Skip to Content

3 Of 4 kinderen; wat verandert er in gezin?

3 Of 4 kinderen; wat verandert er in gezin?

Er verandert veel als er een baby wordt geboren. Ineens vorm je een groot gezin en heb je de verantwoording over een klein mensenleven die helemaal van jou afhankelijk is. Met het eerste kind is alles nieuw; prachtige geboortekaartjes, alle eerste hapjes, stapjes en woordjes zijn geweldig en vooral nieuw.

Met het tweede en de daarop volgende kinderen heb je al een eigen routine ontwikkeld, waardoor het je als doorgewinterde ervaren ouder makkelijker zal afgaan.

Je weet hoe alles nu in zijn werk gaat; het op tijd versturen van de geboortekaartjes, de eerste verjaardag en eerste stapjes. Ieder kind ontwikkelt zich anders en heeft op zijn tijd de onverdeelde aandacht van zijn ouders nodig.

Alle eerste dingen met een kind zijn uniek en natuurlijk fotomomenten waard. Met een groot gezin verandert niet alleen de hoeveelheid kinderen die je hebt, maar ook de opvoeding, leefstijl en het financiële plaatje.

Een ander geboortekaartje voor het vierde kind

3 Of 4 kinderen; wat verandert er in gezin? - Mamaliefde

Meerdere kinderen betekent natuurlijk ook meerdere geboortekaartjes uitzoeken. Voor één kind is het al een klus. Laat staan om keer op keer origineel te zijn bij de volgende kindjes.

Soms helpt het dan om op een andere website voor geboortekaartjes te kijken. Voor onze vierde wilde ik graag een kaartje met een natuurlijke uitstraling.

Ik werd getipt dat Cotton Bird hier specialist in zou zijn, dus nam ik een kijkje in hun selectie. Het eerste voordeel was, dat het overzichtelijk was. Je wordt niet overrompeld met honderden kaartjes waardoor het lastiger wordt een keuze te maken.

Bij Cotton Bird weet je al vrij snel waar je voorkeur ligt. Wij zelf kozen dit keer voor een geboortekaartje met rustige uitstraling.

Ook voor het eerst met een foto van de baby er in. Gewoon om het helemaal anders te maken dan de vorige keren. Omdat er bij de bevalling complicaties waren opgetreden zijn de kaartjes ook niet verstuurd na de geboorte, maar pas op het moment dat ze naar huis mocht.

Het is echt een prachtig en kwalitatief kaartje geworden waar we veel complimenten over gekregen hebben. Wat ons betreft is Cotton Bird dus echt een aanrader! Dus zoek je een echt mooi (bijna chique) uitziend geboortekaartje voor een redelijke prijs? Dan weet je nu waar je zijn moet.

Hoe verdeel je de aandacht?

Het leven met kinderen onder de vier jaar wordt ook wel omschreven als tropenjaren. Kinderen hebben rust en regelmaat nodig. Als ouder moet je hier een dagelijks ritme in proberen te creëren.

Dagelijkse rituelen zoals vaste tijden slapen, eten, spelen, bad/douchen en naar school gaan zijn belangrijke momenten om alles in goede banen te leiden. Een niet-werkende ouder bestaat niet.

Ouder zijn is hard werken, hoe verdeel jij je aandacht tussen al je kinderen? Voeden, aankleden, bad/ douche, voorlezen, huiswerk nakijken en op zijn tijd even flink met ze knuffelen. Eigenlijk gaat dat helemaal vanzelf. Je vindt hier je eigen balans in die jij en je partner het makkelijkst vinden.

Voorbeeld; de jongste(n) gaat als eerste naar bed. Jij of je partner kan de jongste helpen met het avondritueel. Wassen, pyjama aandoen en voorlezen. De andere kinderen mogen nog eventueel een spelletje doen, televisie kijken of wat anders.

Je kunt na een half uur de een-na-jongste dan de tijd en aandacht geven door hetzelfde ritueel te doen als de jongste en daarna de volgende.

Het oudste kind heeft dat momentje dan even alleen met zijn/haar ouders. Probeer altijd aandacht en tijd te maken voor elk kind op bepaalde momenten van de dag.

