Veel kinderen vinden 1 april altijd een leuke feestdag. Een dag waarop je de ander eens heerlijk voor de gek kan zetten. Vandaag tien, in mijn ogen, leuke grappen om als moeder met je kinderen uit te halen. Grappen waar je kind ook om kan lachen,al is het maar achteraf zijn het leukste. Grappen die niet meer kunnen zijn bijvoorbeeld doen alsof je zwanger bent en een echo plaatsen.

Wie het vind mag het houden

Voor de deur een geldmunstuk laten ‘vallen’. Als de kinderen hem willen oppakken blijkt hij vastgelijmd te zitten! (of de truc met het touwtje)

Appelsap drinken

Maar dan wat gelatine aan toevoegen. Als de kinderen aan tafel zitten deel je de glazen uit, zie de verbazing op hun gezicht als er geen druppel uit komt! Nog een gelatine grap; in een rietje gelatine laten opstijven. Als je deze er uit haalt heb je een soort wormen. Bij wat warmer weer kan je zelf ijsblokjes maken met iets er in, een speelgoedje, of nepvlieg. Hoe lang duurt het voordat ze dit doorhebben?

Beschimmeld brood

Geef de kinderen vandaag ‘beschimmeld’ brood mee naar school. Dit teken je met een groene / zwarte watervaste stift op het zakje, of koop je kant en klaar hier.

Telegram sms

Als de (oudere) kinderen na school gaan spelen bij een vriendje ze een sms-je sturen met een vraag. In plaats van dat het bericht in 1 keer aankomt iedere keer een woord. Ook leuk voor kinderen die leren lezen en schrijven om op een aantal plekken een woord te schrijven op een memoblaadje, dat ze dan moeten gaan zoeken om de zin compleet te maken. Of op een wc-rol, en die opnieuw oprollen.

Knallende taart

Plak een ballon een beetje plat op een taartondergrond / schaal, spuit hier vervolgens een flinke laag slagroom of icing overheen en versier de taart. Vraag vervolgens aan je kind om hem met een scherp mes aan te snijden.

Dinner sushi time

Vandaag staat er sushi op het menu. Maar niet zomaar. De sushi is namelijk gemaakt van een rijstbar en omwikkeld door een grote zure mat.

Een hartig toetje

Aan het einde van de dag, als iedereen denkt dat de dag er op zit. De kinderen verrassen met een ijstoetje. Surprise; in plaats van roomijs is het aardappelpuree! Variant op de dop van de zoutpot losschroeven of zout in de suikerpot.

Eten met oogjes

Plak op alle boodschappen in de koelkast oogjes, zeg je kind vervolgens dat het zelf een toetje of wat anders mag pakken in de koelkast. Wedden dat je kind net zulke grote ogen op zal zetten!

Tanden poetsen

Als de kinderen hun tanden willen poetsen komt er opeens niets uit de tube. Dus zullen ze iets harder knijpen. Dan schiet er opeens een rozijntje uit met een deel van de tandpasta. Alleen aan te bevelen als ze nog niet omgekleed zijn, en toch nog het bad in moeten!

Bedtijd

Als de kinderen na deze dag naar bed gaan passen ze niet in bed. Ohoh! Dit doe je door een laken onder het dekbed na een twintig centimeter terug te slaan zodat ze niet verder ingestopt kunnen worden. Natuurlijk moet je partner die avond de kinderen naar bed brengen. Wie heeft er dan het meeste lol, jij, de kinderen of je partner?

Nog eentje dan, omdat het zo leuk is. De lekke waterfles; Prik kleine gaatjes in een waterfles. Als je deze neerzet en even wacht stopt het water met stromen (lang leve viscositeit). Vervolgens het plasje schoonvegen, natuurlijk wel de fles laten staan. En dan wachten tot iemand de fles oppakt; hij / zij wordt verrast met een koude douche.

Gebroken beeldscherm

Ohoh, wat een ramp; het beeldscherm is gebroken. Lang leve de digitale tv waarmee je ook foto’s op de tv kan laten zien. Hier kan je een foto vinden die geschikt is voor op het scherm. Wees gewaarschuwd; de reacties hierop kunnen heel heftig zijn!

Ipad werkt niet

Heeft je kind een tablet of mag het wel eens op de ipad; maak dan een printscreen van de homepage. Verplaats vervolgens alle apps naar een map en stel de printscreen in als achtergrond. Je kind zal blijven swipen en drukken, maar helaas zonder succes.

Melk over het toetsenbord

Als je kind een eigen laptop heeft dan is deze prank met melk dat zogenaamd over het toetsenbord is gevallen geweldig. Je maakt deze van witte lijm. De uitleg vindt je hier.

Afstandsbediening werkt niet

Nog een digitaal grapje; plak wat tape over het lampje dat het signaal doorstuurt naar het kastje van de tv. Op die manier komt het signaal niet door en lijkt het net alsof de afstandsbediening niet werkt.

Nepsinsecten

Een gouwe ouwe; een nep insect in de broodtrommel tijdens de overblijf op school. En dan de juf moeten roepen om hem er uit te halen!

Snor / baard

Teken als je kind slaapt met face paint stiften of schmink een baard of snor op het gezicht van je kind. Doe vervolgens alsof je niets ziet en breng je kind zo naar school toe.

Wekker alarm

Er zijn twee varianten van deze grap; 1 is de wekkers een uur eerder laten afgaan. Hoe lang duurt het voor ze hier achterkomen? Levert wel een uurtje extra spelen op. Of een aantal wekkers vijf minuten na elkaar laten afgaan en verstoppen over de hele kamer. Zo is een bevriend echtpaar ooit eens verrast tijdens hun huwelijksnacht.

Ook goedemorgen

Plak een stadiontoeter achter de deur, iedere keer als die openzwaait kunnen zelfs de buren meegenieten. Hoe lang zou hij blijven zitten? Of zouden de kinderen er juist plezier in krijgen en ben jij de eerste die hem weg haalt?

Aankleedchaos

Een grap die je bij wat oudere kinderen kan uithalen als ze zelf hun kleding mogen uitzoeken. Of bij je man. Opnieuw de kastjes indelen, zodat hij niets meer kan vinden. Niet aan te raden bij een ochtendhumeur, haast of heel vroeg moeten opstaan. Natuurlijk kan je ook de traditionele grappen uithalen om bijvoorbeeld krantenpapier of wc-papier in de schoenen van je kind verstoppen zodat ze niet meer passen, of de veters aan elkaar knopen.

Scheetkussen onder kussen

Heb je kussentjes op de bank / stoelen leg daar dan een scheetkussen onder. Als je kind gaat zitten is het net alsof het een scheet laat. Kan natuurlijk ook in de autostoel, als je je kind daar neer zet. Grote kans dat je kind de rest van de dag probeert jou te verrassen met het kussen dus wees op je hoede!

Ontbijt: verkleurde melk

Wat blauwe kleurstof in de melk toevoegen. Bij het ontbijt komt er dan opeens blauwe melk uit het pak!

Nog een ontbijtgrap; gekrompen ontbijt

Een mini ontbijtje serveren in de vorm van een klein eitje op een snackbroodje! Of yoghurt met mini blokjes fruit en een paar ronde cereals die doorgaan voor een bagle.

Bevroren ontbijt

En vooruit nog een ontbijt grap; als je kind graag cereals met melk eet, of gewoon een glas melk, zet deze dan de avond van tevoren in de diepvries zodat het kan invriezen en geef dit dan de volgende ochtend bij het ontbijt. Dat is even raar dat je het niet gelijk kan opeten.

Naar de wc

Iedereen moet wel een keertje naar de wc. Maar wat als er dan een tape omzit met waarschuwing (bij de bouwmarkt te verkrijgen). De plastic folie onder het zitoppervlakte zullen we maar niet doen, aangezien de kans zeer groot is dat je dat waarschijnlijk zelf moet opruimen. Ook leuk; een bordje met ‘pas geverfd’ meenemen en in het park op een bankje plakken!

Ministerie van Schone Zaken

Deze grap is ontstaan tijdens de corona crisis toen veel kinderen thuis hun huiswerk moesten maken. Maar met een paar kleine aanpassingen is dit ook zo een interessante grap om uit te halen om ervoor te zorgen dat ze hun kamer opruimen.

Paaseieren zoeken

Soms valt Pasen rond 1 april, dan is deze grap altijd een groot succes!

