Skip to Content

Op welke leeftijd is Snapchat geschikt voor kinderen en tieners?

Op welke leeftijd is Snapchat geschikt voor kinderen en tieners?

Snapchat is een populaire app die vooral onder jongeren geliefd is vanwege zijn unieke functies, waaronder het verdwijnen van berichten en foto’s na het bekijken ervan. Het is echter ook een app die veel zorgen kan oproepen bij ouders en opvoeders, vanwege de mogelijkheid tot het versturen van geheime of zelfs expliciete inhoud.

In Nederland maken maar liefst 6,55 miljoen mensen gebruik van Snapchat, waaronder veel kinderen. De kans is groot dat ook jouw kind actief is op deze app, die in Nederland zelfs op de gedeelde vierde plaats staat van meest dagelijks gebruikte social media-apps, na WhatsApp, Instagram en gedeeld met YouTube.

Snapchat Family Center

Voor ouders is het van essentieel belang om bewust te zijn van de activiteiten van hun kinderen op Snapchat. Gelukkig heeft Snapchat hiervoor een handige tool geïntroduceerd, genaamd “Family Center”. Met deze tool kunnen ouders, mits toegestaan door hun kinderen, inzicht krijgen in de contacten die hun kinderen de afgelopen week hebben gehad via Snapchat.

Daarnaast biedt het de mogelijkheid om zorgwekkende accounts direct te rapporteren aan het beveiligingsteam. De app bevat tevens informatiebronnen om ouders en kinderen te ondersteunen bij open gesprekken over online veiligheid.

Voor ouders die gebruik willen maken van het Family Center in de Snapchat app, zijn er twee eenvoudige manieren om toegang te krijgen. Allereerst kunnen ze de zoekfunctie in de app gebruiken en ‘familie’ of ‘ouder’ typen in de zoekbalk, die toegankelijk is in elk deel van de app.

Een alternatieve methode is via de instellingen: door op het instellingenicoon op het eigen profiel te drukken en naar het gedeelte privacy-instellingen te scrollen, kunnen ouders het Family Center openen.

Daarnaast zijn er nog enkele nuttige tips en trucs om de veiligheid op Snapchat te vergroten:

  1. Zorg ervoor dat ‘Onzichtbare modus’ is ingeschakeld, zodat niemand de echte locatie van je kind kan zien, ook wel bekend als ‘Ghost Mode’.
  2. Selecteer de optie ‘Mijn vrienden’ om te voorkomen dat vreemden contact kunnen opnemen met je kind.
  3. Schakel het vinkje uit in het vakje achter ‘Toon me in Snel toevoegen’ om de privacy verder te waarborgen.

Door gebruik te maken van deze tips en de Family Center-tool kunnen ouders een actieve rol spelen in het waarborgen van de online veiligheid van hun kinderen op Snapchat.

De aantrekkingskracht van Snapchat voor jongeren

Snapchat staat bekend om zijn functies die aantrekkelijk zijn voor jongeren. Eén van de belangrijkste kenmerken is het feit dat berichten en foto’s kunnen verdwijnen nadat ze zijn bekeken, afhankelijk van de instellingen van de verzender. Dit maakt Snapchat een “veilige” manier om berichten, inclusief mogelijk expliciete inhoud, te versturen zonder dat de ontvanger ze permanent kan bewaren.

Dit aspect van de app heeft het populair gemaakt onder jongeren, omdat ze denken dat het hen beschermt tegen eventuele gevolgen van hun online activiteiten.

Het risico van online pesten en grooming

Hoewel Snapchat aantrekkelijk kan zijn voor jongeren vanwege zijn privacyfuncties, brengt het ook serieuze risico’s met zich mee. Eén van de zorgen is het potentieel voor online pesten. Omdat berichten snel verdwijnen, kunnen jongeren gemakkelijk kwetsende of gemene opmerkingen maken zonder dat er een permanent spoor achterblijft. Dit kan leiden tot emotionele schade bij degenen die het doelwit worden van deze pesterijen.

Een ander alarmerend risico is het gebruik van Snapchat door volwassenen, waaronder mogelijk pedofielen, om minderjarigen te benaderen. Omdat de berichten niet permanent worden opgeslagen en Snapchat strenge privacyvoorschriften heeft, kunnen volwassenen ongestoord communiceren met jongeren zonder bang te hoeven zijn voor controle of bewijsmateriaal tegen hen.

Ervaringen en meningen van ouders

Verschillende ouders delen hun ervaringen en meningen over wanneer ze hun kinderen toestonden om Snapchat te gebruiken. Sommigen laten hun kinderen pas na een paar jaar voortgezet onderwijs toegang krijgen tot de app, terwijl anderen dit eerder doen, bijvoorbeeld in het eerste jaar van de middelbare school.

Een ouder merkte op dat hun kind in groepen op Snapchat zat waar pestgedrag plaatsvond, en de school moest ingrijpen om deze problemen aan te pakken. Dit benadrukt de uitdagingen waarmee ouders worden geconfronteerd bij het toestaan van Snapchat-gebruik voor hun kinderen.

Expertadvies en aanbevelingen

Deskundigen op het gebied van jeugdgedrag benadrukken het belang van communicatie en begeleiding bij het gebruik van apps zoals Snapchat. Ze adviseren ouders om open gesprekken te voeren met hun kinderen over de mogelijke risico’s van online interacties, zoals cyberpesten en grooming. Het is essentieel om kinderen bewust te maken van de gevaren en hen aan te moedigen om eventuele zorgen te delen.

Er is geen vaste leeftijd waarop Snapchat geschikt is voor kinderen en tieners, omdat dit afhangt van individuele omstandigheden en het vermogen van een kind om verantwoordelijk met de app om te gaan. Ouders moeten de risico’s en voordelen van Snapchat zorgvuldig overwegen en open communicatie met hun kinderen onderhouden.

Het is van cruciaal belang om kinderen te begeleiden bij het gebruik van Snapchat en hen bewust te maken van de mogelijke gevaren. Hierdoor kunnen ouders helpen om online pesten en grooming te voorkomen en ervoor zorgen dat hun kinderen op een verantwoorde en veilige manier van sociale media kunnen genieten.

Het uiteindelijke besluit over wanneer Snapchat geschikt is voor een kind moet gebaseerd zijn op een grondige beoordeling van de individuele situatie en de bereidheid van het kind om de verantwoordelijkheid te dragen die gepaard gaat met het gebruik van deze app.

Linda van Aken