Skip to Content

Minecraft bordspel review; Builders & Biomes

Minecraft bordspel review; Builders & Biomes

Minecraft, wie kent het niet? Nu hoorde ik mijn kinderen hier nog niet echt over, en vragen ze er thuis nooit om maar blijkt dat ze dit bij een vriendinnetje filmpjes ervan kijken. Tijdens dit online spel gaat het om blokken plaatsen en avonturen beleven.

Het speelt zich af in weidse landschappen waarbij je oneindig veel werelden kunt creëren. Een spel dat je vooral zelf achter de computer speelt, of al dan niet met virtueel contact met anderen.

Hoe gaaf is eht dan dat er nu ook een minecraft bordspel variant is dat je gewoon aan tafel kan spelen?

Minecraft bordspel Builders & Biomes

Voorbereiding

Voordat je aan het spel begint, leg je het speelveld klaar. Maar… dit is geen vervelend klusje! Wel zijn er verschillende handelingen die je moet voorbereiden en de eerste keer is het even puzzelen wat welke kaartjes zijn.

Vorm met de bouwwerken- en monsterkaarten het gemeenschappelijke speelveld, dat bestaat uit een raster van 4 x 4 stapels, elk met vier kaarten met daartussen wandelruimte voor de speelfiguren.

Daaromheen (de hoeken blijven vrij) liggen zestien neutrale wapentegels. Doe daarna alle 64 houten blokken in de mal. Klaar? Haal de mal weg en zorg dat er een kubus van gekleurde blokken blijft staan.

Tenslotte pak je één van de spelersborden en verdeel je de acht overzichtskaarten. Laat het spel maar beginnen en bouw, net als in het videospel, met zeldzame blokken de meest interessante gebouwen, ontdek nieuwe werelden en kom bekende Minecraft monsters tegen zoals skeletten en zombies.

Strategisch spelen

Wie aan de beurt is, voert precies twee van de vijf mogelijke acties uit. Maar waar kies je voor? Om te bouwen heb je blokken nodig en om te vechten wapens.

Lukt het om een monster te verslaan? Ga je voor strategisch, punten scoren door te bouwen of door monsters te verslaan die op het einde meetellen?

Kortom; denk vooruit en kies uit de volgende acties.

  1. Pak twee blokken van de kubus en leg ze in je persoonlijke voorraad.
  2. Onderzoek de bovenwereld waarbij je je speelfiguur 0 – 2 velden mag verplaatsen.
  3. Bouw een gebouw. Maar let op! Je moet met je speelfiguur naast de juiste bouwkaart staan én bovendien heb je de goede bouwmaterialen nodig.
  4. Vecht tegen monsters. Schud je wapentegels en leg er drie open voor je neer. Heb je minstens evenveel harten als op de monsterkaart, dan versla je het monster.
  5. Pak een wapen. Sommige wapens geven je extra mogelijkheden. Succes met het maken van de juiste keuze!

Puntentelling

Je speelt drie levels waarna een tussentijdse puntentelling volgt.

  • De eerste vindt plaats zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus is weggepakt. Kies dan een terreinsoort (denk aan bos, woestijn of bergen) en scoor punten voor je grootste groep aangrenzende velden.
  • De tweede telling volgt nadat de tweede laag blokken volledig van de kubus af is. Kies een bouwmateriaal en scoor met de grootste aaneengesloten groep bouwwerken die je hebt gemaakt van dit materiaal.
  • De laatste telling volgt nadat de derde laag blokken helemaal van de kubus is weggepakt. Tel dan de grootste aaneengesloten groep van een type (decoratie, woonhuizen, dierverblijven of bruggen) bij elkaar op.

Heel logisch; de  speler met de meeste punten aan het einde van het spel is de winnaar. Ook hier kan je tactisch spelen door als je meer punten hebt dan de tegenstander snel een einde te maken aan een level en er punten geteld moeten worden.

Een andere strategie is om alvast vooruit te kijken en al in het eerste level rekening te houden met de puntentelling in de tweede en derde ronde.

Leeftijdsadvies

Het Ravensburger Minecraft bordspel speel je met 2 – 4 personen vanaf circa 10 jaar en ouder. Alleen door slim en tactisch te spelen, verzamel je de meeste punten en win je het spel.

Het opzetten is even puzzelen, zeker als je het spel voor de eerste keer speelt. Ook daarna is het even er in komen omdat er verschillende handelingen mogelijk zijn en je daar even handigheid in moet krijgen.

Als je een beetje doorhebt hoe het spel werkt kan je ook rekening houden met het tactische element en strategieën gaan ontwikkelen voor de lange termijn.

Er zijn wel aangepaste regels waarbij je in de puntentelling rekening kan houden als je met jongere kinderen speelt, het spel zelf blijft echter hetzelfde.

Linda van Aken