Skip to Content

Gemiddeld gewicht baby; wat is normaal per maand

Gemiddeld gewicht baby; wat is normaal per maand

Als je voor de eerste keer mama of papa wordt, is alles nog hartstikke nieuw en spannend. Maar ook als je in verwachting bent van je volgende kind, is het verstandig om je nog eens goed in te lezen in alles wat komt kijken bij de verzorging van jouw nieuwe baby.

Een goede voorbereiding op de komst van je baby is noodzakelijk, want er komt na de bevalling ontzettend veel op je af! Denk bijvoorbeeld aan de babyuitzet; wat heb je allemaal nodig en hoeveel?

Wat betreft babykleertjes is het verstandig om meerdere maten in de kast te hebben liggen. Je weet namelijk van tevoren niet zeker hoe groot jouw kindje zal zijn.

Gemiddelde lengte en gewicht van een baby per maand

Bij jongens kun je uitgaan van deze gemiddelden:

 • 0 maanden 50 cm 3410 gram
 • 1 maand 54,7 cm 4500 gram
 • 2 maanden 58,1 cm 5600 gram
 • 3 maanden 61,2 cm 6400 gram
 • 4 maanden 63,8 cm 7000 gram
 • 5 maanden 66,1 cm 7500 gram
 • 6 maanden 68,0 cm 7900 gram
 • 7 maanden 69,7 cm 8300 gram
 • 8 maanden 71,2 cm 8600 gram
 • 9 maanden 72,9 cm 8850 gram
 • 10 maanden 74,0 cm 9200 gram
 • 11 maanden 75,3 cm 9400 gram
 • 12 maanden 76,6 cm 9700 gram

Bij meisjes gelden deze gemiddelden:

 • 0 maanden 49,4 cm 3290 gram
 • 1 maand 53,8 cm 4200 gram
 • 2 maanden 56,7 cm 5150 gram
 • 3 maanden 59,5 cm 5850 gram
 • 4 maanden 62,1 cm 6400 gram
 • 5 maanden 64,4 cm 6900 gram
 • 6 maanden 66,4 cm 7300 gram
 • 7 maanden 68,1 cm 7650 gram
 • 8 maanden 69,7 cm 7950 gram
 • 9 maanden 71,1 cm 8250 gram
 • 10 maanden 72,5 cm 8500 gram
 • 11 maanden 73,8 cm 8700 gram
 • 12 maanden 75,1 cm 8950 gram

Lees ook: Gemiddelde geboortegewicht en lengte baby

Groeicurve van de WHO voor jongens en meisjes

Gemiddeld gewicht baby; wat is normaal per maand - Mamaliefde
Gemiddeld gewicht baby; wat is normaal per maand - Mamaliefde
Gemiddeld gewicht baby; wat is normaal per maand - Mamaliefde
Gemiddeld gewicht baby; wat is normaal per maand - Mamaliefde

De WHO heeft groeicurves gemaakt die zijn gebaseerd op 8.000 baby’s uit de hele wereld. Omdat er verschillen zitten in de groei van mensen van verschillende afkomsten, zal je deze curve dan ook ‘anders’ moeten lezen dan de curve voor puur Nederlandse kindjes. In Nederland worden we nu eenmaal langer dan in de meeste andere landen.

Er is een app waarmee je de groei van je baby kunt bijhouden, welke is gebaseerd op de groeicurve van de WHO. Deze heet heel simpel Baby Groeicurve WHO.

Je kunt bij de WHO zelf meer info krijgen over deze curves.

Gemiddelden zijn anders per bevolkingsgroep!

Hoe hard je kind groeit zal natuurlijk niemand je precies kunnen vertellen. Lengte en gewicht van je baby is immers afhankelijk van meerdere factoren, zoals het geslacht, de lengte van de ouders, eventuele ziektes die het doormaakt en bijvoorbeeld met hoeveel weken je kindje geboren is.

Uiteraard zijn er wel gemiddelden, die gehanteerd worden door het consultatiebureau! De groei van een kind kan ook iets zeggen over zijn of haar gezondheid.

