De eerste maanden met je baby is een spannende en bijzondere tijd! Er zijn zoveel nieuwe dingen te beleven en te leren. Je kleintje begint net te wennen aan de wereld om hem heen, en het zal fascinerend zijn om hem te zien groeien en ontwikkelen.
In dit artikel bespreken we wat je kunt verwachten tijdens de eerste 18 maanden van je baby. We zullen het hebben over zijn fysieke ontwikkeling, maar ook over zijn emotionele groei. Gefeliciteerd met het ouderschap!
De eerste maand van je baby
De eerste maand met je baby staat vooral in het teken van aan elkaar wennen. Je baby moet ook wennen aan zijn nieuwe omgeving. Huid-op-huidcontact vanaf de eerste maand is belangrijk voor een goede band tussen jou en je kleintje. Knuffel dus veel samen, bewonder elkaar en geniet van deze bijzondere situatie.
Je baby ziet de eerste maand het grootste deel van de wereld in een waas, maar hij kan al duidelijk zien op een afstand van 20 tot 30 cm. Dat is goed, want dit is de afstand tot je gezicht als je hem vasthoudt of voedt.
Neem je baby dus vaak in je armen en bewonder elkaars gezichten. Wist je trouwens dat je baby de wereld heel anders ervaart dan jij? Hij is nog niet in staat onderscheid te maken tussen zichzelf en de wereld om hem heen: alles is anders!
Je baby is nu 1 maand
Je baby is nu vier weken en hij maakt zijn aanwezigheid in de wereld al kenbaar. Hij begint met je te communiceren, niet alleen door te huilen maar ook met kirren en andere geluiden.
Deze maand zal hij ook zijn handjes ontdekken en je echte glimlachjes beginnen te laten zien. Het is een moment waar je wekenlang op gewacht hebt en je bent helemaal verliefd. Je baby groeit en verandert elke dag, en het is verbazingwekkend om mee te maken.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Zijn handjes ontdekken.
- Een glimlach tevoorschijn toveren.
Lees ook: Ontwikkeling baby 1 maand
Baby 2 maanden
Je kleintje wordt zo snel groot! Het lijkt pas gisteren dat hij geboren werd, en nu is hij al een levendige en nieuwsgierige 2 maanden oude baby. Hij wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving, en is vooral gefascineerd door je mond.
Natuurlijk vindt hij het ook heerlijk om alles na te doen wat je doet, dus het duurt niet lang voor hij vrolijk zit te brabbelen. Je baby wordt ook steeds beweeglijker, dus het is belangrijk op te letten dat hij niet van iets hoogs rolt. Zijn gezichtsvermogen wordt ook steeds beter, en hij begint nu meer kleuren te zien.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Je gezicht aandachtig bekijken.
- Gaan brabbelen.
- Meer bewegelijker worden.
Lees ook: Ontwikkeling baby 2 maanden
Baby 3 maanden
Het is verbazingwekkend hoe snel de tijd gaat. Het voelt alsnog maar even geleden dat je baby van 3 maanden geboren werd, en nu groeit en verandert hij al zo veel. Hij kan nu dingen met zijn handen vastpakken, zoals speelgoed of je vingers.
Misschien kan hij ook zijn handjes naar zijn mond brengen. Je baby wordt zich meer bewust van zijn omgeving en wat er om hem heen gebeurt. Elke dag leert hij nieuwe dingen en ontwikkelt hij nieuwe vaardigheden.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Dingen vastpakken.
- Met zijn handje richting zijn mondje gaan.
- Zich meer bewust zijn van de omgeving.
Lees ook: Ontwikkeling baby 3 maanden
Baby 4 maanden
Je baby komt elke maand ongeveer een halve kilo aan en zijn hersenen en lichaam ontwikkelen zich meer en meer. Je zult duidelijker handelingen van je baby beginnen te zien, naarmate hij meer over oorzaak en gevolg leert.
De bewegingen van baby’s van 4 maanden draaien vooral om spierbeheersing en hand-oogcoördinatie. Hij kan nu rammelaars vastpakken en ermee schudden, en weldra kan hij het speeltje van de ene hand in de andere doorgeven.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Zonder hulp zijn hoofdje omhooghouden.
- Zijn handjes makkelijker naar zijn mond brengen.
- Rechtzitten (wel met hulp).
- Iets vastpakken en dit in zijn andere hand pakken.
