Skip to Content

De ontwikkeling van babyvoetjes: hoe ze groeien tijdens het eerste levensjaar

De ontwikkeling van babyvoetjes: hoe ze groeien tijdens het eerste levensjaar

Voetjes zijn een van de eerste dingen die je opmerkt wanneer je een baby ziet. Het ziet er vaak ook zo schattig uit als ze de voetjes met hun handjes vastpakken en in hun mond proberen te stoppen.

Het is ook niet verwonderlijk: baby’s hebben heel kleine voetjes in vergelijking met de rest van hun lichaam. Maar wat je wellicht niet weet, is dat deze kleine voetjes een heel complexe anatomie hebben.

En net als alle andere delen van het lichaam, ondergaan babyvoetjes een aantal veranderingen in de eerste maanden en jaren van het leven.

Ontwikkeling van babyvoetjes

De ontwikkeling van babyvoetjes duurt ongeveer 9 maanden, daarna zijn ze in principe voldoende ontwikkeld om te gaan oefenen met staan. De ontwikkeling van babyvoetjes is een fascinerend proces.

Vanaf de geboorte tot het eerste levensjaar, zien we hoe baby’s voeten groeien en veranderen. In de eerste paar weken, zijn baby voeten klein en rond, maar daarna worden snel steviger en platter.

Wist je dat aan het einde van het eerste levensjaar de voeten van baby’s de helft kunnen zijn van de grootte van volwassen voeten?

Bescherming van de voetjes

Om de kleine voetjes van je kind die vol op in ontwikkeling zijn te beschermen kun je kiezen voor babyslofjes. Deze zien er niet alleen schattig uit maar hebben ook een nuttige functie. Het is daarom belangrijk om goede slofjes te kiezen die ook goed zitten.

Als je op zoek bent naar de perfecte slofjes voor je kleintje, kan je het beste kiezen voor leren babyslofjes. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen, zodat de slofjes niet te strak of te wijd zitten en ze zo weer uitvallen.

Babsyslofjes beginnen over het algemeen bij maat 16 en hebben een buigzame zool. Om er achter te komen welke maat je nodig hebt; meet je het kindervoetje op van de hiel van het voetje tot de teen.

Tel hierbij tussen de 0,5 en 1 centimeter op en je hebt de juiste lengte van de babyslofjes in cm. Vervolgens kun je omrekenen welke maat slofjes je nodig hebt.

Veel slofjes zijn gemaakt van zacht materiaal, zoals leer of suède, waardoor ze erg comfortabel zijn voor kleine voetjes. Leer is een natuurlijk materiaal wat de kleine voetjes beschermt tegen een harde ondergrond. Het leer zorgt ervoor dat de voetjes in de winter heerlijk warm zijn en in de zomer lekker koel.

Speciaal voor in de winter zijn er ook nog leren slofjes met een voering. Daarnaast zijn leren babyslofjes met een zachte zool ideaal voor de kruipfase. Voor de eerste stapjes van je kindje zijn er slofjes met geruwd suède aan de onderzijde met een anti-slipwerking.

De eerste stapjes

Zodra je kind gaat lopen is het verstandig om de eerste maanden zoveel mogelijk uw kind laten lopen op slofjes met een zachte zool. Pas later als u kind echt goed loopt kunt u overstappen naar babyschoenen met een stevige zool met een goede grip om er voor te zorgen dat ze niet uitglijden.

Vaak wordt er geadviseerd om te wachten tot je kind minimaal 2 / 3 maanden goed loopt, los, voordat je op pad gaat voor de eerste schoentjes. Dit omdat lopen op blote voeten of op slofjes met zachte zool de meest natuurlijke vorm is van beweging en ervoor zorgt dat de kindervoeten beter ontwikkelen en sterker worden.

Het schijnt zelfs zo dat afwijkingen aan de voeten zeldzamer zijn bij volken die op blote voeten lopen.

Het voordeel van schoenen is dat ze beschermen tegen kou, vocht en schokken. De ideale kinderschoenen combineren deze twee waardoor ze zowel bescherming bieden als maximale bewegingsvrijheid bieden.

Bij het kopen van de eerste paar schoenen is het ook belangrijk om te letten op de schoenmaat. Gemiddeld groeien voetjes 2 / 3 maten per jaar, dus is het verstandig om eerst de maat van de voetjes goed op te (laten) meten.

Het is daarom belangrijk om schoenen een beetje op de groei te kopen. Dat wil zeggen 9 tot 15 mm langer dan dat de voetjes zijn. Dan hoef je als het goed is niet na een maand weer terug om nieuwe schoenen te kopen.

Tip: Veel mensen drukken op de neus om te kijken of er genoeg ruimte is om te groeien. Dit is niet altijd even verstandig, aangezien kinderen in een reflex de tenen kunnen optrekken en het zo lijkt alsof er meer ruimte is.

Linda van Aken