Skip to Content

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut

De leus van Landal is Ontdek wat groen kan doen. De ervaring leert dat naar mate kinderen ouder worden, het steeds meer een uitdaging wordt om ze mee te nemen de natuur in.

Afgelopen jaar is er daarom ook door Landal hard gewerkt om een app te ontwikkelen om kinderen in de doelgroep 8 tot en met 12 jaar te stimuleren om naar buiten te gaan.

Afgelopen weekend waren we uitgenodigd bij Landal Miggelenberg vanwege de lancering van Landal Adventure. Eén van de Landalparken die nog op mijn bucket list stond om te bezoeken vanwege de boomhut.

Echter is die zo populair dat je er op tijd bij moet zijn om te voorkomen dat je er de hoofdprijs voor betaalt. We zaten ook niet voor niets op dit prachtige park in de bosrijke omgeving van de Veluwe.

Het leuke van dit spel is dat je hiermee begint tijdens je weekendje weg of vakantie op het park, maar je ook thuis verder kan spelen en je verblijf nog veel leuker maakt.

Die missie is in ieder geval geslaagd, want na afloop van het weekend was het niet alleen wanneer gaan we weer naar Bollo, maar ook wanneer kunnen we weer verder spelen!

Landal Adventure Game

Het doel om kinderen makkelijker naar buiten te krijgen is goed gelukt door het combineren van een digitale wereld, wat een combinatie vormt van Pokémon Go waarmee je in de echte wereld op jacht gaat, en Minecraft waarmee je in de digitale wereld gaat bouwen.

Daarnaast was het de uitdaging bij het ontwikkelen om een app te ontwikkelen die je op alle 90 parken kan spelen. Dus niet alleen in Nederland, maar ook als je bijvoorbeeld de ruimte opzoekt in Denemarken of de bergen in Oostenrijk.

Of je nu bij de buren in Duitsland of België gaat of de oversteek maakt naar Engeland. De app is ook in 5 talen beschikbaar; Duits, Deens, Engels, Frans en natuurlijk het Nederlands. Ongeacht in welk Landalpark je bent kun je dit dus spelen!

Natuurlijk zijn er ook jongere broertjes en zusjes, of papa’s en mama’s (en zelfs oma’s) die dit spel leuk vinden om te spelen ;-) Nadeel is dan wel dat als je kind geen eigen telefoon heeft, je iedere keer als je over het park heen loopt jij je telefoon kwijt bent en de batterij iets sneller leeg gaat.

Naast de app Landal Adventure is er ook de app Hof van Saksen Adventure; dit is precies hetzelfde spel alleen in een ander jasje dat beter aansluit bij die sfeer. Je verzamelt er ook dezelfde grondstoffen, echter zijn die niet uit te wisselen of te combineren met de grondstoffen uit andere Landalparken.

Enzo Knol heeft de app tijdens de testfase hier mogen spelen en deelt zijn ervaringen in deze vlog hier.

Meer informatie over Landal Adventure vind je hier.

Veilig gamen

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde

Landal Adventure is namelijk een game die je kan spelen op je telefoon. De game is zowel te downloaden in de iStore als de Google Playstore en dus beschikbaar op zowel iPhones als Android.

Bij het ontwikkelen is er rekening mee gehouden dat ook kinderen met een ouder toestel dit spel kunnen spelen en het niet te zwaar wordt. Voor het installeren heb je internet nodig, maar daarna alleen de gps-functie.

Je hoeft ook niet in te loggen of bepaalde gegevens achter te laten, zodat het ook privacytechnisch veilig gespeeld kan worden. Doordat je geen inlog nodig hebt of profiel hoeft aan te maken en geen internet nodig hebt, hoef je ook niet bang te zijn dat er data wordt verstuurd.

De vorderingen van het spel worden op je telefoon opgeslagen. Heb je een nieuwe telefoon, of verwijder je het spel, dan moet je ook opnieuw beginnen met spelen. Ook zit er geen sociale media of chatfunctie op zodat je kind niet in contact kan komen met vreemden.

Er zijn ook geen in-app-aankopen zodat je niet bang hoeft te zijn dat je kind geld uitgeeft.

Expeditie; buiten op jacht naar kisten

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde

Je begint het spel te spelen door op expeditie te gaan. Hiervoor loop je rond over het terrein waarbij je in de 3D-modus verschillende kisten ziet verschijnen.

Deze zijn over het hele park verstopt, dus ongeacht waar je huisje is, er is er altijd wel eentje in de buurt. En zodra je daar komt zie je waarschijnlijk al de volgende. Deze kisten heb je nodig om grondstoffen te verzamelen.

Met behulp van gps ziet de app waar jij je bevindt en zal de gids, die je hebt gekozen bij het installeren, rondlopen over het park. Een deel van de wegen staan hierop aangegeven. Dit kunnen zowel verharde paden zijn, die toegankelijk zijn met de auto, als onverharde wandelpaden.

Niet alle wegen staan hier dus op aangegeven waardoor dit soms even zoeken kan zijn. Ook staan met groene markers aangegeven waar zich faciliteiten bevinden zoals het zwembad, restaurant, parkshop en receptie zodat je je kan oriënteren.

Ook alle gebouwen zijn zichtbaar op de app; niet alleen op de parken zelf, maar toen we thuis de expeditiemodus openden, zagen we dat zelfs ons eigen huis en schuur als gebouw zichtbaar zijn.

In de praktijk vind je de meeste boxen op punten zoals kruispunten van wegen, bij hekken, bankjes of speeltuintjes. Ideaal want hiermee hoef je geen andere gasten lastig te vallen. Wel zijn we twee boxen tegen gekomen die net van het pad afliggen en waarvoor je toch wel even ‘de bosjes’ in moet.

Natuurlijk is er ook een kist verstopt voor de droomboom zelf! Je kan dit spel heel goed alleen spelen, of gezellig samen op pad gaan. In ieder park zijn er boxen verstopt, dit aantal kan per park verschillen.

Echter is het dusdanig ingesteld dat de boxen na een bepaalde periode opnieuw verschijnen. In een kleiner park met minder boxen zal dit sneller zijn dan in een groter park zodat de speelduur en afgelegde afstand in principe gelijk is.

Het verzamelen van grondstoffen gaat stiekem ongemerkt best snel; als je naar het zwembad wandelt, of naar een plek voor een activiteit kom je er altijd wel een paar tegen. En de verleiding om dan toch even nog die ene box te openen die net een straatje verder ligt is dan heel groot.

Het voordeel hiervan is dat kinderen ook minder snel door hebben dat ze buiten aan het lopen zijn. Je weet zo ook nooit wat je onderweg tegenkomt; doordat de parken in de natuur liggen kan het zomaar zijn dat je een eekhoorntje of haas voorbij ziet schieten!

Je ziet zo ook meer van het park zelf en ontdekt bijvoorbeeld heel gave speeltuintjes waar je anders niet zou komen.

Zodra je een box ‘gevonden’ hebt zal je telefoon even kort gaan trillen. Je zal dan ook zien dat er om de box een cirkel heen staat, binnen die cirkel kun je de de box aantikken en moet je een korte minigame spelen om hem te kunnen openen.

Een box vinden is dus geen garantie om ook de grondstoffen te kunnen verzamelen! Dit spel is echter heel eenvoudig; je moet een aantal keer op de box klikken, echter niet te snel of te langzaam, maar op een bepaald tempo zodat de meter binnen het groene vlak blijft.

Lukt dat; dan opent de box en ontvang je de grondstoffen. De inhoud zal per box verschillen en aan de buitenkant is niet te zien wat de inhoud is. Als je dit spel samen speelt op verschillende telefoons zul je ook dezelfde grondstoffen ontvangen.

Naar mate je hoger komt in het aantal levels wordt het spel ook iets lastiger om te spelen doordat de nauwkeurigheid groter wordt en je dus sneller kan afwijken.

