Skip to Content

Minecraft; bordspel Heroes of the Village review vanaf welke leeftijd

Minecraft; bordspel Heroes of the Village review vanaf welke leeftijd

Met wat oudere kinderen in huis zal het onderwerp vanzelf een keertje voorbij komen; Minecraft. Waarschijnlijk hebben ze op YouTube filmpjes gezien van gamers die het spel spelen en willen ze het zelf ook spelen.

Echter, als ze iedere keer achter een beeldscherm zitten word je daar ook niet gelukkiger van. Gelukkig heeft Ravensburger daarom ook een bordspelvariant gemaakt; of eigenlijk twee. Eerder waren de kinderen al enorm enthousiast over Builders & Biodomes, nu is er ook een nieuwe variant Heroes of the Village.

We kregen dit spel toegestuurd om te gaan spelen tijdens de kerstvakantie. Dat zagen de kinderen natuurlijk wel zitten!

Naast het spel kregen ze ook een paar boeken van Billy Bones zoals het Minecraft-jaarboek, zowaar werden deze boeken wel uit zichzelf gelezen… En zaten er wat goodies bij zoals kleine figuren en een stoere vierkanten minecraft-mok. Deze werden eerlijk verdeeld tussen beide kinderen.

Minecraft; Heroes of the Village

Minecraft; Heroes of the Village bordspel review

De bewoners van een dorp hebben jullie hulp nodig om zich te verdedigen tegen de vijandige Illagers. Werk samen om de aanval te verhinderen voordat de Illagers het dorp bereiken.

Ontdek de wereld, verzamel blokken, strijd tegen monsters en bouw gebouwen. Jullie trouwe huisdieren staan aan jullie zijde! Kunnen jullie de helden van het dorp worden?

Dit is een echt familiespel en wordt ook wel de juniorvariant genoemd. Het leeftijdsadvies van dit spel is dan ook al vanaf 7 jaar, in plaats van vanaf 10 jaar zoals het andere Minecraft-spel, al speelden we dat spel al sinds de jongste 8 was.

De spelregels zijn dus wel iets eenvoudiger, al is het de eerste keer nog wel even goed kijken hoe of wat. Daarnaast is de spelduur van dit spel ook korter, zodat kinderen beter hun concentratie erbij kunnen houden.

Nu zijn mijn eigen kinderen 9 & 10 jaar dus gaat dit net wat soepeler, bij de reviews las ik dat jongere kinderen van 7 jaar nog wel moeite hebben met de spelregels.

Spelregels

Minecraft; Heroes of the Village bordspel review

Het spel kun je met 2 tot 4 spelers spelen en het doel is om 3 gebouwen te bouwen, voordat de Illagers het dorp hebben bereikt. Hiervoor zijn er verschillende acties die je kan uitvoeren.

Per beurt krijg je de mogelijkheid om 2 acties uit te voeren naar eigen keuze. Denk bijvoorbeeld aan bouwen, vechten, wereld ontdekken of blokken verzamelen.

Onze ervaringen

Minecraft; Heroes of the Village bordspel review

Als je het spel de eerste keer speelt is het even goed opletten op de verschillende kaartjes en onderdelen. Deze hebben gelukkig allemaal een ander formaat, maar het is wel even opletten welke kaart waarvoor gebruikt moet worden en bij de bouwkaarten wat nu precies de voor- en achterkant is.

Andere kaarten spraken ook voor zichzelf; zo hadden de kinderen, terwijl ik nog de spelregels aan het lezen was, al een figuur en een huisdier uitgezocht en in de standaard gedrukt en de bijbehorende puzzelstukjes aan het basiselement gepuzzeld.

Zoals gezegd was het de eerste keer even kijken waar wat moet liggen en welke acties je mag uitvoeren en wat er dan gebeurt. Maar eenmaal tijdens het spelen went dit snel. Doordat er geen ‘uitzonderingen’ zijn, heb je de spelregels ook snel onder de knie en konden de kinderen het prima alleen af.

In tegenstelling tot het andere spel, waar we zelf toch echt wel mee moeten spelen. Al snel valt op dat de kinderen een voorkeur hebben; zo wil de jongste graag zoveel mogelijk vechten en de oudste gaat voor het bouwen.

Ideaal is dat er lege zakjes in de doos zitten, zodat je tijdens het opruimen de onderdelen netjes kan opbergen voor de volgende keer en niet weer alles hoeft uit te zoeken.

Kortom het was een groot succes, en dit spel zal zeker vaker gespeeld worden!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)