Skip to Content

Met baby naar de kapper voor de eerste keer; hoe vaak en wat als hij / zij niet durft?

Met baby naar de kapper voor de eerste keer; hoe vaak en wat als hij / zij niet durft?

Met je kind naar de kapper, die dag gaat hoe dan ook een keer aanbreken en dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.

De meeste kinderen vinden het namelijk verschrikkelijk om in de kappersstoel plaats te nemen. Omdat ik zelf weet hoe het is om met een schreeuwend kind bij de kapper te zitten (en gelukkig ook het tegenovergestelde heb meegemaakt) geef ik jullie graag een aantal tips.

Of ze echt werken is natuurlijk afwachten, ieder kind is namelijk verschillend.

Bereid je kind voor op wat er gaat komen

Hoe klein je kindje ook is, vertel van tevoren altijd wat jullie gaan doen. Leg uit dat de kapper zijn/haar haartjes gaat knippen en dat dat niet erg of eng is. Leg ook uit waarom de haartjes worden geknipt.

Kies een kapper die gewend is aan kinderen

Niet alle kappers zijn het gewend om kinderen te knippen. Kies dus een salon uit waar ze speciaal voor kinderen een kappersstoel hebben (bijvoorbeeld een auto of vliegtuig).

Dit alles maakt het voor het kind een stukje leuker, want het is toch wel heel stoer om in zo’n toffe cabrio te zitten toch?

Lukt dit niet, dan is op schoot bij jou, of je partner een beter idee! Soms is het ook een plan om een thuiskapper te laten komen. Dit kan voor je kindje een stuk prettiger zijn, omdat hij/zij dan in de eigen vertrouwde omgeving is.

Kies een goed tijdstip

Timing is everything! Ik ga altijd met mijn kinderen naar de kapper om 10 uur in de ochtend. Waarom? Omdat ze dan nog gezellig zijn! In de middag omstreeks 16 uur is echt geen goed idee, als ze moe zijn en de maagjes beginnen te rammelen.

Probeer altijd zo vroeg mogelijk te gaan, dan bereik je het meeste met ze. Daarnaast is het vaak nog rustiger dus hoef je niet lang te wachten.

Vermijd haren wassen!

Dit kun je echt beter alvast thuis gedaan hebben. Haren wassen is bij de meeste kids al een issue, laat staan in een kapsalon, door iemand die ze niet (zo goed) kennen.

Zorg dus ook dat je kind niet met wax of gel in het haar bij de salon uit komt… geloof mij, dan gaan ze het eruit wassen!

Laat alleen het noodzakelijke knippen

Verwacht niet dat je kind uren stil kan zitten in de stoel, dus kies niet voor een al te ingewikkeld kapsel.

Alleen de puntjes is al prima en misschien hier en daar wat wegscheren. Bespreek van tevoren goed met de kapper wat je precies wilt, om vervelende situaties (en een heel lange zit) te voorkomen.

Als de kapper gewend is aan kinderen zal het voordat het gaat scheren (of iets anders doen) ook uitleg geven aan het kind en bijvoorbeeld eerst laten voelen.

Veel jongens vinden de tondeuse verschrikkelijk. Geef dit dan vooraf aan zodat er niet of nauwelijks geschoren hoeft te worden.

Scherm mee en wat drinken mee!

Tip; onze jongste vindt het nog steeds verschrikkelijk (lees; na 2,5 jaar) om naar de kapper te gaan. Wij zetten meestal een filmpje op (Teletubbies zijn lifesavers weet je dat?) zodat hij afgeleid is en minder snel gaat huilen.

Hij lijkt het allemaal nog steeds een beetje eng te vinden. Na 5 minuten gaat het vaak al een stuk beter trouwens.

Steeds meer kappers hebben een tv of een tablet die ze kunnen vast houden. Ook een flesje sap doet hier vaak wonderen, om hem rustig te krijgen.

Geef complimentjes

Geef je kind complimentjes als het goed gaat bij de kapper. Zeg tussendoor regelmatig dat hij/zij het ontzettend goed doet en dat het nog maar heel eventjes duurt, voordat het allemaal weer klaar is.

Word nooit boos, ook al kun je soms best een beetje geïrriteerd raken. Zodra jij boos gaat doen, gaat het kind overdwars…en believe me, dat is niet handig met scharen in de buurt.

Ga na het kappersbezoek iets leuks doen

Zorg dat je na een bezoekje aan de kapper iets leuks op de planning hebt staan. Misschien een ijsje eten, of een frietje halen?

Of thuis een lekker koekje uit de trommel kiezen. Het kind belonen is heel belangrijk, zeker in het begin, als hij/zij nog aan dingen als dit moet wennen.

Niet zelf knippen als je dit niet kunt

Heel veel mensen denken dat ze zelf wel eventjes een modelletje in het haar van hun kind kunnen knippen. Helaas is dit vaak niet het geval en mislukt het volledig. Mijn tip: ga niet zelf aan de slag als je dat niet kunt. Je wilt toch dat je kindje er leuk bijloopt…?

Vermijd dus dat er hele happen uit het haar zijn, of dat een eventuele pony helemaal scheef geknipt is. O enne, die bloempot kun je in de kast laten staan, dat is niet meer hip zo’n kapsel!

Stel het kappersbezoek niet uit

Mijn eigen valkuil is, dat ik een kappersbezoek vaak te lang uitstel. Gevolg is, dat er meer vanaf geknipt moet worden en dat het kind dus langer moet stilzitten.

Probeer om op tijd te gaan en bereid niet alleen je kindje, maar ook jezelf goed voor!

Hoe vindt jouw kindje het bij de kapper?

Amanda