Skip to Content

Pokemon TCG My First Battle spelregels & review

Pokemon TCG My First Battle spelregels & review

Als je Pokémon-liefhebbers in huis hebt die graag het spel spelen, maar je snapt daar als ouders niets van, of je kind wil voor het eerst het spel spelen, dan is My First Battle een echte aanrader; dit is de nieuwste uitbreiding voor de Pokémon Battle Academy.

Zoonlief vraagt regelmatig of ik dat spel met hem wil spelen, maar heel eerlijk, ik snap er helemaal niets van… En als hij het dan begint uit te leggen is het net alsof hij Latijn spreekt. Want ik moet iets neerleggen, maar dat is dan weer niet goed etc. etc.

Toch is het goed om je te verdiepen in de interesses van je kind, zeker naar mate ze ouder worden en ze steeds meer op zichzelf zijn, zijn spellen een manier om toch samen tijd door te brengen. Nu liet ik dit altijd over aan manlief, die wordt ook helemaal enthousiast van Pokémon.

My First Battle: Een vereenvoudigde inleiding tot Pokémon TCG

Het Pokémon Trading Card Game (TCG) heeft al tientallen jaren jonge en oude spelers over de hele wereld betoverd met zijn diepe strategieën en boeiende gameplay. Met de introductie van “My First Battle” wordt deze geliefde kaartgame toegankelijker dan ooit voor jongere spelers (of ouders).

Wat zit er in de doos?

Elke doos van My First Battle bevat alle benodigdheden om direct het spel te kunnen spelen. Je vindt hier twee minidecks van 17 kaarten, twee gelamineerde speelmatten, een spelregelboek, een grote metalen munt, schadetokens en zes prijsfiches.

Wat opvalt aan de kaarten in deze minideck is het ontbreken van zwakte-, weerstands- of terugtrekkingskosten, waardoor de complexere elementen van het reguliere spel worden weggelaten.

Elk van deze kaarten heeft bovendien een uniek “My First Battle”-achterkantontwerp, wat de nadruk legt op de herkenbaarheid en de toegankelijkheid voor beginners.

Spelregels My First Battle

My First Battle vat de Pokémon TCG-regels samen tot een meer behapbare versie, waardoor jonge spelers zonder al te veel overweldiging het spel kunnen spelen. Dit zijn de spelregels van deze variant.

Voorbereiding & opzetten

 • Elke speler selecteert een kaartspel en de bijbehorende speelmat. Er zijn vier decks waar je uit kunt kiezen:
  • Bulbasaur-deck
  • Charmander-deck
  • Pikachu-deck
  • Squirtle-deck
 • Plaats de aangewezen “eerste Pokémon” en “startenergie” op de actieve plek en de Energieplek op de speelmat.
 • Schud je stapel en leg deze op de speelmat.
 • Bepaal de Eerste Speler: Flip een munt om te bepalen wie als eerste mag. Elke speler trekt drie kaarten en plaatst drie prijsfiches op de speelmat.

Beurten

 • Tijdens hun beurt trekken spelers een kaart, waarna de volgende acties volgen:
  • Basis-Pokémon op de bank spelen.
  • Eén Energiekaart spelen op het veld ‘Energie’.
  • Een Pokémon evolueren.
  • Trainerkaarten spelen.
 • Aanvallen: Om de beurt valt elke speler de actieve Pokémon van de tegenstander aan. Als de schade gelijk is aan of groter is dan de HP van die Pokémon, wordt deze uitgeschakeld. De winnende speler krijgt een prijsfiche.

Overwinning

Het spel gaat door totdat een speler alle drie de prijsfiches heeft verzameld, of wanneer de andere speler geen Pokémon meer in het spel heeft.

Verschillen met normale TCG-regels

My First Battle wijkt op significante wijze af van de reguliere Pokémon TCG-regels:

Beperkt aantal kaarten

In plaats van de gebruikelijke 60 kaarten, bevat elk deck van My First Battle slechts 17 kaarten.

Startopstelling

Spelers starten met de aangewezen “eerste Pokémon” en “startenergie” en trekken drie kaarten, in tegenstelling tot het kiezen van een Basis Pokémon uit zeven kaarten.

Benched Pokémon en prijsfiches

Maximaal drie Benched Pokémon zijn toegestaan, en prijskaarten worden vervangen door prijsfiches.

Energiegebruik

Energie wordt niet aan Pokémon gehecht maar gespeeld op de “Energie”-plek op de speelmat. Het wordt niet weggegooid na een aanval of gebruikt voor terugtrekken.

Ontbreken van zwakte, weerstand, en terugtrekkingskosten

Deze complexe elementen zijn weggelaten, waardoor het spel eenvoudiger wordt voor beginners.

Geen deck-out

Spelers verliezen niet door het opraken van kaarten in hun stapel.

Aanvallen en evolueren op de eerste beurt

Spelers kunnen aanvallen en Pokémon evolueren, zelfs tijdens hun eerste beurt.

My First Battle biedt een gestroomlijnde ervaring die jonge spelers in staat stelt de basisprincipes van het Pokémon TCG te leren zonder overweldigd te raken door complexiteit. Met zijn eenvoudige regels en toegankelijke ontwerp is het de perfecte introductie tot de wondere wereld van Pokémon kaartspellen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)