Skip to Content

Baby haar; van nesthaar en veel of weinig haar bij geboorte tot haaruitval en tips haargroei stimuleren als het niet groeit.

Baby haar; van nesthaar en veel of weinig haar bij geboorte tot haaruitval en tips haargroei stimuleren als het niet groeit.

De ene baby wordt geboren met een hoofd vol baby haar, terwijl de andere baby gewoon kaal is. Gelukkig zegt dat verder niets over de haren van je kindje. Maar over die haren van je baby is veel te vertellen. Want waarom vallen de haren uit? Wat is nesthaar? En hoe kun je de haargroei stimuleren?

De haren voor de geboorte

Jouw baby heeft in jouw buik al haar. Dit haar wordt lanugo genoemd. Dit is eigenlijk haar wat niet alleen op het hoofdje groeit, maar je hele baby bedekt. Deze kleine haartjes gaan groeien rond de 14e week van de zwangerschap.

De bedoeling van dit donshaar is dat je kind het warmer heeft en dat het huidje niet uitdroogt. Het heeft dus eigenlijk een soort vachtje. Later in de zwangerschap, zo rond de 30 weken, gaat je baby meer vet krijgen, wat de warmhoudfunctie overneemt.

Het vernix, dit is een vettige laag huidsmeer, wordt door lanugo vastgehouden. Het huidje zal zo minder uitdrogen door het vruchtwater en zorgt ervoor dat je kindje makkelijker geboren kan worden.

Aan het einde van de zwangerschap komen andere haren tevoorschijn. Dit wordt nesthaar genoemd of met een moeilijker woord vellushaar of beter bekend vlashaar. Dit haar gaat groeien rond 36 weken.

Geboren worden met lanugo

Het lanugohaar verdwijnt in principe voor de geboorte. Ergens tussen de 8e en 9e maand van de zwangerschap gebeurt dit. Het lanugo kan echter nog wel op plekken achterblijven.

Soms zie je er toch nog iets van terug op het lichaam van je kind. Zeker als je baby te vroeg geboren wordt.

Uitval haar bij de baby

Zoals gezegd zijn er kindjes die echt een bos haar hebben bij de geboorte, terwijl de ander kaal geboren wordt. Helaas voor de gelukkige ouders van een baby met een prachtige bos haar: dit zou zomaar tijdelijk kunnen zijn.

Meestal zal het vlassige nest haar verder verdwijnen als je baby ongeveer 3 à 4 maanden oud is. Om plaats te gaan maken voor het echte baby haar. Wanneer dit haar verschijnt is ook weer heel verschillend.

Er zijn baby’s die later toch nog een soort kaal zijn, kindjes die echt het hele eerste jaar een kaal kopje houden, terwijl er genoeg baby’s zijn die hun nesthaar uiteraard wel verliezen, maar nooit helemaal kaal worden.

Overigens verschilt het nesthaar met het uiteindelijke haar. Het is vaak pluiziger en wat slap. Ook de kleur kan anders zijn dan het uiteindelijke haar.

Hormonen en baby haar

Misschien is het jou ook al opgevallen dat je haren reageren op je hormonen. Jij kunt ook last hebben van meer haaruitval dan anders nadat je bevallen bent.

Eigenlijk is dit bij baby haar net zo. Ook hij verliest de haren doordat de hormonen veranderen. Jouw baby draagt namelijk eerst nog hormonen bij zich die eigenlijk bij jou horen.

Na de geboorte zullen die hormonen uit zijn bloed verdwijnen. Wat als gevolg heeft dat daar de haren op reageren.

Ander leuk weetje: het schijnt zo te zijn dat vrouwen die veel last hebben van brandend maagzuur, meer kans maken op een baby met een grote haardos.

Ook hierin zijn de hormonen de schuldige. De hormonen die jouw baby die haren verschaft, zorgen ook voor maagzuurproblemen bij de moeder…

Kale plek

Veel baby’s krijgen een kale plek op hun achterhoofdje. Dit is heel normaal. Het is de plek die het meeste te verduren heeft omdat je baby daarop ligt.

Meestal zijn het dan nog de nesthaartjes die verdwijnen. Bij het echte haar is namelijk je baby al meer mobiel en zal het minder op 1 plek liggen.

Het echte haar van je baby

Het echte haar van je baby zal na zo’n maand of negen gaan groeien. Maar ook dit is dus heel verschillend per kind. De kleur van de haren van je baby kan nog heel erg veranderen.

Het ligt weliswaar al vast in zijn of haar DNA, net als hoe stijl of krullerig het haar zal zijn. Maar voordat jij dit ook gaat zien kan best nog even tijd overheen gaan.

De baby haarkleur is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid pigment wat het heeft. Dit pigment, eumelanine genaamd, zal vaak in de loop van de jaren in hoeveelheid toenemen waardoor de haarkleur kan veranderen.

Kan haaruitval kwaad?

Meestal zal haaruitval dus de gewone cyclus zijn. Toch kan haaruitval wel wijzen op gezondheidsproblemen.

Let op of je ook nog andere veranderingen ziet bij je kind, ook in gedrag en leg je vraag voor bij de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je het beste informeren of je je zorgen moet maken!

Berg

Een ander probleem met baby haar kan berg zijn. Dit zijn schilferige korstjes op de hoofdhuid van je baby.

Meestal is dit verder niets en is het ook niet besmettelijk. Shampoo en zeep kunnen dit veroorzaken, dus let goed op welke producten je gebruikt en gebruik het zo min mogelijk.

Kokosolie (hier) insmeren op het hoofdhuidje kan helpen om de berg los te weken. Masseer het eerst in en laat de schilfertjes zacht worden.

Daarna kun je het zo eruit kammen. Doe dit wel voorzichtig, zodat je niet het hoofdhuidje beschadigt! Heeft je baby er last van of wordt het alleen maar erger?

Vraag dan eens wat je eraan moet doen aan je huisarts of bij het consultatiebureau.

Babyhaartjes wassen

Het verzorgen van de babyhaartjes is goed voor de haargroei. Kies nooit voor een gewone shampoo, maar ga voor een speciale babyshampoo. Deze zal niet irriteren en minder belastend zijn voor het hoofdhuidje.

Het wassen moet je zeker niet iedere dag doen. Doe dit bijvoorbeeld een keer of twee per week. De shampoo masseer je zachtjes in, maar doe dit wel heel voorzichtig. Bij een jonge baby zijn de fontanellen immers nog niet dicht.

Daarna spoel je de haartjes goed uit, door er een beetje water overheen te laten lopen. Hiervoor zou je een bekertje kunnen gebruiken.

Uiteraard probeer je te voorkomen dat het in het gezichtje of de ogen van je baby komt.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)