Skip to Content

Kind vermist; tips voorkomen en welke afspraken kan je maken en wanneer amber alert?

Kind vermist; tips voorkomen en welke afspraken kan je maken en wanneer amber alert?

Je moet er toch niet aan denken dat je zoon of dochter vermist wordt! Je kunt niet alles voorkomen, maar je kind leren dat het niet met vreemden mee mag gaan kan wel helpen. Wat leer je je kind, wat kun je nog meer doen om vermissing te voorkomen en als je je kind niet meer vinden kunt: wat doe je dan?

Wat doe je als je kind vermist wordt?

Is je kind spoorloos verdwenen? Neem dan direct contact op met de politie. De eerste plekken waar je gaat zoeken zijn uiteraard die plekken die het meeste gevaar opleveren.

Water is hierbij een groot akelig voorbeeld. Sloten, kanalen, maar ook vijvers in een tuin. Zeker bij kleine kinderen leveren ze grote risico’s op.

Maar ook wegen zijn enge plekken voor een kind. Schakel hierbij hulp in van iedereen die je kent! Familie, mensen uit de straat, vrienden: vraag ze mee te zoeken. Natuurlijk geen wet van Meden en Perzen maar er wordt gezegd dat kinderen meestal weglopen met de zon in hun rug.

Zoek contact met ouders van vrienden of vrienden zelf: misschien weten zij iets?

Politie inschakelen: wat willen ze weten?

Uiteraard is zoeken naar iemand niet te doen als je geen gegevens over de persoon hebt. De politie wil dan ook het één en ander weten als je kind vermist is.

 • Naam, leeftijd, lengte en gewicht, kleur haar en ogen
 • Vermeld ook meteen als je kind een bepaalde aandoening heeft waar rekening mee gehouden moet worden
 • De kleding die je kind nu aan heeft
 • Zijn er bijzondere dingen aan je kind. Bijvoorbeeld veel sproeten, een opvallende moedervlek of bijzondere haardracht?
 • Natuurlijk werkt een recente foto het beste. In kleur en als je een foto hebt van de kleren van je kind, die het nu aanheeft, dan is dat ook handig.
 • Sinds wanneer je kind vermist is, vanaf waar en wanneer is al gezocht?
 • Is je kind al iets ouder en heeft het eigen socialemediaprofielen of een telefoon? Dat nummer en die profielen wil de politie graag weten.
 • Wie zijn de vrienden van je kind? (Indien relevant).

Wanneer wordt Amber Alert gebruikt?

Een Amber Alert is een waarschuwingsbericht dat eruit wordt gestuurd als de politie denkt dat het vermiste (of ontvoerde) kind gevaar loopt. Dit is dus niet een standaardprocedure.

Een Amber Alert wordt verzonden via het Burgernet. Een Amber Alert wordt alleen gebruikt bij kinderen onder de 18 jaar. De meldingen kunnen zowel landelijk als regionaal uitgezonden worden. Als er een Amber Alert is, kun je ervoor kiezen om posters van het kind te verspreiden.

Die vind je op Burgernet.nl.

Hoe voorkom ik dat mijn kind vermist raakt?

Zoals al gemeld kun je nooit helemaal voorkomen dat je kind vermist raakt, maar je kunt er wel alles aan doen om het risico te verkleinen. Je moet je kinderen dan ook verschillende dingen leren. Natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind.

 • Leer je kind al jong dat het nooit zomaar met iemand mee mag gaan, maar dit altijd eerst aan jou moet vragen. Ook als het om een bekend persoon gaat!
 • Leer je kinderen al jong wat hun adres is. Raken ze verdwaald, dan kunnen ze vertellen waar ze wonen. Je kunt ze ook een ketting geven, waar dit op staat.
 • Leer je kinderen een telefoonnummer te onthouden die ze kunnen bellen als dat nodig is. Die van jou of je partner.
 • De deur blijft dicht als je alleen thuis bent.
 • Leer dat ze 112 bellen als ze in gevaar zijn.
 • Leer dat ze hulp zoeken als het nodig is.
 • Leer je zoon of dochter dat het alleen vrienden wordt op sociale media met bekenden en dat hij of zij nooit ingaat op verzoeken van een onbekende of rare verzoeken van een bekende. Twijfelt hij of zij over iets of het wel te vertrouwen is? Niet doen en/of eerst met jou overleggen.
 • Leg je puber uit dat als er online iets verdachts is en hij niet met jou hierover in gesprek wil, hij dan altijd nog beter een ander kan benaderen dan niks doen. Dit kan een leraar zijn, een ander persoon die hij vertrouwt, maar ook de kindertelefoon. Zij kunnen dan met hem of haar kijken of er stappen genomen moeten worden of gewoon een luisterend oor bieden.
 • Leer je kind dat ze veiliger zijn als ze niet alleen op straat lopen.
 • Leer je kind ook dat ze het jou melden als hun plannen anders lopen zodat jij weet waar ze (ongeveer) uithangen en hoe laat je ze thuis kunt verwachten.
 • Auto’s die zomaar bij je stoppen en vragen of je in wilt stappen? Leer ze om dat nooit te doen!
 • Word je toch gepakt? Probeer direct te vluchten, schreeuw zo hard mogelijk om hulp en werk tegen. Uit een Amerikaanse studie zou blijken dat dit de kans om ontvoerd te worden een stuk kleiner maakt.
 • Leer je kind al jong hoe het zwemmen moet en veilig oversteekt en dat soort zaken! Want het kan ook gewoon een ongeluk zijn en niks te maken hebben met andere ‘enge’ mensen.

Wat kun jij nog meer doen?

Heel kleine kinderen kun je volledig onder je eigen toezicht laten spelen. Wees je ervan bewust dat ze heel snel zijn en dat je dus echt goed moet opletten. Worden ze wat groter, dan zul je ze toch meer los moeten gaan laten.

Wat kun je dan doen om te voorkomen dat ze vermist raken? Naast de wijze lessen die je hebt gegeven, zou je kunnen kiezen voor een GPS-tracker.

Wat is een GPS-tracker

Een GPS-tracker is een klein apparaatje waarmee je kunt zien waar je kind op dat moment is. Deze GPS-trackers zijn soms ook uitgerust met de mogelijkheid dat je kunt communiceren met je kind.

Deze trackers zijn niet groot en kunnen dan ook simpel meegenomen worden in een tas of een jaszak, bijvoorbeeld.

Maar er zijn ook kinderhorloges met GPS of eventueel de smartphone, als je kind die al heeft. De GPS-tracker is vooral handig als je kind nog geen smartphone heeft en het grote voordeel is het compacte formaatje.

Wil Cats
Volg me via: