Skip to Content

Pokemon, detective Pikachu film review vanaf welke leeftijd

Pokemon, detective Pikachu film review vanaf welke leeftijd

De afgelopen tijd zijn mijn kinderen fan geworden van Pokémon, of althans vooral het vangen van Pokémon op de telefoon van papa.

En volgens mij zijn mijn kinderen niet de enige, Pokemon is al jaren lang enorm populair.

Zo had je in het begin de pokemonkaarten die verzameld moesten worden, kon je de kinderfilmpjes kijken op televisie waarbij er pokemonwedstrijden werden gehouden en kreeg je later de Pokémon Go. Die ook nu voor de switch een nieuw spelletje heeft.

Pokémon komt oorspronkelijk uit Japan en is één van de meest succesvolle en populaire franchises ter wereld, bij jong en oud.

Toen we in Parijs waren zagen de kinderen overal enorme aanplakbiljetten hangen op de muren en waren ze erg nieuwsgierig. De adviesleeftijd van deze film is echter een stuk hoger dus wilde ik hem eerst graag zelf zien.

Pokémon

Na de overweldigende introductie in 1996 is de Pokémonfranchise een enorm succes geworden.

Een succes dat bestaat uit een computergame die meer dan 324 miljoen keer is verkocht wereldwijd; een kaartspel dat in meer dan 11 talen is uitgebracht, met meer dan 25,7 miljard verkochte kaarten.

Maar ook een anime televisieserie die momenteel in het 21e seizoen zit en te zien is in 160 landen; en meer dan 20 animatiefilms; maar ook nog de vele boeken, manga comics, muziek, speelgoed, merchandise en apps.

Waaronder de razend populaire Pokémon GO, die al meer dan 850 miljoen keer is gedownload en wereldwijd wordt gespeeld door fans van alle leeftijden.

Het verhaal

Het verhaal begint wanneer top-privédetective Harry Goodman mysterieus vermist raakt. Zijn vermissing zorgt ervoor dat zijn 21-jarige zoon Tim op zoek gaat naar de reden van zijn verdwijning.

In zijn zoektocht krijgt Tim hulp van de voormalige partner van zijn vader: Detective Pikachu, een schattige, hilarische, maar verwarde detective.

Als ze erachter komen dat zij het enige mens-Pokémonduo zijn dat elkaar kan verstaan, besluiten Tim en Pikachu samen te werken om het mysterie te ontrafelen.

Jagend op aanwijzingen reizen de twee door de straten van Ryme City, een zorgeloze, moderne metropool waar mensen en Pokémon naast elkaar leven in een hyperrealistische live-actionwereld.

Ze komen een enorme diversiteit aan Pokémon tegen en ontdekken een duister plot die de vreedzame balans tussen mens en Pokémon zou kunnen verstoren. Ook de oerpokemon Mwehtwo speelt een interessante rol in deze film.

Live-action

Wat deze film bijzonder maakt is dat het de eerste live-actionfilm is van Pokémon, geen animatie dus. De film speelt zich af in een wereld waar Pokémon en mensen (gespeeld door acteurs) naast elkaar leven.

In de film komt een breed scala aan geliefde Pokémonkarakters voorbij, ieder met zijn eigen unieke krachten en karaktereigenschappen. Zelfs als je niet veel hebt met Pokémon of je er niet in hebt verdiept, heb je niet het gevoel dat je iets mist / niet weet.

Cast

Pikachu, het iconische gezicht van het Pokémonfenomeen en de hoofdrol van de film, wordt ingesproken door Ryan Reynolds.

Daarnaast spelen ook Justice Smith (“Jurassic World: Fallen Kingdom”) als Tim en Kathryn Newton (“Lady Bird” tv-serie “Big Little Lies”) als Lucy, een junior reporter die haar eerste grote doorbraak probeert te maken twee van de hoofdrollen.

Ook Oscar® genomineerde Ken Watanabe (“Godzilla,” “The Last Samurai”) als Lt. Yoshida een belangrijke rol.

Wat vond ik ervan en leeftijdsadvies?

Direct vanaf de eerste seconde zit je al op het puntje van de stoel; de film begint met de nodige actie zonder eerst rustig op te bouwen. Alleen daarom al terecht dat deze film niet geschikt is voor jonge kijkers.

Het leeftijdsadvies is 9 jaar, maar als je kind snel schrikt dan zou ik nog even wachten.

Heel veel geweld komt er niet in voor, maar wel heel veel actie en de spanning wordt een aantal keer goed opgebouwd met ondersteuning van de muziek.

Na de eerste scène zit je al vol met vragen, want daarna wordt je meegenomen naar twee andere karakters. Pas later in de film komt deze scène weer voorbij en blijkt dat niets is wat het lijkt.

Er zitten een aantal onverwachte plottwisten in, waarvan ik zelf de laatste niet zag aankomen. Al waren er achteraf al wel hints voor als je terugdenkt.

Al zaten er op een gegeven moment ook wat momenten in dat het verhaal van mij wat sneller had gemogen en het op het einde opeens allemaal heel snel gaat.

Het acteerwerk in de film is dan ook heel goed gedaan, je leeft helemaal mee met de karakters. Zowel op spannende momenten, die er vrij regelmatig voorkomen als op de emotionele momenten.

Want er loopt ook een heel mooie verhaallijn van de zoon die op zoek gaat naar wat er met zijn vader is gebeurd.

Heel mooi vind ik dat de film zich afspeelt in een stad waar mensen en Pokémon samen en naast elkaar werken, vrijwel iedereen heeft een Pokémon.

Er zijn geen traditionele pokemontrainers en officieel zijn de pokemonwedstrijden verboden. Ik begreep dat er wat protest is omdat Pikachu, de hoofdrol in deze film kan praten.

Ook hiervoor geldt; niets is wat het lijkt. Ja, Pikachu heeft een stem maar… En daarvoor moet je zelf maar kijken.

Ben jij ook van plan om naar deze film te gaan?

Linda van Aken
  1. Mamaplaneet says:

    Als kind keek ik wel eens naar Pokemon en was Pikachu mijn absolute favoriet. De film ziet er leuk uit en Pikachu super cute. Mijn kinderen zijn sowieso te jong voor de film dus wij wachten tot het op Blu-ray uitkomt op het eens een kans te wagen.

Comments are closed.