Skip to Content

Hygiëne bij pubers: Hoe of wat?

Hygiëne bij pubers: Hoe of wat?

Hygiëne is een cruciaal aspect van persoonlijke verzorging en gezondheid. Vooral tijdens de puberteit, wanneer het lichaam onderhevig is aan hormonale veranderingen en groei, is het belangrijk om goede hygiënische gewoonten te ontwikkelen.

Echter, het gebrek aan interesse in hygiëne is een veelvoorkomend verschijnsel bij pubers, en dit kan zowel ouders als pubers zelf frustreren. In dit artikel zullen we bespreken waarom dit gebrek aan hygiëne voorkomt en hoe het kan worden aangepakt

De puberteit en hygiëne

De puberteit is een periode van snelle fysieke en emotionele veranderingen. Het is een tijd waarin tieners hun identiteit beginnen te vormen en meer onafhankelijkheid willen ervaren.

Tegelijkertijd kan de toename van hormonen leiden tot veranderingen in de huid, zoals overmatig zweten, wat kan bijdragen aan de lichaamsgeur. Dit maakt het des te belangrijker om goede hygiënische gewoonten aan te nemen.

Echter, het gebrek aan interesse in hygiëne bij pubers is niet ongebruikelijk. Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan het komen door een gebrek aan bewustzijn over persoonlijke verzorging en gezondheid. Pubers zijn vaak meer gefocust op hun sociale leven, schoolwerk en andere activiteiten, waardoor ze soms minder prioriteit geven aan dagelijkse routines zoals douchen en schone kleding dragen.

Tips hoe hier aandacht aan te besteden

Voor ouders kan het gebrek aan hygiëne bij hun pubers zowel zorgen als frustratie met zich meebrengen. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen:

Communiceer openlijk

Praat met je puber over het belang van hygiëne en de gevolgen van het gebrek eraan. Leg uit dat goede hygiëne niet alleen bijdraagt aan hun persoonlijke gezondheid, maar ook aan hun sociale interacties en zelfvertrouwen.

Stel realistische verwachtingen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de puberteit een verwarrende tijd kan zijn voor tieners. Stel realistische verwachtingen en wees geduldig terwijl ze deze gewoonten ontwikkelen.

Creëer routine

Help je puber een dagelijkse routine te creëren die hygiënische gewoonten omvat. Een vast schema kan hen helpen herinneren aan dingen zoals douchen, tandenpoetsen en schone kleding dragen.

Betrek hen bij de besluitvorming

Laat je puber deelnemen aan het opstellen van regels en routines met betrekking tot hygiëne. Op deze manier zullen ze zich meer betrokken voelen en eerder geneigd zijn om de afspraken na te komen.

Gebruik positieve versterking

Beloon je puber als ze zich aan de hygiënische gewoonten houden. Positieve versterking, zoals complimenten of kleine beloningen, kan hen motiveren om deze gewoonten te blijven volgen.

Wijs op de gevolgen

Wijs je puber op de mogelijke gevolgen van slechte hygiëne, zoals lichaamsgeur en mogelijke sociale gevolgen. Dit kan hen helpen de relevantie van goede hygiëne in te zien.

Het gebrek aan interesse in hygiëne bij pubers is een normaal fenomeen, zij het frustrerend voor ouders. Puberteit is een tijd van verandering en ontwikkeling, en het aannemen van goede hygiënische gewoonten maakt deel uit van dit proces.

Linda van Aken