Bij mij zit de strik er nog omheen, om de luiers uit de luiertaart. In het commode kast staat één rond plateau luiers met een blauwe strik en één met een roze strik. Cadeautjes waren vakkundig tussen de luiers verstopt. Die zijn inmiddels uitgepakt, maar de taart zelf staat nog. Want hoe leuk is het om straks een nieuwe luier te vissen uit die taart? Zolang de feestvreugde wil blijven, laten wij de slingers hangen.

Hoeveel luiers per dag pasgeboren baby

Maar hoeveel luiers gebruik je eigenlijk per dag met een pasgeboren baby? Hoeveel kan zo’n klein mensje nu poepen en plassen? Nou, als ik de verhalen moet geloven: Heel. Erg. Veel. Misschien lijkt het ook al gauw erg veel, wij kijken amper achter ons of het is alweer weggespoeld, maar als je alles zou opvangen wil je denk ik ook niet weten wat je ziet.

Het ritme met een pasgeboren baby is er eentje van slapen-voeden-verschonen-slapen. Na elke voeding verschoon je. Zo kan je baby goed gevoed en schoon tevreden in slaap vallen. Het ligt er dus een beetje aan hoe vaak je voedt, doe je dat op schema of op verzoek? Vooral in het begin is het goed voor de melkproductie om op verzoek te voeden. Gemiddeld geef je dan 8-10 voedingen per 24 uur, en zit je dus op 8-10 luiers per 24 uur. Dan is zo’n pak er toch opeens snel doorheen.

Hoeveel luiers heb je nodig per maat

Met hoeveel luiers moet je nu rekening houden, per maat? Uiteraard zijn dit gemiddelden, maar waar je vanuit kan gaan is:

 • Newborn of maatje 1: 2 pakken is voldoende om mee te beginnen, omdat de meeste baby’s al snel uit dit ieniemienie maatje gegroeid zijn kan je beter niet te veel in slaan. Heb je een heel klein kindje dan zijn de extra luiers zo bijgekocht. Zorg er ook voor dat je alvast een groter maatje in huis hebt. Er zijn pasgeboren baby’s die al zo groot zijn, dat ze al heel snel een groter maatje nodig hebben.

Omdat het overstappen naar een andere maat echt per kindje verschilt, kan je beter een rekeningschema aanhouden met hoeveel luiers je kindje per week waarschijnlijk verbruikt. Dit aantal hou je achter de hand, zodat je nooit om luiers verlegen zit. Zit je kindje tegen een nieuwe maat aan (afhankelijk van de bouw van je kindje en zijn of haar gewicht), dan kan je dus beter even rustig aan doen en niet bij een leuke aanbieding groots gaan inslaan. Als er heel veel pakken overblijven is dat toch zonde van je geld! Gemiddeld kan je uitgaan van:

 • Baby’s gebruiken gemiddeld 7 luiers per dag. Omdat er ook nog weleens ongelukjes voorkomen, waardoor je extra moet verschonen, kan je beter uitgaan van iets meer. Overigens verschoon je, zoals gezegd, na iedere voeding, dus voed je vaker omdat je bijvoorbeeld voedt op aanvraag, dan zal je ook meer luiers nodig hebben! In veel berekeningen wordt dan ook standaard uitgegaan van 10 luiers per dag.
 • Een dreumes zal ongeveer 5 luiers per dag nodig hebben
 • Peuters hebben meestal genoeg aan 4 luiers. Maar dit verschilt echt per kind. Drinkt je kind graag en veel, dan zal je wellicht ook meer luiers nodig hebben…

Soorten luiers

Ook over luiers moet je al voor de geboorte nadenken. Een tikje minder leuk dan het uitkiezen van het behang voor de babykamer, maar wel noodzakelijk. De grootste keuze is: ga je voor wegwerpluiers of voor wasbare luiers? Gelukkig zijn er tegenwoordig ‘moderne wasbare luiers’, je hoeft dus niet zoals je overgrootmoeder de poep uit de luiers te schrobben. Een wasbare luier gooi je zo in de wasmachine. In een wasbare luier zit een inlegvel, die vangt de ontlasting op. Het water trekt er doorheen en gaat in de luier, de ontlasting zelf blijft op het inlegvel. Bij een verschoning gooi je het vel weg, en de luier in de wasmand.
Aangeboden door: Luieraanbiedingen.nl

Wegwerpluier of wasbare luier?

Het voordeel van een wegwerpluier is dat je er na gebruik geen omkijken meer naar hebt. Een nieuwe heb je zo uit het pak getrokken. Een groot nadeel is echter die afvalbak. Je staat er versteld van hoe snel die vol is, en dat elke dag, maandenlang. Een enorme afvalberg! Daarnaast zijn wegwerpluiers een behoorlijke kostenpost die elke maand weer terugkomt.

Wasbare luiers zijn één keer een grote aanschaf, maar daarna heb je nagenoeg geen kosten meer. Zelfs als je alle inlegvellen, het wasmiddel en de kosten van het gebruik van de wasmachine en droger meetelt, zijn wasbare luiers honderden euro’s goedkoper dan wegwerpluiers. En is je baby na verloop van tijd luier-af en komt er nog een tweede? Dan heb je nagenoeg geen luierkosten meer.

Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee. Maar er moet dan wel gewassen worden natuurlijk. Met 25 wasbare luiers, moet je ongeveer 1 keer in de 3 dagen wassen.

Welke maat luiers voor welke leeftijd / hoeveel kg

Welke maat luiers je moet gebruiken, kan je te weten komen door je kind te wegen. De maten lopen van maat 0 tot maat 6, waarbij maat 3, 4 en 5 ook een plusmaat hebben. Hieronder zie je welke maat bij welk gewicht hoort en de leeftijd die daar ongeveer bij hoort. Neem het gewicht als uitgangspunt, want het ene kind is bij 5 kilo ouder dan het andere kind en de luier is op het gewicht berekend.

 • Maat 0: 1-2 kilo – prematuur
 • Maat 1: 2-5 kilo – 0-1 maanden
 • Maat 2: 3-6 kilo – 0-3 maanden
 • Maat 3: 4-9 kilo – 1-8 maanden
 • Maat 3+: 5-10 kilo – 2-12 maanden
 • Maat 4: 7-18 kilo – 5 maanden-4 jaar
 • Maat 4+: 9-20 kilo – 9 maanden-5 jaar
 • Maat 5: 11-25 kilo – 15 maanden-7 jaar
 • Maat 5+: 13-27 kilo – 2-8 jaar
 • Maat 6: vanaf 15 kilo – 3 jaar en ouder

Hoeveel luiers maat 1 heb je nodig?

Zeker in het begin is het lastig inschatten hoeveel luiers je nu moet kopen. Je weet nog niet hoe zwaar je kindje is bij de geboorte, en ook niet hoe snel hij of zij daarna zal groeien. Ervan uitgaande dat je in het begin 8-10 luiers verbruikt per 24 uur en je de eerste week in ieder geval niet zonder luiers wilt zitten (dat wil je nooit, maar dan helemaal niet), is het een simpele rekensom. 10×7=70, dus heb je voor de eerste week 70 luiers nodig. (oh wauw, ga ik die echt allemaal verschonen? Dan ben ik binnen een week een professional…)

Hoeveel luiers je in totaal van maat 1 nodig hebt, hangt erg af van het geboortegewicht en de groei van je baby. Maat 2 volgt redelijk snel op maat 1, het is daarom slim om die maat ook vast in huis te hebben. Maat 1 gebruik je maximaal een maand, dat zou dan 10 luiers x 30 dagen = 300 luiers zijn.

Aanbiedingen luiers

Dat luiers een kostenpost zijn, heb je al snel door. Het is daarom slim om de aanbiedingen van luiers in de gaten te houden, bijvoorbeeld hier. Het is handig als je een beetje weet hoeveel luiers je verbruikt. Zo kan je tijdens de acties groot inslaan en ‘overleven’ tot de volgende actie. Alle beetjes helpen…

Tot welke leeftijd draagt je kind luiers?

Een kind wordt gemiddeld zindelijk rond zijn derde verjaardag. Jongetjes zijn wat later dan meisjes. Kinderen die wasbare luiers dragen zijn ongeveer 2 maanden eerder zindelijk dan kinderen met wegwerpluiers. Als eerste wordt een kind overdag zindelijk. Als dat gelukt is, duurt het nog 6-12 maanden voor het kind ook ’s nachts zindelijk is.

In ieder geval moet je kind uit de luiers zijn vóór hij of zij naar de basisschool gaat. Basisscholen mogen kinderen die niet zindelijk zijn weigeren, dit omdat het geen doen is voor een kleuterjuf om ook nog luiers te verwisselen.

Luier test; wat zijn de beste luiers volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond test tot nu toe alleen wegwerpluiers. De luiers van Pampers kwamen in 2017 het beste uit de test (35 ct per luier), gevolgd door die van Etos (18 ct per luier) en Kruidvat (16 ct per luier). Als slechtste kwamen Toujours van de Lidl (15 ct per luier), Bambo Nature (32 ct per luier) en Eco by Naty (35 ct per luier) uit de test. Lees hier het hele testrapport.

Biologische luiers

Liever geen wasbare luiers of normale luiers? Kijk dan eens naar de biologische luiers bijvoorbeeld van bamboeof andere materialen die afbreken in de natuur.