Skip to Content

17x Preventief luizen voorkomen en behandelen

17x Preventief luizen voorkomen en behandelen

Iedereen herinnert zich wellicht die vervelende jeuk op het hoofd of het ongemakkelijke gevoel wanneer je hoort dat er luizen heersen in de buurt. Hoofdluizen zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij kinderen, maar ze kunnen iedereen treffen.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om deze kriebelende kleine beestjes te voorkomen en, als ze toch toeslaan, effectief te behandelen.

In dit artikel zullen we ons richten op zowel preventieve maatregelen als de beste methoden om hoofdluizen te behandelen, zodat je goed voorbereid bent om dit ongemakkelijke probleem aan te pakken.

Waar komen die luizen toch vandaan?

Eigenlijk is er maar één manier waarop je luizen kan krijgen: van iemand anders. Van haarcontact, waarbij ze van het ene naar het andere hoofd lopen.

Voorkomen doe je het niet altijd, zeker niet op de basisschool waar meisjes vaak met hun lange haren in elkaar verstrengeld zitten.

Maar je kan in elk geval een aantal voorzorgsmaatregelen treffen:

 • Houd de haren van jongens kort (of bij elkaar)
 • Maak een knot in het haar van je dochter of een strakke vlecht
 • Ook onder middelbare scholieren en zelfs studenten komt de hoofdluis trouwens weer veel vaker voor, dankzij de veelvuldige selfies die ze maken. Met als gevolg dat broertjes en zusjes van middelbare scholieren ook meer kans maken op besmetting.  Bron

Luizen voorkomen

Nu werken ze op school al met luizenzakken waar de kinderen hun jas in moeten bewaren. Dit zijn echter zakken die aan de bovenkant open zijn.

Luizenzakken

Er wordt weleens gezegd dat luizencapes die aan de onderkant beter zijn, omdat de luizen en neten daar niet in blijven zitten en de jassen kunnen uitlekken. In een luizenzak kunnen echter ook shawls en mutsen bewaard worden straks in de winter.

Echter; het nut van luizenzakken is echter niet bewezen; zowel met als zonder komen er luizen voor.

Staartjes en vlechten

Volgens de kapper is het ook heel slim om het haar lang genoeg te houden voor staartjes en vlechten, omdat luizen daar minder snel in trekken. Nu had ik vroeger ook altijd staartjes en vlechten en heb ik toch echt een paar keer luizen gehad, dus helemaal safe ben je niet. Maar ja, iedere drempel is er één.

Niet te vaak wassen

Luizen houden niet van vettig haar. Dus, als je merkt dat er luizen op school zijn, kun je overwegen om het haar van je kinderen een tijdje niet te wassen, of alleen met water. Dit kan helpen voorkomen dat luizen zich in het haar nestelen.

Gebruik conditioner

Als je ervoor kiest om het haar van je kind te wassen, overweeg dan om conditioner te gebruiken. Luizen hebben moeite om zich aan het haar te hechten wanneer het is bedekt met conditioner. Dit kan het voor hen moeilijker maken om zich te verspreiden.

Lavendel- en tea tree olie

Sommige ouders hebben succes gemeld met het gebruik van lavendel- en tea tree olie om luizen op afstand te houden. Je kunt een paar druppels van deze oliën achter de oren en in de nek van je kinderen aanbrengen. Luizen schijnen niet van de geur te houden en blijven daardoor weg.

Luizenspray

Sommige ouders hebben positieve ervaringen met luizensprays die je bij de apotheek kunt kopen. Deze sprays zijn bedoeld om preventief te gebruiken en kunnen helpen bij het afweren van luizen.

Vermijd agressieve luizenshampoos

Het gebruik van agressieve luizenshampoos als preventieve maatregel wordt over het algemeen niet aangeraden. Deze shampoos kunnen schadelijk zijn voor het haar en de hoofdhuid van je kinderen. Het is beter om ze alleen te gebruiken als er daadwerkelijk luizen zijn vastgesteld.

Gebruik haarproducten met sterke geuren

Sommige haarproducten met sterke geuren, zoals gel, kunnen helpen om luizen op afstand te houden. De geur van deze producten schijnt luizen af te schrikken.

