Skip to Content

Haba Kogelbaan Op de werf; knikkerbaan & autobaan in 1 review

Haba Kogelbaan Op de werf; knikkerbaan & autobaan in 1 review

Onze jongste zoon is groot fan van knikkerbanen. Hij heeft ze in verschillende varianten en maten. De ervaring leert echter wel dat met name de houten knikkerbanen over het algemeen het meest stabiel zijn. Deze zijn ook het meest duurzaam en gaan langer mee.

Haba heeft speciaal voor peuters en kleuters die daar interesse in hebben, een kogelbaan met wat grotere onderdelen zodat ze hem zelf in elkaar kunnen zetten.

De losse onderdelen zijn van hout en de verbindingen van plastic zodat die goed aan elkaar blijven zitten. Er zijn verschillende sets, groot en klein, die onderling met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dit jaar kreeg hij daarom een uitbreiding: Op de werf.

Kogelbaan op de werf

Haba Kogelbaan Op de werf; knikkerbaan & autobaan in 1 review - Mamaliefde

Het thema van deze kogelbaan is op de werf; oftewel op de bouwplaats. In de doos zitten naast de houten baan onderdelen en de plastic bochten, een verhoging die de werf voorstelt, een kiepwagen, schuifwagen en houten kogels.

De kiepwagen rijdt naar boven en duwt een bal vooruit. Bovenaan rolt hij die naar beneden om vervolgens een rondje te maken en opnieuw getakeld kan worden.

Het is een vrij kleine set met 13 onderdelen zodat hij makkelijk in elkaar te zetten is, ook voor jonge peuters, en ze er daarna snel mee kunnen spelen.

Niet alleen de jongste trouwens, ook de oudste dochter speelt graag mee en helpt hem met bouwen. Zoonlief is namelijk al lekker aan het spelen met de kogels en schuifwagens en heeft daar helemaal geen aandacht meer voor.

Als hij in elkaar zit is het heel fijn dat er twee kogels en twee ballen bij zitten zodat ze samen maar toch los van elkaar kunnen spelen en geen ruzie maken. Als manlief thuis komt van het werk stormt zoonlief op hem af om trots de ‘bouwwagentjes’ te laten zien. Zo blij is hij daarmee.

Onderling met elkaar te combineren

Haba Kogelbaan Op de werf; knikkerbaan & autobaan in 1 review - Mamaliefde

Zoals ik al aangaf is dit speelgoed goed te combineren met de rest van de Haba kogelbaansets zodat er al snel een enorm netwerk gecreëerd kan worden. Zodra de set in elkaar staat vraagt zoonlief dan ook al snel om de rest van het speelgoed, zodat ze verder kunnen bouwen.

De parkeergarage wordt gekoppeld en er wordt een hele stad gecreëerd naar eigen inzicht. Compleet met autootjes, bergen, bochten omhoog en omlaag.

Naast de voorbeeldopstelling op de doos kunnen ze ook heel makkelijk zelf een ontwerp maken. Ideaal voor vakanties om de hele woonkamer mee te bezaaien ;-)

Haba Kogelbaan Op de werf; knikkerbaan & autobaan in 1 review - Mamaliefde

Het voordeel is ook dat je familie kan vragen om losse sets te geven, naar gelang budget, zodat je kind dit kan verzamelen.

De adviesleeftijd van dit speelgoed is van 2 tot 8 jaar; niet alleen geschikt voor peuters en kleuters dus, zodat ze er nog lang veel plezier mee kunnen hebben.

Floortje