Technisch speelgoed is niet alleen leuk om te geven of om mee te spelen, het is ook nog eens heel leerzaam. Ook op scholen zul je dan ook technisch speelgoed aantreffen.
Nu denk je misschien meteen aan technisch LEGO als we deze term gebruiken, maar technisch speelgoed is veel meer dan dat soort speelgoed.
Naast bouwen of elektronica leren gebruiken, kun je denken aan leren hoe magneten werken, hoe de zwaartekracht werkt of bijvoorbeeld kinetica. Of denk eens aan spelen met microscopen of bouwen van robots!
Fischertechnik
Fischertechnik is spelen met natuurkunde. Ballen rollen over de Flex rails en je kunt met deze rails allerlei vormen maken. Een achtbaan voor de knikkers, zeg maar.
Er zijn meerdere verschillende dozen van te koop. Neem bijvoorbeeld de Fischertechnik Knikkerbaan Dynamic L2. Hier zit een lift bij die wordt aangedreven en waarmee de knikkers weer naar boven gebracht worden.
De effecten die je kunt maken met deze baan heeft van alles te maken met versnelling, energiebesparing, machtsverhoudingen, momentum en de wetten van de beweging.
Dit wordt duidelijk uitgelegd in het bijbehorende boekje, zodat je kind niet alleen kan bouwen maar er ook nog eens iets van leert. En dan nog uren spelen met de knikkers natuurlijk!
Gravitrax
Ook Gravitrax heeft een soortgelijke doos. Een knikkerbaan die het kind zelf bouwt en daarvoor diverse bouwelementen gebruikt.
Je kunt hier allerlei uitbreidingen bij kopen.
In het boekje staan allerlei opdrachten. Ook nu maak je dus gebruik van de wetten van de zwaartekracht.
LEGO Technic
Tja, technisch LEGO hoeft waarschijnlijk geen uitleg meer. Echt met techniek bezig zijn én met de kleine steentjes van LEGO. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos (en niet alleen maar leuk voor kinderen…).
Overigens kan je bij LEGO terecht, ook als je niet op zoek bent naar groot en duur. Een Racevliegtuig is een leuk cadeautje voor een klein prijsje, maar is wel degelijk technisch LEGO.
Natuurlijk kun je ook voor groot gaan en kies je een Volvo Truck met Kieptrailer! Helaas is er wel heel veel alleen maar gericht op vervoersmiddelen.
Experimenteerset
Iets heel anders is de experimenteerset van ‘De Bouwplaats’. Vanaf 8 jaar te maken, maar ook jij zal dit misschien wel heel leuk vinden om te doen. Of misschien wel samen maken met opa…
Met deze set ga je namelijk een op windkracht rijdende auto maken, welke op batterijen werkt.
Hij is 20 cm lang en je kunt hem zo verven als je zelf wilt. Verf en penseel zitten er zelfs bij!
Robot bouwen
Robots bouwen is natuurlijk een heel breed begrip. Je kunt immers ontelbaar veel soorten robots hebben, waarbij de techniek die ervoor gebruikt wordt heel variërend is.
Heb je een peuter in huis? Dan is er al een leuk robotje die ze zelf in elkaar mogen zetten!
Voor oudere kinderen (vanaf 8 jaar) heeft Clementoni een heel leuke Robomaker. Ontdek de geheimen van robotica en codering door gebruik te maken van blokprogrammering!
Met deze doos kun je 3 robots bouwen met meer dan 200 componenten. Het leert de kinderen computational denken. De kinderen leren zo niet alleen deze robots te bouwen, maar doen ook vaardigheden op om zelf andere soorten te gaan ontwikkelen.
Puber in huis? Dan is de robotarm misschien wel iets voor hem of haar! Vanaf 14 jaar is de leeftijdsindicatie. De arm wordt zelf in elkaar gezet, wat al goed is voor uren werk.
Heeft je kind interesse in de robottechnologie, dan is dit vast en zeker een prachtig geschenk!
Mechanica Laboratorium
Vanaf 6 jaar (tot 12 jaar) is het Mechanica Laboratorium geschikt om mee te spelen. Deze dozen van Clementoni zijn constructiedozen waarbij de kinderen zowel natuurkunde als mechanica ontdekken.
Zo leren de kinderen spelend de werking van de dingen in de echte wereld. Wat wel jammer is, is dat hier ook weer vooral gekozen is voor enkel en alleen voertuigen…
K’nex reuzenrad
Met K’nex bouwen is al inzicht krijgen in hoe dingen werken. Neem je een grote doos K’nex waarbij er ook nog gemotoriseerde beweging bijkomt, dan wordt het nog interessanter om te bouwen!
Het reuzenrad van K’nex kan ook omgetoverd worden tot een zweefmolen of een ‘Boom Ride’. Ze kunnen niet allemaal tegelijk gebouwd worden.
Wil je een compleet attractiepark, dan zal je dus meerdere dozen moeten kopen.
Verbazingwekkende experimenten
Experimenten uitvoeren is natuurlijk leuk. Dit boek bevat 50 experimenten die geschikt zijn voor kinderen vanaf 10 jaar.
Leuk om zelf te ontdekken, maar ook om daarmee publiek te vermaken! Word een wetenschapper en show je kunsten.
Heerlijk voor in een thuisblijfvakantie.
Jongens- en meidenspeelgoed
Hoewel we misschien niet meer dit onderscheid zouden moeten maken, wil ik hier toch even een aandachtspuntje neerzetten.
Wat opvalt is dat echt technisch speelgoed, waarbij de techniek overduidelijk wordt toegepast, nog altijd vooral kiest voor jongensvarianten. Voertuigen dus.
Willen we meer meiden bij de techniek, misschien zouden er dan ook eens technische dozen mogen komen waarbij er ook gekozen kan worden voor andere thema’s? Want techniek vind je toch niet alleen maar in auto’s en vliegtuigen? Waarom zou het ook niet meer richting meisjesspeelgoed mogen gaan zoals nmake-up experimentensets.
Houd je kleine meid van auto’s? Dan heb je uiteraard geen probleem. En anders kun je natuurlijk kiezen voor ander technisch speelgoed, zoals ‘technische’ knikkerbanen…
Gewoon met spullen thuis
Technisch speelgoed kun je vinden in heel veel prijsklassen, maar je kunt ook best eens je eigen keukenkast plunderen…
Wist je bijvoorbeeld dat je prachtige bouwwerken kunt maken van satéprikkers en elastiekjes? Met techniekles op school heb ik hier meerdere keren workshops in gegeven.
Ontzettend leuk om te doen en de kinderen worden echt uitgedaagd. Dit wordt ook in het groot gedaan, maar je kunt dit prima thuis op de keukentafel ook doen.
Bamboestieken wordt dit ook wel genoemd. Het is wel even zoeken, maar hier en daar kun je voorbeelden vinden op internet.
Educatief speelgoed
- Educatief speelgoed kinderen
- Educatief speelgoed maken
- Steam speelgoed kinderen
- Speelgoed hoogbegaafde kinderen
- Magnetisch speelgoed
- Technisch speelgoed
- Robotica speelgoed programmeren
- Ontwikkelingsgerichte activiteiten
- Uitdagend speelgoed aanbieden
- Squla app review
- Gouden loco mini pakket review
- History of Life on Earth review
- ScienceX Smartscope review
- XXL kleurplaat provincies review
- Rompompom koffertje review
- Tiptoi
- Hubelino leren tellen, rekenen en spellen
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024