Skip to Content

Tiptoi pen met dierenset & boerderij review

Tiptoi pen met dierenset & boerderij review

Vorig jaar kregen de kinderen de Tiptoi-pen en wat diertjes. Hiermee konden ze hele verhalen spelen en leerden ze nieuwe interessante weetjes. Dat vonden ze heel erg leuk, al kwam het op een gegeven moment toch in de kast te liggen omdat ze er nog wat jong voor waren. Ze zijn nu een jaar ouder en kregen daarom een uitbreidingsset; namelijk de dierenset boerderij.

Dit is een interactieve speelwereld voor de Tiptoi-boerderijdieren. Compleet met een 3D-boerderij. Onze zoon is namelijk gek op dieren en op deze manier kunnen ze laagdrempelig leren spelen met deze pen zodat ze daarna ook andere informatieve spellen kunnen spelen.

Wat is Tiptoi?

Review Tiptoi dierenset boerderij - Mamaliefde.nl

Tiptoi is een innovatief interactief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Als het kind met de stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek.

Leren was nog nooit zo leuk en levendig als met Tiptoi, het innovatieve interactieve leersysteem van Ravensburger! Hiermee ontdekken kinderen spelenderwijs de wereld om zich heen.

De unieke stift voegt een compleet nieuwe dimensie toe aan een complete serie Tiptoi-producten: Tipt een kind op de Tiptoi-boeken, spellen en puzzels, dan komen deze op fascinerende wijze tot leven met bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek.

De Tiptoi-startersets kunnen worden uitgebreid met boeken, spellen en puzzels. Met de 4 rubrieken ontdekken, weten, vertellen en spelen bestuurt een kind de Tiptoi-beleving heel eenvoudig zelf!

De elektronische intelligentie biedt kinderen de mogelijkheid om boeken en spellen steeds weer opnieuw te beleven. Met de software op de stift kunnen eenvoudig de audiobestanden van alle Tiptoi-producten van het internet worden gedownload.

Geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

Tiptoi-dierenset Boerderij

Review Tiptoi dierenset boerderij - Mamaliefde.nl

De interactieve dierenset boerderij van Tiptoi heeft een grote spelondergrond, stal en vele accessoires. Het biedt een heleboel geluiden, kennis, verhalen en spellen. Nadat ik de boerderij had uitgedrukt en in elkaar gezet kon hij niet wachten om te gaan spelen. Echter bleken de batterijen leeg dus moesten die eerst vervangen worden.

Daarna kon hij aan de slag. Ik liet hem de symbolen zien waarmee hij kon kiezen voor verhalen of weetjes en hoe je vervolgens met de pen de sensoren kan aanraken. Niet alleen op de dieren, maar ook op de stal, de voedingsfiches, de grondplaat etc.

Zelfs over de kleinste details, zoals een muisje of de bal, kan je aanraken. Zoonlief vond een aantal weetjes erg interessant, zoals dat varkens in de modder rollen om schoon te worden. Dat bleef hij maar herhalen ;-)

Leuk om te zien hoe ze spelenderwijs, terwijl ze ontdekken, hier toch van leren. Ook zonder de pen vond hij het erg leuk om te spelen, al snel werden de andere Tiptoi-dieren zoals de dinosaurus en de leeuw erbij gehaald maar ook de Schleich-dieren en werd het een vrolijke beestenboel.

Review Tiptoi dierenset boerderij - Mamaliefde.nl

Je kan de dieren ook eenvoudig meenemen, daarvoor zit er een los bordje bij en dan samen met de dieren en de pen. Ook handig voor onderweg.

Genomineerd Speelgoed van het jaar 2015

Alleen of samen, met of zonder de stift, als quiz of om informatie te vergaren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Weer een leuke uitbreiding in het assortiment.

Meerdere speelniveaus en spelelementen, mooi vormgegeven en zeer gedetailleerd. Een geweldig concept. Daarom dat deze set vorig jaar werd genomineerd voor speelgoed van het jaar. Het oordeel van de pedagogische jury luidt als volgt:

Deze doos is zowel een doos om mee te spelen (spelen met de dieren op de boerderij) en om van te leren. Allerlei fantasieën kunnen kinderen met de boerderij en de dieren spelen. Met deze Tiptoi-dierenset boerderij plus de stift kan het kind vanaf 4 jaar heel wat ontdekkingen doen.

En, let wel, het kind heeft alle zintuigen bij die ontdekkingstocht over de boerderij nodig. Eerst moet het leren hoe het boerderijspel “werkt” en wat de functie van de stift is. Dan gaat het zien wat er zoal aan dieren en dingen op een boerderij zijn.

Deze op zich louter informatieve kant van het spel roept dan bij het kind allerlei vragen op. Het mooie is, dat het kind die vragen ook kan stellen en dat het er bijna altijd antwoord op krijgt. En, is vragen stellen niet méér dan informatie ontvangen? Is vragen stellen niet beter dan alleen maar informatie krijgen?

Naast informatie en vragen zijn er dan de oren nodig om dierengeluiden te horen, om de dieren met hun kenmerkend geluid te leren onderscheiden, maar er staan in de stift ook verhalen en avonturen over die dieren. Door die te horen gaan kinderen mee in de gang van dat verhaal en zullen zo ook de gang over de boerderij maken.

Dus: het verhaal als leidraad bij een ontdekkingstocht over de boerderij. De zoek- en onderzoekdrang van het kind wordt echt aangesproken.
Kortom: een pedagogisch spel waarin een goede balans tussen spelen en leren aanwezig is en waarin het kind in al diens zintuigen wordt aangesproken.

Linda van Aken