Skip to Content

Hubelino leren tellen, rekenen en spellen review

Hubelino leren tellen, rekenen en spellen review

Je kent Hubelino misschien wel van de knikkerbanen die compatibel zijn met het populaire Lego Duplo. Waar Duplo echt een aanrader is voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar, maakt Hubelino dit ook zeer populair voor iets oudere kinderen.

Sinds kort komt daar iets nieuws bij; ze hebben namelijk nu ook diverse educatieve sets voor kleuters van vier en zes jaar. Ideaal voor als je kind op zoek is naar iets meer uitdaging en je graag op een spelende manier kennis wilt laten maken met de wereld van de cijfers en letters.

Van Robbies Toys ontving ik de drie sets om voor jullie te testen. En in de aanloop naar Sinterklaas volgt er een winactie!

Hubelino leren tellen

Hubelino leren tellen, rekenen en spellen review - Mamaliefde

Met de Hubelinostenen uit deze set kunnen de kinderen spelenderwijs leren tellen en cijfers herkennen. Leren tellen wordt geadviseerd voor kinderen vanaf vier jaar, maar ook met driejarigen is dit onder begeleiding zeker te doen. Zo raken ze spelenderwijs alvast in aanraking met cijfers en leren ze tellen.

In de doos waarop de mascottes Lisa en Anton staan, zitten maar liefst 80 blokjes met cijfers, en een wisselende weergave van de hoeveelheden met handjes en vingers, kralen en turfstreepjes met diverse hoeveelheden.

Door een getal op meerdere manieren af te beelden leert het kind beter een gevoel te krijgen voor de getallen waardoor het rekenen uiteindelijk ook veel logischer zou zijn.

Een ander voordeel hiervan is dat onder andere de vijfstructuur visueel wordt. Daarom zijn er vijf turfstrepen, twee rijen van vijf kralen en twee handjes met vijf vingers etc. Er zitten ook een aantal grondplaten bij waarmee je aan de slag kan.

De kinderen kunnen zelf spelen, of je kan samen een spelletje spelen. Waarbij ze spelenderwijs bekend worden met cijfers. Natuurlijk zijn ook deze steentjes compatibel met Lego Duplo. Vanwege de handige verpakking in een koffertje kun je het ook prima meenemen onderweg.

Voorbeelden van spelletjes:

 • Memorie‘; er zijn diverse steentjes; naast de cijfers zitten er ook dobbelstenen, handjes en turfstreepjes in. Voor de peuter benoemde ik het cijfer en zocht hij het bijbehorende blokje uit. Hij had echter na het eerste rijtje al door dat alle blokjes dezelfde kleur hebben; niets geen tellen dus maar dezelfde kleur zoeken. Dus gingen we samen tellen, hij wil namelijk nog wel eens de drie overslaan.
 • Cijferbingo; je verzamelt alle cijfertjes in een zak. Daar kies je willekeurig vier getallen uit. Die klik je vast op je plankje. Daarna trek je omstebeurt een blokje uit de doos, of wijst iemand aan om dat te doen. Je benoemt het cijfer, als je dat niet weet gebruik je de ‘spiekbrief’ aan de binnenkant van de doos en tel je bijvoorbeeld de stippen op de dobbelstenen. Als jij dat cijfer hebt klik je hem naast het blokje op je plank. En anders leg je hem terug. Eventueel kun je ervoor kiezen dat als je dat cijfer niet hebt maar de ander wel, hij hem mag afvinken. Of indien allebei dat er een tweede cijfer wordt gezocht zodat jullie het allebei kunnen afstrepen. De persoon die het eerste alle cijfertjes dubbel heeft, wint.
 • Wolkenkrabbers bouwen; op een grondplaat heb ik een aantal cijfers neergezet. Dochter gaf ik een tweede plankje en een stapel Hubelinoblokjes (van de Hubelinoknikkerbaan, zitten er niet bij) om vervolgens de torentjes te bouwen. Naast cijfers herkennen en tellen is het ook een oefening van ruimtelijk inzicht omdat ze moet kijken waar welk torentje moet.
 • Trappetje maken; met losse bouwblokjes kun je torentjes maken die iedere keer eentje hoger zijn. Daar kun je vervolgens de gladde stenen met cijfers bovenop doen. Zo wordt het visueel dat het iedere keer iets meer is.
 • Cijferreeksen maken; als je kind de cijfers een beetje herkent kun je vragen om er een reeks van te maken en de steentjes in de juiste volgorde te plaatsen.

Hubelino leren rekenen

Hubelino leren tellen, rekenen en spellen review - Mamaliefde

Als je kind wat ouder is (adviesleeftijd vanaf 6 jaar, als je kind naar groep 3 gaat) en bekend is met de cijfers kun je oefenen met rekensommetjes. Eenvoudig optellen en aftrekken maar ook wat moeilijker.

Zo kun je voorzichtig de moeilijkheidsgraad opbouwen. In de doos zit één grotere en een paar kleinere blauwe grondplaten en twee zakjes met stenen. Eén met cijfers en rekensymbolen, maar dan een smallere variant dan de vierkanten “leren tellen blokjes” en een zak met rode en gele blokjes waarmee ze kunnen rekenen.

