Skip to Content

Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen

Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen

In groep 3 komen er een heleboel nieuwe dingen op de kinderen af; ze moeten leren lezen, schrijven en rekenen. Grote kans dat ze hier bij de kleuters al kennis mee hebben kunnen maken, maar nu begint het echte werk.

De meeste scholen maken gebruik van de Veilig leren lezen en schrijven methode van Uitgeverij Zwijsen. Die echter ook fijne middelen heeft voor thuis.

Ook voor kleuters die net wat meer uitdaging kunnen gebruiken of interesse, hebben ze iets ontwikkeld; namelijk Rompompom; een methode die helemaal aansluit bij wat ze op school leren en oefenen.

De één pikt het zo op, de ander heeft wat meer oefening nodig. Dat is natuurlijk even wennen, daarom is de kans groot dat je ze thuis ook schooltje ziet spelen. Een rollenspel waarbij ze er aan kunnen wennen dat er nu niet alleen maar gespeeld wordt maar er ook echt ‘gewerkt’ moet worden.

Rompompom

Speciaal voor kinderen in groep 1 en 2 heeft Zwijsen de spelletjes van Rompompom ontwikkeld. Nieuwsgierige kleuters kunnen nu thuis volop aan de slag met letters, woorden en cijfers.

Sluit 100% aan bij school! Van Uitgeverij Zwijsen kregen we de Ik lees en schrijf kaarten om samen met zoonlief te oefenen.

Rompompom ik lees en schrijf

Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen - Mamaliefde
Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen - Mamaliefde

In het handige Rompompomkoffertje vind je een aantal schrijfkaarten en een uitwisbare stift. Op een groot deel van de kaarten staat er een letter of cijfer die ze kunnen oefenen te schrijven.

In het begin zal het nog vooral tekenen zijn, maar ze worden er steeds bekender mee en kunnen ook oefenen met het herkennen van de letters. Doordat je werkt met een uitwisbare stift kun je dit heel eenvoudig schoonvegen en weer opnieuw proberen. Zo kan er eindeloos mee gespeeld worden.

Naast deze kaarten zitten er ook speelse kaarten in. Bijvoorbeeld met een stap-voor-stap-voorbeeld om tekeningen te maken. Voor de kinderen een leuke opdracht, maar onbewust oefenen ze met de penmethode en de fijne motoriek die nodig is om te schrijven

. Daarnaast zitten er nog een aantal kaarten in met opdrachten, ideaal ook voor de afwisseling.

Leerdoelen:

 • Leren schrijven van cijfers en letters
 • Leren lezen van letters en woorden
 • Oefenen van de fijne motoriek door middel van teken- en schrijfopdrachten

Deze schrijfkaarten kunnen ze heel eenvoudig zelf oefenen, maar grote kans dat je kind het heel gezellig vindt als je er gewoon bij blijft zitten. Onze zoon is er in ieder geval heel erg blij mee.

Op school heeft hij al een aantal letters geleerd, en hij is echt heel erg leergierig. Zijn zus zit nu in groep 3 en het liefste leert hij in hetzelfde tempo mee, sterker nog soms pakt hij het nog sneller op dan zij.

Op deze manier kan hij ook spelen en oefenen. Voor hem is het in ieder geval spelen; want hij vraagt regelmatig zelf of hij het koffertje mag om te oefenen met schrijven, zonder dat wij als ouders of zijn zus het er over heeft.

We houden het ook heel laagdrempelig voor hem; hij mag zelf kiezen welke kaarten hij gaat doen en hoeveel. Zodat het ook echt leuk en extra blijft.

Het grote Rompompom-doeboek

Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen - Mamaliefde

Dit kleurrijke boek staat vol met kleurplaten, spelletjes, puzzels, zoek-de-verschillen, verhaaltjes en knutsels! Spelenderwijs oefenen kleuters lezen, schrijven en rekenen.

Met deze 96 pagina’s boordevol doe-dingen ontwikkelt het kind bovendien zijn fijne motoriek. De letter- en cijferoefeningen zijn speels en laagdrempelig, zodat de kleuter er veel plezier uit zal halen én er ongemerkt veel van leert.