Lees ook: Ontwikkeling baby 4 maanden
Baby 5 maanden
Als je baby 5 maanden oud is, wordt hij steeds beweeglijker. Hij kan zich omrollen en kan zelfs naar dingen beginnen grijpen, ook naar je haar! Hij begint ook steeds meer met je te communiceren.
Misschien communiceert hij liever nog niet met anderen, want de eerste tekenen van verlegenheid kunnen zich deze maand openbaren. Hoe gaat het met jou, krijg je een beetje rust?
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Zichzelf en jou in de spiegel herkennen
- Grappige gezichten trekken
- Al deze nieuwe ontwikkelingen zijn zo opwindend om te zien en mee te maken!
Lees ook: Ontwikkeling baby 5 maanden
Baby 6 maanden
Je baby is een energieke ontdekkingsreiziger aan het worden. Hij kan omrollen, rechtop zitten en brabbelen – en krijgt misschien zelfs zijn eerste tandjes! Dit is een prima tijd om te beginnen experimenteren met zachte hapjes.
Herhaling is goed voor zijn cognitieve ontwikkeling. Hoe beter de interactie die je nu met je baby hebt, hoe meer hij zal leren. Zorg er dus voor dat je in deze spannende tijd een band met je kleintje blijft opbouwen.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Omrollen
- Rechtzitten
- Meer brabbelen
Lees ook: Ontwikkeling baby 6 maanden
Baby 7 maanden
Deze maand maakt je baby een paar grote stappen! De communicatie gaat steeds beter, en hij gebruikt nu zijn handen om iets duidelijk te maken. Hij herkent zijn eigen naam en begrijpt dat zijn handelingen een reactie van jou uitlokken.
Hij zal brabbelen, geluidjes maken, en wijzen naar het voorwerp dat hem interesseert. Benoem het voorwerp, zodat hij leert de woorden te verbinden. Rond deze tijd zal hij ook proberen zelf rechtop te zitten!
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Zitten
- Met zijn handen iets duidelijk proberen te maken
- Meer interesses in voorwerpen krijgen
- Rechtop zitten
Lees ook: Ontwikkeling baby 7 maanden
Baby 8 maanden
Misschien kruipt hij al, of zo niet, dan beweegt hij zich waarschijnlijk al door de kamer. Hij begint zich steeds meer te herinneren. Als je uit het zicht bent, begrijpt hij nu dat je nog ergens in de buurt bent.
Verlatingsangst komt naar boven nu hij begint te begrijpen dat jij en hij 2 aparte mensen zijn. Dit is het moment om te beginnen je huis babyproof te maken – niet alleen voor de veiligheid van je kind, maar ook voor de veiligheid van je kostbaarheden.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Bewegen door je huis.
- Begint overal aan te zitten.
- Kans dat de verlatingsangst nu heftiger wordt.
Lees ook: Ontwikkeling baby 8 maanden
Baby 9 maanden
Met 9 maanden wordt je baby preciezer met zijn fijne motoriek. Hij kan iets met zijn ene hand vastpakken en het overbrengen op zijn andere. Je kind begint in deze periode ook steeds meer woorden te begrijpen.
Je kunt hem nu iets duidelijk maken door alleen te praten – wijzen is niet meer nodig. Je kunt beginnen met hem vanuit zijn zittende positie op te trekken tot hij op zijn eigen beentjes staat, en dan weer te gaan zitten. Naarmate je baby meer begint te begrijpen, kan hij plotseling angsten ontwikkelen die hij voordien niet had.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Iets vastgrijpen tussen duim en wijsvinger.
- Steeds meer woorden begrijpen.
- Soms onrustiger dromen
Lees ook: Ontwikkeling baby 9 maanden
Baby 10 maanden
Met 10 maanden leert je baby nu rechtop staan! Dit is een essentiële stap in de ontwikkeling van je baby. Wat houdt je baby ervan om dingen te pakken! Zittend, kruipend of staand op zijn beentjes, kan hij nu gemakkelijk alles aanraken wat binnen zijn bereik ligt.
Je baby wordt ook vaardiger in het samen gebruiken van beide handen om zijn wereld te verkennen. Hij kan proberen blokken te stapelen of tegen elkaar te stampen. Wat een leuke leeftijd is dit als jij je baby ziet leren en groeien!
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- In zijn handjes klappen
- Je wasmand leegmaken of ergens iets uitpakken
- Hij kan zich ergens aan optillen
- Je een knuffeltje geven
- Beter praten met lettergrepen
Lees ook: Ontwikkeling baby 10 maanden
Baby 11 maanden
Je baby is 11 maanden oud en wordt met de dag zelfstandiger. Hij houdt nu zijn eigen lepel vast en wijst naar dingen die hij wil zien of waarmee hij wil omgaan.
Hij eet nog steeds graag verschillende soorten voedsel, van groente- en fruithapjes tot spaghetti en misschien ook al yoghurt met wat fruit. Sommige kinderen kunnen ‘s avonds erg opgewonden zijn door wat ze overdag beleefd hebben.
Je baby kan nu waarschijnlijk:
- Zelfstandig zitten
- Kruipen gaat razend snel
- Kan zich optrekken om te gaan staan
- Misschien al een paar pasjes zelf lopen
Lees ook: Ontwikkeling baby 11 maanden
Baby 12 maanden
Hoera je baby is 1 jaar! Hij waarschijnlijk ongeveer 25 centimeter gegroeid (gemiddeld), en eet hij volop mee met de rest van het gezin. Waarschijnlijk wil hij alles zelf doen. Hij kan voortaan gewone koemelk drinken. Als je hem nog borstvoeding wilt en kunt geven, is dat natuurlijk prima.
Hij wil alles verkennen en kruipt en klimt overal op. Regels stellen wordt steeds belangrijker. Maak ze steeds weer duidelijk, herhaal ze en wees consequent. Hij zal je imiteren en je met alles willen helpen.
Je peuter kan nu waarschijnlijk:
- Vastgrijpen van voorwerpen, rechtop zitten, vrij zitten, langs meubels lopen
- Herinneringen en herkenningen van bijvoorbeeld muziek
- Eerste woordjes, lettergreepverdubbeling met symbolische betekenis, imitatie van spraakklanken bijvoorbeeld “maa taa”
- Communicatie via taalklanken en gezichtsemoties
Lees ook: Ontwikkeling baby 12 maanden
Baby 13 maanden
Met 13 maanden is je peuter echt zijn eigen persoon aan het worden. Hij ontdekt zijn stem en wordt eigenzinniger. Je kunt ook zien wat zijn uiteindelijke oogkleur zal zijn, en hij krijgt steeds meer haar. Hij begrijpt steeds meer, reageert op zijn naam en kent de woorden voor bepaalde voorwerpen, dieren, mensen, en voedsel.
Hij wordt met de dag handiger en kan in elke hand een kubus vasthouden en ze op elkaar leggen. En hij drinkt al uit een open beker of zelfs uit een rietje.
Als hij zijn eerste stapjes nog niet gezet heeft, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voor hij dat doet. Hoe ouder hij wordt, hoe meer zijn eigen wil een rol begint te spelen.
Je peuter kan nu waarschijnlijk:
- Hele zinnen begrijpen.
- Zijn woordenschat is groter geworden.
- Weet goed wat hij wil.
- Noemt een koe bijvoorbeeld “boe”.
Baby 14 maanden
Met 14 maanden wordt je baby steeds zelfstandiger. Hij kan lopen, en hij begint zijn eigen sterke voorkeuren te ontwikkelen. Hij kan soms koppig zijn en hij zal niet altijd gehoorzamen, want hij is nog niet in staat om dit te doen.
“Dat mag niet” of “daar mag je niet aankomen” dat begrijpt hij nog niet. Hij wordt ook nieuwsgieriger en dat is goed om zich te ontwikkelen.
Je peuter kan nu waarschijnlijk:
- Erg koppig zijn.
- Erg nieuwsgierig zijn.
- Zijn inlevingsvermogen is nog niet zo goed ontwikkeld.
Baby 15 maanden
Je peuter is niet langer een baby. De tijd is gekomen om grenzen te gaan stellen. Je peuter is er klaar voor en je kunt meer van hem eisen. In feite is hij op zoek naar grenzen.
Het is belangrijk te beseffen dat deze fase, net als de puberteit voor tieners, deel uitmaakt van de normale ontwikkeling van peuters. Laat het je niet te veel worden en besef dat het ook weer voorbij zal gaan.
Je peuter kan nu waarschijnlijk:
- Emoties oefenen en grenzen testen
- Boos of verdrietig worden als iets niet binnen zijn bereik ligt
- Vaker “nee” te horen krijgen van je
- Veel bewegelijker worden
- Anderen imiteren
Baby 16 maanden
Met 16 maanden wordt je baby steeds zelfstandiger. Hij kan al lopen en soms zelfs rennen en klimmen. Hij kan krassen met een kleurpotlood en een blokkentoren maken. Hij kan al misschien zelfstandig eten.
