Skip to Content

Hoe zien luizen en neten eruit; verschil met roos herkennen

Hoe zien luizen en neten eruit; verschil met roos herkennen

Luizen: een onderwerp waar je letterlijk en figuurlijk de kriebels van krijgt. De allereerste keer dat de luis en ik oog in oog ‘stonden’ na het herkennen barstte ik bijna in tranen uit. Ik heb namelijk een hartgrondige fobie voor alles met zes pootjes en nu had ik een serieus probleem.

Of althans… Het meisje dat voor me zat, zat met een echt probleem: hoofdluis én een hysterische moeder. Maar goed, zoals je gedurende het complete ouderschap door schade en schande wijs wordt, zo leerde ik hier ook mee omgaan.

En inmiddels krijgt geen luis me er nog onder, al hoop ik van harte dat ik dat nooit meer hoef te bewijzen!

Wat doen luizen?

Deze parasieten leven van mensenbloed. Ze zuigen wat bloed op en laten een stofje achter dat jeuk veroorzaakt op je hoofdhuid. Het is in principe onschadelijk voor je gezondheid.

Wees wel alert op infecties, die kunnen ontstaan door (veelvuldig) krabben. Meer informatie vind je op de website van het steunpunt hoofdluis.

De levenscyclus van de hoofdluis

Hoe zien luizen en neten eruit; verschil met roos herkennen - Mamaliefde

De luis start zijn korte leventje als neet, een grijs-wit eitje dat dicht tegen de hoofdhuid aangelegd is. Deze komt na ongeveer een week uit, waarna een larve (nimf) je hoofd opkruipt. Deze verpopt zich tijdens de daaropvolgende negen dagen zo’n drie keer tot hij volwassen is én geslachtsrijp.

Voor de voortplanting zijn, zoals bij de meeste levende wezens, een mannetje en vrouwtje nodig. Zodra die elkaar gevonden hebben, kan het vrouwtje na één tot twee dagen eitjes gaan leggen.

Per dag plaatst ze 4-9 eitjes op je haren tot ze overlijdt, 22-38 dagen nadat ze volwassen werd.

Hoe kun je zien of je luizen hebt?

Luizen zijn kleine, parasitaire insecten die zich voeden met bloed. Om te zien of je luizen hebt, kun je je hoofd grondig onderzoeken. Let op jeuk, roodheid of kleine rode beten op de hoofdhuid en achter de oren.

Je kunt ook een speciale fijntandige luizenkam gebruiken om door je haar te kammen en te zoeken naar levende luizen en neten (eitjes) die aan de haren zijn vastgehecht.

Luizen en neten herkennen

Hoe zien luizen en neten eruit; verschil met roos herkennen - Mamaliefde

Hoofdluizen zijn met het blote oog zichtbaar, maar omdat ze door het haar bewegen, zijn ze soms moeilijk te ontdekken. Een volwassen hoofdluis is 2-4 mm lang en kan in kleur variëren van lichtgrijs tot zeer donker.

De eitjes zijn veel moeilijker zichtbaar, wit en nauwelijks 1 mm groot. Hoofdluizen komen meestal voor vlak bij de hoofdhuid, in het bijzonder rondom de oren en aan de achterkant van het hoofd en onder de pony.

Hoe ziet een luis eruit?

Hoofdluizen zijn met het blote oog zichtbaar, maar omdat ze door het haar bewegen, zijn ze soms moeilijk te ontdekken. Een volwassen hoofdluis is 2-4 mm lang en kan in kleur variëren van lichtgrijs tot zeer donker.

Voor ik er één gezien had, wist ik niet goed waar ik naar moest zoeken. En dat maakt de tussentijdse luizencontrole, die ik thuis regelmatig braaf uitvoerde, toch een beetje lastig. Als je op internet zoekt, zijn de meeste plaatjes behoorlijk vergroot en geven geen realistisch beeld.

Daarom even mijn eigen definitie: luizen hebben een beetje de grootte van een sesamzaadje en zijn dus gewoon beestjes die over het haar en de hoofdhuid lopen. Ze zijn behoorlijk snel, dus let goed op.

Ook zitten ze meestal dichtbij de hoofdhuid, vooral achter de oren en in de nek dus zoek vooral daar. Een volwassen luis is grijzig van kleur, roodbruin wanneer ze bloed hebben opgezogen.

Als er grijze / witte puntjes aan de haren kleven dan zijn dat neten. Zitten ze dicht op de hoofdhuid zijn ze nog relatief vers, zitten ze al wat verder weg dan zijn het oude neten.

Hoe ziet een neet van een luis eruit?

De eitjes zijn veel moeilijker zichtbaar, wit en nauwelijks 1 mm groot. Hoofdluizen komen meestal voor vlak bij de hoofdhuid, in het bijzonder rondom de oren en aan de achterkant van het hoofd en onder de pony.

Een neet is het ei van een luis en ziet eruit als een klein, ovaalvormig bolletje dat aan een haar is vastgehecht. Neten zijn meestal wit of geelachtig van kleur. Ze kunnen soms worden verward met roos, maar neten zitten strakker aan de haar en zijn moeilijker te verwijderen.

Hoe weet je of je luizen of roos hebt?

Luizen en roos kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken, zoals jeukende hoofdhuid. Het verschil is dat luizen levende insecten zijn die je met het blote oog kunt zien, terwijl roos gewoon schilferige, dode huidcellen zijn die van de hoofdhuid afvallen. Het inspecteren van je hoofdhuid en haren kan helpen bepalen of je luizen of roos hebt.