Zoek de verschillen

Geef ze een extra werkblad met als opdracht zoek de verschillen. En dan net doen alsof het heel makkelijk is en je ze allemaal hebt gevonden.

Tip: Als je zoekt in google op 1 april zoek de verschillen kom je er nog veel meer tegen!

Banaan woordzoeker

Ook erg populair is de banaan woordzoeker die gemaakt is door Evert Kwok. Deze is hier te downloaden.

Kleurplaat voor luie mensen

Natuurlijk moet je dan de titel onderaan even wegknippen. En dan deze geven om te laten inkleuren!

1 april grappen in de klas

Ook juffen en meesters werken steeds vaker mee aan 1 april grappen of bedenken er een. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cito algemene kennis, die toevallig op 1 april wordt afgenomen. En dan staat er vooraf de tip om eerst goed alle vragen te lezen en dan pas te beginnen met antwoorden. Of dat je bijvoorbeeld zwemkleding mee moet nemen voor de gymles. Mocht je in de week voor 1 april een brief krijgen van school met iets opmerkelijks; werk hier dan aan mee zodat het effect het grootste is als ze op school komen!

Gym Cito toets

Zeg de kinderen dat je van school de opdracht hebt gekregen om een cito-toets af te nemen. Maar dan wel aangepast aan de thuisonderwijssituatie! Vervolgens laat je ze allemaal gekke opdrachten doen:

  • Time de tijd die ze nodig hebben om twee trappen op en af te lopen.
  • Laat ze een koprol maken op alle bedden in huis.
  • Laat ze balanceren met het lege bord en beker van de eettafel naar de keuken na het ontbijt / lunch.
  • Was van een afstandje in de wasmand gooien.
  • Zo hoog mogelijke toren stapelen van toiletrollen.
  • Etc

De hele dag kun je natuurlijk opdrachten doorgeven, en dan heel serieus notities maken in een notitieblok. En dan aan het einde van de dag de uitslag laten lezen; 1 april!

Niet zo creatief? Hier kun je ook een ‘echte’ gymcito downloaden met opdrachten die je schriftelijk kan maken!

Toets algemene ontwikkeling

Bij Juf Maike kun je hier een toets downloaden met vragen om de algemene ontwikkeling te testen. Heel belangrijk is voordat je ze de test laat maken aan te geven dat ze eerst de vragen moeten lezen en daarna pas de antwoorden moeten opschrijven. Eens kijken of ze daar ook echt naar luisteren of toch gewoon met vraag 1 beginnen ;-)

Speciaal dictee

Bibliothecaressetoilet
Nietmachinehandleidingen
Komodovaraanoppasser
Geschiedenisboekenschrijverscollectief
Hottentottententententoonstelling

Oké jongens, nu de zin.

De juf houdt…..haar klas……voor de gek….. op 1 april.

Fake Nieuws Diploma

Er circuleert een hoop fake nieuws rond op het internet. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren herkennen wat echt en wat nep is. Gelukkig heeft Kidsweek een speciale toets hiervoor ontwikkeld. Deze test bestaat al even maar is vanwege het virus extra belangrijk dat kinderen die maken.

Luizenscanner op afstand

Nu er op school geen luizencontrole meer kan worden uitgevoerd, is er gelukkig een site ontwikkeld die ook in deze situatie luizen kan checken. Omdat er geen fysiek contact mag zijn, kan dit digitaal op afstand. Bezoek de volgende website (hier) en laat je kinderen testen of ze luizen hebben ;-)

Toiletles

 


Nu we allemaal thuis zitten is wc-papier natuurlijk erg belangrijk, want stel je voor dat je zonder komt te zitten. Geef aan dat je hebt geconstateerd dat de kinderen teveel wc-papier gebruiken en ze dus ‘toiletles’ moeten krijgen waarbij ze leren hoe ze zuinig hun billen kunnen vegen. Hiervoor heb je nodig; een stoeltje, twee ballonnen en wc-papier!

Slaaponderzoek

Slaap is heel belangrijk; slaapt jouw kind wel genoeg? Vandaag gaan jullie een test doen en gaan na de lunch even liggen voor een middagdutje om te timen hoe snel je kind in slaap valt. Even lekker een momentje van rust.

Weten jullie nog een leuke prank voor jullie kinderen?

Lees ook

Linda van Aken