Skip to Content

1 april grappen voor op school met leerlingen & docenten

1 april grappen voor op school met leerlingen & docenten

Ook juffen en meesters werken steeds vaker mee aan 1 april grappen of bedenken er één. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cito algemene kennis, die toevallig op 1 april wordt afgenomen. En dan staat er vooraf de tip om eerst goed alle vragen te lezen en dan pas te beginnen met antwoorden. Of dat je bijvoorbeeld zwemkleding mee moet nemen voor de gymles.

Mocht je in de week voor 1 april een brief krijgen van school met iets opmerkelijks; werk hier dan aan mee zodat het effect het grootste is als ze op school komen! Grey of the day heeft een aantal leuke moppen. En natuurlijk zijn er ook leuke grappen voor tieners en pubers.

Nieuwe profielfoto gynzy

Laat ze voor het bord staan om een nieuwe foto te maken (hier).

Toiletjuf

De kinderen vragen om 3x 10 cent mee te nemen en zeggen dat als ze naar de wc moeten ze vanaf nu 10 cent moeten betalen omdat de wc’s steeds zo vies zijn en de school een toiletjuf heeft aangenomen.

Vloer in de was

Vooraf de leerlingen vertellen dat de meubels een dag op de gang zouden staan omdat de vloer in de was zou worden gezet. We willen natuurlijk niet dat de vloer beschadigd terwijl de was nog hard zou moeten worden. Iedereen moest een kussentje meenemen om op te zitten!

Gym Cito toets

Zeg de kinderen dat je van school de opdracht hebt gekregen om een cito-toets af te nemen. Maar dan wel aangepast aan de thuisonderwijssituatie! Vervolgens laat je ze allemaal gekke opdrachten doen:

 • Time de tijd die ze nodig hebben om twee trappen op en af te lopen.
 • Laat ze een koprol maken op alle bedden in huis.
 • Laat ze balanceren met het lege bord en beker van de eettafel naar de keuken na het ontbijt / lunch.
 • Was van een afstandje in de wasmand gooien.
 • Zo hoog mogelijke toren stapelen van toiletrollen.
 • Etc

De hele dag kun je natuurlijk opdrachten doorgeven, en dan heel serieus notities maken in een notitieblok. En dan aan het einde van de dag de uitslag laten lezen; 1 april!

Niet zo creatief? Hier kun je ook een ‘echte’ gymcito downloaden met opdrachten die je schriftelijk kan maken!

Rekensommen

Voor de rekenles;

 1. Boer Harm heeft 25 koeien en 17 schapen. Hoe oud is boer Harm?
 2. Voor een appeltaart gebruik je 4 appels en 500 gram suiker. Hoeveel appeltaarten kun je bakken met 2 springvormen ?
 3. Asma en Mara gaan naar het winkelcentrum. Ze kopen allebei een ijsje van 1,25 euro en allebei een zakje snoep van 1 euro. Hoeveel geld krijgen ze terug?
 4. André weegt 55 kg, zijn broertje weegt 7 kg minder en zijn vader weegt 30 kg meer dan André. Hoeveel kg weegt de moeder van André?
 5. Familie Wabul gaat op vakantie met de auto. Ze zijn met vader, moeder en twee kinderen. De kinderen zijn 8 en 11. Vader is 50 en moeder is 5 jaar jonger. Het is 250 km naar de vakantiebestemming. Hoeveel km moeten ze nog rijden?
 6. Als je voor 1 taart 3 eieren, 2 theelepels suiker en 2 appels nodig hebt, hoeveel peren heb je dan nodig voor twee perentaarten?
 7. Voor het beleg van 2 pizza’s heb je 6 tomaten, 4 plakjes ham en 3 bolletjes mozzarella nodig. Als je met 6 personen bent hoeveel glazen heb je dan nodig
 8. Een 60-koppig orkest doet er 40 minuten over om de 5e symfonie van Beethoven uit te voeren. Hoe lang doet een orkest van 30 muzikanten erover om hetzelfde muziekstuk uit te voeren?
 9. In een blikje zitten 10 knakworstjes. Er passen 12 blikjes in een doos. Hoeveel knakworstjes zitten er in een blikje?
 10. 1 ei koken duurt 10 minuten. Hoe lang duurt het om 4 eieren te koken?
 11. De buschauffeur rijdt zijn vaste route naar de stad. Bij de eerste halte stappen er vier mensen in de bus. Bij de tweede halte komen er tien mensen bij, maar er stapt een meneer uit. Bij de derde halte stappen twee mensen uit en stapt er een persoon in de bus. Bij de vierde halte stappen en zes mensen in de bus. De vijfde halte is de laatste halte en iedereen stapt uit de bus.
  Hoeveel km heeft de bus afgelegd of Hoe oud is de buschauffeur?

Speciaal dictee

 • Bibliothecaressetoilet
 • Nietmachinehandleidingen
 • Komodovaraanoppasser
 • Geschiedenisboekenschrijverscollectief
 • Hottentottententententoonstelling
 • De juf houdt…..haar klas……voor de gek….. op 1 april.

Toets algemene ontwikkeling

Bij Juf Maike kun je hier een toets downloaden met vragen om de algemene ontwikkeling te testen. Heel belangrijk is voordat je ze de test laat maken aan te geven dat ze eerst de vragen moeten lezen en daarna pas de antwoorden moeten opschrijven. Eens kijken of ze daar ook echt naar luisteren of toch gewoon met vraag 1 beginnen. ;-)

Fake Nieuws Diploma

Er circuleert een hoop fake nieuws rond op het internet. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren herkennen wat echt en wat nep is. Gelukkig heeft Kidsweek een speciale toets hiervoor ontwikkeld. Deze test bestaat al even maar is vanwege het virus extra belangrijk dat kinderen die maken.

Luizenscanner op afstand

Een alternatief op de traditionele luizenpluismoeders; deze luizenscanne op afstand. Bezoek de volgende website (hier) en laat je kinderen op 1 april testen of ze luizen hebben ;-)

Veterstrikdiploma

Als groep 8 leerling moet je natuurlijk wel een dossier compleet hebben. Het veterstrikdiploma mistte en deze moest er wel echt bij. Dus alle leerlingen moesten bewijzen dat ze wel konden veterstrikken. Aan het einde van de dag kregen ze een veterstrikdiploma waarop groot 1 april stond.

Slaaponderzoek

Slaap is heel belangrijk; slaapt jouw kind wel genoeg? Vandaag gaan jullie een test doen en gaan na de lunch even liggen voor een middagdutje op 1 april om te timen hoe snel je kind in slaap valt. Even lekker een momentje van rust.

Zoek de verschillen

1 april grappen voor op school met leerlingen & docenten - Mamaliefde

Geef ze een extra werkblad met als opdracht zoek de verschillen. En dan net doen alsof het heel makkelijk is en je ze allemaal hebt gevonden.

Tip: Als je zoekt in google op 1 april zoek de verschillen kom je er nog veel meer tegen!

Banaan woordzoeker

1 april grappen voor op school met leerlingen & docenten - Mamaliefde

Ook erg populair is de banaan woordzoeker die gemaakt is door Evert Kwok. Deze is hier te downloaden.

Kleurplaat voor luie mensen

1 april grappen voor op school met leerlingen & docenten - Mamaliefde

Natuurlijk moet je dan de titel onderaan even wegknippen. En dan deze geven om te laten inkleuren!

Linda van Aken