Je ziet dan de volgende verschillen:

 • Roos kan redelijk makkelijk uit het haar geveegd worden en neetjes zitten echt aan het haar vast (ze lijken bijna gelijmd). Je krijgt ze er nauwelijks uit, tenzij je je nagels gebruikt.
 • Over je hele hoofdhuid kan roos voorkomen, maar neetjes zitten in eerste instantie vooral op warme plekjes, zoals achter je oren en in je nek.
 • Wanneer je een neetje uit het haar hebt verwijderd, is hij een beetje ovaal van vorm. Roos ziet er meer uit als vlokjes, zonder vaste vorm.
 • Let ook op: neten die dicht op de hoofdhuid zitten, bevatten nog eitjes. Deze komen niet allemaal uit trouwens (gelukkig!) Verderop zijn de neten leeg.

Hoe zien luizen eruit op een kam?

Luizen op een kam zien eruit als kleine, bewegende insecten die ongeveer de grootte hebben van een sesamzaadje. Ze zijn meestal bruin of grijs van kleur en hebben zes poten. Luizen zijn snel en kunnen moeilijk te vangen zijn.

Waarom luizen kammen met nat haar?

Het kammen van nat haar vergemakkelijkt het verwijderen van zowel levende luizen als neten. Natte haren maken luizen tijdelijk trager en moeilijker om te bewegen, waardoor ze gemakkelijker te vangen zijn met een luizenkam. Bovendien kunnen neten met nat haar gemakkelijker loskomen van de haren.

Kun je luizen voelen lopen op je hoofd?

Ja, in sommige gevallen kun je luizen voelen bewegen op je hoofd, vooral als ze actief zijn. Luizen veroorzaken vaak jeuk, wat een teken kan zijn van hun aanwezigheid.

1 luis gevonden

Als je slechts één levende luis hebt gevonden, is er grote kans dat er meer aanwezig zijn. Luizen kunnen zich snel vermenigvuldigen.

Het is belangrijk om onmiddellijk maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen, zoals behandeling met luizenmedicatie en grondig kammen om neten te verwijderen.

Luizen herkennen bij jezelf

Het herkennen van luizen bij jezelf omvat het zorgvuldig inspecteren van je hoofdhuid en haren op tekenen van levende luizen en neten. Het gebruik van een luizenkam en goed licht kan helpen bij het identificeren van deze parasieten.

Symptomen van hoofdluis bij volwassenen

De symptomen van hoofdluis bij volwassenen zijn vergelijkbaar met die bij kinderen en kunnen jeuk op de hoofdhuid, roodheid en kleine rode beten omvatten. Soms kunnen volwassenen echter minder symptomen ervaren dan kinderen.

Het is belangrijk om alert te zijn op deze tekenen en snel actie te ondernemen bij vermoedelijke hoofdluis om verdere verspreiding te voorkomen.

Waar komen die luizen toch vandaan?

Eigenlijk is er maar één manier waarop je luizen kan krijgen: van iemand anders. Van haarcontact, waarbij ze van het ene naar het andere hoofd lopen.

Voorkomen doe je het niet altijd, zeker niet op de basisschool waar meisjes vaak met hun lange haren in elkaar verstrengeld zitten.

Maar je kan in elk geval een aantal voorzorgsmaatregelen treffen:

 • Houd de haren van jongens kort (of bij elkaar)
 • Maak een knot in het haar van je dochter of een strakke vlecht
 • Ook onder middelbare scholieren en zelfs studenten komt de hoofdluis trouwens weer veel vaker voor, dankzij de veelvuldige selfies die ze maken. Met als gevolg dat broertjes en zusjes van middelbare scholieren ook meer kans maken op besmetting.  Bron

Brrr, krijg jij ook al de kriebels aan alleen al de gedachte?

Merel van Berkel
 1. Kreanimo says:

  Ja, het zijn hatelijke beestjes.

  Luizen hebben ook verschillende groottes. Ik had ze groter verwacht en die volwassen beestjes zijn inderdaad zo groot als fruitvliegjes, maar ze zijn ook nog kleiner als ze pas uitgekomen zijn!
  En ja, meisjes zijn echt gevoeliger! Ook omdat ze gewoon dichter met elkaar spelen!
  Ik had er trouwens zelf ook – ik dacht dat ik allergisch reageerde op een shampoo, maar dat bleek echt wel iets anders te zijn!
  Bah bah – rotbeestjes!

 2. Celine says:

  Mijn dochter had vorig jaar luizen. Ze heeft lang, dik haar. Een verschrikking!
  Maar we gingen vol goede moed aan de slag met prioderm en de kam. Na 2 behandelingen gelukkig geen luis meer te vinden. Maar na een aantal weken werd ik aangesproken door een van de luizenmoeders in de klas dat ze nog steeds neten had.
  Ik weer gekamd en gezocht. Geen luizen te vinden, wel neten die leeg waren en al een stuk meegegroeid waren met het haar.
  Nog wel een aantal uit het haar gehaald. Een week later weer aangesproken, nu door de juf, dat mijn dochter nog steeds luizen heeft.
  Ik heb uitgelegd dat ze geen luizen meer heeft en dat de neten die ze nog vinden leeg zijn omdat ze al een eind verder in het haar zitten. Juf en luizenmoeders hadden dat nog niet eerder gehoord.

Comments are closed.