Er zijn vier grondstoffen:

 1. Hout
 2. Steen / rots
 3. Planten / groen
 4. Plastic

Om je meteen op weg te helpen krijg je na het opstarten van de app alvast 50 grondstoffen van alle vier de soorten. Daarnaast is er de gouden mystery box waarmee je speciale onderdelen zoals de tuinkabouter kan vrij spelen.

Naar mate je verder komt in het aantal levels zul je ook meer grondstoffen vinden; je begint bijvoorbeeld met 50 per box, in level 3 250 en in level 5 zijn dit er zelfs 500!

Naar mate je hoger komt zul je dus sneller grondstoffen kunnen verzamelen en een voorraad kunnen aanleggen. Voor dat levelen heb je de werkplaats nodig om aan je boomhut te bouwen.

Het vinden van grondstoffen kan alleen op het park zelf, als je bij de rand van het park komt krijg je automatisch een melding dat je daar loopt.

Soms wel onhandig als er een box verstopt is aan de andere kant van het pad bij de grens van het park, omdat die waarschuwing dan in beeld blijft. Dit is ook maar net afhankelijk van hoe exact de gps is van je telefoon.

Wij hebben dit spel op twee telefoons geprobeerd en soms zat er wel een klein verschil in waar de één en waar de ander hem kon ‘pakken’ om te openen.

Het voordeel van deze melding is ook dat als je kind dit spel zelfstandig aan het spelen is hij of zij wordt gestimuleerd om op het park te blijven en niet het park te verlaten aangezien daar geen boxen zijn te vinden. Thuis, of als je een stukje van het park af bent, krijg je deze melding niet meer.

Landal Adventure boekje

Tegen betaling (2,99) kun je bij de receptie van Landal een boekje kopen, dit is optioneel want je hebt dit niet nodig om het spel te spelen. Echter als je thuis verder wil gaan met het verzamelen van grondstoffen is dit wel een aanrader.

Hierin vind je namelijk naast verschillende markers voor achtergronden van je boomhut en een overzicht van alle onderdelen, alvast een gouden Mystery Box, dus hoef je die niet meer tegen te komen. Heb je de gouden mystery box al geopend en scan je daarna opnieuw de box dan zal je zien dat hij leeg is.

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde

En wat ideaal is om dit spel ook thuis te blijven spelen; je vindt hier een marker die je één keer hoeft te scannen en waarmee je iedere dag een nieuwe kist kan openen met een x-aantal grondstoffen afhankelijk van het level waarin je zit.

Ongeacht waar je het spel speelt, je kan dus ook thuis verder met het verzamelen van grondstoffen. Hiervoor moet je wel de app openen om de box te openen.

Een timer geeft aan hoe lang je nog moet wachten om hem te openen, na het openen begint hij weer opnieuw met aftellen.

Beide markers zijn meerdere keren te scannen door verschillende telefoons, dus ook als je meerdere gezinsleden hebt die het spel willen spelen, heb je genoeg aan 1 boekje.

Kraskaart

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde

Naast het boekje krijg je bij het inchecken ook alvast een kraskaart; hiermee vind je een marker waarmee jij je boomhut in AR kan bewonderen en een kraskaart met marker voor extra grondstoffen.

Het aantal extra grondstoffen is een verrassing, wees wel heel voorzichtig met het scannen van de kraskaart want als er teveel krassen ontstaan dan scant hij heel erg lastig en moet je geluk hebben dat hij hem pakt.

Mijn Boomhut (bouwen in de werkplaats)

Als je grondstoffen hebt verzameld en een paar boxen hebt geopend kun je aan de slag om te gaan bouwen. Als je gaat bouwen kun je kiezen voor twee basiselementen; dit zijn een heel hoge boom of een houten trap. Deze zijn ongeacht het park waar jij je bevindt hetzelfde.

Er zijn diverse categorieën waar je uit kan kiezen. Voor ieder onderdeel heb je een bepaald aantal grondstoffen nodig; je hebt echter niet zoals in minecraft combinaties nodig, maar slechts 1 grondstof.

De goedkoopste onderdelen kosten 25, zoals een krakkemikkige houten vloer, voor meer luxe zoals een witte stenen vloer leg je ook meer neer. Het duurste onderdeel vind je bij bruggen en is een brug met autobanden waar je 1500 planten voor nodig hebt.

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde
 • Je begint bij het bouwen met de vloerdelen; hiermee bepaal je hoe groot de oppervlakte wordt van je boomhut & terras. Je kan een deel bebouwen, maar bijvoorbeeld ook gebruiken als tuin of terras. De vloerdelen zijn zowel vierkant als driehoekig maar moeten wel aan elkaar grenzen.
 • Na de vloerdelen ga je verder met de muren en daken (meerdere etages zijn niet mogelijk).
 • Daarna breng je deuren en ramen aan.
 • Naast de standaard vloerdelen kun je ook extra ‘aanbouwen’ zoals een balkon of een extra trap of zelfs een klimmuur of een hefkraan.
 • Is je hut af dan ga je verder met de tuin; hier vind je verschillende beplantingen maar ook verlichting, een fontein of bijenkorf.
 • Relax; tijd om bij te komen van het bouwen doe je met het tuinmeubilair variërend van picknicktafels, ligstoelen, hangmatten en zelfs een hottub of bbq!
 • Fun voor het nodige vermaak zijn er glijbanen, schommels, trampolines en zelfs een discovloer is mogelijk als je het vijfde level hebt uitgespeeld!
 • Bruggen; om bijvoorbeeld een gat te overbruggen of om ergens anders verder te kunnen bouwen.
 • Beneden; deze categorie komt pas tevoorschijn als je het vijfde level hebt uitgespeeld. Hiermee kun je onderdelen ook op de grond bouwen zoals een basket, wensput of een halfpijp. Voor alle onderdelen in deze categorie moet je 750 grondstoffen neerleggen.
 • Speciaal; voor de onderdelen in deze categorie krijg je geen punten. Je vindt hier onder andere speciale items voor in je tuin zoals een tuinbank en tuinkabouter maar ook in je huisje zoals een bank en tv, computer, sterrenkijker, airhockeytafel of drumstel. Deze kun je alleen unlocken met een speciale gouden mystery box.

In het begin zijn er een paar onderdelen die je kan selecteren, maar naar mate je hoger komt wordt er meer unlockt en is er meer variatie waar je mee kan bouwen.

Voor het bouwen zijn er een aantal thema’s waar je in speelt; bijvoorbeeld het bos, in een omgeving met rivieren, aan het strand of, als je bijvoorbeeld in Oostenrijk zit, een berghut.

De onderdelen waar je mee kan bouwen zijn echter overal hetzelfde, het is dus niet zo dat ligbedden bijvoorbeeld alleen aan het strand beschikbaar zijn.

Tijdens het bouwen kun je met je vinger je boomhut draaien om vanuit een ander punt te kijken of om er omheen te draaien.

Met twee vingers kun je echter ook verschuiven en bijvoorbeeld van links naar rechts of boven en beneden bewegen. Vooral handig als je boomhutten maakt met een grote oppervlakte.

Bos, water of strand

Voor het bouwen zijn er wel verschillende thema’s beschikbaar; zo speelden wij dit spel eerst in het bos bij Landal Miggelenberg maar kregen de kinderen er geen genoeg van en werd er ook in de auto gebouwd en herbouwd.

Met als gevolg dat toen we op de snelweg langs Landal Reeuwijkse Plassen reden opeens op de achterbank hoorden dat er water te zien was en er een soort riviertje liep. Eenmaal thuis was de achtergrond weer anders en zaten we op het strand.

Er zijn dus op basis van waar jij je geografisch bevindt verschillende thema’s waarmee je kan bouwen. Als je de grens overgaat naar Oostenrijk kun je bijvoorbeeld ook een berghut bouwen.

Je boomhut bekijken met AR (Augmented reality)

Voor het spelen van deze game maken ze gebruik van de nieuwste technieken, zoals augmented reality! Nadat jij je boomhut hebt gebouwd kun je hem namelijk tot leven wekken om hem te bewonderen in de ‘echte’ wereld.

Afhankelijk van je toestel en of je beschikt over de Google ARCcore heb je de kraskaart nodig, of kun je hem willekeurig in de ruimte een plekje geven. Buiten in het bos, maar ook op de eettafel bijvoorbeeld, of op je bed! De schaal van de boomhut tussen op de grond of bijvoorbeeld op tafel wisselt wel.

Zodra je kiest voor de AR-functie kun je kiezen of je de marker gebruikt of niet. De marker vind je op de achterkant van de kraskaart. Deze dus niet weggooien nadat je hem hebt gescand! In AR-modus kun je de hut van alle kanten bekijken en er helemaal omheen lopen.

Er zit ook een fotoknop op om een foto te maken van je boomhut die je meteen kan delen of opslaan op je telefoon.

Ook in het boekje staan er een aantal markers waarmee je een gemaakte hut kan bekijken om zo inspiratie op te doen; wat dacht je bijvoorbeeld van een strandvilla met glijbanen of een boomfort?

Tips en trucs om zo snel mogelijk te levelen

De app is zo gemaakt dat het leuk is om te spelen ongeacht of je er 1 dag of een hele week of nog langer verblijft. Er zijn echter een aantal ‘tips en trucs’ om zo efficiënt mogelijk te spelen om level 5 te bereiken zodat alle onderdelen beschikbaar zijn om een zo mooi mogelijke hut te maken.

Ondanks dat er op de telefoon van mijn man en mij dezelfde boxen zijn geopend, merkten we dat ik al snel een level hoger zat en op een gegeven moment zelfs twee levels hoger.

Zelf hebben wij 1 middag gespeeld om te verzamelen en te bouwen en dat was voldoende om aan het einde van de dag op een zo optimaal mogelijke manier level 5 uit te spelen, zonder dat je daar een speciale code voor nodig hebt met extra veel grondstoffen. Hoe je dat doet?

 1. Wissel verzamelen en bouwen met elkaar af. Naar mate je in een hoger level komt kun je meer materialen bij dezelfde koffer scoren. In het begin zal dit 50 grondstoffen zijn, en in level 3 zijn dat er 250 en in level 4 zijn dat er zelfs al 400 per kist. Je hebt ook meer materialen nodig om te kunnen bouwen dus dat compenseert elkaar. Hierdoor kon ik dus ook sneller levelen dan mijn man die alleen nog grondstoffen aan het verzamelen was, terwijl mijn dochter al volop aan het bouwen was geslagen en dus al was gestegen qua level.
 2. Om zo efficiënt mogelijk punten te scoren bij het bouwen kun je het beste strategisch bouwonderdelen gebruiken die 25 of 50 grondstoffen kosten. Voor 25 krijg je 75 punten en bij 50 grondstoffen 150 punten. Koop je duurdere onderdelen krijg je verhoudingsgewijs ook minder punten. Ben je op een gegeven moment in level 5 dan kun je het beste bouwen met onderdelen die 50 grondstoffen kopen omdat er een maximaal aantal grondplaten beschikbaar zijn.
 3. Laat de speciale items die je kan kopen bij het sterretje links liggen; hiervoor krijg je namelijk 0 punten!
 4. Voor het eerste level heb je 1500 punten nodig. Dus om zo snel mogelijk naar het tweede level te komen heb je in totaal 500 grondstoffen nodig. Heb je dit verzameld ga dan even zitten op een bankje om te bouwen zodat je bij de volgende kist hier al profijt van hebt en meteen meer grondstoffen kan verzamelen.
 5. Als jij je boomhut afbreekt blijf je in hetzelfde level, je kan dus gebruik maken van dezelfde onderdelen. De puntentelling gaat dan verder met het aantal punten waar je was. Echter schiet hij dan soms wel weer terug naar 0 of een willekeurig aantal punten, nadat je het aantal punten dat je voor een aantal eerdere levels hebt moeten halen, hebt bereikt. Dus stel je zit in level 5 en je hebt voor 7500 punten gebouwd, begint hij de ene keer weer bij 0 en de andere keer bij een willekeurig getal. Hoe dit exact zit heb ik nog niet weten uit te vogelen. Maar het is ons gelukt om zo met hetzelfde aantal grondstoffen toch tijdens de terugreis door te kunnen bouwen naar level 5 en die uit kunnen spelen.
 6. Wil je niet je gehele boomhut afbreken, maar slechts een onderdeel klik deze dan aan en houdt even vast. Je krijgt dan drie keuzes waaronder de optie om hem te verwijderen. Dit geldt wel voor de gehele grondplaat. Je krijgt de ene keer wel en de andere keer niet de grondstoffen die zijn gebruikt voor het bouwen terug. Je kan hier dus bouwmateriaal verliezen.

Level 5 uitgespeeld?

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde

Het blijft tenslotte een game en als je een beetje enthousiast bent dan wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk het spel uitspelen. Als je het vijfde level hebt uitgespeeld zijn alle onderdelen beschikbaar om te gebruiken.

Er komt zelfs een extra categorie bij waarmee je kan bouwen op de ondergrond en bijvoorbeeld een speeltuin kan aanleggen. Is het daarna nog interessant om naar buiten te gaan om meer grondstoffen te verzamelen?

Jazeker! Want op het moment dat ik level 5 had uitgespeeld, had ik 425 ‘planten’ terwijl er ook een plantenkas is waarvoor ik 750 nodig heb. Met meer grondstoffen kun je natuurlijk ook meer kopen om zo je boomhut nog mooier of groter te maken.

Wij merkten bijvoorbeeld dat de kinderen de speurtocht naar de kisten erg leuk vonden en wij daar achteraan hobbelden. We hadden de afspraak dat als ze een box hadden gevonden en de telefoon ging trillen ze moesten wachten. Dan konden wij de jongste helpen met het openen, en de oudste bij de hogere levels.

Eenmaal terug in het huisje of op de terugweg in de auto wilden de kinderen weer heel graag de telefoons zodat ze verder konden bouwen aan hun eigen boomhut. Iedereen heeft natuurlijk andere voorkeuren en doordat dit spel zo divers is, vindt iedereen dit wel leuk om te spelen.

Winactie. Win een verblijf in de Droomboom

Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde
Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde
Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde
Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde
Landal Adventure Game app; offline buiten combineren met online bouwen aan je eigen boomhut - Mamaliefde

Je bouwt niet voor niets aan je eigen digitale boomhut. Met je ontwerp kun je namelijk tot augustus een verblijf winnen in de enige echte Droomboom-boomhut bij Landal Miggelenberg.

Tijdens het weekend mochten we hier al even een kijkje nemen en mochten de kinderen de glijbaan uittesten. Een geweldig huisje met grappige tegeltjes op het toilet, een badkamer met zeer ruime douche, een slaapkamer met tweepersoonsbed met rondom uitzicht en voor de kinderen een slaapkamer met een stapelbed.

Ook de woonkamer met eetkeuken is zeer comfortabel ingericht en heeft uitzicht op buiten. Het hoogtepunt is misschien nog wel de uitkijktoren met speelplek voor de kinderen.

Het gevolg was natuurlijk dat ze nu ook de boomhut hadden gezien en natuurlijk direct vroegen of we daar ook een keer naar toe mogen. De boomhut staat ook op een ideale plek vlakbij alle centrale faciliteiten en tegenover de speeltuin.

anaf het terras kun je zo de kinderen in de gaten houden terwijl zij lekker spelen. Het terrein is ook duidelijk afgezet met een hek om te voorkomen dat andere kinderen hier ook gaan spelen.

Wil je kans maken op een verblijf in deze boomhut? Deel dan je creatie op sociale media met de hashtag #ontdeklandal. In augustus worden de eerste winnaars bekendgemaakt en is het verblijf in september al geblokt om te voorkomen dat de boomhut vol zit. Per land wordt er een winnaar gekozen.

Heb je dus binnenkort een verblijf geboekt bij Landal zou ik zeker even die app installeren om een kans te wagen!

Ga je de komende zomer op vakantie naar één van de Landalparken dan is dit spel een absolute aanrader en wie weet win je er ook nog iets leuks mee!

Linda van Aken