Skip to Content

Motorrijbewijs; welke leeftijd, regels en uitjes

Motorrijbewijs; welke leeftijd, regels en uitjes

Het hebben van een motorrijbewijs kan erg handig zijn, zo mag je in Nederland met de motor auto’s inhalen die in de file staan. Ook is het heerlijk om bijvoorbeeld een mooie motorrit te maken door de bergen in Zwitserland.

Veel mensen halen daarom ook hun motorrijbewijs, naast of in plaats van een autorijbewijs. Wist je echter dat een motorrijder dertig keer meer kans heeft in het verkeer te overlijden dan een automobilist? Daarom is het belangrijk om wel veilig op de motor plaats te nemen.

Welke leeftijd motorrijbewijs?

In Nederland is het verplicht om een motorrijbewijs te hebben als je een motorfiets wilt besturen. Dit betekent dat je een theorie- en praktijkexamen moet halen bij een erkende motorrijschool. Dit is mogelijk als je 18 jaar of ouder bent.

Het is niet vereist om eerst een rijbewijs voor een ander voertuig te hebben, maar het helpt wel om wat ervaring op te doen. Het halen van een motorrijbewijs is een stap-voor-stap-procedure en je moet verschillende examens afleggen voordat je het rijbewijs in bezit krijgt.

Als je 17 jaar bent mag je al beginnen met de rijlessen voor het motorrijbewijs, ook kun je alvast je theorie-examen afleggen. Echter voor je praktijkexamen om het officiële papiertje te halen moet je in Nederland minimaal 18 jaar oud zijn.

De kosten voor een motorrijbewijs kunnen erg variëren. Het hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder welk type motorrijbewijs je nodig hebt A of B, of je een praktijkexamen moet doen en welke rijschool je kiest.

Houd er echter rekening mee dat iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, een beginnersrijbewijs krijgt. De overheid pakt bestuurders met een beginnersrijbewijs in de eerste 5 jaar strenger aan als zij zich niet aan de verkeersregels houden.

Welke motor?

Motorrijbewijs; welke leeftijd, regels en uitjes - Mamaliefde

Als je een motor wilt aanschaffen, is het belangrijk om te overwegen welke motor geschikt is voor welke leeftijd. Er zijn veel verschillende motoren op de markt, dus het kan moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Daarnaast is dit afhankelijk van het rijbewijs dat je hebt gekregen.

Voordat een motor op de openbare weg mag rijden, moet het voertuig voldoen aan technische eisen. Zo mag een motor niet langer zijn dan 4 meter en moet een motor goed werkende remmen hebben.

De Algemene Periodieke Keuring (APK) geldt echter niet voor de motor. Wel is het verstandig om regelmatig de motor te laten controleren op slijtage of andere mankementen.

Beschermende kleding voor op de motor

Als je motor gaat rijden is het verplicht om één van de goedgekeurde motorhelmen te dragen, bij voorkeur in een lichte kleur om de zichtbaarheid te vergroten. Daarnaast wordt geadviseerd om beschermende kleding te dragen, dit is kleding die speciaal voor motorrijders is ontworpen.

Deze kleding beschermt je lichaam mocht het toch onverhoopt misgaan. Ook wordt het aanbevolen om reflecterend materiaal te dragen zodat je goed gezien wordt.

Als je echter opgaat voor het praktijkexamen gelden er aanvullende kledingeisen; zo moet de motorrijder een goedgekeurde helm, oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen en beschermende kleding dragen.

Wat moet je bij je hebben op de motor?

In Nederland zijn ze hier heel soepel in en zijn er naast het meenemen van een identiteitsbewijs, kentekenbewijs en het dragen van een motorhelm geen verplichtingen als het gaat om het meenemen van bepaalde benodigdheden. Wel wordt een geel hesje, veiligheidsdriehoek en ehbo-kit aangeraden voor het geval dat.

Als je met de auto op stap gaat is het verplicht om een aantal dingen bij je te hebben, dit is afhankelijk van het land waar je je bevindt. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholtest in Frankrijk of een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in Duitsland.

Ook als je met de motor op stap gaat zijn er landen die bepaalde verplichtingen opleggen aan motorrijders. Zo is in Duitsland een ehbo-kit verplicht en in België een reflecterend hesje voor jou en een eventuele passagier. Check dus goed wat de regels zijn voor je op vakantie gaat.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)