Speciale elastiekjes

Er zijn elastiekjes beschikbaar met geuren die luizen zouden afschrikken. Hoewel sommige kinderen deze geuren misschien niet prettig vinden, kan het effectief zijn in het voorkomen van luizen.

Grootmoeders tips

Andere grootmoeders manieren om de hoofdluizen te voorkomen zijn:

 • Zwitsal hair lotion
 • Veel gel of haarlak gebruiken
 • Je hoofd insmeren met vaseline
 • Controleer regelmatig

Regelmatig controleren

Eén van de belangrijkste stappen om luizen te voorkomen, is om regelmatig te controleren. Vaak wordt dit ook op school gedaan na iedere schoolvakantie.

Neem de tijd om het haar van je kinderen grondig te inspecteren, vooral achter de oren en in de nek. Luizen en neten zijn kleine beestjes en kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien als je niet regelmatig controleert.

Luizen behandelen

Ooit ben ik eens behandeld door mijn moeder met shampoo van de apotheek. Ik herinner vooral de lucht van dat spul: zo chemisch ‘als de neten’, om er maar even een toepasselijke woordspeling tegenaan te gooien.

Inmiddels bulkt de gemiddelde drogist van anti-luizenmiddelen. Deze werken vrijwel allemaal volgens hetzelfde principe: ze verstikken de luis. Het beste kan je kiezen voor een antihoofdluismiddel gebruiken waar dimeticon in zit.

Hoofdluizen worden steeds vaker ongevoelig voor antihoofdluismiddelen met malathion of permitrine.

Prioderm

Dit merk heeft als slogan ‘sterker dan hoofdluis’ en dat is waar. Door een behandeling van Prioderm ben je binnen een uurtje af van je tijdelijke huisdieren. Je haar blijft na de behandeling net zo schoon en zacht als voorheen, maar hoef je je lichaam niet te delen met deze kleine, jeukende insecten.

De producten van dit merk werken zo goed, dat het bijna alleen maar goede reviews heeft. Hierdoor weet je zeker dat je zo snel mogelijk van je probleem afkomt. De producten van Prioderm zijn op basis van 95% dimeticon dat hoofdluizen en neten dood.

Er is zowel een lotion als een shampoo die je een kwartier in droog haar laat intrekken en vervolgens uitspoelt. Het haar is wel erg vettig, dus het kan zijn dat je het een paar keer moet wassen.

Het beste resultaat krijg je door de shampoo en lotion te combineren in een behandeling. Het advies is om deze behandeling na een week te herhalen, in de praktijk ben je er over het algemeen in 1x van af al kunnen er altijd nog eitjes uitkomen.

Novokid

Novokid is een nieuwe en innovatieve hoofdluisbehandeling die in 10 minuten hoofdluis verwijdert met behulp van een mengsel dat de luchtwegen van luizen en neten afsluit.

In de behandelcapsules zitten korrels die 10% rozemarijnolie en 90% natuurlijke azijnzuur bevatten. Dit mengsel wordt droog verdampt met behulp van de bijgeleverde luchtverstuiver en in de kap op het hoofd geblazen.

In 10 minuten worden de hoofdluizen en neten gedood.

Azijn

Azijn is een ouderwetse methode die ideaal schijnt te zijn voor het verwijderen van neten. Hoe? Meng 2/3 water en 1/3 (natuur)azijn met elkaar en verwarm in een pannetje.

Wrijf het haar ermee in en laat het mengsel 15-30 minuten zitten, omhuld met een handdoek die doordrenkt is met het middel. Daarna kam je het haar uit met de netenkam en dat herhaal je een aantal keer.

Luizenkap

Moeder Nicolette werd helemaal gek van de luizen en ontwikkelde dit handige hulpmiddel.

Voor slechts € 20,00 ben je minimaal twintig behandelingen lang verzekerd van een behandeling die werkt: zet de muts op je hoofd, vul hem met olie en tien minuten later kam je alles eruit. Kan gebruikt worden vanaf 4 jaar, maar adviesleeftijd is 8.

