Skip to Content

Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten

Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten

Wil je ook graag je haar invlechten? Of dat van je kinderen? Er zijn zoveel verschillende soorten vlechten, daarom hieronder een overzicht met uitleg, tips en voorbeelden voor kinderen.

Als klein kind deed mijn moeder dit bij mij, niet alle moeders konden dat dus het was toch wel een beetje bijzonder om met een invlecht op school aan te komen. 

Al snel leerde ik hoe ik bij mezelf mijn haren kon invlechten en heb dit met enige regelmaat gedaan. Tegenwoordig zijn er veel meer vlechten dan de standaard vlecht en invlecht om te maken in het haar van je kind en kan je het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wil zoals met nephaar.

Stap voor stap uitleg invlechten kind

Wat heb je nodig om haren invlechten?

Als eerste leg ik de spullen klaar die ik nodig heb voor het kammen en vlechten van het haar. In principe doe ik dit aan de ontbijttafel zodat ze afgeleid is door het eten en drinken. Wat ik zelf gebruik is:

 • Tangle Teezer / borstel
 • fijne kam, eventueel met ijzeren punt
 • spuitfles met water
 • Stoffen elastiekje of strik

Ik gebruik stoffen elastiekjes omdat deze het haar minder beschadigen dan een plastic elastiekje. Ik hoop dat de uitleg helder is, voor de zekerheid heb ik er een filmpje van gemaakt waarin ik het laat zien en hieronder deel.

Voorbereiding

Als eerste spuit ik het haar nat met water, dit is een oud flesje van mezelf dat ik heb gevuld met water uit de kraan met niets eraan toegevoegd. Doordat je het nat maakt is het makkelijker om door te borstelen en gaat het haar minder snel kapot.

Afhankelijk of ik één of twee vlechtjes ga maken, scheid ik de haren in het midden. Dit keer maak ik één vlecht. Bij twee vlechtjes bind ik de helft vast terwijl ik aan de andere kant werk.

Invlechten kind

 1. Als je gaat vlechten begin je met het verzamelen van een plukje haar. Ik begin niet helemaal vooraan aangezien ik dat er vanaf de voorkant niet zo mooi vind uitzien. Bij mezelf begin ik achter mijn oren met een scheiding te maken, onze dochter heeft daar een soort van natuurlijke scheiding die ik aanhoud om een halve cirkel van te maken.
 2. Van deze pluk maak je met twee vingers drie gelijkwaardige plukjes die je in één hand vasthoudt, gespreid tussen je vingers.
 3. Met de andere hand pak je een pluk vanaf de zijkant (maakt niet uit links of rechts) en slaat deze OVER het middelste plukje heen en wordt dus zelf in het midden.
 4. Het makkelijkste vind ik om dan het middelste plukje los te laten.
 5. Dan begin je aan de andere zijkant en sla je die er overheen naar het midden toe.
 6. Na twee keer ga je er plukjes bij pakken vanaf de zijkant. Zelf doe ik dit met mijn vingers, dit is vaak net iets makkelijker dan met een kam. Wil je de haren echt strak hebben, kun je het ook met een kam doen.
 7. Vanaf de zijkant pak je een plukje dat je gladstrijkt en combineer je met het plukje dat nu aan de beurt is om naar binnen te brengen. Dit doe je hetzelfde aan de zijkant tot je helemaal beneden bent aangekomen. Dan ga je verder zoals je normaal ook bij een vlecht doet en knoopt op het einde er een elastiekje in.

15 Soorten vlechten en invlechten bij kort en lang haar

Naast de standaard invlechten zijn er nog veel meer varianten mogelijk.

Opvlecht

De opvlecht, een klassieker onder de vlechten, is een eenvoudige maar elegante stijl. In plaats van dat je van boven naar beneden werkt, haal je de plukjes haar van beneden naar boven waardoor het lijkt alsof de vlecht op het haar ligt.

