Skip to Content

Lichaamstaal baby herkennen; zoals sabbelen op handjes en knipoog

Lichaamstaal baby herkennen; zoals sabbelen op handjes en knipoog

Baby’s kunnen misschien nog niet praten, maar vaak vertellen ze je al heel veel met hun lichaamstaal. Hoe zie je of je kindje gespannen is? Waarom wrijft het in zijn oogjes of sabbelt het continu aan zijn handjes?

Uiteraard hebben ze hun eigen maniertjes, maar toch zijn er ook veel lichamelijke uitingen die alle baby’s zo doen en waarvan duidelijk is wat het zeggen wil.

Door goed op je baby te letten ontdek je zelf vast nog veel meer uitingen die hij op bepaalde momenten doet. Zo leer je steeds beter de lichaamstaal van je baby te verstaan.

Een ontspannen baby

Of je baby gespannen of juist ontspannen is, is heel goed te zien aan zijn lichaamshouding.

Een ontspannen baby zal:

  • Lachen met een ontspannen gezichtje
  • Jouw vinger pakken
  • Echt naar je kijken
  • Ontspannen zijn handjes bij zijn gezichtje houden
  • De voetjes kunnen tegen elkaar aan liggen
  • Rustig liggen
  • Lekker op een speentje sabbelen

Uitingen van vermoeidheid

Een baby die moe is of gewoon niet lekker in zijn velletje zit, zal zich heel anders uiten. Naast huilen, kan hij zijn rug krommen (overstrekken) en echt zijn wenkbrauwen fronsen. Zijn vuistjes zijn gebald en zijn blik wordt starend.

Maar ook gapen is uiteraard een uiting van vermoeidheid. Schoppen met zijn beentjes of zijn gezichtje verstoppen in jouw trui zijn eveneens signalen. Ook kan hij zijn oogjes wegdraaien. Wrijven in zijn oogjes is een teken van slaap.

Bleek worden, je niet meer aan willen kijken en aan zijn oortjes friemelen: het zijn allemaal uitingen van moe zijn en gewoon willen slapen.

Overigens kunnen ze al heel veel signalen geven dat ze moe zijn, voordat ze uiteindelijk gaan huilen. Deze signalen leren herkennen kan dus eigenlijk ook een hoop stress voor je kindje wegnemen.

De handjes van je baby

Wist je dat je al veel kunt weten over hoe je baby zich voelt door naar zijn handjes te kijken? Heeft je baby een gespannen knuistje en is zijn duimpje daarin gestoken? Je kindje is gespannen.

Bijvoorbeeld door pijn of omdat hij gefrustreerd ergens over is. Is zijn handje juist open en ontspannen, dan is je kindje dat ook. Hij laat het allemaal lekker over zich heen komen.

Heeft je kind een handje wat een beetje gesloten is, en steekt zijn wijsvinger naar buiten? Dan is je kleine wurm zelfs nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Kom maar op dus! Je baby is moe als hij zijn kleine knuistje tegen zijn hoofdje houdt.

Gespreide vingertjes

Heeft je kindje opeens zijn vingertjes gespreid? Dan is hij geschrokken. Vaak zullen zijn handjes dan ook omhooggaan. Hij kan geschrokken zijn van een geluid, maar ook omdat iets erg snel ging. Iets wat hem onbekend is en dus onverwacht, kan eveneens een reden zijn.

Heftige armbewegingen

Zeker als je baby al iets ouder is kan hij uit enthousiasme heftig met zijn armen en beentjes gaan bewegen. Dit is, wat je vast al wel zult begrijpen, dus ook niks anders dan zijn enthousiasme een uitweg willen geven.

Als hij bijvoorbeeld al snapt welk spelletje je met hem gaat spelen, dan kan hij bij voorbaat al beginnen te trappelen. Op deze momenten is je kindje dus helemaal in de stemming voor een leuk, actief spelletje met jou.

Honger? Dat laat je baby zo weten

Lichaamstaal voor honger leren herkennen?

Let dan op deze signalen:

  • Je baby likt met zijn tong over zijn lipjes
  • Lippen tuiten
  • Tong uitsteken
  • Je zoontje of dochtertje maakt smakgeluidjes
  • Zuigbewegingen met de tong
  • Op de handjes sabbelen is ook een teken van honger
  • Het hoofdje wegdraaien kan een teken van vermoeidheid zijn (laat me met rust!), maar je hebt zelf vast al door als het dat niet is. Je kindje kan zijn hoofdje zo draaien en een soort ‘zoeken’. Op die momenten is hij niet moe, maar juist op zoek naar de borst. Honger dus!

De ogen van de baby

Als je niet kunt praten, moet je toch op een andere manier communiceren. Mijn hond praat bijvoorbeeld heel erg met zijn ogen. Maar weet je: baby’s doen dat ook. Met hun blik willen ze je van alles duidelijk maken.

Als hij je echt vol aankijkt, wil dat waarschijnlijk ook gewoon zeggen dat hij contact met je wil. Maar als hij naar iets in de omgeving kijkt en daarna naar jou, dan wil hij dat jij daar ook naar kijkt of misschien wel iets mee doet.

Is je baby moe, dan zal hij je juist niet aankijken en zijn oogjes dus neerslaan. Ook zijn ogen echt dichtdoen zegt dit. Lijkt het of je baby knipoogt? Dan geeft hij een soort groet.

Overal op sabbelen

Ligt je kindje werkelijk overal op te sabbelen? Grote kans dat zijn tandjes doorkomen. Door ergens op te bijten of te sabbelen probeert hij dat nare gevoel in zijn mondje kwijt te raken. Geef je kind de kans hiertoe, door voor veilige bijtringen te zorgen.

Reageren op lichaamstaal

Je kindje heeft jouw onvoorwaardelijke liefde nodig en het is een levensbehoefte om je gezien en beschermd te voelen. Door op zijn lichaamstaal te reageren geef je je kindje dit gevoel.

Daarnaast zal je kindje ook heel veel aanvoelen door jouw eigen lichaamstaal! Alleen maar wat zeggen en hem niet aankijken, bijvoorbeeld, of vrolijke woordjes zeggen maar ondertussen boos zijn: je kindje pikt alle signalen op!

Praat tegen hem. Kijk je kindje echt aan. Raak je kind liefdevol aan.

Lichaamstaal is ook belangrijk bij oudere kinderen. Ook zij zijn gebaat bij kloppende lichaamstaal. Bij jouw aanraking en liefdevolle aanwezigheid.

Heb echt aandacht voor je kind en benoem waarom je zo blij met hem bent. Door liefdevol en positief je kind te benaderen geef je je kind een fijne start in het leven, waar hij zijn leven lang plezier van zal hebben.

Meer uitleg van de lichaamstaal vind je in deze video op youtube.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)