Een speurtocht organiseren voor een kinderfeest is ontzettend leuk en kan echt een hoop plezier opleveren. Maar standaard een paar pijlen tekenen op de stoep en aan het einde een zakje snoep: tja, dat is ook wel weer een beetje afgezaagd. Inspiratie nodig voor een originele speurtocht? Lees dan maar snel verder!
Een speurtocht is niet alleen maar leuk voor een kinderfeestje, ook voor volwassenen kan een speurtocht ontzettend leuk zijn. Daarmee wordt het een leuk idee voor een feest voor allerlei leeftijden.
Pijltjesroute
Als kind maakte je vaak zelf een speurtocht door met stoepkrijt pijtjes neer te zetten. Dit is ideaal voor jonge kinderen omdat de kans dat je fout loopt erg klein is. Wel is deze route alleen geschikt voor bewoonde omgevingen met een stoep waarop je kan krijten, in het bos is dit natuurlijk geen optie.
Voor oudere kinderen is het ook erg leuk om de groep op te splitsen en zo twee speurtochten zelf te laten uitzetten. Als de groepjes klaar zijn mogen ze de route van het andere groepje gaan lopen.
Lintjesroute
In plaats van pijlen te tekenen op de grond kan je in het bos juist kiezen voor de lintjesroute; hierbij zet je met lintjes de route uit. Iedere keer als ze een lintje hebben gevonden mogen ze die pakken (want niets achterlaten, tenzij je met meerdere groepjes bent, dan neemt het laatste groepje alle lintjes mee) en op zoek gaan naar de volgende. Hang de lintjes dus niet te ver uit elkaar! Mocht het volgende kruispunt wat verder weg zijn, hang dan tussendoor ook wat lintjes op zodat je nog zeker weet dat je op de juiste weg zit. Voor jong kinderen is het fijn als ze vanaf de huidige locatie alvast de volgende kunnen zien hangen.
Speurtocht met opdrachten
Deelnemers volgen niet alleen de juiste route, maar voeren ook verschillende opdrachten uit tijdens de speurtocht. Deze opdrachten kunnen variëren van creatieve taken tot uitdagende puzzels, waardoor de speurtocht een mix van avontuur en hersenkrakers wordt.
Lees ook: Opdrachten & vragen voor speurtocht
Aanwijzingen; klassieke oute
Maak een lijst van aanwijzingen van verschillende locaties in de buurt, zoals parken, speeltuinen en andere openbare ruimtes. Geef de kinderen de lijst met aanwijzingen en laat ze die volgen om de schat te vinden.
Natuurlijk moet je opletten dat alles ook nog klopt op de dag dat je de route echt gaat doen. Deuren kunnen immers overgeschilderd worden én de buurman kan ook opeens een rode deur hebben!
Nog een stapje verder: vraag aan bewoners van de route of je een bordje in hun tuin of achter het raam mag zetten. Bijvoorbeeld met een letter en een pijl. Zo is er direct een extra opdracht: vind het woord!
Doe er wel regelmatig een checkpoint bij, want de route is natuurlijk nog minder te volgen dan standaard de lintjes volgen. Je kan ook werken met foto’s. Dus als ze de plek van de foto gevonden hebben, moeten ze linksaf.
Bingo speurtocht
Een speurtocht waarbij kinderen items moeten zoeken die op hun bingokaart staan. Deze variant voegt een spelelement toe aan de traditionele speurtocht, waardoor het leuk en competitief wordt.
Blinde vlek
De blindevlektechniek voegt een extra dimensie toe aan het kaartlezen door een deel van de kaart te verbergen. Het ontbrekende stuk bevindt zich precies op het traject dat deelnemers moeten afleggen.
Hierdoor worden ze gedwongen te vertrouwen op hun oriëntatievaardigheden en aanwijzingen om het ontbrekende deel van de kaart correct in te vullen. Het vergt niet alleen navigatievaardigheden, maar ook het vermogen om informatie in hun omgeving te interpreteren.
Bolletje-pijltje
De bolletje-pijltjetechniek voorziet bij elke kruising of splitsing van een duidelijke pijl die aangeeft welke richting deelnemers moeten volgen. Een variatie hierop kan afhankelijk zijn van de heersende windrichting en de te lopen afstand.
Breuken route
De breuk geeft aan welke weg je moet hebben. Heb je een viersprong kruising en je moet rechts af dan is de breuk 3/4. Je begint altijd Links met tellen en telt met de klok mee verder. In het geval van een T-splitsing en je gaat links af dan is dit 1/3 maar op een andere T splitsing kan dat ook rechtdoor zijn. De weg waar je uitkomt, is altijd de laatste! Dus 3/3 4/4 5/5 etc
Cijfer speurtocht
Plaats cijfers op verschillende locaties en laat de kinderen ze vinden. Zodra alle cijfers zijn gevonden, kunnen de kinderen de cijfers combineren om een code te vormen die leidt naar een geheime boodschap of schat.
Code kraker
Geef de kinderen aanwijzingen die leiden naar verschillende locaties. Op elke locatie vinden ze een puzzelstukje dat hen naar de volgende locatie leidt. Aan het einde moeten ze de puzzelstukjes combineren om de code van het slot te kraken.
Code speurtocht
Deelnemers volgen aanwijzingen in de vorm van codes die moeten worden ontcijferd. Deze cryptografische speurtocht bevordert probleemoplossende vaardigheden en maakt de tocht extra intrigerend.
Coördinatenroute
De coördinatenroute maakt gebruik van precieze coördinaten op een kaart. Uitgerust met een kaarthoekmeter en een stafkaart moeten deelnemers hun weg vinden naar specifieke locaties.
Je kan ook zelf je eigen kaart maken waarop je bepaalde landschapskenmerken weergeeft en een rooster er overheen legt waarop ze de coördinaten moeten lezen.
Detective speurtocht
Verander de speurtocht in een detectiveverhaal waarin de deelnemers aanwijzingen verzamelen om een mysterie op te lossen.
Dobbelsteen route
Deelnemers gooien met een dobbelsteen om de route te bepalen, waarbij elk cijfer een richting, aantal stappen of actie aangeeft. Deze willekeurige factor voegt een verrassingselement toe aan de speurtocht. Je weet van tevoren dus niet waar je uit gaat komen.
Doolhof
Hierbij is de vorm van de route verstopt in een plaatje van een doolhof. Deelnemers moeten de juiste route vinden door het doolhof te maken en daarna de route met links, rechts of rechtdoor te gaan te volgen.
Dropping
Een omgekeerde variant van een speurtocht; hierbij mag je zelf je route bepalen en begin je eigenlijk aan het einde van de route en moet je de weg terug zien te vinden.
Lees ook: Dropping organiseren
Escape room
Maak een mini-escape room in een kamer of een gebied en laat de deelnemers op zoek gaan naar aanwijzingen om te ontsnappen.
Lees ook: Escape room maken
Fluisterroute
Bij de fluisterroute wordt de gehele route mondeling overgedragen aan het begin van de tocht. Hierdoor zijn deelnemers volledig afhankelijk van de instructies die ze hebben gehoord en moeten ze deze onthouden om de juiste weg te vinden. Het legt de nadruk op het auditieve geheugen en de concentratie van deelnemers.
Voor jongere deelnemers kan je de route opsplitsen en in delen vertellen of bijvoorbeeld inspreken om onderweg te laten luisteren.
Fotoroute
De fotoroute maakt gebruik van beelden om de route aan te geven. Ieder kruispunt heeft een foto met aanwijzingen voor de route. Hierdoor wordt het gemakkelijker om te bepalen of de deelnemers zich op het juiste kruispunt bevinden. Deze foto’s zou je eventueel kunnen bewerken voor wat meer uitdaging.
Als de deelnemers bekend zijn in de omgeving kun je ook willekeurige foto’s maken van gebouwen of objecten langs de route die ze moeten zoeken om ze de route te vinden.
Omgekeerde variant; neem foto’s die terugkijken op het kruispunt, nadat de deelnemers het zijn overgestoken. Dit elimineert de noodzaak om aanwijzingen te geven over de toekomstige richting van de route.
Negatieven: In plaats van foto’s mee te geven, geef je deelnemers negatieven die ze moeten bekijken om de route te onthullen. Dit voegt een extra stap van betrokkenheid toe aan de speurtocht.
Fotografeer opdracht
Maak een lijst van verschillende locaties, objecten of situaties waar de deelnemers een foto van moeten maken, bijvoorbeeld een standbeeld in de stad, een specifiek item in een winkel, of een bepaalde gebeurtenis.
Fotozoektocht
Een fotozoektocht is een leuke variant op de traditionele speurtocht, waarbij de deelnemers op zoek gaan naar foto’s die gemaakt zijn op verschillende locaties. Maak een lijst van objecten of locaties die de kinderen moeten vinden en laat ze een foto maken van elk item. De eerste groep die alle foto’s heeft gevonden en vastgelegd, wint.
Een fotozoektocht kan een leuke en interactieve manier zijn om een bepaalde omgeving te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken. Het biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en aanpassing aan verschillende leeftijden en interesses.
Geldwaarde geeft kompasrichting
Gebruik zakjes met geld waarvan de waarde in centen de kompasrichting aangeeft. Dit voegt een financieel element toe aan de speurtocht.
Geluiden speurtocht
Laat de kinderen op zoek gaan naar verschillende geluiden, zoals vogels, sirenes en dieren. Geef ze een lijst met verschillende geluiden die ze moeten vinden en laat ze de locatie noteren waar ze elk geluid hebben gehoord.
Gesproken route
In plaats van geschreven instructies, wordt de route opgenomen als gesproken aanwijzingen als een soort podcast. Deelnemers moeten luisteren naar de gesproken instructies om de juiste weg te volgen, wat een beroep doet op auditieve navigatievaardigheden en het vermogen om gesproken informatie snel te verwerken.
GPS-tocht of geocaching
Natuurlijk kan je ook kiezen voor een bestaande GPS-tocht of geocaching. Op een moderne manier, maar daarom (juist of toch?) leuk. Er zijn genoeg mogelijkheden en het scheelt jou heel wat denkwerk…
Misschien ondertussen niet meer origineel te noemen, maar leuk blijft het natuurlijk wel: de schat zoeken via Geocaching. Met deze app kan je gewoon bij jou in de buurt simpel een speurtocht lopen. De schatten zijn overal verstopt, ook bij jou in de buurt.
Let alleen wel even op dat je de schat ook weer opbergt zodat anderen er ook nog naar op zoek kunnen gaan!
Lees ook: Geocache; wat is geocaching, en hoe doe je het?
Helikopterroute
Bij de Helikopterroute worden kompasrichtingen weergegeven vanuit één vast punt, waardoor deelnemers de route kunnen volgen op basis van deze richtingen. Deze techniek benadrukt het vermogen om te navigeren met behulp van een kompas en vergt een goed begrip van de relatie tussen de gegeven richtingen en de werkelijke paden op de kaart. Deelnemers moeten hun positie visualiseren vanuit het perspectief bovenaf, wat een extra uitdaging toevoegt aan de speurtocht.
Hoofdpijnkaart
De hoofdpijnkaart voegt een element van verwarring toe door een dubbel gekopieerde kaart met een kleine afwijking te gebruiken. Deelnemers moeten extra alert zijn om de juiste route te vinden, zeker wanneer de kaart authentiek lijkt.
Het legt de nadruk op nauwkeurigheid en aandacht voor detail, waarbij deelnemers subtiliteiten moeten opmerken om de afwijking te detecteren en de juiste weg te vervolgen.
Hoogtebepaling
Bij hoogtebepaling leren deelnemers hoogteverschillen af te lezen op een topografische kaart met behulp van hoogtelijnen. Dit geeft hen meer inzicht in het terrein dat ze zullen tegenkomen tijdens de tocht.
De techniek vereist niet alleen kaartleesvaardigheden, maar ook het vermogen om reliëf en hoogte te interpreteren, waardoor het terreinbewustzijn wordt vergroot.
Kleurplaat route
Creëer een kleurplaat van de meest kenmerkende kenmerken van de route. Het al dan niet opnemen van details bepaalt de moeilijkheidsgraad van het volgen van de route.
Kloktijdenroute
De tijdenroute geeft een lijst met digitale tijden, vertaald naar een analoog horloge, waarbij de grote (of kleine) wijzer de richting aangeeft waarin gelopen moet worden. Eventueel kan je het iets uitdagender maken door er een ‘rekensom’ bij te maken; dus een half uur na 15.30 betekent dat je rechtdoor moet lopen.
Knopenroute
De knopenroute maakt gebruik van een touw met knopen (of snoepjes) om de juiste route aan te geven, waarbij elk type knoop een andere betekenis heeft. Deelnemers moeten niet alleen de knopen herkennen, maar ook onderscheid maken tussen verschillende soorten, wat een beroep doet op hun vermogen om symbolen te begrijpen en te associëren met specifieke acties of richtingen.
Kompas
Bij de kompasroute wordt een kompas gebruikt om in opgegeven windrichtingen te lopen, waardoor deelnemers de route nauwkeurig kunnen volgen. Dit vereist een solide begrip van het kompas en het vermogen om de juiste koers te handhaven. Het benadrukt ook de noodzaak van oriëntatievaardigheden, aangezien deelnemers moeten weten waar ze zich bevinden ten opzichte van de opgegeven richtingen.
Lees ook: Kompas lezen
Kralenspeurtocht
De route wordt bepaald aan de hand van een ketting van gekleurde kralen die verschillende acties of aanwijzingen aanduiden. Deze tactiele en visuele benadering maakt de speurtocht interactief en visueel aantrekkelijk.
Kruispeiling
De kruispeilingtechniek maakt gebruik van coördinaten waarbij deelnemers twee lijnen op de kaart trekken. Het punt waar deze lijnen elkaar kruisen, geeft aan waar ze naartoe moeten.
Het bevordert het gebruik van coördinaten en het vermogen om nauwkeurig te peilen, wat essentieel is voor een succesvolle navigatie tijdens de speurtocht.
Kruispuntenroute
Bij de kruispuntenroute zijn alle kruispunten op de kaart getekend, met pijltjes die de richting aangeven waar deelnemers naartoe moeten.
Het legt de nadruk op het herkennen van kruispunten en het snel interpreteren van de juiste route op basis van visuele aanwijzingen.
Lantaarnpaalroute
De lantaarnpaalroute maakt gebruik van genummerde lantaarnpalen langs de weg om deelnemers te leiden. Het vereist aandacht voor detail en het vermogen om de omgeving snel te scannen om de juiste nummers te identificeren en de route te volgen.
Links rechts route
Deelnemers gaan een bepaald aantal keer links en rechts bij kruisingen om een uitdagende route af te leggen. Deze eenvoudige, maar effectieve navigatietechniek maakt de speurtocht dynamisch en boeiend.
Matroesjka route
Stop de route in opeenvolgende dozen als matroesjka-poppetjes. Bij elk kruispunt openen deelnemers een nieuw pakketje om het volgende deel van de route te ontdekken.
Microscooproute
Maak de routebeschrijving heel klein en geef deelnemers een vergrootglas of microscoop om de route te kunnen bekijken.
Multiple choice route
Voeg een educatief element toe aan de route door bij elk kruispunt een meerkeuzevraag te stellen die de juiste richting bepaalt. Bijvoorbeeld: “Hoeveel weegt een olifant?” met verschillende gewichtsopties die corresponderen met verschillende richtingen.
Muziekroute
Geef de route aan de hand van deuntjes op een speelgoed-toetsinstrument. Deelnemers moeten het deuntje correct spelen en de aanwijzingen op de toetsen volgen om de route te begrijpen.
Natuur speurtocht
Bij de natuurspoortechniek volgen deelnemers “onlogische” natuurlijke verschijnselen, zoals eikels aan de voet van een dennenboom. Dit bevordert het gebruik van observatievaardigheden en het vermogen om subtiele, onconventionele aanwijzingen in de natuurlijke omgeving op te merken en te herkennen.
Lees ook: Natuur speurtocht
Oleaat
De oleaat-techniek geeft alleen de hoofdweg aan die gevolgd moet worden, zonder zijwegen, begroeiing en andere schaalverdelingen. Vaak wordt deze op een transparant getekend en met een kaart geleverd, hier moet je de route op leggen om te kunnen volgen.
Onzichtbare route
Schrijf de route met melk of citroensap, zodat het onzichtbaar is totdat deelnemers het verhitten en zichtbaar maken.
Lees ook: Geheimschrift
Origami route
Plaats de route op een papieren vouwvorm zoals een flexagon of möbiusband. Deelnemers moeten de vorm op de juiste manier vouwen om de route in de goede volgorde te krijgen.
Piraten speurtocht
Laat de deelnemers zich verkleden als piraten en geef ze een lijst met aanwijzingen om de schat van de piraat te vinden in een bepaald gebied.
Puzzelroute
Integreer de route in de achterkant van een puzzel. Deelnemers moeten eerst de puzzel oplossen voordat ze de route kunnen volgen. Om het ingewikkelder te maken kan je er voor kiezen om de route in delen aan te bieden waarbij ze onderweg nieuwe puzzelstukjes krijgen om het volgende deel compleet te maken.
QR-code speurtocht
Een QR-code speurtocht is een moderne variant van de traditionele speurtocht, waarbij deelnemers op zoek gaan naar QR-codes die hen naar verschillende locaties leiden.
Een QR-code speurtocht kan een leuke en interactieve manier zijn om een groep mensen bij elkaar te brengen voor een verjaardag, vrijgezellenfeest, teambuilding of gewoon voor de lol. Het biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en aanpassing aan verschillende doelgroepen en gelegenheden.
Radio uitzending / podcast
Neem de routebeschrijving op als een radio-uitzending, waarbij de DJ delen van de route voorleest tussen het draaien van muziek. Dit voegt een auditieve dimensie toe aan de speurtocht en kan worden verbeterd door een FM-transmitter te gebruiken voor een echte radio-ervaring.
Rebus route
Een speurtocht waarbij deelnemers rebussen oplossen om aanwijzingen en opdrachten te verkrijgen. Het ontcijferen van deze visuele puzzels voegt een intellectuele uitdaging toe aan de speurtocht.
Reflectie route
Deze route is voornamelijk heel erg leuk in het donker; door de route met reflectoren, of bijvoorbeeld zilverfolie uit te zetten is de oute te volgen. Handig is het als er een zaklamp aanwezig is zodat de reflectoren het licht kunnen weerkaatsen.
Scavenger hunt
Geef de deelnemers een lijst van objecten die ze moeten vinden en verzamelen, bijvoorbeeld items die beginnen met een bepaalde letter of kleur.
Schatkaart speurtocht
Een klassieke speurtocht waarbij deelnemers een ouderwetse schatkaart ontvangen om de route naar de verborgen schat te ontcijferen. Deze variant voegt een gevoel van avontuur en mysterie toe aan de speurtocht.
Scratchkaart route
Maak zelf kleine kaartjes met diverse onderdelen van de route. Zodra ze op het volgende punt zijn mogen ze het kaartje open krassen om er achter te komen waar ze heen moeten.
Situatieschets
Bij de situatieschets-techniek wordt een tekening van de route gebruikt, inclusief boompjes, huisjes, en andere kenmerken om de weg aan te geven. Het vereist niet alleen kaartleesvaardigheden, maar ook het vermogen om de getekende elementen te interpreteren en te associëren met de werkelijke omgeving. Het stimuleert creatief denken en het vertalen van abstracte representaties naar de concrete omgeving.
Smiley route (ogenroute)
Dit is een variant van de kruispuntenroute waarbij oogjes in een bepaalde richting kijken. Deelnemers moeten deze visuele aanwijzingen interpreteren en de juiste weg vinden op basis van de richting waarin de oogjes kijken en is dan ook geschikt voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen. Het combineert visuele waarneming met navigatievaardigheden.
SMS-route
Bij de SMS-route worden aanwijzingen als tekstberichten verstuurd, en deelnemers volgen de route op basis van ontvangen berichten. Het benadrukt niet alleen het vermogen om tekstuele instructies snel te verwerken, maar ook de afhankelijkheid van technologie voor navigatie. Deelnemers moeten alert zijn op de ontvangen berichten om de juiste route te volgen en de juiste timing.
Spoorzoekertje
Sporenzoekertje, ook bekend als “spoorzoekertje” is een leuk spel voor kinderen waarbij ze op zoek gaan naar sporen in de natuur. Het doel is om verschillende sporen te vinden, zoals dierensporen, planten, insecten, stenen, etc.
Dit kan zowel binnen als buiten worden gespeeld en kan worden aangepast aan verschillende leeftijden en niveaus.
Sporenzoekertje is een leuke en educatieve activiteit voor kinderen waarbij ze de natuur op een speelse manier kunnen ontdekken.
Tip: Je hebt tegenwoordig ook een Spoorzoeken spel met aanwijzingen dat je kan gebruiken om een speurtocht uit te zetten, of zelf uit te laten zetten. Dit spel vind je hier.
Stafkaart
Een stafkaart is een topografische kaart waarop wegen en begroeiing tot in detail zijn aangegeven. Het vereist gedegen kaartleesvaardigheden en het vermogen om de informatie op de kaart nauwkeurig te interpreteren. Deelnemers moeten zich bewust zijn van hun positie en de omringende kenmerken om de route succesvol te volgen.
Steenman of Inuksuk
De Steenman- of Inuksuk-techniek maakt gebruik van een stapel stenen die de route aangeeft, vaak gebruikt in onherbergzaam gebied. Het vereist het vermogen om opvallende markeringen in het landschap te herkennen en te volgen, waardoor deelnemers zich kunnen oriënteren op basis van natuurlijke landmarks. Hoe opvallend zou het zijn als je dit in een bebouwde omgeving tegen zou komen.
Strippenkaartroute (of visgraat)
Bij de strippenkaartroute geeft een strippenkaart alleen aan hoeveel zijstraten je tegenkomt en of je links of rechts moet aanhouden, zonder de exacte buigingen of afslagen weer te geven. Het minimaliseert context en verhoogt het risico op fouten, waardoor het een uitdagende navigatietechniek is.
In plaats van een papieren stripkaart te tekenen, kan je ook een stripkaart-object maken door spijkers op de juiste plaats in een balk te slaan. Of waarbij deelnemers het object zelf in elkaar moeten puzzelen. Ze krijgen een balk met gaten van verschillende vormen en maten en voorwerpen die in die gaten passen. Nadat alle objecten correct zijn geplaatst, blijft er een object over dat de stripkaart aangeeft.
Superhelden speurtocht
Geef de deelnemers superheldenmissies om aanwijzingen te verzamelen die leiden naar de schurken die het gebied bedreigen.
Transparante route
Print delen van foto’s of de route op transparante bladen en stapel ze op elkaar. Door de transparanten te overlappen, kunnen deelnemers de juiste foto verkrijgen. Een variant op de oleaatroute dus.
Vectorroute
Bij de vectorroute zijn de juiste wegen aangegeven met vectoren ten opzichte van de weg waarvandaan je komt. Deze techniek vereist het begrip van vectorinformatie en het vermogen om de juiste koers te behouden op basis van deze grafische aanwijzingen. Het combineert wiskundig denken met navigatievaardigheden.
Vertaalde route
Vertaal de routebeschrijving naar een voor de deelnemers, onbekende, taal, zoals het Fries. Dit voegt een element van onzekerheid toe, vooral als de deelnemers de taal niet goed kennen. Het gebruik van een onbekende taal kan de uitdaging vergroten, maar het kan ook worden opgelost met behulp van mobiele vertaalapps.
Virtuele speurtocht
Een speurtocht die vanuit huis wordt gespeeld, waarbij spelers aanwijzingen opvolgen en virtueel de route afleggen. Deze moderne variant maakt gebruik van technologie en maakt speurtochten toegankelijk vanaf elke locatie.
Voetstappen route
Een speurtocht waarbij voetafdrukken van een dier of monster in het zand de route aangeven. Deze thematische benadering voegt een element van mysterie en verbeelding toe aan de speurtocht.
WhatsApp speurtocht
Een moderne speurtocht waarbij deelnemers via WhatsApp gekke opdrachten uitvoeren om aanwijzingen te verdienen. Deze interactieve speurtocht combineert de digitale wereld met fysieke activiteiten, waardoor deelnemers zowel online als offline betrokken worden.
Woordvolgorde
Verander de volgorde van de woorden in de routebeschrijving om het cryptischer te maken. Bijvoorbeeld, “De kerk linksaf na, daarna de derde rechts straat.” Voorzichtigheid is wel geboden om ervoor te zorgen dat de instructies duidelijk blijven en kans op verkeerd lopen minimaal blijft.
Zintuigen route (smaak & geur)
Deze techniek maakt gebruik van sterke geuren of smaken om de route aan te geven. Deelnemers volgen deze unieke sporen, zoals uien uitgeperst tegen een boom, om hun weg te bepalen.
Je kunt er ook voor kiezen om geuren of smaken te gebruiken bij elk kruispunt om de route te bepalen. Bijvoorbeeld, een zoete geur duidt op linksaf. Deze techniek prikkelt de zintuigen en maakt de route uniek en interessant.
Het bevordert het gebruik van zintuigen en het vermogen om subtiele aanwijzingen in de omgeving op te merken.
Zoek de verschillen
Bied bij elk kruispunt twee foto’s of tekeningen aan en markeer met een klein verschil waar de route naartoe gaat. Deelnemers moeten het verschil tussen de twee afbeeldingen identificeren om de juiste weg te vinden.