 • Rijtjes leggen; dit is eigenlijk een zelfde oefening als het leren tellen. Daarbij leg je een aantal cijfers neer en moet je kind het aantal steentjes daar achter neerleggen.
 • Wat ontbreekt; dit is een oefening die je kan doen om te leren rekenen, maar ook bij leren tellen. Je maakt een reeks van alle cijfers. Het kind doet haar ogen dicht en je haalt er een cijfer uit. Welk cijfer ontbreekt? Op een gegeven moment merkte ik dat ze bij cijfers waar ze moeite mee had, ze gewoon aan het kijken en vergelijken was, ze zocht in de voorraad een cijfer controleerde of die er tussen zat en zocht daarna verder. Om dat te voorkomen had ik die cijfers ondersteboven gedraaid, zo moest ze echt zoeken naar het cijfer. Een variant hierop is om twee cijfers om te wisselen en het kind te laten zoeken welke twee dat zijn.
 • Meer of minder; op het bord leg ik twee cijfers neer, daar moet dat aantal blokjes onder gelegd worden. Daarna geef ik haar een meer/minder (krokodillenbek) teken en de vraag wat is meer of minder.
 • Optelsommen maken; doordat de steentjes twee kleuren hebben kun je oefenen met optelsommen. Je bereidt een aantal sommen voor en het kind legt dan die aantallen erachter, in de twee verschillende kleurtjes. Dus 3 + 5 = 3 gele en dan 5 rode steentjes zodat je kind daarna kan tellen hoeveel dat is en het antwoord kan neerleggen.

Hubelino leren lezen

Hubelino leren tellen, rekenen en spellen review - Mamaliefde

De derde set heeft betrekking op leren lezen en heeft een adviesleeftijd vanaf zes jaar. In deze doos zit ook een grote en een paar kleinere grondplaten en een grote voorraad aan letters.

De letters hebben bepaalde kleurtjes, zo zijn alle medeklinkers rood. Van sommige letters zitten er maar één exemplaar in de doos, van andere letters meerdere exemplaren. De letter E zit er bijvoorbeeld wel 12x in.

Aangezien Hubelino een Duits product is zitten er ook de letters Ä, Ö en Ü bij. Ook zitten er meerdere grondplaten in diverse formaten bij.

Daarmee kunnen de kinderen aan de slag om letters te herkennen, woordjes te spellen en ook lezen zoals de naam van de doos al zegt. Er is eerder een andere set verschenen onder de naam Memolino met de letters en afbeeldingen die je dan kon combineren met de eerste letter van dat woord.

 • Namen leggen; één van de eerste dingen die kleuters leren is hun naam herkennen. Daarom heb ik voor de jongste zijn naam neergelegd en ging hij de blokjes zoeken die hij nodig had om dat na te maken. Hij kent de letters misschien nog niet, maar raakt wel bekend met de symbolen en leert zo de letters van zijn naam. Hij heeft het geluk dat dat een stuk korter is dan die van zijn zus.
 • Letters oefenen; als je de Hubelinoblokjes erbij pakt (niet bijgeleverd) of Duploblokken, kun je daarmee de letters namaken op de grote bouwplaat.
 • Woordenrijtjes; als je het grote plankje verticaal neerlegt en op de laatste rij een rij maakt met diverse letters en op het kleine plankje de rest van het woord kan het kind het plankje erlangs schuiven om zo de verschillende woorden te oefenen.

Onze ervaringen

Hubelino leren tellen, rekenen en spellen review - Mamaliefde

De boekjes die er bij zitten, in de doos Duitstalig, maar met Nederlandstalige er los bij, geven aan dat het vooral ook geschikt is voor in de onderbouw. Voor kinderen van 4 en 6 jaar. Wij gingen er thuis mee aan de slag, in eerste instantie met zoonlief.

Om alvast wat foto’s te maken zolang er nog maar één kind in huis is. Dan moet er natuurlijk ook mee gespeeld worden. Dat was zo leuk dat we helemaal de tijd vergaten, toen ik op de klok keek of ik nog even de ovenschotel kon voorbereiden bleek ik al een kwartier te laat zijn om onze oudste op te halen. Oeps. Geeft wel aan hoe leuk het speelgoed is.

Ook toen we weer terug waren hebben beide kinderen er met veel plezier mee gespeeld. Het voordeel is dat er diverse speltips in staan, dus je de spelletjes kan aanpassen aan het kind.

Daarna moest er even met wat anders gespeeld worden, maar toen oma ’s avonds kwam zodat we naar de zwemles konden, moest de ‘doos met blokjes’ weer op tafel. Ook de dagen daarna werd er mee gespeeld.

Een goed teken, want het komt ook regelmatig voor dat ze iets leuk vinden, voor een kwartier, en er daarna nauwelijks meer naar omkijken. Na het eten was het tafel afruimen en dan nog even zitten om te oefenen. Ik merk nog wel dat ik er bij moet blijven, echt ‘zelf spelen’ is nog lastig. Maar ja, daarvoor is ze ook nog erg jong.

In het onderwijs?

Dit is niet alleen speelgoed dat leuk en leerzaam is thuis. Natuurlijk heb ik het de juf ook even laten zien toen we te laat kwamen. Zij vond het heel leuk speelgoed, goed om daar op die manier thuis ook mee te ‘oefenen’ of zoals de kinderen vragen ‘met de blokjes spelen’. Een minpuntje; de letters zijn drukletters in plaats van schrijfletters.

Er zijn ook een aantal juffen gevraagd om hier een review van te schrijven. Juf Bianca heeft een lesbrief geschreven bij alle drie de sets om ze te gebruiken in het klaslokaal. Deze oefeningen kun je natuurlijk ook prima thuis doen. Deze lesbrieven kan je kopen via de website van Hubelino Benelux en krijg je in de maand september gratis bij je aankoop.

Hier gaan we dus nog veel plezier aan beleven. En jullie misschien ook, want over een paar maanden, in de aanloop naar Sinterklaas, komt er ook een winactie!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)