Skip to Content

Stokke Xplory wandelwagen review

Stokke Xplory wandelwagen review

Sinds een tijdje kan ik zeggen dat ik in het trotse bezit ben van een Stokke Xplory. Omdat ik deze heb gekregen om mijn ervaringen met jullie te delen, heb ik hier ruimschoots de tijd voor genomen, zodat ik hem in diverse situaties kon testen. Ik merk dat waar ik onze dochter al snel liet lopen, bij onze zoon daar iets makkelijker in ben.

En sindsdien ook voor onze dochter, die nu vier is (maar wel vrij klein). Omdat je er dan geen twee in de gaten hoeft te houden en het toch wel zo makkelijk is. Daarnaast heb ik natuurlijk een paar dagen in de week een oppaskind, die van een baby nu een dreumes is geworden. Zo kon ik meerdere leeftijden proberen. 

Stokke

Ik ben al jaren groot fan van Stokke, al voor de bevalling hadden we de Stokke Trip Trap in huis. En deze blijven voorlopig ook wel aanwezig. Ook al begint nu voorzichtig de leeftijd te komen dat ze ook op een gewone stoel kunnen zitten. Zelfs mijn man vindt dit echter een fijne stoel om op te zitten.

Voor onze zoon hebben we sinds vorig jaar zomer de Stokke Home serie met ledikant en commode. Echt een serie die met het kind meegroeit; voor baby’s, dreumesen, peuters en straks ook als hij ouder is, kleuter doordat je heel eenvoudig van de commode een ladekast kan maken en van de bovenkant een bureau bovenop het onderstel van de wieg.

De Stokke Xplory is een model dat al een aantal jaren meegaat, maar toch steeds vernieuwd. Een wagen die vaak of heel mooi gevonden wordt, of het tegenovergestelde. Ik ben er in ieder geval superblij mee. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit zo van de merkwagens was, maar stiekem was ik toch wel jaloers als ik een andere moeder hiermee zag lopen.

Niet alleen omdat hij zo stijlvol is, maar toch ook omdat hij me voor het kind erg fijn lijkt zitten. Ideaal bijvoorbeeld in de tram, je kind zit toch een stuk hoger en kan zo gewoon naar buiten kijken. Geen gedoe met eruit en er weer in.

Uitpakken

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl

Je krijgt een vrij platte doos waarin een ‘bouwpakket’ zit. Al is de Ikea er niets bij, het spreekt allemaal voor zich en je hebt hem zo in elkaar. Voor de zekerheid is er nog een gebruikshandleiding toegevoegd.

Het frame van de wandelwagen zit gewoon al in elkaar, dus is voornamelijk even de zitting erin, tas eronder, kap erop en je bent klaar om op pad te gaan. Dit zijn ook onderdelen die je makkelijk kan verstellen / aanpassen tijdens het gebruik.

Zo heb je bijvoorbeeld speciale zomerkappen in frisse kleurtjes. Ook een goede oefening dus om de wagen te leren kennen!

Zitcomfort

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl

Het absolute pluspunt en wat de Stokke Xplory zo uniek maakt, is toch wel de hoogte van de zitting. Geen enkele andere wandelwagen zit zo hoog en dat heeft zo zijn voordelen.

Zoals ik in de inleiding al schreef in de tram om naar buiten te kijken, maar ook in de dierentuin om zo over het hek te kijken, of om te gebruiken op een terras zodat je geen kinderstoel nodig hebt.

Deze hoogte zou ook erg goed zijn voor de relatie tussen moeder en kind; je kijkt elkaar veel makkelijker aan. De zitting is namelijk twee kanten op te plaatsen; zowel naar voren als naar achteren. Zeker voor jonge kinderen is dit erg fijn die graag oogcontact hebben met papa en mama. Closer is better is niets voor niets de slogan van Stokke.

Naast dat je de zitting vooruit en achteruit kan zetten, kan je kiezen uit diverse kiepstanden. Van vrijwel helemaal rechtop tot half liggend als het tijd wordt om te gaan slapen.

De slaapstand is echter wel alleen mogelijk als je de zitting naar achteren hebt staan. Anders zit de duwstang in de weg. De zitting omdraaien met kind erin is niet echt handig. Dus daar moet je op tijd bij zijn.

Geschikt voor baby’s

Met behulp van de extra inzet die er standaard bij geleverd wordt, is hij ook geschikt voor wat oudere baby’s. Toch liever wat lager, geen probleem, ook de hoogte van de zitting kan je aanpassen.

Er zit een vijfpuntsgordel in zodat je je kind veilig vast kan gespen. Deze is eenvoudig te verstellen en de gordels zijn voorzien van een zacht ‘kussentje’. Heb je echt een jonge baby, dan kan je het beste los een reiswieg aanschaffen, deze kost echter wel 203 euro.

Bedienen

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl
Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl

De Stokke Xplory is ook zeer eenvoudig te bedienen. De wendbaarheid is echt enorm, bij wijze van spreke kan je hem met een vinger al ronddraaien met een opvallend kleine draaicirkel.

Je kan hem ook eenvoudig met één hand vooruit duwen, zodat je met de andere een oudere broer of zus kan vasthouden aan de hand. Hij rolt ook erg makkelijk, je hoeft niet hard te duwen om hem te besturen. Fijn ook is dat je het stuur heel laag kan zetten zodat grote broer of zus ook even kan duwen op eigen hoogte.

Naast de hoogte van het stuur kan je ook de stand aanpassen. Daarom is hij geschikt voor heel kleine mensen van nog geen meter tot vrij lange personen. Dat is ook zeker erg fijn als papa en mama niet even groot zijn.

Je kan de hoogte met een handeling aanpassen zodat hij voor beide geschikt is. Op de rem zetten gaat ook heel makkelijk; je houdt het stuur vast en trapt dan de rode knop in zodat hij blokkeert.

Bagage

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl
De wagen, drie kinderen en alle tassen en speeltjes in een keer mee!
Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl

Onderin de Stokke Xplory zit een tas waarin je je bagage kan opruimen. Dit is even wennen als je dat anders gewend bent, zeker ook omdat je er alleen goed vanaf de voorkant bij kan in plaats van de achterkant zoals veel andere wagens.

Dat lijkt erg klein maar stiekem past er toch wel veel in, ik kan er rustig boodschappen mee doen bij de supermarkt op de hoek. Daarnaast kan je hem ook redelijk makkelijk loshalen en zit er een hengsel aan zodat je hem los kan mee tillen mocht dat nodig zijn.

Ook erg handig is dat er vooraan een steekzak zit, daar passen prima je sleutels of het parkeerkaartje zodat je die niet snel kwijtraakt.

Het stuur is rond en heeft een erg fijne grip. Hier passen echter geen haakjes aan om een tas aan op te hangen. Is ook niet verstandig vanwege het zwaartepunt, dan is de kans groot dat hij erg makkelijk omvalt.

Wielen

De kwaliteit van de wagen is wel echt goed. Zelfs als je hem gewoon gebruikt, zie je dat er niet snel aan af. Hij kan duidelijk tegen een stootje en je krijgt niet snel krassen. Daarnaast is hij heel eenvoudig schoon te maken, dat is toch ook wel erg fijn. De wielen zijn ook hard in plaats van luchtbanden zodat ze niet makkelijk lek kunnen gaan.

Dit zorgt er wel voor dat er weinig vering in zit. Nu heb ik daar geen probleem mee gehad, ook op een hobbelige straat rijdt hij prima. Maar je voelt dan wel alle hobbels en bobbels. Daarom niet zo heel erg handig voor wandelingen in de natuur.

Opbergen / mee op pad

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl

De wagen is erg smal zodat je in de smal makkelijk vooruit komt zonder dat je heel veel enkels raakt. Ook bij smalle deuren en doorgangen is de Stokke Xplory een absolute aanrader.

Wat ik toch wel echt een minpuntje vind is de ruimte die hij inneemt. Achterin de auto heb je stiekem wel wat ruimte nodig. Nu hoor je officieel de zitting er vanaf te halen en ben ik erg makkelijk en laat ik hem vaak zitten, maar toch.

Ook helemaal ingeklapt, op vakantie bijvoorbeeld gaat hij niet mee omdat hij teveel ruimte inneemt. Een keertje naar de stad kan nog wel, maar dan moeten er niet teveel boodschappen gedaan worden. Wel jammer, want dit is toch wel een wagen om mee gezien te worden.

Ook in het openbaar vervoer heb je al snel hulp nodig omdat het zwaartepunt net iets anders zit. Bij de meeste wandelwagens / buggy’s kan ik het alleen nog wel af, zelfs bij de tram met een hoge instap. Hij is dus vooral praktisch op de korte stukken.

Duurzaamheid

De Stokke Xplory is dus echt een wagen die vele jaren meegaan, vrienden hebben hem al langer en hebben hem nu ook uitgeleend omdat hij gewoon zo mooi blijft en niet snel kapot gaat. En als ik naar onze eigen wagen kijk kan ik dat beamen. Hier kunnen dus makkelijk meerdere kinderen na elkaar van genieten.

Linda van Aken