Skip to Content

Zelf escape room maken met opdrachten voor kinderfeestje of in de klas

Zelf escape room maken met opdrachten voor kinderfeestje of in de klas

Een escape room bezoeken is een spannend en soms zelfs actief gebeuren, dat leuk is voor bijna iedereen. Maar heb je er ook ooit bij stilgestaan dat het niet alleen leuk is om met een stel vriendinnen te doen, maar ook met de kinderen?

Of dat het een superleuk idee is voor een kinderfeestje? Escape rooms zijn enorm populair, vooral bij wat oudere kinderen en pubers is dit een zeer gewaardeerd spel.

Niet voor niets verschijnen er daarom ook steeds meer escape rooms voor families, met opdrachten en puzzels die zijn aangepast zijn voor de leeftijd van kinderen. Ook voor kinderfeestjes zijn escape rooms zeer populair om samen met de kinderen te spelen.

En er zijn tegenwoordig zelfs varianten die je thuis kan doen, vooral Identity Games heeft een aantal spellen hiervoor ontwikkeld.

Wat is een escape room?

Mocht je nog nooit een escape room gedaan hebben en ondertussen wel eens willen weten wat het is: in principe zegt het woord het natuurlijk al. Je moet binnen een bepaalde tijd een bepaald vertrek zien te verlaten.

Nu kan dat vertrek gewoon 1 ruimte zijn, maar kan ook een deel van een gebouw zijn. Over het algemeen moet dit binnen 1 uur. Je wordt dus gewoon opgesloten en door het oplossen van uitéénlopende opdrachten kan je de sleutel bemachtigen of een deur op een andere manier open krijgen.

Spanning door de tijdsdruk, maar bij diverse escape rooms kan ook de omgeving extra spannend gemaakt zijn.

Escape room voor kinderen

Niet iedere escape room is geschikt voor kinderen. Maar er zijn er genoeg te vinden die ook leuk zijn voor jongere personen. En er zijn er zelfs die speciaal op kinderen gericht zijn. Uiteraard zal je daar dan ook een kinderfeestje kunnen boeken.

Gezellig met elkaar puzzels oplossen om zo weer vrij te komen. Of je moeten buigen over raadsels of bepaalde opdrachten moeten uitvoeren: het kan allemaal.

Het verhaal om alle opdrachten heen bepaalt natuurlijk voor een groot deel de sfeer van het spel. Om nog maar te zwijgen over de omgeving.

Een overzicht van escape rooms die geschikt zijn met kinderen (en leeftijd) vind je hier.

Zelf een escape room maken

Er zijn aanbieders die jou kunnen helpen om thuis een escape room te houden. Zo zijn er themakisten te huren, die je helpen aan een verhaal en opdrachten en waarin je de nodige attributen vindt.

Bij andere aanbieders kan je gewoon een draaiboek downloaden en eventuele inlogcodes krijgen. Maar misschien ben je zelf wel heel creatief en kan je het gewoon zelf!

Een groot voordeel van zelf een escape room maken en verzinnen, is natuurlijk dat je ook zelf de moeilijkheidsgraad en de eventuele “angstfactor” kunt aanpassen aan de leeftijd en beleving van de kinderen. Zo kan je ook prima een escape room voor de allerkleinsten maken, want ook zij kunnen leuke opdrachtjes doen.

Als je er rekening mee houdt dat zij een kortere concentratieboog hebben en gewoon behoefte aan beweging, dan komt het helemaal goed!

Wissel opdrachten af met een spelletje en zorg dat de tuin ook bij ‘het afgesloten gedeelte’ hoort, zodat ze tussendoor even lekker kunnen hollen…

Het nadeel hieraan is alleen dat je ook voor alle attributen moet zorgen, maar aan de andere kant kan dat ook juist leuk zijn om te doen, natuurlijk.

Wil je het liever niet zelf doen dan kan je ook een pakket / spel kopen; deze kan je echter wel eenmalig gebruiken.

Er zijn pakketten speciaal ontwikkeld voor kinderfeestjes, maar ook bijvoorbeeld van Identity Games die is ontwikkeld om met het gezin te spelen maar je ook voor een groep kinderen kan gebruiken of 999 games.

Aankleding

De aankleding is vanzelfsprekend afhankelijk van het thema. Maar denk hier niet te simpel over, want het bepaalt wel voor een groot deel de sfeer van het geheel.

Anders wordt het toch niet veel meer dan gewoon wat spelletjes samen doen. Zorg echt voor een afgesloten geheel, uiteraard wel zo dat het veilig blijft, en zorg wel voor toezicht!

Ideetjes voor thema’s

Bij een escape room hoort een verhaal. Maar wat voor verhaal? Hier een aantal ideetjes ter inspiratie:

 • Een bankoverval
 • Voorkom een explosie
 • Breek uit de gevangenis
 • Vind de maffia
 • Ontsnap uit het spookhuis (leuk tijdens Halloween…)
 • Vind de dief op tijd
 • Voorkom een gijzeling

Ideetjes speciaal voor de allerjongsten:

 • Help de Kerstman/Sinterklaas om op tijd bij zijn pakjes te komen…
 • Red de koekjes van het koekiesmonster (op tijd weg zijn met de koekjes, dus)
 • Op tijd bij het pannenkoekenmaal zien te komen
 • De pannenkoekenbakker is zijn recept kwijt: door opdrachten kunnen de kinderen het vinden… binnen een bepaalde tijd uiteraard, met pannenkoeken als beloning

Voor een extra grote groep:

 • Deel de groep op en zet ze in 2 of 3 verschillende ruimtes (met toezicht), geef ze dezelfde opdrachten en laat ze zo tegen elkaar strijden! Wie zijn als eerste ontsnapt?
 • De groep hoort bij elkaar, maar moeten in groepjes verschillende opdrachten doen. Ze kunnen pas verder als alle groepen iets hebben opgelost: alle opdrachten hangen dus samen! De ene groep kraakt de kluis, maar hebben dan een sleutel nodig, die een andere groep moet vinden door aanwijzingen te volgen, bijvoorbeeld

Ideetjes voor opdrachten

Leuk gezegd, zelf opdrachten verzinnen. Wel, hier wat voorbeelden wat je zoal kunt doen:

 • Puzzels
 • Voorwerpen vinden door middel van aanwijzingen
 • Aanwijzingen kunnen gesproken zijn, op papier maar ook door bepaalde dingen in de kamer zelf
 • Cryptische omschrijvingen
 • Opdrachten via luidsprekers of bijvoorbeeld internet
 • Sportopdrachten (vooral leuk bij de jongsten), dus allemaal tien keer springen en dan vertellen waar iets ligt
 • Letters verdienen, die samen een woord (= aanwijzing) vormen

Een escape room afsluiten

Goed, ze hebben het wel of niet gered. Het is uiteraard veel leuker om dan nog even na te kunnen praten of nog even lekker te kunnen spelen met elkaar, dan meteen naar huis te gaan.

Plan dan ook nog wat extra tijd in. En zorg sowieso voor een leuke beloning. Dat kan een heerlijke maaltijd zijn, een ijsje of een leuk aandenken.

Denk aan toezicht!

Nog even, misschien ten overvloede, maar zorg wel voor een goed toezicht. Niet alleen voor de veiligheid, maar de kinderen kunnen zo opgaan in de spanning, dat enige relativering soms wel nodig is…

Heb jij wel eens een escape room gedaan?

Wil Cats
Volg me via: