De maand maart is aangebroken. Dat betekent voor veel scholieren aftellen naar de eindexamenperiode en het begin van de examen stress. Nog iets meer dan 2 maanden en dan moeten ze gaan laten zien waar ze 4, 5, 6 of misschien zelfs 7 jaar lang voor gezwoegd hebben. Is jouw zoon of dochter de laatste tijd een beetje stil of chagrijnig?
Neem het ze niet kwalijk, het is nu eenmaal een stressvolle periode. En in het ‘ontstressen’ kun jij nu juist een bepalende rol spelen. Kennis en rustig blijven zijn 2 belangrijke elementen voor ze.
Die kennis, dat zit wel goed. Hoe zorg je er echter voor dat ze alle rust krijgen in aanloop naar dat examen toe? 5 tips om je kind een zetje in de rug te geven.
Sterk ze in hun zelfvertrouwen
Een groot deel van de examenstress komt uit een gebrek aan zelfvertrouwen voort. (Faal)angst ligt aan de basis van weinig zelfvertrouwen.
Het is moeilijk om te achterhalen waarom jouw kind last heeft van faalangst of in ieder geval een gebrek aan zelfvertrouwen heeft. Wat jij wel direct kunt doen, is je kind het vertrouwen geven.
Overigens niet onterecht, er is jarenlang tijd en energie aan een studie besteed en het heeft een reden dat ze al zover gekomen zijn. Met andere woorden: de kans is levensgroot dat jouw kind gaat slagen.
Vertel het ze en geef ze vooral het gevoel dat jij er vertrouwen in hebt. Dat zal hen een boost geven om met vertrouwen de examens in te gaan.
Afwisselen tussen gezonde spanning en ontspanning
Gezonde spanning is goed om te kunnen presteren op een examen. Er zullen echter genoeg gevallen zijn van stress, misschien ook wel bij jouw kroost.
Dit is bijna onvermijdelijk in een periode als deze waarin je als tiener op een belangrijk kruispunt in je leven staat. Of ze nu gezonde spanning of stress ervaren, probeer genoeg rustmomenten in te lassen.
Urenlang achtereen blokken voor bijvoorbeeld een vmbo geschiedenis examen is zeer inefficiënt, aangezien de concentratie steeds verder terugloopt. Las daarom tussen het leren pauzemomenten voor je kind in.
Trek ze uit de boeken en ga even een stukje wandelen, pak een film of ga winkelen. Juist die pauzemomenten zijn belangrijk om de hersenen verwerkingstijd te gunnen. Informatie wordt zo effectiever opgeslagen en het niveau van concentratie is weer een stuk hoger tijdens een volgend studiemoment.
Maak samen een examenplanning
Daar is het zeker nog niet te laat voor! Sterker nog, je kan nog makkelijk een planning afstemmen op moeilijke vakken bijvoorbeeld. Waarschijnlijk moet jouw zoon of dochter in veel vakken examen doen.
Dit kan zelfs jouw hoofd doen tollen! Bekijk daarom eens de examenplanning en kijk of je kan helpen bij het creëren van overzicht.
Geef daarbij prioriteit aan de vakken waar je kind moeite mee heeft. Dat mes snijdt aan 2 kanten. Zo komt er meer vertrouwen over de gehele breedte van het vakkenpakket.
Daarnaast krijgt je zoon of dochter weer het gevoel van controle terug. Het zal je verrassen hoe belangrijk jouw volwassen inzichten daarin kunnen helpen!
Een beetje extra hulp is niet erg
Heb je nog wat budget de komende maanden over? Het is niet erg om extra zekerheid toe te voegen in deze laatste maanden. Zijn er daarom vakken waar je kind aan twijfelt? Regel een goede bijlesdocent.
Juist nu kan dit nog het verschil maken en ook hierbij geldt: de bijlesdocent kan niet alleen kennis maar ook dat beetje zelfvertrouwen extra meegeven richting die examendag.
Met een 1 op 1 begeleiding is er genoeg tijd en aandacht waar jouw kind misschien wel ontzettend veel behoefte aan heeft.
Creëer een rustige omgeving zonder examen stress
Schoonmaken is van niemand een hobby maar een opgeruimd huis is het minste dat je kan doen. Een geordende omgeving schept namelijk mentale rust
Het zal je vast bekend voorkomen: je kroost maakt een puinhoop van de eigen kamer. Maak een keer een uitzondering en help met het opruimen van spullen.
Ordenen kan je het beste doen door rommel daadwerkelijk ook weg te bergen. Des te minder spulletjes ze om zich heen hebben, des te minder afleiding er tijdens het studeren op de loer ligt.
Hoe meer mentale rust er in die koppies is, hoe meer hersencapaciteit er overblijft voor de opslag van kennis!
Huiswerk
- Huiswerk maken tips
- Tips slimmer leren
- Hoe kan je leren leuker maken?
- Leerstijlen kind welke types
- Waar huiswerk maken
- Planning huiswerk maken proefwerkweek
- Flashcards gebruiken om te leren
- AI gebruiken voor huiswerk
- Tablet & leermiddelen in onderwijs
- Gamification
- Huiswerkbegeleiding
- Bijles aan huis
- Concentratie oefenen
- Executieve functies oefenen
- Geheugen kind oefenen
- Bewegend leren
- Magister
- Typecursus kind
- Boekbespreking tips
- Spreekbeurt tips
- Faalangst kind
- Kind heeft geen zin in school
- Tips kind wil geen huiswerk maken
- Smoesjes niet naar school gaan / huiswerk
- Zenuwachtig voor examen
- Examenstress tips
- Examen tips leren
- Lezen voor de lijst VWO
- Voorbereiden CSE Centraal Eindexamen
- PTA; Programma van Toetsing & Afsluiting
- Toezicht huiswerk ouders MBO & HBO
- Leerachterstand
Middelbare school
- Waarom is plezier op school belangrijk?
- Hoe kan je school leuk maken?
- Geen zin in school?
- Smoesjes niet naar school te hoeven
- Schoolziek
- Subculturen middelbare school
- Telefoonverbod middelbare scholen
- Scholen dicht na dreiging op snapchat
- Geweld op middelbare school
- Kosten middelbare school
- Vrijwillige ouderbijdrage school & schoolreizen
- Wat geven uitwisseling kind
- Stage middelbare school & MBO
- Profielkeuze middelbare school
- Magister
- Schoolfeest
- Afkortingen onderwijs
- Schoolvakanties & vrije dagen