Moedig je kind aan zijn vingers en handen te gebruiken om dingen te ontdekken. Hij leert langzaam hoe hij een gesprek moet voeren, vooral door naar je te kijken en te luisteren. De ontwikkeling van zijn fijne motoriek gaat met sprongen vooruit.
Je peuter:
- Gaat nu waarschijnlijk van twee naar één dutje
- Vindt visite waarschijnlijk erg gezellig
- Deelt liever niet zijn speelgoed
- Kan nog niet goed samen spelen
Baby 17 maanden
Met 17 maanden heeft je baby al een sterk gevoel voor permanentie van voorwerpen ontwikkeld. Hij weet dat bepaalde voorwerpen een specifiek doel hebben, en hij begint te begrijpen dat mensen afzonderlijke entiteiten zijn.
Hij kan ook zijn eigen huis herkennen en onderscheid maken tussen zijn eigen huis en andere plaatsen. Je baby groeit snel op en krijgt een beter begrip van de wereld om hem heen!
Je peuter kan nu waarschijnlijk:
- Goed na-apen
- Fantaseren
- Hij is waarschijnlijk niet meer verlegen
- Zijn gevoelens beter uiten
Baby 18 maanden
Met 18 maanden wordt je baby elke dag zelfstandiger. Ze kunnen misschien al kleine afstanden alleen lopen, en ze worden zeker beter in praten. Je kunt ze helpen nog meer te leren door samen te lezen, te praten, te spelen en te zingen.
Dit zal ook helpen om hun geheugen en geweten te ontwikkelen. Het is ook belangrijk om op deze leeftijd voor hun gebit te zorgen, zodat ze later minder gaatjes en sterke volwassen tanden zullen hebben.
Je peuter kan nu waarschijnlijk:
- Makkelijk met alles spelen
- Stevig op zijn beentjes staan
- Graag klimmen
Deze gegevens zijn berekend op de gemiddelde ontwikkeling van een kind. Elke baby is anders, en zijn of haar groei verschilt van de ene tot de andere.
Bovendien benadert elke ouder het ouderschap anders. Onze gegevens daarentegen zijn bedoeld om je een idee te geven van wat je elke maand mag verwachten.
Meer informatie over de ontwikkeling van baby’s vind je bij de who
Baby ontwikkeling
- Ontwikkeling baby eerste 18 maanden
- Gemiddeld gewicht baby
- Motorische ontwikkeling baby
- Taalontwikkeling baby’s
- Ontwikkeling babyvoetjes eerste jaar
- Zicht ontwikkeling baby
- Kleur ogen ontwikkeling baby
- Gehoor ontwikkeling baby
- Baby haar
- Makkelijke baby; wat is moeilijkste periode?
- Sprongetjes baby
- Kan je baby verwennen?
- Regeldagen baby
- Eenkennigheidfase baby’s
- Orale fase baby’s in de mond stoppen
- Hechting ouder & kind
- Lichaamstaal baby
- Huidhonger baby
- Eerste schaterlach baby
- Wanneer stoppen met speen
- Duimzuigen
- Heupdysplasie
- Objectpermanentie
- Babypraat stem
- Eerste stapjes baby
- Baby leren kruipen
- Baby leren zitten
- Baby box omlaag & tot welke leeftijd
- Tummy time
- Hongersignalen baby
- Baby weetjes
Baby ontwikkeling per maand
- Baby 1 maand ontwikkeling
- Baby 2 maanden ontwikkeling
- Baby 3 maanden ontwikkeling
- Baby 4 maanden ontwikkeling
- Baby 5 maanden ontwikkeling
- Baby 6 maanden ontwikkeling
- Baby 7 maanden ontwikkeling
- Baby 8 maanden ontwikkeling
- Baby 9 maanden ontwikkeling
- Baby 10 maanden ontwikkeling
- Baby 11 maanden ontwikkeling
- Baby 12 maanden ontwikkeling
- Karaktereigenschappen kind; wat zijn positieve en negatieve trekjes - 4 May 2023
- Oorpijn kind verzachten en tips oorontsteking - 2 February 2023
- Clusteren baby; hoe lang en tot wanneer duren krampjes? - 19 January 2023