 1. Begin met het borstelen van je haar om eventuele klitten te verwijderen. Dit zorgt voor een glad oppervlak om mee te werken.
 2. Verdeel je haar in drie gelijke delen. Houd de linker- en rechterstreng vast met je linker- en rechterhand, en de middelste streng met je tanden.
 3. Begin met vlechten door de linkerstreng over de middelste streng te leggen. De linkerstreng wordt nu het middelste deel.
 4. Herhaal dezelfde stap met de rechterstreng. Leg de rechterstreng over de nieuwe middelste streng.
 5. Ga door met afwisselend links en rechts over het middelste deel te vlechten tot je de gewenste lengte hebt bereikt.
 6. Bevestig de opvlecht met een elastiekje. Je hebt nu een strakke vlecht die dicht bij je hoofdhuid ligt.

Schuine vlecht (Elsa)

In principe is dit een heel eenvoudige invlecht. Het lastige is echter dat de haartjes lang genoeg moeten zijn. Twee vlechtjes is vaak makkelijker dan één. Het grootste probleem; loslatende plukjes.

 1. Je begint aan één kant op het voorhoofd met invlechten.
 2. Vervolgens pak je vanaf de voorkant van het hoofd telkens een strookje erbij.
 3. Dit herhaal je aan de zijkant van het hoofd.
 4. Bij wat langere haren krijg je zo telkens mooie haaks staande plukjes die in het midden bij elkaar komen.

Hartjesinvlecht

De hartjesinvlecht voegt een romantisch tintje toe aan je kapsel, ideaal bijvoorbeeld voor bij Valentijn. Hier is hoe je kleine hartvormige vlechten maakt:

 1. Borstel je haar om het klitvrij te maken en verdeel het in kleine secties waar je de hartjesvlechten wilt maken.
 2. Pak een klein gedeelte haar en verdeel het in twee gelijke delen.
 3. Begin met het vlechten van een gewone vlecht, maar laat kleine plukjes haar aan de zijkanten los terwijl je vlecht om een hartvorm te creëren. Werk vanuit het midden eerst naar voren boven de oren, en vervolgens naar achteren.
 4. Bevestig elke hartjesvlecht met een elastiekje. Herhaal dit proces om meerdere hartjesvlechten te maken.
 5. Je hebt nu schattige hartvormige vlechten die een romantische touch aan je look geven.

Lees ook: Hartjesvlecht maken

Twee cornrows; vlechten aan de zijkant

Cornrows, ook wel bekend als vlechten aan de zijkant, zijn een stijlvolle en praktische keuze, vooral voor kort haar. Volg deze stappen om twee parallelle cornrows te maken:

 1. Begin met schoon, klitvrij haar. Als je haar te kort is, kun je overwegen om extensions te gebruiken voor een langer vlechtresultaat.
 2. Verdeel je haar in twee gelijke delen langs de zijkant van je hoofd, van voren naar achteren.
 3. Neem een kleine sectie haar bij de haaraanzet aan de ene kant. Verdeel deze sectie in drie gelijke strengen.
 4. Begin met vlechten door de rechterstreng over het middelste deel te leggen.
 5. Voeg bij elke vlechtstap een kleine hoeveelheid haar toe aan de zijstrengen voordat je ze over het middelste deel legt. Dit zorgt ervoor dat de cornrow dicht bij je hoofdhuid blijft.
 6. Ga door met vlechten tot je de punt van je haar bereikt.
 7. Bevestig het uiteinde van de cornrow met een elastiekje of haarspeldje.
 8. Herhaal het proces aan de andere kant van je hoofd om twee parallelle cornrows te creëren.

Een variant op de dubbele invlecht die je eerder hebt gezien. Deze is gecombineerd met een lint. Niet meegevlochten maar zigzag tussen beide vlechtjes gevlochten.

Watervalvlecht

De watervalvlecht is een vlechtstijl met een golvend en stromend uiterlijk, alsof je haar als een waterval door je vingers glipt. Volg deze stappen om een watervalvlecht te maken:

 1. Begin met schoon en klitvrij haar. Borstel je haar om ervoor te zorgen dat het glad is.
 2. Neem een sectie haar vanaf de bovenkant van je hoofd, bij je haaraanzet.
 3. Verdeel deze sectie in drie gelijke delen om te beginnen met vlechten.
 4. Begin met vlechten zoals je dat normaal zou doen door de rechterstreng over het middelste deel te leggen.
 5. Voeg een nieuwe kleine sectie haar toe aan de bovenkant van je vlecht, net voordat je de rechterstreng over het middelste deel legt.
 6. Laat de linkse streng los terwijl je doorgaat met vlechten. Deze losgelaten streng zal naar beneden vallen en het watervaleffect creëren.
 7. Herhaal de stappen 4-6, waarbij je telkens een nieuwe kleine sectie haar toevoegt en de linkerstreng loslaat.
 8. Ga door met vlechten tot je de gewenste lengte hebt bereikt.
 9. Bevestig de watervalvlecht met een elastiekje.