Speurtocht-app
Ja hoor, ook voor het maken van een speurtocht heb je een app. Denk bijvoorbeeld aan troovie. Hier kan je een avontuur uitkiezen, een prijs bedenken, opdrachten plaatsen en meer. Het is gratis te downloaden en je kan van alles gratis uitproberen. Vind je het leuk en wil je meer? Dan kan je ook speurtochten kopen.
Of kijk eens op lightfind. Hier kan je locaties, foto’s en vragen aanmaken en de app maakt er een leuke game voor buiten van!
Kant en klaar speurtochten (ook gratis)
Er zijn verschillende websites die gratis kant-en-klare speurtochten aanbieden. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Scavengerhunt.com: Deze website biedt gratis speurtocht sjablonen en ideeën. Je kunt ze downloaden en aanpassen aan de leeftijdsgroep van de kinderen en het thema van het feestje.
- Speurtochtmaken.nl: Hier vind je een verzameling van gratis speurtochten voor verschillende leeftijden en thema’s. Van piraten tot prinsessen en van escape rooms tot natuur speurtochten.
- Printjefeestje.nl: Op deze website kun je gratis speurtochten downloaden en printen. Ze bieden ook thema speurtochten voor een kleine prijs.
- Kijk op speurtocht.org: Hier vind je gratis en betaalde speurtochten voor binnen en buiten. De speurtochten variëren van dieren tot detectives en van piraten tot thema’s als Frozen en Minecraft.
- Mygamequest.com: Hier vind je gratis speurtocht ideeën en thema’s, inclusief handige tips en tricks.
- Speelz.nl: Hier vind je verschillende speurtochten voor verschillende leeftijden. Zoals een speurtocht voor kinderen van 4 tot 7 jaar, maar ook een digitale speurtocht voor kinderen vanaf 8 jaar.
Tip: Geen zin om zelf iets in elkaar te zetten; check dan de speurtocht van LifebyXenia deze kan je heel eenvoudig uitprinten en uitzetten.
Alle bovenstaande websites bieden gratis en kant-en-klare speurtochten voor verschillende leeftijden en thema’s.
Verras de kinderen met een speurtocht. Een spannende speurtocht vinden alle kinderen leuk! Dol enthousiast rennen ze weg om te zoeken naar de schat, die met behulp van het materiaal uit het spel is gemaakt. Een zoektocht naar schatten maken was nog nooit zo eenvoudig.
Met duidelijke stap voor stap instructies ontwerp je een spannende speurtocht voor binnen of buiten. Zes uitwisbare bordjes leiden de piraten bordje voor bordje naar de schat. Op de bordjes geeft een volwassene aan waar de piraten naar moeten zoeken.
Meer informatie vind je hier.
gestimuleerd om actief te zijn in de buitenlucht en hun omgeving te verkennen.
Speurtocht
- Speurtocht maken
- Speurtocht opdrachten, vragen & puzzels
- Route technieken speurtocht
- Autospeurtocht met het gezin of kinderen
- Natuur speurtocht met opdrachten
- Sinterklaas speurtocht
- Spoorzoeken; Op jacht naar de koekjesdief
- Schatzoeken
- Geocaching
- Spooktocht organiseren
- Vossenjacht organiseren
- Dropping organiseren
- Escape room maken
- Buiten spelen met kinderen
Kinderfeestje
- Kinderfeestje organiseren
- Kinderfeestje thuis ideeën
- Kinderfeestje ideeën buitenshuis
- Kinderfeestje thema’s
- Kinderfeestje voor meisjes
- Kinderfeestje voor jongens
- Eerste kinderfeestje organiseren
- Kinderfeestje vanaf welke leeftijd?
- Eerste kinderfeestje 5 jaar
- Kinderfeestje 12 jaar
- Tiener kinderfeestje verjaardag
- Puber kinderfeestje
- Sweet sixteen party
- Duurzaam kinderfeestje
- Betaalbaar kinderfeestje
- Uitnodiging kinderfeestje
- Bedankje kinderfeestje
- Kinderfeestje activiteiten & spelletjes
- Spelletjes met ballonnen
- Hapjes kinderfeestje
- Verjaardagstaart
- Cadeau spel opdrachten
- Cadeau kinderfeestje
- Geld cadeau geven kinderfeestje
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024
Lightfind bestaat niet meer..