Skip to Content

Uitdagend speelgoed aanbieden & presenteren

Uitdagend speelgoed aanbieden & presenteren

Voor kinderen is het soms erg lastig kiezen waar ze mee willen spelen. Ze hebben vaak veel speelgoed en weten niet meer waar mee te spelen en gaan dan aan jou hangen. Op kinderdagverblijven werken ze daarom vaak met uitdagende speelopstellingen.

Deze set je bijvoorbeeld klaar als de kinderen op bed liggen (avond ervoor of tijdens middagslaap).

Je hoeft dit uitdagend aanbieden echt niet de hele dag te doen. Zodra de kinderen het zien willen ze niets liever dan gelijk gaan spelen en kan jij lekker genieten van dit spel. Dit is trouwens ook het perfecte excuus om zelf met het speelgoed van je kind te spelen ;-)

Uitdagend aanbieden van speelgoed

Mijn tip is om echt eens te proberen met deze manier van het aanbieden van speelgoed. Op deze foto’s zie je een goed voorbeeld. De situatie is vrijwel gelijk; zoonlief op een kleedje met een verzameling lego primo.

Op de eerste foto heb ik de zak leeg gekiept en zit hij er maar wat bij te kijken. Op de tweede foto gaat hij op ontdekking uit. Hij gaat rijden met de trein, vliegen met de vlinder, verstopt het poppetje in het huisje, stopt een ander popje in bed, speelt met de giraf op de draaimolen.

Kortom hij wordt uitgedaagd om het speelgoed te ontdekken en ziet de verschillende mogelijkheden.

Natuurlijk is hij vervolgens vrij om er zijn eigen spel van te maken en dingen af te breken en weer op te bouwen. Je helpt hem echter op deze manier de mogelijkheden van dit speelgoed te ontdekken en biedt overzicht.

Duplo treinbaan

We hebben een grote verzameling aan duplo, waaronder de treinbaan, dierentuin en losse huizen en blokken. Een van de favoriete opstellingen met lego duplo is met de treinbaan die verschillende werelden aan elkaar koppelt.

Toettoet

Het is altijd even puzzelen om de verschillende sets met elkaar te combineren, maar als de baan eenmaal in elkaar zit levert dit een hoop speelplezier op.

Leeshoek in tent / tipi

Heb je een tipi, leg er dan een heerlijk kleed in, een paar kussens en natuurlijk een aantal boeken om voor je kind om zelf te lezen.

Kan het zich even heerlijk rustig terugtrekken. Geen tipi? Een kleed over een paar stoelen geeft ook veel plezier.

Dierentuin met Grimm’s

Small world play dierentuin; 1 van de meer dan 100 voorbeelden met de Grimm's regenboog #grimmsrainbow - Mamaliefde.nl

Ze spelen hier graag met dieren en lopen dan luid grommend, op de borst trommelend of trompetterend en vliegend door de kamer. Met de regenboog van Grimm’s kan je een mooie dierentuin bouwen waarmee gespeeld kan worden. Eventueel in combinatie met een Waldorf rockerboard.

Playmobil

Het mooie van playmobil is dat dit ontzettend veel losse onderdelen heeft dat het rollenspel van kinderen kan stimuleren.

Door het klaarzetten van bijvoorbeeld deze raketlancering met poppetjes, robot en zelfs satelliet kan je kind heerlijk mee gaan spelen.

Zelf was ik eerlijk gezegd nog niet zo bekend met playmobil maar sinds de kerststal, en nu deze lanceerbasis snap ik helemaal waarom dit zo aantrekkelijk is voor kinderen. Nog even wachten tot zoonlief wat ouder is en dan kunnen ze

Beautysalon

Auto's / garage Nu hebben wij zelf geen garage, deze staat nog wel op het wensenlijstje. Wel hebben we een bak vol met auto's. De afgelopen tijd hebben we heel veel auto's gekregen (volgens mij van de zeeman of kruidvat) die bestaan uit verschillende onderdelen. Deze zijn enorm populair bij de kinderen. Met karton kan je zelf een garage maken en de auto's in een lange file neerzetten of parkeren zodat er mee gespeeld kan worden.

Dit is een van de favorieten van onze dochter. Voor een deel maken we het makkelijk door het koffertje te gebruiken met houten make-upspullen en een kappershoofd.

Geef een bekertje met een laagje water, wat kwasten, kettingen, een doekje en je kind vermaakt zich prima.