Luizenkliniek

Lukt het echt niet om van de luizen af te komen dan is een bezoek aan de luizenkliniek een aanrader. De Air allé een soort megaföhn die hete lucht over je hoofd blaast. Doordat deze een temperatuur bereikt die luizen niet aankunnen, gaan ze dood.

Hier hangt wel een prijskaartje aan vast, maar als je het kan missen is dit wel de makkelijkste methode van allemaal.

Kammen, kammen en kammen

Eigenlijk zijn er maar een paar oplossingen die een bewezen werking hebben:

De nat-kammethode is erg arbeidsintensief, want je moet twee weken lang dagelijks kammen, maar werkt wel. Het idee? Je behandelt je haar met crèmespoeling of een dikke crème die je haalt bij speciaalzaken (niet uitspoelen) en gaat dan pluk voor pluk kammen.

De luizen kunnen niet bewegen in de dikke crème en daardoor kam je ze er zo uit. De reden dat je twee weken moet blijven kammen, is dat de neetjes natuurlijk niet doodgaan. Die komen gewoon uit en als je niet blijft doorgaan met de behandeling, kunnen zij ook weer neetjes leggen, die uitkomen…

Kortom, dan zit je alsnog met een plaag.

De juiste luizenkam om luizen te kammen

Bij verschillende middeltjes of in de winkel kan je luizenkammen halen. De één is plastic, de ander heeft korte metalen tanden en weer een ander langere. Welke is nu de beste? Besef dat de luizen leven op je hoofdhuid. Je moet ze daar dus wel kunnen weghalen.

Kammen met plastic en/of korte tanden zijn daarbij dan ook niet voldoende. Koop daarom altijd een goede metalen kam met lange tanden, die vind je hier.

Nu een investering, maar op de langere termijn betaalt het zich vanzelf uit in een luisvrij hoofd.

Daarnaast zijn er elektrische kammen waarbij je hoort dat er een luis wordt gevonden en gelijk de luis doden.

Luizen behandelen door beddengoed wassen?

Vroeger betekende een luis in huis dat alle knuffels, beddengoed, jassen en andere toestanden in de wasmachine moesten of in de vriezer.

Inmiddels blijkt dat echt achterhaald. Ook luizenzakken op school hebben weinig nut, al worden ze nog altijd actief gebruikt. Luizen kunnen namelijk niet overleven zonder bloed en als ze zich al buiten je haar begeven, zijn ze vaak verzwakt.

Dus bespaar je de moeite (of doe het alsnog, als je dat prettiger vindt): het heeft weinig nut.

Weten waar hoofdluis heerst?

Check www.luizenradar.nl voor de meest actuele informatie over hoofdluis en zie waar hoofdluis is geconstateerd in Nederland. Anoniem melding maken van een hoofdluisbesmetting kan ook via de Luizenradar.

Op deze manier blijft de radar up-to-date en worden andere ouders en scholen op de hoogte gebracht, zodat ze eventuele voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Wist je dat…

 • Chloor malathion inactiveert. Behandelde personen wordt afgeraden op de dag van de behandeling te zwemmen in chloorhoudend water. Bovendien vervalt de nawerking op het moment dat er wordt gezwommen in chloorhoudend water.
 • Het niet (langer) nodig is om beddengoed, meubels en kleding te reinigen bij een hoofdluisbesmetting volgens het hoofdluisprotocol van het RIVM.
 • Hoofdluizen zijn ongeveer drie millimeter lang en kunnen één maand leven.
 • Hoofdluizen van mensenbloed leven door een paar keer per dag in de hoofdhuid te prikken.
 • Een volwassen hoofdluis in één maand tijd ongeveer 250 eitjes (neten) kan leggen.
 • Bij een eerste hoofdluisbesmetting jeuk pas na één tot twee weken op kan treden, als het aantal hoofdluizen toeneemt!
 • Hoofdluizen vooral houden van warme, behaarde plekken en daarom vaak achter de oren, in de nek en onder een pony zitten?
Medische disclaimer - Mamaliefde.nl
Linda van Aken