Skip to Content

Anne-Fleur afkortingen woordenboek; wat is een Anne-Fleur en betekenis vakantie

Anne-Fleur afkortingen woordenboek; wat is een Anne-Fleur en betekenis vakantie

Het begrip “Anne-Fleur” gaat niet over een individu met die naam, maar vertegenwoordigt eerder een opvallende modetrend en een kenmerkend taalgebruik onder jongeren. In dit artikel duiken we in de wereld van het Anne-Fleur type en verkennen we de vraag: wie is Anne-Fleur en bestaat ze echt?

Anne-Fleur afkortingen woordenboek

Naast de kledingstijl wordt de term “Anne-Fleur” ook geassocieerd met een specifieke taalgebruik, namelijk het veelvuldig gebruik van afkortingen zoals je ook in het filmpje voorbij zag komen.

Deze afkortingen worden vaak gebruikt in gesprekken, vooral op sociale media en in chats, om het communicatieproces te versnellen en de tekstlengte te beperken.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende afkortingen zijn;

 1. afko’s = afkortingen
 2. afkowobo = afkortingenwoordenboek
 3. ari = arelaxed
 4. awk = akward
 5. biba = bitterbal
 6. brawa = brazilian wax
 7. d en dz = dood en doodziek
 8. chla = chl*m*dia
 9. esca = escalatie
 10. esma = espresso martini
 11. exclu = exclusief (exclusieve relatie)
 12. fantas = fantastisch
 13. fml = fuck my life
 14. hb = hondsbien (heel fijn)
 15. hdp = heerlij de peerlij
 16. hef = heftig
 17. gelawaat = lang gewandeld / lange wandeling gemaakt
 18. gesalu = gezellig samen lunchen
 19. guac = guacemole
 20. haverkapu = havermelk cappuccino
 21. ibu = ibuprofen
 22. inclu = inclusief
 23. irri = irritant
 24. kro = kroket
 25. lawa = lange wandeling / lang wandelen
 26. mozz = mozzarella
 27. nonchi = nonchalant
 28. normi = normaal
 29. pici = beetje
 30. satipro = satisfyer pro
 31. situ = situatie
 32. ska = schatje
 33. sog(gen) = studie ontwijkend gedrag
 34. solli = sollicitatie
 35. spebi = speciaal bier
 36. suup = super
 37. thth = thuis waar je ouders wonen
 38. vaka = vakantie
 39. wato = what are the odds (wat zijn de kansen)
 40. wispo = wintersport

Let op: Nova uit het lied Anne-Fleur vakantie is geen afkorting maar de naam van een nachtclub aan het Leidseplein in Amsterdam

Jongeren gebruiken deze afkortingen om zich te onderscheiden en te laten zien dat ze bij elkaar horen, waardoor ze een gemeenschappelijke taal spreken die oudere generaties vaak niet begrijpen.

Wat is een Anne-Fleur?

Anne-Fleur afkortingen woordenboek; wat is een Anne-Fleur en betekenis vakantie - Mamaliefde

Het is goed om te weten dat de naam “Anne-Fleur” niet verwijst naar een specifieke persoon, maar naar een bepaald modebeeld en de bijbehorende stijl, die de afgelopen jaren tijdens en na corona-tijd heel populair geworden is op Tiktok. Nu is Anne-Fleur heel bekend geworden, maar soms wordt ook de naam Marie-Claire gebruikt. Zo is er op instagram een account dat iedere dag een typische foto plaatst met een nieuwe afkorting erbij.

De naam “Anne-Fleur” is een algemene term geworden om een bepaalde groep meisjes met te beschrijven. Het stereotype van een Anne-Fleur meisje wordt beschreven als een persoon met een kakkerachtige uitstraling, alsof ze uit het Gooi komt. Ze houden van shoppen en dankzij een rijke vader is dat geen probleem. Via hun earpods luisteren ze naar podcasts zoals van Monica Geuze en Kaj Gorgels of nostalgische muziek.

Een mannelijke variant van Anne-Fleur zou bijvoorbeeld Roderick of Jan-Willem of Pieter-Jan zijn.

Anne-Fleur kleding stijl

Anne-Fleur afkortingen woordenboek; wat is een Anne-Fleur en betekenis vakantie - Mamaliefde

De Anne-Fleur kledingstijl kan worden omschreven als een mix van chic, preppy en trendy. Een typische Anne-Fleur outfit omvat vaak elementen zoals korte rokjes, truien in felle kleuren die nonchalant over de schouders zijn geknoopt, een baseball jacket, enkellaarsjes, een clutch en een opvallende klip in het haar.

Deze stijl straalt een zekere elegantie en klasse uit, maar kan ook als enigszins pretentieus worden beschouwd, vooral door degenen die zich niet identificeren met deze modetrend.

Het is opmerkelijk dat de Anne-Fleur kledingstijl niet alleen om polo’s van Ralph Lauren draait, maar juist wordt geassocieerd met kledingstukken van de modeketen Zara. Deze kledingwinkel staat bekend om zijn trendy en toegankelijke kleding in een bepaalde stijl. Deze wordt zelfs door het Koningshuis wordt gedragen, wat natuurlijk bijdraagt aan de populariteit van de Anne-Fleur look onder jongeren.

Echter, de populariteit van deze stijl kan ook tot uniformiteit leiden, aangezien veel mensen dezelfde kledingstukken dragen doordat deze kleding ook vrij betaalbaar is, wat sommigen als een nadeel beschouwen.

Meer voorbeelden vind je hier.

Anne-Fleur vakantie betekenis

De naam “Anne-Fleur” is het afgelopen jaar een term te zijn geworden op sociale media, die een stereotype representeerde van een typisch meisje met een haarklem. Roxy, een actieve TikTok-gebruiker herkende zichzelf stiekem ook wel als een Anne-Fleur, waarbij ze graag met een haarclip in haar haar en een baseballjas rondloopt.

Onder haar filmpjes mogen haar volgers willekeurige woorden achterlaten, waarna Roxy vervolgens een kort liedje componeert. Toen iemand de woorden ‘kleuren, zon, Ibiza en spiegel’ in een reactie plaatste, begon ze met het bedenken van akkoorden op haar piano en al snel kwam het nummer “Anne-Fleur Vakantie” op papier te staan. Het stukje van het liedje dat ze op TikTok deelde kreeg direct veel positieve reacties, wat haar aanspoorde om het nummer af te maken.

Ze twijfelde aanvankelijk over het uitbrengen van het nummer omdat ze bang was dat mensen de humor er niet van zouden begrijpen. Echter, de toenemende vraag van haar volgers motiveerde haar om uiteindelijk het nummer toch uit te brengen, wat een groot succes bleek te zijn. Het nummer kwam binnen één dag de Nederlandse Top 50 binnen op plek 46 en klom vervolgens gestaag naar nummer 23, waardoor Roxy overdonderd werd door het succes.

Deze afkortingen kunnen als trendy en kenmerkend worden beschouwd voor de Anne-Fleur cultuur, maar het is belangrijk om op te merken dat afkortingen in het algemeen een veelvoorkomend verschijnsel zijn in digitale communicatie onder jongeren en niet uitsluitend worden gebruikt door mensen die zich identificeren met de Anne-Fleur stijl.

Linda van Aken