Skip to Content

Among Us; wat is het, vanaf welke leeftijd kind?

Among Us; wat is het, vanaf welke leeftijd kind?

Among Us is een game, die in 2020 opeens razend populair werd. Het spel is zelf al twee jaar eerder uitgebracht. Een game, die zich staande weet te houden tussen de vaak ongebreideld grote games, terwijl het dat zelf helemaal niet is.

Toch knap! In 2020 is het relatief kleine spel Among Us wel mooi één van meest populaire spellen ter wereld geworden! En kan zowel op de pc als op de smartphone gespeeld worden.

Wat is Among Us?

Among Us zou je kunnen vergelijken met het populaire tv-programma Wie is de Mol? Er gebeurt het één en ander en je zult er dus achter moeten komen wie de grote saboteur is.

Het verhaal is dat je met 4 tot 10 spelers op een ruimteschip wordt ‘neergezet’ en vervolgens moet je samen iets zien te bereiken. Je raadt het al: een saboteur loopt er rond (of twee) en die vermoordt in het geniep anderen. Uiteraard op zo’n manier dat het niet opvalt.

Nadat het ongeval bekend wordt, worden de spelers verzocht naar een kamer te komen om een spoedvergadering te houden. En zie er dan maar eens uit te komen wie de mol is…oh nee, wie de dader was.

De bedriegers moeten keihard liegen, want iedereen moet vertellen wat ze hebben gedaan. Dus is het zaak om de anderen zo goed te kunnen inschatten, zodat je kunt raden wie het gedaan heeft.

Natuurlijk wint de bemanning als de zogenaamde imposters ontdekt zijn. Zijn ze nog in het spel als deze afgelopen is? Tja, dan hebben zij dus gewonnen!

Overigens zijn er naast het ruimteschip nog meer plekken waar het spel zich af kan spelen. Je kunt ook op een planeet neerstrijken of op het hoofdkwartier.

Kosten

Zoals bij veel spellen, speel je met je eigen avatar. En voor jouw avatar kun je dus accessoires kopen. In de app store download je de app gratis. Daarnaast kun je ook spelen zonder advertenties. Maar dan betaal je dus voor de app.

Nu zijn dit allemaal heel kleine bedragen, dus goed te doen. In verhouding ben je het meeste kwijt aan de accessoires, maar die hoef je uiteraard niet te kopen.

Speel je via je pc en dus via Steam, dan betaal je. Maar ook dat is maar een luttel bedrag (€3.99).

Populair door Corona?

Nu iedereen langere tijd niet bij elkaar kan zijn, is het vrij logisch dat dit soort spellen gewaardeerd worden. Zo kan je online toch op een leuke manier met elkaar bezig zijn. Je bent echt met je vrienden intensief bezig en je moet ook echt letten op wat de ander doet en beweert.

Je kunt ook gewoon met elkaar kletsen, wat toch net even anders is dan elkaar aan zitten staren op bijvoorbeeld Zoom. Met elkaar onderhand bezig zijn is vanzelfsprekend een stuk leuker.

Populair door bekende personen

Het spel was in eerste instantie helemaal niet zo populair, totdat het opgepikt werd door bijvoorbeeld influencers en bekende Youtubers. En zoals zo vaak: heeft eenmaal een bepaald land of een bepaald deel van de gamebevolking een spel ontdekt, dan volgt de rest vanzelf.

Geen spelervaring nodig

Eén van de redenen waarom de game leuk is om te doen, is dat het echt voor iedereen leuk is. Je hoeft helemaal geen ervaring te hebben met games om toch dit spel te spelen. Je kunt er ook niet goed of slecht in zijn, want het is maar net hoe goed de ander weet te liegen!

Hierdoor is het een spel die ook heerlijk is te spelen met bijvoorbeeld je oudere kinderen of juist je ouders. Nu we minder bij elkaar kunnen zijn, biedt dit toch een vorm van sociaal online contact. Je bent immers echt met elkaar bezig.

Mensenkennis?

Eigenlijk zou je zelfs kunnen zeggen dat jij je vrienden nog beter leert kennen. Misschien ontdek je bijvoorbeeld wel hoe je beste maat zich gedraagt als hij keihard zit te liegen en bedriegen!

En hoe gedraag jij je eigenlijk? Probeer je juist zo onopvallend mogelijk te doen of ga je jezelf gigantisch zitten verdedigen? Aan de anderen om daar dus doorheen te prikken!

Wat is er zo goed aan het spel?

Zoals gezegd zitten er leuke kanten aan de game. Even in het kort:

 • Bevordert samenwerking
 • Sociaal
 • Spanning
 • Communicatie is belangrijk
 • Mensenkennis (zo zou je het toch wel kunnen noemen…)
 • Onderlinge competitie

Vanaf welke leeftijd is Among Us geschikt?

Volgens de Appstore is het spel geschikt vanaf 9 jaar. Er wordt gewaarschuwd voor geweld. Omdat het echter om tekenfilmacties gaat, zal dit natuurlijk minder angstaanjagend zijn en onrealistisch overkomen. Volgens PEGI is het spel al geschikt vanaf 7 jaar. Maar kijk vooral naar je eigen kind!

Is Among Us veilig voor kinderen?

Uiteraard kun je jezelf afvragen of je iets met moordspelletjes wilt toelaten aan je kinderen. Maar naast dat feit is er 1 ding waar je zeker op moet letten.

Je kunt kiezen voor een privémodus of een openbare. Bij de laatste weet je dus niet wie er in het spel meespelen en komt je kind dus in aanraking met wildvreemden. Dat dit ook online voor vervelende situaties kán leiden, dat weten we allemaal.

Je kunt dus beter zorgen dat je kinderen alleen privé meespelen en dus met bekende vriendjes of familieleden het spel doen. Eigenlijk toch ook wel zo leuk!

Wanneer speel je Among Us?

Among Us kun je natuurlijk spelen wanneer je maar wilt. Maar zeg zelf: er zijn veel gewone sociale activiteiten verdwenen door Corona. In plaats van die activiteiten is het spelen van deze game eigenlijk wel een leuk alternatief.

Bijvoorbeeld in plaats van:

 • De vrijdagmiddagborrel met collega’s
 • Verjaardagen
 • Als tijdelijk alternatief van een feestje (die vieren we uiteraard later gewoon nog wél!)
 • Op zaterdagavond, als de kroegen nog dicht zijn…
 • Leerlingen onderling, zo heb je tenminste toch nog contact
 • Gezellig met familie- of gezinsleden op een luie zondagmiddag

Maar ook als straks alles weer normaal is blijft het natuurlijk een grappig spel. Als zoiets als “Wie is de mol?” al zolang populair is, dan moet dit met deze game toch ook kunnen?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)