Als je het aandurft kan je ook wat schminkstiften geven om heerlijk mee te schminken. Onze dochter heeft ook een eigen lippenbalsem omdat ze zo graag lippenstift wil hebben.

Hindernisbaan

Dit vergt wat voorbereiding en is vooral te adviseren als je kinderen al even thuis zitten met vakantie en niets meer leuk vinden.

Als ze dit zien zijn ze gelijk helemaal om en kunnen ze niet wachten tot ze het ontbijt achter hun kiezen hebben voor ze kunnen gaan spelen.

Bowlingbaan

Zet de kegels in een hoek klaar, heb je geen kegels? Gebruik dan een aantal flessen die je verzwaard met water of gekleurde rijst. Zoek een wat stevige bal uit en rollen maar.

Tuinieren

Bij mooi weer kan je wat (open) zakjes met zaadjes klaarleggen in een hoekje van de tuin waar je kind lekker zijn gang kan gaan (of gewoon een bak met aarde aan tafel), een fles met water en wat tuingereedschap. Het hoeft niet perfect te zijn, maar gaat om het plezier.

Auto’s / garage

Nu hebben wij zelf geen garage, deze staat nog wel op het wensenlijstje. Wel hebben we een bak vol met auto’s.

De afgelopen tijd hebben we heel veel auto’s gekregen (volgens mij van de zeeman of kruidvat) die bestaan uit verschillende onderdelen.

Deze zijn enorm populair bij de kinderen. Met karton kan je zelf een garage maken en de auto’s in een lange file neerzetten of parkeren zodat er mee gespeeld kan worden.

Muzieklokaal

Kinderen genieten er van om muziek te maken, het geluid dat ze maken is dan een directe beloning voor het spel. Leg de muziekinstrumenten een beetje gezellig neer en je kind kan zich heerlijk uitleven.

Blokken / Kapla

Dit is vooral een uitdaging om klaar te zetten als de kinderen er niet bij zijn. Anders is het bouwwerk binnen een paar minuten omgestoten en kom je met een beetje geluk niet verder dan een hele hoge toren.

Puzzels op kleed

Een picknick is altijd een leuke manier om een speelplek in te richten, ongeacht wat je er op legt.

Normaal maken we puzzels aan de tafel, door dit op het kleed neer te leggen maak je het toch weer bijzonder. Met een beetje geluk blijven de puzzelstukjes ook op het kleed zodat je het na afloop nog een beetje makkelijk kan opruimen.

Restaurantje

Kinderen vinden het erg leuk om activiteiten van de ouders te imiteren, en een populaire is koken.

Zet de spullen in het keukentje een beetje gezellig neer, dek een tafeltje met stoelen. Neem zelf plaats in het restaurant terwijl je kind de chefkok, bediening en gastvrouw speelt!

Thematafel

Zelf hebben we een salontafel in de woonkamer staan met lade. De glazen bovenkant hebben we vervangen door plastic en de lade vullen we regelmatig met nieuw ‘speelgoed’.

Ze hoeven er dus niet van af te blijven maar worden uitgedaagd om er mee te spelen. Er zitten dus geen kleine / gevaarlijke onderdelen in.

Dit kan variëren van herfstbladeren, kastanjes en andere herfstartikelen in de herfst, boeken tijdens de voorleesdagen, doktersspullen tijdens het thema doktertje spelen of gewoon alle blokken en kapla die we kunnen vinden.

Hoe biedt jij het speelgoed aan aan je kind?

Linda van Aken
 1. marjon says:

  Wij zorgen hier in huis in ieder geval dat het speelgoed gesorteerd is. Netjes in bakken of in de kast.
  Zo dat het makkelijk kiezen en pakken is.

  Vaak start ik samen met ze op, samen bouwen of samen de toet toet in elkaar zetten…. vervolgens laat ik ze zelf verder spelen en ontdekken.

 2. Sigrid says:

  Wat een leuke tips! Ik noem het altijd “voorbereiden” maar het heeft dus ook een echte naam :) Die Grimms boerderij ga ik namaken, super leuk.

 3. demallemolenmoeder says:

  Wat een handige tips en leuke ideeën. Dochterlief legt meestal alles in het midden van de kamer. Waarom geen idee. Ik ga zeker eens proberen hoe het gaat als ik het van te voren klaar heb gelegd.

 4. Elisabeth says:

  Wat een goeie tips. Het viel me inderdaar al op bij mn dreumes dat het helpt als ik het speelgoed ‘leuk’ neerzet en niet zomaar de bak omkieper…

Comments are closed.