Skip to Content

Kind houd bewust ontlasting op en durft / wil niet poepen

Kind houd bewust ontlasting op en durft / wil niet poepen

Zindelijk worden is zo makkelijk nog niet. Natuurlijk heb je altijd ouders die roepen dat hun kind binnen een week zindelijk was, maar er zijn er ook genoeg waarbij het een lang traject is met veel ongelukje met bedplassen. Of dat het plassen wel goed gaat, maar het poepen drama is.

Zelf kan ik daar ook over meepraten, hoe vaak we wel niet bij de huisarts hebben gezeten… We hebben van alles geprobeerd. Nu zijn er diverse redenen; kinderen kunnen het eng vinden om te poepen, maar er kan ook iets zijn waardoor ze het ophouden en het zo hard wordt dat het pijn gaat doen en er een vicieuze cirkel ontstaat.

Gelukkig hebben we het nu allemaal achter de rug en gaat alles goed. Tijd dus voor een blogje. Want als ouder kan je soms best wanhopig worden als het niet lijkt te lukken.

Belonen

Dat is vaak de eerste methode die ouders proberen; een poep op de wc wordt beloond met een sticker op de stickerkaart. Is de kaart vol, mag er een cadeautje uitgezocht worden.

Werken stickers niet; kijk dan naar wat wel werkt. Bijvoorbeeld een snoepje of chocolaatje. De één mag het dan wel omkopen noemen, maar als het werkt, dan werkt het.

Straffen

Als de positieve beloningsmethode niet lijkt te worden, begint het gefrustreerd worden en kan je soms boos worden, of doen tegen je kind. Want waarom poept het niet gewoon op de pot of wc? Dan is het voor alle partijen toch veel makkelijker?

Dit is vaak niet de ideale situatie, maar moeders zijn ook mensen, en zeker als je even een kort lontje hebt, kan dit voorkomen.

Niet forceren

Hoe moeilijk dit ook klinkt; probeer niets te forceren. Het levert niet alleen jou maar ook je kindje stress op en een aversie tegen het hele poepen, waardoor je alleen maar verder weg bent van huis. Probeer er relaxt onder te blijven en te zoeken naar alternatieven.

Probeer het anders een tijdje los te laten en een paar weken / maanden later nog een keer te proberen. Wie weet is je kind er dan wel aan toe. Het ene kind is heel snel (en dat hoor je vaak) het ander heeft wat meer tijd nodig en is een laatbloeier.

Wel is het vanuit veel scholen gewenst dat ze zindelijk zijn, anders kan je gebeld worden om je kind te verschonen. Niet dat ze het niet willen doen, maar ze staan alleen op een groep en kunnen de rest van de klas niet alleen achterlaten.

Als er een onderwijsassistent is of extra hulp kan dat makkelijker opgelost worden. Als er een medische reden is, mogen ze je kind trouwens niet weigeren.

In de luier poepen

Als je kind wel aangeeft dat het moet poepen maar het niet durft kan je afspreken dat het dan tijdelijk een luier om mag. Zodat het ‘veilig’ in de luier kan poepen.

Dit kan je rustig opbouwen, eerst plassen op de wc maar als er gepoept moet worden een luier aan, dan met de luier aan in de wc zitten, dan met de luier aan op de wc poepen, dan de luier in het potje leggen en uiteindelijk zonder luier poepen.

Mocht je kind toch behoefte hebben aan de ‘luier’ kan je ook hier een gat in knippen. Zo heeft je kind toch een luier aan voor zijn gevoel, maar oefent het wel met de zithouding op de wc en wat er gebeurd als de poep in de wc valt.

Structuur

Voor baby’s geldt al dat structuur heel belangrijk is. Dit geldt ook voor oudere kinderen.

Mocht je kind problemen hebben, is het verstandig om structuur aan te brengen in het naar de wc gaan. Bijvoorbeeld na iedere maaltijd / tafelmoment, dus ook op school na het fruit eten etc.

En dan minimaal vijf minuten laten zitten, ook als het niet moet poepen of al wel heeft gepoept. Het is belangrijk om dit dan ook consequent vol te houden.

Het gesprek aangaan

Probeer altijd te blijven communiceren. Met een beetje geluk kan je je kind uitleggen waarom het moeite heeft met poepen, is het bang om in de wc te vallen (dan kan je een wc-verkleiner gebruiken), is het wc-papier te hard (gebruik dan luierdoekjes) of heeft het pijn in de buik (omdat het teveel ophoudt).

Het kan ook prima zijn dat er ‘trauma’s’ uit het verleden zijn, zoals een constante diarree waardoor de billetjes veel kapot waren en het daardoor niet durft te poepen.

Een speciaal ‘dieet’

Dieet tussen aanhalingstekens, maar met bepaalde voedingsmiddelen kan je de darmen van je kindje extra stimuleren of juist wat minder laten werken.

Heeft je kindje veel harde poep, geef dan bijvoorbeeld iedere dag twee plakjes ontbijtkoek. Ook is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid en soort vezels die je binnen krijgt.

‘Poepende’ beer

Een heel leuke manier is om een pop of een beer te laten poepen. Bij voorkeur natuurlijk de lieveling van je kindje ;-) Door een handje aarde in je hand te verstoppen en met de beer op de wc te gaan zitten kan je samen aanmoedigen dat hij moet gaan poepen.

Als je je hand loslaat, heeft de beer ‘gepoept’ en hoort daar natuurlijk applaus bij. Dit een paar keer herhalen zodat het poepen een klein feestje wordt.

Tv kijken

Hierover zijn de meningen heel wisselend; voor de één kan het helpen voor de ander is het juist afleiding. Maar als het poepen opgehouden wordt, is het belangrijk dat je kind ontspant, bijvoorbeeld door een filmpje te kijken.

Het is dan niet bezig met het poepen en zal daardoor onbewust poepen en door hebben dat het helemaal niet zo ‘eng’ is.

Samen boeken lezen

Er zijn meerdere boeken die niet alleen gaan over het plassen op de wc, maar ook het poepen op de wc. Door die (iedere avond) samen met je kindje te lezen kan je dit bespreekbaar maken.

Er zijn ook een aantal boeken die kunnen helpen als je kind moeite heeft met poepen. Denk bijvoorbeeld aan;

De poeppoli

Heb je van alles geprobeerd? Vraag dan bij de huisarts een verwijzing aan voor de poeppoli. Daar worden medische redenen uitgesloten. Want wie weet kan je kind er wel helemaal niets aan doen?

Mocht het toch niet medisch zijn maar meer psychisch, kan je kindje doorverwezen worden naar bijvoorbeeld een bekkentherapeut ‘de poepjuf’ om samen bepaalde oefeningen te doen.

Linda van Aken