Skip to Content

Wanneer gaat een kind praten wat is gemiddelde leeftijd?

Wanneer gaat een kind praten wat is gemiddelde leeftijd?

Eén van de grote gebeurtenissen in de ontwikkeling van je zoon of dochter is het leren praten. Natuurlijk gebeurt dit niet zomaar op een dag, maar gaat dit heel geleidelijk aan. Je kind leert, zoals het alles leert, door te kopiëren en veel gaat dan ook zonder dat je daar nu specifiek iets aan moet doen.

Maar natuurlijk kun je hem of haar wel stimuleren en is het zeker goed voor zijn (taal)ontwikkeling dat je dat ook inderdaad doet! Vanaf wanneer leert je kind praten en hoe kun je hem daarbij helpen?

Wanneer leert je kind praten?

De meeste kinderen beginnen hun eerste woordjes te zeggen tussen de leeftijd van 10 en 14 maanden. Echter, de exacte leeftijd waarop kinderen beginnen te praten kan variëren. Sommige kinderen beginnen eerder te praten, terwijl anderen later beginnen.

Tussen de leeftijd van 18 en 24 maanden, beginnen de meeste kinderen zinnen te vormen en hun woordenschat uit te breiden. Tegen de leeftijd van 3 jaar hebben de meeste kinderen een woordenschat van ongeveer 1000 woorden en kunnen ze zinnen van drie of meer woorden spreken.

Het is belangrijk op te merken dat elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt en er kunnen grote verschillen zijn tussen kinderen. Sommige kinderen kunnen eerder beginnen te praten, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om hun taalvaardigheden te ontwikkelen.

Als je je zorgen maakt over de spraakontwikkeling van je kind, kun je het beste contact opnemen met een arts of een specialist op het gebied van kindertaalontwikkeling. Zij kunnen je helpen bepalen of er sprake is van een onderliggend probleem of dat je kind gewoon wat meer tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Ontwikkeling praten

Eigenlijk leert je kind al vanaf dag 1 praten… Oké, dat klinkt wat overdreven, maar vanaf het allereerste moment praat je tegen je baby en dat is toch echt het begin van leren praten. En ieder klankje dat hij terug maakt is een poging tot contact maken via geluid. Praten dus! Ongeveer rond 8 weken zullen ze dit bewust gaan proberen.

Maar als we het echt hebben over de eerste woordjes die je kind gaat spreken, dan zal dit in de tweede helft van zijn eerste jaar zijn. Dit is trouwens nog niet veel meer dan klanken, maar dat lijkt nu eenmaal wel heel erg op papa (dada) of mama.

Uiteraard zal dit steeds meer gaan lijken op echte woorden en is het eerste echte woordje gemiddeld ergens tussen een jaar en anderhalf jaar een feit.

Is je kindje bijna 2? Dan zullen de eerste zinnetjes zijn intrede gaan doen. Waarbij iets al een zin genoemd wordt als het uit twee woorden bestaat. Gemiddeld bij 18 maanden zal de zin meestal uit 2 woordjes bestaan. Vanaf 2 jaar worden de zinnetjes iets langer.

Bij 3 jaar kan je kind (gemiddeld genomen) al ‘echter’ communiceren. Hoewel de zinnetjes nog altijd wel aan de korte kant zullen zijn en ook lang niet altijd helemaal grammaticaal correct zullen zijn. Maar zo moet je het natuurlijk wel leren!

Ieder kind doet het op zijn eigen manier

Voordat je nu meteen op je achterste benen gaat staan: dit zijn gemiddelden. Er zijn kinderen die met hun eerste verjaardag wel degelijk al dingen weten te benoemen, terwijl er ook kinderen zijn die met hun tweede verjaardag nog heel weinig weten te vertellen.

Maak je je zorgen om de ontwikkeling? Natuurlijk kun je dan aan de bel trekken. Bij het consultatiebureau houden ze dit ook goed in de gaten, maar tussendoor zou je natuurlijk de huisarts kunnen benaderen.

Hoe ontwikkel je het spraakvermogen van je kind

Leren doe je door te imiteren. Met andere woorden: praat veel tegen je kind! Nu kun je dat doen door over van alles wat je aan het doen bent te vertellen. Maar er zijn natuurlijk nog meer manieren. Je kunt je kind ook uitdagen om zelf te vertellen. We laten hier een aantal manieren zien die je kind zullen inspireren om te gaan praten!

Lezen is gezellig én leerzaam

Lezen is misschien wel de meest bekende manier om bezig te zijn met taal. Voor de allerkleinsten zijn prentenboeken natuurlijk het mooist. Wijs de dingen aan en benoem wat je ziet.

Weet je kindje al een paar woordjes, dan kun je hem gaan uitdagen dat hij zelf gaat zeggen wat het is. Wijs het aan en vraag eventueel ook wat het dan is, als je kind niet zelf al reageert.

Je kunt ook andere vragen gaan stellen over de plaatjes. Welk geluid het dier maakt, bijvoorbeeld. Of je kunt vragen gaan stellen als ‘waar is het meisje?’ of nog moeilijker ‘wat vind jij een mooie bloem?’ Door er gesprekjes over te hebben stimuleer je je kindje nog meer en ongemerkt ben je zo ook met zijn woordenschat bezig.

Lees je vaak hetzelfde boekje? Dan kan je kindje het op een gegeven moment wel dromen en het dus ‘zelf voorlezen’… Lekker laten doen!

Aanwijzen maar

Bij een grote baby of dreumes kun je door een vertrek lopen of natuurlijk buiten en dingen gaan aanwijzen en benoemen. Een beetje hetzelfde als bij een boekje, alleen nu dus in de echte wereld. En dit kun je ook uitbreiden met steeds moeilijkere woorden of door er meer een gesprekje van te maken.

Vertel wat je aan het doen bent

Terwijl je bezig bent met bijvoorbeeld je baby kun je ondertussen vertellen wát je aan het doen bent. Hij of zij zal misschien niet alles snappen, maar pikt er wel woorden door op. En dat snappen komt vanzelf ook wel. Daarbij leer je je kind ook gewoon dat je tegen elkaar praat.

Ben je altijd zwijgend bezig, dan is dat niet alleen ‘saai’, maar geeft ook niet echt het gevoel dat je met je aandacht bij je kind bent. Of dat samen praten leuk is.

Stimuleren

Is je baby uitgegroeid tot een peuter en kan het echt al wel wat vertellen? Daag hem hierin uit door vragen te stellen aan hem. Een vraag nodigt immers uit om te antwoorden. En dat snappen ze echt al heel jong.

Of ga op zoek naar passende spellen. Laat je kind spelen met iets wat tot praten uitnodigt. Een speelgoedtelefoon vraagt er bijvoorbeeld om dat je zoon of dochter erin gaat praten.

Gebaren helpen

Praten terwijl je ook gebaren maakt schijnt een hulpmiddel te zijn voor kinderen. Mocht het kindje nog niet alles weten te vertellen, dan kun je door zijn gebaren wel doorhebben wat hij bedoelt.

Lichaamstaal vertelt sowieso veel. Dit is immers ook een vorm van communicatie en kan je kind wel enthousiast maken om te communiceren.

Goed aanleren

Iets fouts afleren is niet makkelijk. Leer je kind dan ook gewoon goed praten, maar wel op een positieve manier. Je zegt dus niet dat hij of zij iets fout gezegd heeft, maar je geeft hem een pluim dát hij iets gezegd heeft, maar herhaal daarbij het woord zoals het moet zijn.

Dus geeft hij op jouw vraag welk dier het is het antwoord dat het een ‘Woef’ is, dan reageer je met een ‘Ja, dat klopt! Het is een hond!’

Zo houd je hem wel enthousiast, maar leer je het hem wel goed aan. Om diezelfde reden praat je ook normaal tegen je kind (of hij moet nog een kleine baby zijn). En ga je niet zelf in kinderlijke benamingen spreken.

Linda van Aken