Skip to Content

Gevolgen van social media op zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind

Gevolgen van social media op zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind

De puberteit is een periode vol veranderingen en dit heeft effect op het zelfbeeld van je tiener. Veel tieners zijn onzeker of zoekende naar wat ze zelf van belangrijke onderwerpen vinden.

Daarbij speelt sociale media een grote rol in het beïnvloeden van dit zelfbeeld. Uit een onderzoek van stichting Mijn Kind Online en Mediawijzer.net komt een schokkende conclusie naar voren.

Namelijk dat tieners die onvoldoende weten om te gaan met de onrealistische selfies die via Facebook of Instagram voorbijkomen, eerder geneigd zijn om dingen aan hun lichaam te veranderen. Lipfillers lijken heel normaal geworden om je lippen op te spuiten en maatje 34 lijkt de nieuwe norm.

En dan heb je nog het meidenvenijn; de groepsdruk van wat ‘de standaard’ zou zijn. Gelukkig is er een tegenbeweging gaande, die een realistisch lijf wil promoten en waarbij het uitgangspunt is dat niet maatje zero de norm is, maar juist je fit en gelukkig voelen in je lijf. Onafhankelijk van kledingmaat én met (eventuele) striae.

Sociale media en het perfecte beeld uitdragen

Een goed voorbeeld van een familie die rijk wordt van het uitdragen van een perfect lichaam, zijn ‘the Kardashians’ uit Amerika. Al jaren is hun real-life serie ongekend populair, deze wordt in maar liefst meer dan 160 landen uitgezonden.

De Kardashians maken veelvuldig gebruik van plastische chirurgie, waardoor grote, ronde billen en opgespoten lippen het nieuwe schoonheidsideaal werd. De manier waarop hun make-up gedaan wordt, hoe ze hun haar stylen, de kleding die ze dragen.. in no time wordt dit door hun volgers opgepikt en nagedaan.

Het lijkt heel normaal om een filtertje op je foto’s te zetten om zo een opkomend puistje of wallen weg te photoshoppen en vooral tieners gaan voor zoveel mogelijk likes voor hun foto.

Hierdoor ontstaat het beeld dat het lichaam (en het leven) maakbaar is en als je niet erfelijk gezegend bent met een slanke taille, dan is er wel een ingreep die je dit kan geven of een crashdieet die ervoor zorgt dat je in no time kilo’s verliest.

Logisch dat veel ouders zich zorgen maken over het effect van sociale media op hun tiener.

Tegenbeweging #eerlijke foto

Eén van deze ouders die zich ook zorgen maakt en haar vraagtekens openlijk uit bij dit perfecte plaatje, is Miljuschka Witzenhausen. Onder andere moeder van twee kinderen, waaronder een dochter van 8 jaar die haar eerste stappen zet in de digitale wereld, en presentatrice en gewend dat ze op haar uiterlijk beoordeeld kan worden.

Om alle gefilterde foto’s aan de kaak te stellen, startte ze met een ‘eerlijke foto’ en plaatste er één van zichzelf in bikini op Instagram. En daarna zijn er wekelijks nieuwe foto’s bijgekomen.

Ook is er een documentaire op Videoland uitgekomen, met de passende naam #eerlijkefoto. Deze documentaire bestaat uit 4 delen. Hierin omarmt Miljuschka haar curves en komen influencers aan het woord die wel van alles aan hun lichaam laten doen en waarvan er één eerlijk zegt niet te weten wanneer ze tevreden is met haar lichaam.

De tip van Miljuschka die ze via RTL deelde is: ontvolg iedereen waar je onzeker van wordt qua lichaam. Een beetje als in: waar je mee omgaat, word je mee besmet.

Adviezen om de impact van sociale media met je kind te bespreken

Kijk samen naar de documentaire #eerlijke foto

Het eerste advies is om de documentaire #eerlijkefoto samen te kijken, of met vrienden/vriendinnen van je puber, en hier over te discussiëren. Wat vinden zij van de lichamen van topmodellen of een realityfamilie? Is het realistisch qua tijd en geld om dit ook na te streven?

Belangrijk is om mee te geven dat deze mensen hun inkomen verdienen met hun lijf en daarom een kookgroep ter beschikking hebben, de tijd hebben en nemen om te trainen voor dit lichaam en zich ook zo vast laten leggen. Maar ook mensen als de Kardashians maken gebruik van een filter.

Een tijdje terug was er nog ophef omdat één van de Kardashians een extra hand leek te hebben en een andere keer waren er een paar vingers verdwenen. Gevalletje verkeerd gephotoshopt.

Leer de oefening aan voor de spiegel

Dit voelt als een gekke oefening, maar het is bewezen dat je zelfbeeld positief beïnvloed wordt als je dagelijks in de spiegel kijkt en hardop iets zegt als: ik ben een mooie meid/jongen/vrouw/man, ik vind mezelf leuk, ik ben goed genoeg.

In het begin denk je misschien waar ben ik mee bezig, maar het blijkt voor je geest echt te helpen om zo je zelfbeeld positiever te beïnvloeden. Doe dit anders een paar keer samen met je puber om elkaar zo te steunen.

Dit kan heel klein beginnen, door te beginnen met lichaamsonderdelen waar je trots op bent te benoemen in plaats van juist waar je niet zo happy mee bent.

Geef vertrouwen

Eén van de lastigste dingen aan pubers is dat ze niet alles meer delen en je minder zicht hebt op wat ze uitvoeren. Probeer ze toch het vertrouwen te geven dat je gelooft in hun onderscheidingsvermogen en geef ook aan dat ze altijd met je kunnen komen praten. Ook als het over hun uiterlijk gaat.

Investeer in het geven van oprechte complimenten

Pubers kunnen zich zo heerlijk quasi stoer voordoen of juist heel erg onzeker.. hoe dan ook, ze knappen enorm op van een welgemeend compliment. En dan het liefst op gedrag (al kan het natuurlijk ook over het uiterlijk gaan).

Bijvoorbeeld door te benoemen hoe fijn je het vindt dat hij of zij zich ruim op tijd heeft afgemeld voor het eten ’s avonds, dat je dit heel verantwoordelijk vindt. Of als je dochter make-up opdoet en dit heel mooi staat, kun je hier een compliment overmaken.

Het is ook leuk om samen een make-up clinic te boeken en zo elkaar op te maken. Leer je altijd van en het is goed voor de onderlinge band!

De balans tussen lichaam en geest vinden

Hoe mooi zou het zijn als alle pubers en volwassenen wisten dat een lichaam niet perfect is. Dat iedereen, zelfs een topmodel als Doutzen Kroes, zijn of haar eigen onzekerheden heeft.

En dat je met veel sporten, gezond eten en trainen erg dicht in de buurt komt van wat anno nu het perfecte lichaam schijnt te zijn, maar dat je niet persé gelukkig wordt als je mindset niet anders is.

Er zijn vrouwen en mannen die heel veel afgevallen zijn maar nog steeds niet gelukkiger zijn omdat ze zichzelf nog steeds lelijk vinden of somber worden van alle perfecte foto’s die op hun tijdlijn voorbij komen.

Laten we wat liever voor ons lijf en onszelf worden. Een gezonde balans tussen lichaam en geest is belangrijker dan een perfect lichaam van maatje 34, met opgespoten lippen en ronde billen, maar wel met paniekaanvallen als er een kroket in de buurt gebakken wordt of met sombere gevoelens omdat je lijf nooit goed genoeg is.

Hopelijk volgen er steeds meer eerlijke foto’s en gaan we een nieuw tijdperk in, van maakbaar naar goed genoeg.

Mirjam de Stigter