Skip to Content

Gezin met 2 dochters het meest gelukkig gezin ter wereld

Gezin met 2 dochters het meest gelukkig gezin ter wereld

Een dochter krijgen zou volgens sommige onderzoeken het ideaalst zijn. Een gezin met twee dochters, bijvoorbeeld, zou het gelukkigst zijn en aantrekkelijke mensen krijgen waarschijnlijk vaker een dochter….

Zijn dit echt serieuze onderzoeken? Moet ik dit serieus nemen of toch maar met een korreltje zout?

Wat er al niet onderzocht wordt…

Soms lees je op internet de meest vreemde uitslagen van misschien nog wel veel vreemdere onderzoeken. En dan kan ik er niets aan doen dat ik me afvraag of die wetenschappers echt niets beters te doen hebben. Hoe kan je zoiets als geluk meten en dan die uitslag ook nog eens als waar bestempelen?

Mensen beoordelen zelf hun leven en hebben net wel of niet hun dag, wat echt wel invloed heeft op de antwoorden die ze geven. En wat voor de één een 8 is voor de kwaliteit van het leven o.i.d., kan voor de ander wel heel anders voelen.

Is geluk niet vooral afhankelijk van je eigen instelling en niet van de factoren om je heen? Maar goed, ze zijn op zich wel leuk om te lezen. Dus hierbij twee onderzoeken die vooral in het voordeel zijn van meidenmoeders en -vaders!

Twee dochters het meest ideaal

Houd even de samenstelling van je eigen gezin in gedachten of bepaal aan de hand hiervan maar of je nog een dochter of zoon moet krijgen ?:

Het geluk van je gezin hangt af van de samenstelling van je nageslacht! Heb je zonen, dochters of beide én hoeveel? Daar draait het dus om bij het onderzoek.

Uit een onderzoek in 2011 dat werd gehouden onder meer dan 2.000 ouders kwam naar voren dat een gezin met twee dochters het gelukkigst is.

Deze twee meiden vechten minder, spelen lief met elkaar en zijn dus heel plezierig om om je heen te hebben. Maar: 4 dochters blijkt juist de ergste variant te zijn! Zij zouden erg veel ruzie maken en elkaar continu lopen stangen.

Keuze uit twaalf variaties

Bij het onderzoek werd gekeken naar gezinnen in 12 verschillende samenstellingen. Gezinnen met 1 kind deden trouwens niet mee. Het koningskoppel ( 1 zoon, 1 dochter) stond op plek 2, waarbij de vriendschap tussen het tweetal opvallend was. Vier zoons waren goed voor plek 6, terwijl hetzelfde aantal dochters dus voor een 12e plek zorgden!

In het artikel stelde Faye Mingo van een Britse babycommuntity dat ze meer problemen hadden verwacht bij jongensgezinnen en dat meidengezinnen dus beter af zouden zijn.

Met twee dochters bleek dit ook te kloppen, maar met meer dus juist niet. Vraag ik me een beetje af waar deze mevrouw vandaan komt, want is haar nooit iets ter ore gekomen als meidenvenijn?

In de klas bijvoorbeeld, van mijn jongste, waren het altijd de meiden die voor problemen zorgden. Als je dan ook nog bedenkt dat het een klas van ongeveer 8 meiden en zo’n 16 jongens was…

En was er iets aan de hand onderling tussen de mannen? In groep 8 kon je er dan zeker van zijn dat 1 van de meiden erbij betrokken was!

Aantrekkelijke ouders krijgen dochters

Is het voorgaande onderzoek dan nog een beetje peilbaar, dit  volgende onderzoek vind ik echt om te gillen. Het is een onderzoek uit 2010 van psycholoog Satoshi Kanazawa van de London School of Economicsin.

Deze psycholoog stelt dat een koppel wat aantrekkelijker is (in uiterlijk) dan de meeste andere paren, vaker een dochter krijgen wegens evolutionaire redenen. Hij zegt dat dit is bewezen door een controversiële wetenschappelijke studie.

Goed, uitgelachen? Dan kijken we even verder waarom deze meneer dit opzienbarende bewijs de wereld in heeft gebracht. Hij zegt dat het voor deze stellen beter is om een dochter te krijgen dan een zoon. Een meisje heeft een mooi uiterlijk namelijk meer nodig dan een jongen.

Omdat deze eigenschap (is uiterlijk een eigenschap?) dus meer in het voordeel werkt voor een meisje, zou dit dus om evolutionaire redenen ervoor zorgen dat een mooi stel een mooi meisje krijgt, zeg maar.

Hij zou dit uitgedokterd hebben aan de hand van een onderzoek uit 1958! Hierbij werden 17.000 kinderen beoordeeld door hun leraren op hun aantrekkelijkheid…ze waren 7 jaar oud. Juist ja.

Maar; deze kinderen werden 45 en toen werd er gekeken naar de kinderen die ze hadden gekregen. En jawel, de mooie kinderen van toen hadden vaker een dochter gekregen. Juist ja… en dat bewijst natuurlijk alles!

Trivars-Willard hypothese

Onze psycholoog ziet in het onderzoek van 1958 het bewijs dat de Trivers-Willard Hypothese klopt. Hierbij gaat men er vanuit dat afhankelijk van de eigenschappen die een paar doorgeeft, het geslacht wordt bepaald (of beïnvloed) van de nakomelingen.

Gelukkig zijn er ook nog wetenschappers die nuchter nadenken en de beweringen van Kanazawa bekritiseren. Het lijkt mij ook erg snel geconcludeerd, maar ja, ik ben geen wetenschapper.

Wat zegt dat over mij? ?

Dan wordt het nu dus tijd om eens naar mijzelf te kijken. Ik ben dus oerlelijk en heb een tamelijk moeilijk gezinsleven: mochten beide onderzoeken kloppen. Dus ga ik me maar even onderdompelen in zelfmedelijden ?

Niet dus: ik ben supergelukkig en wil helemaal niets anders! Ik ben supertrots op mijn 4 mannen. En had ik weer zwanger geworden: dan had ik met alle liefde weer een mannetje in mijn armen willen sluiten!

Daarom nog even een ander leuk onderzoek:

Hoe meer kinderen, hoe meer vreugd!

Jawel, een Australische universiteit kwam erachter dat het helemaal niet zo is dat kleine gezinnen ‘beter’ zijn dan grote(re) gezinnen. En eigenlijk gingen ze daar wel vanuit. Na een vijfjarig onderzoek kwamen ze erachter dat de hoogste tevredenheidsscore bij gezinnen met vier of meer kinderen lag!

Hoewel de gezinnen wel drukker zijn en duurder enzo, was dat zo weer weggeredeneerd tegen de vreugde van ieder kind op zich. Klein detail: de gezinnen die hierin het gelukkigst waren, bleken gezinnen te zijn waarvan de ouders altijd al een groot gezin wilden…

Dus meer kinderen nemen omdat je dan zelf vast gelukkig wordt is misschien ook weer niet zo handig. Voor zover je over ‘nemen’ praten kan/mag.

Je eigen gezin is het mooist

Laten we de onderzoeken maar gewoon voor wat ze zijn, en laten we gewoon lekker genieten van ons eigen gezin.

Want zeg nou zelf: je wordt toch het gelukkigst van je eigen gezinnetje!

Wil Cats
Volg me via:
  1. MamaPlaneet says:

    Er wordt al jaren geroepen dat aanttekkelijke mensen dochters krijgen. Tja wat is aantrekkelijk? Ik vind dat nogal subjectief. En ja wij hebben 2 dochters.

Comments are closed.