Skip to Content

Tafelvoetbalspel voor kinderen van Clementoni ook voor buiten

Tafelvoetbalspel voor kinderen van Clementoni ook voor buiten

Winnen en verliezen; voor een peuter en kleuter is dat heel erg moeilijk. Het gevoel van onrecht is groot en ze willen altijd winnen en vinden het lastig om met de teleurstelling van het verliezen om te gaan.

Pas rond de 8 / 9 jaar snappen ze echt goed wat spelregels zijn en kunnen ze de consequenties overzien dat er dan ook een winnaar en verliezer is. Dit tafelvoetbal spel is dan ook ideaal om daarmee te oefenen.

Toch zoeken jonge kinderen het regelmatig zelf op. Bijvoorbeeld buiten hardloopwedstrijdjes rennen. Hoe moeilijk het ook is, maar toch hoort het erbij. Zeker als ze straks gaan sporten, is het goed om op tijd spelenderwijs daarmee te oefenen. Daarnaast geeft dit tafelvoetbalspel ze ook meer zelfvertrouwen, niet alleen als ze winnen maar ook als ze om kunnen gaan met verlies.

Interactief Tafelvoetbal (ook voor buiten)

Tafelvoetbalspel voor kinderen van Clementoni ook voor buiten - Mamaliefde
Tafelvoetbalspel voor kinderen van Clementoni ook voor buiten - Mamaliefde

Ook thuis kun je ‘sporten’ met kinderen, zelfs in de herfst en winter lekker vanuit een verwarmd huis. Onder andere met het 2-in-1-spel van Clementoni. Dit is zowel een tafelvoetbalspel als een elektronisch activiteitencentrum.

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden omdat het geen kleine onderdelen heeft. Bij het in elkaar zetten schroef je alles vast zodat er ook niets los kan raken. Daarna plak je de stickers en is er niets meer van te zien. De batterijen zitten er al in, dus je kunt meteen gaan spelen.

Ook al hebben de kinderen nog nooit iets met een tafelvoetbalspel gedaan, wisten ze direct wat de bedoeling was en begonnen ze met de poppetjes te schuiven. Op naar het eerste doelpunt! De machine houdt de score bij, dus valsspelen is geen optie.

In de doelen zitten sensoren die bijhouden welk team heeft gescoord. Wie het eerste vijf punten heeft, wint het spel. Bij het gebrek aan een groep cheerleaders beschikt het spel over een scala aan vrolijke liedjes en grappige rijmpjes. Zo kom je helemaal in het spel.

Naast het stukje entertainment leren kinderen ook tellen, de eerste letters, vormen, kleuren en nieuwe woorden in het Nederlands en Engels. Zo leren ze onbewust terwijl ze aan het spelen zijn.

Clementoni is een Italiaans speelgoedmerk waarbij spelen en leren centraal staan. Met het speelgoed willen ze kinderen ondersteunen tijdens de ontwikkeling om de wereld en wetenschap te ontdekken.

Het speelgoed is voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo beginnen ze met het leren van kleuren, vormen, tellen, en motoriek, maar gaat dat verder naar verschillende talen, feitjes rondom het menselijk lichaam en wetenschappelijke principes zoals elektriciteit.

Sociale vaardigheden; winnen en verliezen

De kinderen vinden het een geweldig spel en speelden er dagen achter elkaar mee. Op tafel, maar ook op de grond of op het kleed. Alleen, samen of met papa en mama. Ze kregen er geen genoeg van.

Het enige nadeel is dat er maar 1 bal bij zit, dus die moet je goed in de gaten houden. Voor je het weet is hij onder de bank of kast gerold. Naast de cognitieve vaardigheden leerden ze nóg iets heel belangrijks met behulp van dit voetbalspel.

Namelijk samen spelen. Want samen is toch het leukste voor dit spel. En dat vraagt ook sociale vaardigheden, nu kunnen peuters wel vaak naast elkaar spelen, maar echt samen spelen kan een flinke uitdaging zijn.

Het gevolg van samen spelen is ook dat er een winnaar en verliezer is. Want er is er één die als eerste de vijf punten scoort. En niet ieder kind kan daar altijd even goed tegen. Die van mij hebben er in ieder geval aardig wat moeite mee.

Daarom is het fijn dat ze met behulp van dit spel kennis kunnen maken met deze gevoelens en jij als ouder ze daarin kan begeleiden en het voorbeeld kan geven van hoe ze zich zouden moeten gedragen.

Tips om je kind te helpen leren omgaan met verlies

Tot slot een aantal tips die je kind kunnen helpen om te leren omgaan met verlies:

  • Speel regelmatig een spelletje met je kind (ook als er winnaars en verliezers zijn).
  • Benoem de gevoelens van het winnen en verliezen zodat je kind leert om de gevoelens te herkennen. En wees begripvol als het kind teleurgesteld is.
  • Het klinkt heel cliché. Maar geef zelf het goede voorbeeld als je verliest. Zo leert je kind dat het onderdeel is van een spelletje en hoe het zich moet gedragen en dat het gaat om het doen van het spelletje en niet alleen om het winnen.
  • Probeer niet alleen de focus te leggen op het winnen of verliezen, maar ook wat er tijdens het spel goed gaat. Met name als het gaat om een inspanning in plaats van een prestatie.
  • Geef een complimentje als je kind verliest en het positief oppakt.
  • Laat je kind ook af en toe winnen. Zo blijft het voor hem ook leuk en loopt zijn zelfvertrouwen een niet al te grote deuk op.
  • Moedig je kind aan om het weer opnieuw te proberen en benadruk wat je kind goed doet tijdens het spel.
Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)