Ook al ben je moe en verlang je even om kind-vrij te zijn, quality-time is ontzettend belangrijk.

Werkende ouders en opvang

Financieel gaat er van alles veranderen. Werkende ouders moeten nog preciezer hun tijd verdelen tussen werk en privé. Daarnaast moet er de nodige opvang voor de kinderen zijn, en eventueel buitenschoolse opvang.

Ben je een fulltime werkende ouder, dan kan een spontane vrije schooldag ontzettend stressvol zijn. Flexibiliteit en een hoge dosis organisatietalent komen hierbij om de hoek kijken.

Naast de opvang moeten er genoeg hulplijnen zijn die je kinderen kunnen opvangen. De wereld vergaat niet, als je even bij voorhand geen hulplijn op dat moment hebt.

Er zijn tal van andere oplossingen en een troost; je bent hierin niet de enige ouder die soms met de handen in het haar zit.

Besluit je minder te gaan werken, dan heb je recht op bepaalde tegemoetkomingen, waardoor je financieel net zoveel over houdt als fulltime werkende ouder. Hierdoor kun je een betere balans maken tussen werk en gezin.

Kinderen kosten over het algemeen een hoop geld. De kosten voor luiers, opvang, sport, kleding, voeding en schooluitjes kunnen op het inkomen behoorlijk beslag leggen.

Ouders kunnen van veel voordelen en regelingen gebruik maken, als het inkomen niet te hoog is. Reken uit op welke tegemoetkomingen jij aanspraak kunt maken, het is voor iedereen persoonlijk.

Op vakantie

Met een groot gezin op vakantie gaan kan een hele uitdaging zijn! Een paar gouden tips voor je op een rij.

  • Vroeg boeken. Naar de camping, vliegen naar een all-inclusive resort of naar een bungalowhuisje, waar je ook heen gaat met je gezin; boek altijd vroeg! Familiekamers/tenten zijn uitermate geschikt voor grote gezinnen en voordelig voor vroegboekers. Boek je te laat, dan ben je je voordeel kwijt en is de kans groot dat alle familiekamers en tenten al weg zijn.
  • Juiste periode uitzoeken. Schoolvakanties zijn altijd in het hoogseizoen, wat altijd duurder is. Zoek daarom al maanden van te voren de juiste periode en kijk wat er allemaal beschikbaar is voor jullie budget en ga op zoek naar kindvriendelijke accommodaties. Check ook eens de Airbnb, een platform waar mensen hun vakantiehuisjes spotgoedkoop aanbieden, voor grote gezinnen.

Allemaal tegelijk ziek

Als een kind niet lekker is, is de kans groot dat het andere kind vlak daarna ook ziek wordt. Hoe groter het gezin, hoe meer kans op virussen die het allemaal gezellig bij jou vinden en een paar weken per jaar op visite komen.

Helemaal sneu is het als alle kinderen tegelijk ziek zijn en ze je nog meer dan ooit nodig hebben. Een ziek kind wil in het algemeen altijd bij mama of papa zijn.

Slapeloze nachten, huilende kindjes met pijn en volle snotneusjes kunnen veel van je doorzettingsvermogen vragen. Wees geduldig, dit gaat over en ouderliefde blijkt vaak het beste medicijn!

Voor je het weet zijn ze weer actief en rennen ze weer als vanouds door je huis met veel bombarie.

Om zelf niet ziek te worden een paar tips:

  • Voed je immuunsysteem en dat van je (zieke) kinderen.
  • Probeer op vaste tijden genoeg slaap te pakken
  • Houd je huis schoon, laat bacteriën geen kans krijgen

Als je er even doorheen zit

Vraag hulp aan familie en vrienden om je te helpen, als je er even doorheen zit. Een huis vol leven kan soms behoorlijk pittig zijn. Denk ook; dit gaat voorbij. Voor je het weet heb je vier/vijf grote prachtkinderen die je met alles zullen helpen en voor wie jij nog steeds hun alles bent.

Je krijgt met een groot gezin er veel voor terug. Later zul je deze tropenjaren, toen ze nog klein waren, echt wel missen!

miriam
Latest posts by miriam (see all)