Princess braid

De Princess-braid combineert een gewone vlecht met een vissengraatvlecht voor een betoverende look. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Begin met schoon, klitvrij haar. Borstel je haar om ervoor te zorgen dat het glad is.
 2. Neem een sectie haar aan de bovenkant van je hoofd, bij je haaraanzet.
 3. Verdeel deze sectie in twee gelijke delen om te beginnen met vlechten.
 4. Begin met het maken van een gewone vlecht door de rechterstreng over het middelste deel te leggen.
 5. Voeg een nieuwe kleine sectie haar toe aan de bovenkant van de vlecht, net voordat je de rechterstreng over het middelste deel legt.
 6. Ga door met vlechten tot je ongeveer halverwege de lengte van je haar bent.
 7. Schakel over naar een vissengraatvlecht door de vlecht in twee gelijke delen te verdelen. Laat de rechterstreng los.
 8. Neem een kleine sectie haar van de buitenkant van de rechterstreng en breng deze over naar de linkerkant van de linkse streng.
 9. Herhaal stap 8, maar neem een kleine sectie haar van de buitenkant van de linkse streng en breng deze over naar de rechterstreng.
 10. Ga door met het vlechten van de vissengraat tot je de punt van je haar bereikt.
 11. Bevestig de Princess-braid met een elastiekje.

Zijwaartse vissengraat (bij jezelf)

De zijwaartse vissengraat is een prachtige vlechtstijl die een diagonale vlecht over je schouder creëert. Deze elegante look is perfect voor speciale gelegenheden of wanneer je gewoon wat extra flair aan je haar wilt toevoegen. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Begin met schoon en klitvrij haar. Zorg ervoor dat je haar aan de zijkant van je hoofd valt, waar je de zijwaartse vissengraat wilt creëren.
 2. Verdeel je haar in twee gelijke delen aan de zijkant van je hoofd.
 3. Neem een kleine sectie haar van de buitenkant van het linkerdeel en breng het over naar het rechterdeel.
 4. Doe hetzelfde aan de andere kant. Neem een kleine sectie haar van de buitenkant van het rechterdeel en breng het over naar het linkerdeel.
 5. Herhaal stap 3 en 4 terwijl je diagonaal naar beneden vlecht. Blijf kleine secties haar van de buitenkant van het ene deel naar het andere deel brengen.
 6. Ga door met vlechten tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Je kunt ervoor kiezen om helemaal tot aan de punt van je haar te vlechten of halverwege te stoppen, afhankelijk van je voorkeur.
 7. Bevestig de zijwaartse vissengraat met een elastiekje.

Laddervlecht

De laddervlecht is een unieke vlechtstijl die lijkt op een ladder, waarbij meerdere kleine vlechten langs een deel van je hoofd worden gecreëerd en vervolgens aan elkaar worden bevestigd. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Begin met schoon, klitvrij haar. Borstel je haar om ervoor te zorgen dat het glad is.
 2. Kies een deel van je haar waar je de laddervlecht wilt maken. Dit kan aan de zijkant, bovenop je hoofd of langs de achterkant zijn.
 3. Verdeel dat deel in verschillende secties, afhankelijk van hoeveel ladders je wilt creëren. Voor de meest indrukwekkende look kun je meer secties maken.
 4. Begin met een gewone vlecht aan de bovenkant van het eerste deel. Vlecht tot je ongeveer halverwege bent.
 5. Bevestig de gewone vlecht tijdelijk met een elastiekje of haarspeldje om te voorkomen dat hij losraakt.
 6. Herhaal stap 4 en 5 voor de overige secties, waarbij je gewone vlechten aan de bovenkant van elk deel maakt.
 7. Wanneer alle gewone vlechten zijn gemaakt, verwijder je de elastiekjes of haarspeldjes aan de uiteinden.
 8. Verbind de gewone vlechten door een nieuwe vlecht te maken die langs de zijkant van de secties loopt. Dit is wat het laddereffect creëert.
 9. Bevestig het uiteinde van de laddervlecht met een elastiekje.