Wist je trouwens dat er ook verschillen in groei zijn per bevolkingsgroep? Op zich niet zo raar natuurlijk. Kijk maar eens naar de lengte van Nederlanders ten opzichte van bijvoorbeeld Oost-Europese mensen.

Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld en het verschil in lengte zal toch ergens moeten beginnen… dus is het niet vreemd dat baby’s van Nederlandse komaf een andere grafiek hebben dan een baby met Marokkaanse ouders, Poolse ouders of misschien wel Chinese.

De groeicurve op het consultatiebureau

Bij controle op het consultatiebureau wordt o.a. de groei in zowel gewicht als lengte bijgehouden. Het gemiddeld gewicht van een kind wordt als basis genomen, waarbij er een onder- en een bovengrens is, waarbinnen je kindje moet vallen. I

n een grafiek wordt de groei van je kind bijgehouden en aan dit lijntje, die dan ontstaat, kan men zien of je kind wel goed groeit.

Zit je kindje altijd aan de ondergrens, bijvoorbeeld, maar gaat het lijntje in verhouding dus gewoon mee met de gemiddelde groei, dan is er dus niets aan de hand! Deze groei past dan immers gewoon bij jouw kind! Dit geldt uiteraard ook voor de bovengrens.

Zit je kindje altijd bij die bovengrens en valt het opeens omlaag naar de ondergrens? Ook al zit je kind dan nog binnen de gemiddelde lijnen, dan is er dus wel een reden om verder te kijken.

Soms kan het dan ook nodig zijn om doorverwezen te worden naar bijvoorbeeld een kinderarts.

Afwijkend geboortegewicht: wat is de oorzaak en wat moet je doen?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je baby wordt geboren en een stuk kleiner of groter is dan verwacht. Meestal is er dan nog niets aan de hand, maar als een baby bij de geboorte 2500 gram of minder weegt, is er sprake van een laag geboortegewicht.

Dit komt regelmatig voor bij meerlingen, als de moeder ernstig gestresst of ondervoed is geweest tijdens de zwangerschap, wanneer de baby te vroeg is geboren, of wanneer de moeder bepaalde medicijnen of verslavende middelen heeft gebruikt waardoor het ongeboren kind niet optimaal heeft kunnen groeien.

Moeders die roken tijdens hun zwangerschap, hebben meer kans om te bevallen van een baby met een laag geboortegewicht dan moeders die niet hebben gerookt.

Het komt ook regelmatig voor dat je baby een hoog geboortegewicht heeft. Je baby weegt dan minimaal 4500 gram. De meest voorkomende oorzaak hiervan is zwangerschapsdiabetes bij de moeder, maar ook haar voeding tijdens de zwangerschap kan een oorzaak zijn.

Bij een afwijkend geboortegewicht zal je baby waarschijnlijk onderzocht worden. Meestal is een te laag geboortegewicht zorgwekkender dan een te hoge, omdat dit vaak gepaard gaat met een vroeggeboorte.

Dit kan betekenen dat nog niet alle organen even goed ontwikkeld zijn, wat problemen kan opleveren bij bijvoorbeeld de ademhaling van de baby.

Gewichtsverlies baby na geboorte

Het is niet meer dan normaal dat baby’s na de geboorte wat gewicht verliezen.

Je baby heeft in de meeste gevallen genoeg reserves om de eerste dagen door te komen. Dit heeft te maken met de melkproductie van de moeder die na de bevalling pas op gang komt. Bovendien moet de baby eerst voldoende kracht krijgen om bij de moeder te kunnen drinken.

Voor de melkproductie is het wel nodig dat je je baby zo snel mogelijk na de geboorte aanlegt, maar het is normaal dat hij of zij niet direct begint te drinken.

Maak je je toch zorgen hierover? Schakel dan zo spoedig mogelijk de hulp in van een lactatiekundige! Denk niet meteen dat je geen melk hebt of dat de borstvoeding toch niet zal slagen, want dit kan gewoon enkele dagen duren.

Als je baby goed op gewicht is, hoef je ook niet in de tussentijd bij te voeden met kunstvoeding. Dit zal namelijk averechts werken voor je melkproductie!