Leerdoelen:

 • Herkennen, onderscheiden en oefenen van letters en getallen t/m 20
 • Vergroten van de woordenschat
 • Tellen t/m 20
 • Oefenen van de fijne motoriek door middel van knippen, kleuren, schrijven, tekenen en plakken
 • Oefenen van de oog-handcoördinatie

Maan Roos Vis

Veel scholen werken op school met de Veilig leren lezen methode van Uitgeverij Zwijsen, een aantal van de eerste woordjes die ze leren zijn Maan Roos en Vis. Ook hiervoor zijn er een aantal producten ontwikkeld waarmee je ook heel goed thuis kan oefenen.

Zo schreef ik laatst al over de Zoekboeken; ideaal voor kinderen die net beginnen met lezen om de woordjes te oefenen zonder dat ze een AVI-startboek hoeven te lezen. Binnen de serie Maan Roos Vis zijn er echter nog veel meer producten.

Maan roos vis schrijfkaarten

Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen - Mamaliefde
Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen - Mamaliefde

Kinderen leren op school schrijven, zodra de interesse is gewekt en je kind het doorkrijgt zullen al snel de eerste briefjes volgen en wil je kind meer. Ook zijn er altijd letters die nog wat lastiger oefenen zijn.

In dit koffertje zitten schrijfkaarten waar kinderen mee kunnen oefenen. Zo zijn er schrijfkaarten met de schrijfletters van het alfabet, maar kunnen ze ook oefenen hoe ze korte woordjes aan elkaar kunnen schrijven.

Er wordt geoefend met het schrijven van letters en woorden op een manier die aansluit bij school. Ook hier worden de oefeningen gemaakt met een uitwisbare stift zodat je ze heel eenvoudig nog een keer kan gebruiken.

Naast de letters en woorden kaartjes zitten er ook een aantal extra ‘opdrachten’ in. Bijvoorbeeld met een soort quiz waarbij je moet raden om welk dier het gaat, een verhaaltje, een stap-voor-stap-tekenkaart en nog veel meer!

Onze dochter oefent hier nu al een paar weken mee, in het begin vond ze het nog wel lastig. Vooral als het om een letter ging die ze nog niet had geoefend, of ze is zo geconcentreerd bezig dat ze wat hard op de stift drukt.

Maar naar mate ze vaker oefent neemt haar zelfvertrouwen toe en vindt ze het steeds leuker worden. Vooral de opdrachtenkaartjes vindt ze erg leuk om te doen, terwijl dit stiekem toch nog net iets lastiger is.

Doordat het op een ‘speelse’ manier wordt gebracht zoals de quiz, is het niet meer ‘saai’ letters schrijven maar werkt ze echt ergens naar toe.

Leerdoelen:

 • Oefenen van een goede pengreep
 • Oefenen van de fijne motoriek, door middel van schrijfoefeningen en tekenopdrachten
 • Oefenen van de oog-handcoördinatie
 • Schrijven van letters en woorden in verbonden schrift

Het grote maan roos vis doeboek

Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen - Mamaliefde

Met het GROTE maan roos vis doeboek verveelt een kind zich geen moment! Het boek staat vol grappige testjes, leuke verhaaltjes, (taal)spellen, moppen, raadsels en puzzels.

Kinderen die leren lezen kunnen heerlijk zelfstandig aan de slag met dit boek. Doordat de oefeningen 100 % aansluiten bij de stof van school onderscheidt dit boek zich van alle andere doeboeken.

Door de vrolijke en kleurrijke vormgeving voelt het niet als leren, maar stiekem steekt een kind er wél veel van op. Urenlang vermaak gegarandeerd!

Leerdoelen:

 • Leren lezen en schrijven van letters, cijfers en woorden
 • Oefenen van diverse rekenvaardigheden
 • Omgaan met getallen t/m 100
 • Oefenen van de fijne motoriek door middel van schrijfoefeningen en tekenopdrachten
Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes review thuis oefenen met lezen - Mamaliefde
Linda van Aken