huis was zoonlief om; dit is namelijk de ideale combinatie van bouwen en spelen. De rest van de woensdag heeft hij geen beeldscherm meer aangeraakt en dat zegt al veel!

Smartivity Pinball Machine

Bouw een volledig functionele flipperkast met de bouwset ‘Pinball Machine’ van het Indiase merk Smartivity en daag vrienden uit voor een wedstrijdje.

Wie scoort de meeste punten? Het constructiespeelgoed bevat 327 benodigde onderdelen en stapsgewijze instructies om de flipperkast te bouwen. Er komt geen lijm of gereedschap aan te pas.

Smartivity Pinball Machine review

De betrokken wetenschappelijke principes worden uitgelegd in het meegeleverde activiteitenboekje. Uitdagend en educatief speelgoed waarmee kinderen onder andere leren over de werking van hefbomen, stuwkracht en energieoverdracht.

Bouwen maar

Smartivity Pinball Machine review

Dit speelgoed is een van de prijswinnaars in de categorie Bouwen & Constructie; in de compacte doos vind je de bouwset om mee aan de slag te gaan. Eerder hebben we al bouwsets gezien met karton, maar dit is allemaal gemaakt van hout en daardoor een stuk steviger.

De figuren zijn met een laser uitgesneden en kun je eenvoudig uitdrukken. Daarnaast vind je zakjes met elastiekjes in verschillende maten, iedere maat heeft zijn eigen kleur.

Bovenop de doos ligt ook een briefje met de mededeling dat je hiervoor geen lijm en gereedschap nodig hebt. Ideaal; alles wat je nodig hebt zit dus in de doos!

Smartivity Pinball Machine review

Daarna is het tijd om aan de slag te gaan, papa bood aan om zoonlief te helpen in het begin nadat hij toch een beetje werd afgeschrikt door het dikke instructieboekje waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de pinballmachine in elkaar moet zetten.

De afbeeldingen zijn heel duidelijk, wel was het in het begin even zoeken naar welke onderdelen er nodig waren. Op de houten onderdelen staan cijfertjes, maar het was even zoeken naar waar die stonden. Daarna ging het heel voorspoedig.

Heel eerlijk; in de praktijk kwam dit er op neer dat papa het meeste werk heeft in elkaar heeft gezet. Niet omdat zoonlief het niet zelf kon, maar omdat hij het zelf veels te leuk vond… En aangezien zoonlief niet altijd het geduld had om eerst de onderdelen te pakken en klaar te leggen.

Nadat de losse onderdelen in elkaar waren gezet heeft hij wel zelf de pinballmachine in elkaar gezet. In totaal zijn ze hier ruim 2,5 uur mee bezig geweest, het was maar goed dat het een druilerige woensdagmiddag was!

En dan spelen!

Smartivity Pinball Machine review

Zoals in de beschrijving staat; draait dit spel niet alleen om het bouwen maar kan er vervolgens ook mee gespeeld worden. Bij het spel zitten grote en kleine knikkers waarmee er geflipperd kan worden.

Met de gele en rode kleine knikkers wordt de score bijgehouden, deze kun je ook heel eenvoudig resetten zodat je opnieuw kan spelen. Met 4 glazen knikkers en een metalen balletje kun je flipperen.

Onderaan vind je twee knoppen om de flippers te bedienen en te zorgen dat de knikker niet uit het spel raakt. Het metalen balletje werkt toch net iets anders dan de glazen knikkers.

Ze hebben deze apparaten wel eens gezien bij de snackbar of in een gamehal, maar zelf vind ik dit vaak zonde van het geld. Nu waren ze dus dolblij dat ze hun eigen flipperkast hebben.

De rest van de middag en avond werd er dus omstebeurt mee gespeeld in een poging om de highscore die papa had neergezet te verbreken. Ook de dagen daarna en met vriendjes werd er volop mee gespeeld. Hij ligt dus ook constant klaar op het bureau om mee te spelen.

Vanwege het compacte formaat kan hij ook heel makkelijk meegenomen worden naar de kamers boven, of om er beneden mee aan tafel te spelen. In het begin was ik even bang dat de knikkers snel kwijt zouden raken, maar doordat ze er zo graag mee spelen zijn ze er een stuk voorzichtiger mee.

Ook kun je het spel makkelijker of moeilijker maken door een soort ‘springertjes’ in het speelveld te plaatsen. Als deze geraakt worden springen deze de lucht in en kun je extra punten scoren. De ene keer spelen ze liever met, en de andere keer zonder.

Kortom ben je op zoek naar een leuk (fysiek) cadeau voor tieners, of hoop je dat ze minder op hun beeldscherm zitten dan is dit echt een aanrader!

Jury Rapport Speelgoed van het Jaar

De Smartivity Pinball Machine een van de winnaars van Speelgoed van het Jaar in de categorie constructie & bouwen. Het is dus constructiespeelgoed waarmee je met houten elementen een flipperkast kan bouwen.

Dat gebeurt aan de hand van stapsgewijze instructies. Het bouwen vraagt oog voor detail en is een hele klus, maar levert een echt werkende flipperkast op, waarmee gespeeld kan worden.

Het bouwen is leerzaam en uitdagend en zal soms ondersteuning vragen van een volwassene om frustratie te voorkomen. Doordat kinderen tijdens het bouwen zien hoe de onderdelen in elkaar grijpen, leren ze er ook iets mee over mechanica.

Stimuleert ruimtelijk inzicht en constructieve vaardigheden. Ook goed voor de volgehouden aandacht. Een constructie-set waarmee je na afloop ook veel speelplezier kunt beleven.

Linda van Aken