De eerste dagen zal de productie bovendien maar minimaal zijn; denk dan aan een paar milliliter. De maag van je baby is echter ook nog maar het formaat van een kers, dus een paar druppels melk is vaak al genoeg.

Een flesje kunstvoeding bevat vaak meer milliliter en daarmee loop je het risico dat de maag van je baby wordt opgerekt en hij steeds minder makkelijk verzadigd is.

Overgewicht

Ook baby’s kunnen al last hebben van overgewicht en hoe ouder je kind wordt, hoe meer kans je hierop begint te krijgen. Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a. erfelijkheid, uiteraard voeding of te weinig beweging.

Overgewicht geeft veel gezondheidsrisico’s, maar ga nooit zelf aan het uitproberen met diëten!

Doe dit altijd in overleg met je arts, want een kind heeft goede voeding nodig om te groeien en te ontwikkelen. Daarom kan je niet het risico lopen dat het te weinig binnenkrijgt van de nodige voedingsstoffen!

Het is misschien goed bedoeld, maar het kan dus juist tot nog meer risico’s leiden. Natuurlijk zal het consultatiebureau een vinger aan de pols houden en bij (dreigend) overgewicht adviezen geven.

Ondergewicht

Uiteraard zijn er ook kinderen die te weinig groeien. Ook hier kan erfelijkheid een rol spelen. Maar er kan meer aan de hand zijn. Het kindje kan simpelweg te weinig binnen krijgen, maar kan ook door een ziekte afvallen.

Ondergewicht is dan ook altijd een reden om verder te kijken. Nu kan het een vrij onschuldige ziekte zijn, maar vanzelfsprekend ook ernstige oorzaken hebben.

Tot 4 jaar en daarna

Tot 4 jaar zal je kindje met enige regelmaat naar het consultatiebureau gaan, waar het gewicht en de groei in lengte in de gaten gehouden wordt. Deze regelmaat wordt echter steeds minder frequent en dus kan je ook heel goed thuis alvast deze gegevens in de gaten houden.

Wat trouwens ook gewoon leuk is om bij te houden. Zeker als je kindje kan staan, is een groeistreepje op de muur een leuk item om de groei bij te houden en zal je kindje weer trots glimmen als hij zelf ook kan zien hoe hard hij weer gegroeid is.

Maak er een gewoonte van om gewicht en lengte af en toe te checken en dit ergens te noteren. In het groeiboekje dat je krijgt van het consultatiebureau kan je dit ook mooi bijhouden en direct vergelijken met de gemiddelden.

Zie je bijzondere dingen? Neem dan contact op met je arts!

Na het vierde levensjaar is het bureau verleden tijd. De schooldokter zal nog wel deze gegevens bijhouden, maar hier komt je kindje maar een keer of drie in zijn hele schoolloopbaan. Dan is het dus nog handiger om zelf ook deze gegevens in de gaten te houden!

Een oproep voor de schoolarts komt meestal in groep 2 en groep 7 en nog een keer op de middelbare school, meestal in de tweede klas.

Geboortegewicht en lengte baby

Het gemiddelde geboortegewicht van meisjes is 3290 gram. Zij zijn gemiddeld tussen de 46 en 54 cm groot.

Jongens zijn bij de geboorte gemiddeld 3500 gram en tussen de 47 en 54 centimeter lang.

Deze gemiddelden zijn gebaseerd op kinderen in Nederland na een voldragen zwangerschap van 40 weken. Laat je echter niet misleiden door deze cijfers; een gemiddelde is maar een gemiddelde.

Dat betekent dat er zowel kindjes zijn die een stuk lichter of kleiner waren, als kindjes die een stuk zwaarder of langer waren bij de geboorte dan dit gemiddelde.

Zolang het gewicht en de lengte met elkaar in verhouding zijn en passen bij de duur van de zwangerschap, is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Het gewicht en de lengte van je baby hebben namelijk ook te maken met de omstandigheden in de baarmoeder tijdens de zwangerschap, het gebruik van eventuele medicatie tijdens de zwangerschap, en de voeding en etniciteit van de moeder.

Wil Cats
Volg me via: