Skip to Content

Online veiligheid; handige apps en tips om kind te beschermen

Online veiligheid; handige apps en tips om kind te beschermen

 Om kinderen te leren op de juiste manier met internet om te gaan, kunnen ze er maar beter vroeg mee werken.  En natuurlijk wil jij je kroost online beschermen. Internet barst van de mogelijkheden, maar zit ook vol gevaren. De jeugd van tegenwoordig groeit op met internet. Dat kan ook haast niet anders.

Sterker nog, het is erg belangrijk voor de ontwikkeling. Internet is namelijk al erg verweven met ons dagelijks leven en dit wordt in de toekomst alleen nog maar meer.

We bespreken hier dan ook enkele apps waarmee je de kinderen online kunt beschermen.

Praat met je kind

Klinkt logisch, maar helaas doet niet iedereen het voldoende – praten met de kinderen. Leg ze uit wat de gevaren van internet zijn. Sommige kinderen hebben het nodig om het onomwonden te horen. Leg ze uit dat het voor mensen heel makkelijk is om zich anders voor te doen.

Daarnaast zorg je dat je toezicht hebt op hun activiteiten, maar vooral ook dat je schadelijke websites blokkeert.

In Windows 10 heb je de mogelijkheid om via Gezinsopties en Gezinsinstellingen Weergeven, bepaalde websites te blokkeren.

Je dient wel een account voor je kind aan te maken, maar daarbij heb je dan wel het voordeel dat je de online activiteiten in de gaten kunt houden.

Versleutelde verbinding en fictief IP-adres

Alle informatie die we via internet versturen, kan door hackers worden onderschept en misbruikt. Ook onze locatie is aan de hand van ons IP-adres te achterhalen. Dit is natuurlijk niet alleen een gevaar voor onze kinderen, maar voor het hele gezin.

Een veilige internetverbinding komt met een VPN-verbinding tot stand. Je kunt namelijk handmatig iedere willekeurige locatie ter wereld instellen, met andere woorden, je kiest zelf je IP-adres.

Daarnaast worden alle gegevens versleuteld verzonden, onleesbaar voor mensen die deze gegevens onderscheppen.

Kind online beschermen op smartphone met ouderlijk toezicht

Kinderen krijgen op steeds lagere leeftijd de beschikking over een mobiele telefoon. Er worden afspraken gemaakt over het gebruik hiervan. Nu kun je op basis van vertrouwen ervan uitgaan dat de kinderen zich aan de regels houden.

Voor de veiligheid van je kind is het beter om toezicht te houden. Voor smartphones is dit geen enkel probleem.

Wil je dat ze beperkt gebruik maken van de online functies van hun iPhone dan is dit heel eenvoudig via de instellingen van de telefoon te regelen. Family Link is een heel goede app die geschikt is voor Android-gebruikers.

Je installeert de app op zowel je eigen telefoon als die van je kind. Kidslox is beschikbaar voor zowel iOS als Android en biedt een gratis versie en een betaalde versie. Voor €3,99 per maand heb je onbeperkt beschikking over alle toepassingen van de app.

Met de combinatie van Kidslox Screen Time Parental Control en Kidslox Web Filter stel je niet alleen de schermtijd per dag in, maar kun je ook bepalen welke content je kinderen niet mogen bekijken.

Redactie Mamaliefde