Skip to Content

Spelletjes & digitale activiteiten op afstand & online tijdens videobellen, zoom of team met klas

Spelletjes & digitale activiteiten op afstand & online tijdens videobellen, zoom of team met klas

Nu er weer thuis schoolwerk gemaakt moet worden zijn de sociale contacten een stuk minder. Ik hoor om me heen dat steeds meer scholen nu wel iedere dag een contactmoment hebben waarin ook aandacht is voor het sociale aspect maar toch is dat anders.

Natuurlijk fysiek afspreken kan nog steeds, maar dat is niet altijd even handig of mogelijk. Wil je toch dat kinderen contact kunnen houden dan kun je ook digitale spelletjes op afstand doen met elkaar. De activiteiten zijn natuurlijk ook geschikt voor als je met de collega’s uit je team wilt afspreken ;-)

Het geluid

Je kent het wel; dat populaire spelletje op de radio waarbij er een kort fragment ten gehore wordt gebracht en luisteraars moeten raden wat het is. Dit kunnen de kinderen natuurlijk zelf ook spelen, wel is het handig als er hiervoor meerdere spelers zijn.

Iemand laat een geluidje horen en de rest moet raden wat het is. Natuurlijk kunnen er wel allemaal hints gegeven worden om het wat makkelijker te maken om te raden wat het geluid is.

Digitale spelletjes zoals verstoppertje

De camera van het scherm staat gericht op de kamer. Een persoon schakelt het beeld uit en telt hardop tot tien (microfoon blijft dus wel aan). Iedereen verstopt zich en dan moet er natuurlijk gezocht worden.

Omdat je natuurlijk niet kan rondlopen als zoeker om te kijken waar iedereen zit verstopt moet je om de tien tellen iets van jezelf laten zien. Even een handje zwaaien, een voetje uitsteken etc. of zelfs van plek verwisselen. En dan is het natuurlijk een risico of je wel of niet in beeld zit.

Spullenbingo

Een spelletje waarbij kleuren, of bijvoorbeeld letters van het alfabet centraal staan. Iemand roept een kleur, een vorm, een eerste (of laatste) letter etc. en vervolgens moet de rest zo snel mogelijk op zoek gaan naar een voorwerp dat daarbij past en dat laten zien aan de rest.

Je kan hier natuurlijk een wedstrijdje van maken en dat de persoon die als laatste met iets komt een punt krijgt. De persoon met de minste punten aan het einde van het spel heeft dan verloren.

Je kan dit natuurlijk ook iets moeilijker maken, door een voorwerp in het Engels te benoemen en dan te laten zoeken.

Memoriespel

Bij memory moet je vier dezelfde kaarten zien te vinden, nu gaat het niet zozeer om kaarten maar om voorwerpen. Je kan dit natuurlijk moeilijker maken door een voorwerp te omschrijven en dat vervolgens iedereen zo snel mogelijk dat item moet gaan zoeken.

En dan kijken of het goed is gegaan met omschrijven zodat iedereen met hetzelfde product aan komt.

Hints

Bij dit spel mag er niet gesproken worden, maar moet je toch een bepaald woord of situatie uitbeelden zodat de rest kan raden wat dat woord is. Wie het eerste raadt heeft gewonnen en mag dan een voorwerp kiezen.

Samen een band vormen

Iedereen pakt een muziekinstrument, of bedenkt iets om muziek of geluid mee te kunnen maken.

Vervolgens speelt er iemand een liedje af en probeert iedereen mee te spelen. Klinkt het ergens naar? Extra leuk om het op te nemen zodat je later kan terugluisteren ;-)

Samen een verhaal bedenken

Iemand begint een verhaal met een zin, daarna is de volgende aan de beurt en zo verder. Vooraf even de volgorde afspreken, of gewoon willekeurig door elkaar. Door het verhaal ook op te schrijven kun je het later nog een keer teruglezen.

Door zo te improviseren en gebruik te maken van ieders fantasie wordt het verhaal extreem onvoorspelbaar en kan het alle kanten opgaan.

Liplezen

Je zet de microfoon uit en zegt daarna een woord, de rest moet dan kunnen raden door middel van liplezen wat het woord is.

Minute to win it

Iedereen bedenkt een spelletje of opdracht om te doen dat binnen een minuut gespeeld kan worden en niet teveel materialen nodig heeft, of iets wat iedereen beschikbaar heeft.

Vervolgens voert iedereen de opdrachten uit waarmee je punten kan verdienen als het lukt. De persoon met de meeste punten op het einde wint.

Schreeuwspelletje

Een persoon bedenkt een zin, en er wordt iemand aangewezen die de zin moet verstaan. Echter zodra de spreker begint te praten gaat iedereen er heel hard doorheen schreeuwen en praten.

Lukt het jou toch om te verstaan wat de zin is… Dit kan zowel als alle microfoons allemaal tegelijk kunnen opnemen, of juist om te zorgen dat de persoon die de zin moet doorgeven niet aan het woord komt.

Pim pam pet

Ken je dat spelletje nog met de draaischijf waarbij er een letter gegeven wordt waarmee je zoveel mogelijk antwoorden moet geven. Zoals steden met een A of meisjesnamen met een K.

Nu schrijft iedereen een opdracht op en een letter. Iemand noemt twee personen en dan worden die opdrachten laten zien (eerste naam opdracht, tweede naam letter) en krijgt iedereen een minuut om zoveel mogelijk antwoorden op te schrijven.

De persoon met de meeste antwoorden wint en mag dan de volgende twee namen noemen. Totdat alle opdrachten en letters genoemd worden.

(Pub)Quiz

Oké, voor kinderen is de pubquiz geen succes, maar een quiz is altijd leuk. Er is een quizmaster nodig en iemand die de quiz opzet, bijvoorbeeld via Kahoot zodat iedereen op een eigen telefoon mee kan spelen en de resultaten op het scherm gedeeld worden.

Pictionary

Wist je dat er in Zoom ook een whiteboardfunctie is? Als jij je scherm deelt met de anderen en dan deze functie aanklikt kun je losgaan met tekenen en kan de rest raden wat je tekent. Dit spel kan je ook spelen via Skribbl.io

Wie ben ik?

Je schakelt even uit, of draait je om, zodat iemand anders kan laten zien wie of wat die persoon bedacht heeft dat je bent. Door middel van vragen die met ja of nee beantwoord moeten kunnen worden moet je er er achter zien te komen wat het antwoord is.

I never ever…

Dit spelletje kun je ook prima online doen; je moet iets bedenken dat je ooit gedaan hebt waarvan je hoopt dat de anderen dat nog nooit gedaan hebben.

Denk bijvoorbeeld aan op ski’s van de berg af gegaan, insecten gegeten etc. Heb je het wel gedaan dan krijg je een punt. De persoon op het einde met de meeste punten wint.

Doen, durf of de waarheid

Een echte klassieker; doen, durf of de waarheid... Je kiest één van de opties en krijgt dan een vraag of een opdracht of te doen.

Om het wat moeilijker te maken, en te zorgen dat iemand niet iedere keer voor durf kiest kun je afspreken dat je alles maar een x-aantal keer mag kiezen. Of dat je maar een maximaal aantal keer voor durf mag gaan.

Durf je de opdracht, dan telt hij alsnog voor doen.

Linda van Aken