Opwaartse / ondersteboven invlecht met knot

De opwaartse/ondersteboven invlecht met knot is een unieke stijl die begint onderaan je nek en omhoog vlecht naar de kruin van je hoofd, waar het haar wordt vastgemaakt in een knot. Deze stijl zorgt voor een creatieve en opvallende uitstraling. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Begin met schoon en klitvrij haar. Borstel je haar om ervoor te zorgen dat het glad is.
 2. Buig voorover zodat je haar naar voren valt, en kam het goed door om eventuele knopen te verwijderen.
 3. Neem een klein gedeelte van haar aan de basis van je nek, dicht bij de haaraanzet.
 4. Verdeel dit deel in drie gelijke strengen om te beginnen met vlechten.
 5. Vlecht het haar naar boven toe, in de richting van de kruin van je hoofd.
 6. Blijf haar aan elke streng toevoegen terwijl je omhoog vlecht, vergelijkbaar met een Franse vlecht.
 7. Ga door met vlechten tot je de kruin van je hoofd bereikt.
 8. Bind het uiteinde van de opwaartse invlecht vast met een elastiekje.
 9. Neem het losse haar aan de bovenkant en maak er een knot van. Bind het vast met een elastiekje bovenop je hoofd.

Feestelijke diadeemvlecht

De feestelijke diadeemvlecht voegt een vleugje elegantie toe aan je look en loopt horizontaal over je hoofd, vergelijkbaar met een diadeem. Deze stijl is perfect voor speciale gelegenheden waar je er op je best uit wilt zien. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Begin met schoon en klitvrij haar. Borstel je haar om ervoor te zorgen dat het glad is.
 2. Neem een sectie haar aan de bovenkant van je hoofd, bij je haaraanzet.
 3. Verdeel deze sectie in drie gelijke delen om te beginnen met vlechten.
 4. Begin met vlechten zoals je dat normaal zou doen door de rechterstreng over het middelste deel te leggen.
 5. Voeg een nieuwe kleine sectie haar toe aan de bovenkant van de vlecht, net voordat je de rechterstreng over het middelste deel legt.
 6. Laat de linkse streng los terwijl je doorgaat met vlechten. Deze losgelaten streng zal horizontaal over je hoofd lopen en het diadeemeffect creëren.
 7. Herhaal de stappen 4-6, waarbij je telkens een nieuwe kleine sectie haar toevoegt en de linkerstreng loslaat.
 8. Ga door met vlechten tot je de gewenste lengte hebt bereikt.
 9. Bevestig de feestelijke diadeemvlecht met een elastiekje.

Zeemeerminnenvlecht

De Zeemeerminnenstaartvlecht is een mooie en elegante vlecht die lijkt op de staart van een zeemeermin. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Borstel je haar en breng het naar één kant van je hoofd.
 2. Verdeel het haar in twee gelijke delen.
 3. Neem een dunne streng haar van de buitenkant van het ene deel en breng het over naar het andere deel.
 4. Herhaal dit proces afwisselend tussen de linker- en rechterkant totdat je de vlecht hebt voltooid.
 5. Bevestig de vlecht met een elastiekje.

Zijwaartse vissengraat

De zijwaartse vissengraat is een verfijnde en elegante vlechtstijl die diagonaal over je schouder loopt. Het creëert een prachtig visgraatpatroon en is perfect voor speciale gelegenheden waarbij je er op je best wilt uitzien. Hier is een stapsgewijze uitleg over hoe je deze stijl kunt creëren:

 • Begin met schoon, droog haar. Zorg ervoor dat je haar goed is geborsteld om eventuele klitten te verwijderen.
 • Kies aan welke kant van je hoofd je de zijwaartse vissengraat wilt maken. Je kunt kiezen voor de linker- of rechterkant, afhankelijk van je voorkeur.
 • Kam je haar naar de zijkant waar je de vissengraat wilt maken, zodat het haar gelijkmatig verdeeld is.
 • Verdeel het haar in twee gelijke delen. Houd het haar vast aan de zijkant van je hoofd, net boven je oor.
 • Begin met de vissengraat door een kleine sectie haar van het ene deel te nemen. Deze sectie haar moet zich aan de buitenkant van dat deel bevinden.
 • Breng de kleine sectie haar diagonaal over naar het andere deel. Het is belangrijk om de sectie haar onder het haar van het andere deel te plaatsen, niet erbovenop, om het visgraatpatroon te creëren.
 • Herhaal stap 5 en 6 aan de tegenovergestelde kant. Neem een kleine sectie haar van het andere deel en breng het diagonaal over naar het eerste deel.
 • Blijf afwisselend werken tussen de twee zijden, waarbij je steeds kleine secties haar diagonaal overbrengt naar het andere deel. Dit creëert het visgraatpatroon.
 • Ga door met vlechten tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Je kunt ervoor kiezen om de vissengraat helemaal tot aan de punt van je haar te maken of halverwege te stoppen, afhankelijk van je voorkeur.
 • Bevestig de zijwaartse vissengraat met een elastiekje.

Frozen Elsa invlecht

De Frozen Elsa-invlecht is geïnspireerd op het kapsel van Elsa, de sneeuwkoningin uit de Disney-film “Frozen”. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Borstel je haar om eventuele klitten te verwijderen.
 2. Neem een zijsectie van je haar en verdeel het in drie gelijke delen.
 3. Begin met vlechten door de rechterstreng over het midden te leggen en vervolgens de linkerstreng over het midden te leggen.
 4. Herhaal dit proces, maar neem telkens een klein deel haar vanaf de bovenkant van je hoofd en voeg het toe aan de buitenste strengen voordat je ze over het midden legt.
 5. Ga door met vlechten tot je het einde van je haar bereikt en zet de vlecht vast met een elastiekje.

4 strengen invlecht

De 4-strengen-invlecht is een variatie op de traditionele 3-strengen-invlecht en ziet er ingewikkelder uit dan het in werkelijkheid is:

 1. Verdeel je haar in vier gelijke strengen.
 2. Neem de meest linkse streng en kruis deze over de naastliggende streng.
 3. Neem nu de meest rechtse streng en kruis deze onder de middelste twee strengen.
 4. Herhaal deze stappen, steeds afwisselend tussen de linker- en rechterstrengen, tot je de vlecht hebt voltooid.
 5. Zet de vlecht vast met een elastiekje.

Rits (zipper) invlecht

Als je houdt van uitdaging is dit een absolute aanrader, dit is geen vlechtwerk meer maar lijkt wel een soort weven. De Rits-invlecht heeft een unieke uitstraling. Hier is hoe je het kunt maken:

 1. Borstel je haar grondig om klitten te verwijderen.
 2. Neem een zijsectie van je haar en verdeel deze in twee gelijke delen.
 3. Begin met vlechten door kleine strengen van het bovenste gedeelte van elke helft over de andere helft te kruisen.
 4. Blijf doorgaan met het kruisen van kleine strengen haar van de bovenkant van elke helft totdat je aan het einde van je haar bent gekomen.
 5. Bevestig de vlecht met een elastiekje.

35 Voorbeelden van invlechten bij jezelf of kind

Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde
Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde

Knoop en Knot

Invlechten kind; 35 soorten & voorbeelden haar vlechten - Mamaliefde

Heb je liever een fysiek boek in handen met stap-voor-stap uitleg met tips hoe je kan vlechten? Dan is het boek Knoop en Knot een aanrader. Hierin vind je verschillende soorten vlechten en knotjes voor kinderen. Mijn dochter vindt dit erg fijn, want als haar haren gedaan moeten worden zoekt ze hierin een vlecht uit die ze dan graag wil dat ik bij haar maak.

Lees ook: Knoop en Knot; originele vlechten en kapsels voor meisjes van 2 – 12

Dit boek vind je hier.

Vlecht jij het haar van je dochter wel eens in?

Linda van Aken