Skip to Content

Zonnebril kopen: waar en welke op sterkte kies je?

Zonnebril kopen: waar en welke op sterkte kies je?

Zonnebrillen kopen is niet zo moeilijk. Zelfs de supermarkt heeft regelmatig in de zomermaanden een zonnebril in de aanbieding of zelfs standaard in zijn assortiment. Of ze worden op een willekeurig festival uitgedeeld.

Allemaal leuk en aardig: maar heb je ook iets aan die zonnebrillen? Waar let je op als je echt een bril wilt die je ogen tegen de zon beschermt? En waar koop je ze?

Waarom draag je een zonnebril?

Om de vraag te beantwoorden waar je op moet letten bij het kopen van een zonnebril, zul je eerst moeten weten waarom je een zonnebril draagt.

Een zonnebril moet jouw ogen beschermen tegen de uv-straling die de zon afgeeft. In de zon zijn is goed voor je (mits je het verstandig doet), omdat de zon jouw lichaam helpt om vitamine D aan te maken.

Jouw ogen lopen alleen wel gevaar in die zon. Het risico op staar wordt hiermee vergroot. Staar komt pas op latere leeftijd naar voren, dus je zult niet direct merken dat je ogen schade hebben opgelopen.

Dat maakt ook dat veel mensen niet eens erbij stil staan om een goede bril te kopen. Terwijl het de kans op staar een stuk kleiner maakt als je je ogen goed beschermt.

Waar let je op bij het kopen van een zonnebril?

Het mag dus meteen na deze uitleg duidelijk zijn dat de bril die jij gaat kopen het UV-licht onschadelijk moet maken. Koop dan ook een bril die 100 % UV-bescherming biedt.

Daarmee bescherm jij je ogen op het meest haalbare niveau. Dit wordt ook wel aangeduid met UV400, daarom is het ook belangrijk voor je ogen om te kiezen voor een goedkope bril, maar eentje van kwaliteit zoals de brillen bij Pearle.

Maar er is meer om op te letten.

  • Het juiste montuur
  • Het montuur moet zo zijn dat het je ogen volledig beschermt voor het licht. Er mag dus niet zomaar licht via zijkanten (of boven- of onderkant) je ogen bereiken.

CE-markering

Een zonnebril moet een CE-markering hebben. Na CE volgt er een nummer. Hoe hoger het getal hoe hoger de kleurintensiteit van het glas. Hierdoor ben je beschermd tegen verblinding. Er zijn de klassen 0 t/m 4.

  • 0 staat voor 20% procent absorptie van het licht of minder
  • 1 staat voor 20 tot 57 % lichtabsorptie
  • 2 staat voor 57 tot 82 % lichtabsorptie
  • 3 staat voor 82 tot 92 % lichtabsorptie
  • 4 staat voor 92 tot 97 % lichtabsorptie

Het advies is om minimaal voor CE 3 te gaan.

Een zonnebril even snel in het toeristenshopje kopen: het kan verleidelijk zijn. Maar toch niet aan te raden als het om de varianten gaat zonder keurmerk. Deze brillen beschermen je ogen simpelweg niet. En een valkuil is dat je toch je ogen meer belast omdat je wel minder last van de zon denkt te hebben.

Ondertussen ben je dus je ogen alleen maar nog meer aan het beschadigen omdat de bril niet tegen het UV-licht beschermt of in ieder geval niet voldoende.

Het is zelfs zo dat door de donkere glazen je pupillen wijder openstaan en daardoor zal de schade nog groter zijn. Verder zal een goedkope bril een montuur hebben die snel kapot gaat of glas hebben wat bijvoorbeeld wel schittert.

Zonnebril kopen: waar en welke op sterkte kies je? - Mamaliefde

Welk kleur glas koop ik?

De glazen van een zonnebril zijn gekleurd. Maar dit is niet altijd dezelfde kleur. De meeste zonnebrillen hebben donkere glazen, maar er zijn er ook met bijvoorbeeld groen glas. De kleuren hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Overigens zegt de kleur niks over de UV-bescherming.

  • Bruin glas zorgt voor een helder beeld
  • Grijs glas geeft de minste vervorming van kleuren en daarmee een rustig beeld
  • Oranje glazen zorgen voor contrast. Dit is fijn in de auto.
  • Groen glas zorgt voor een helder beeld. Fel licht wordt tegengehouden.

Aanvullend adviseert het Oogfonds om te gaan voor onbreekbaar polycarbonaat voor je glazen. Ook moeten ze optisch zuiver zijn en is polariserend glas fijn omdat dit schitteringen verminderd.

Extra tip: glazen op sterkte

Gebruik je altijd een bril? Dan kan het een optie zijn om je zonnebril op sterkte te laten maken door een bedrijf zoals Pearle. Voordat je de bril koopt kun je dan eerst een oogmeting laten doen zodat je zeker weet dat je zicht optimaal is. Dit kan bijvoorbeeld met autorijden heel fijn zijn.

Maar natuurlijk ook als je gewoon buiten loopt of zit. Geen gedoe met twee brillen of voorzetglazen. Het voordeel van Pearle is dat ze een mooie actie hebben waarbij je de tweede bril gratis krijgt en zelfs een voucher voor iemand anders voor een derde bril.

Waar koop je een goede zonnebril?

Dat het kopen van een goede zonnebril wel even aandacht verdient mag uit voorgaande wel duidelijk zijn. Ga je bij Pearle voor zonnebrillen kopen, dan weet je in ieder geval zeker dat je een bril koopt die kwalitatief goed is en de mensen verstand van zaken hebben. En zo kun je jezelf goed laten voorlichten.

Bij Pearle vind je een breed assortiment aan monturen van bekende merken. Elk merk heeft zijn eigen, unieke uitstraling. Zo zijn er iconische Ray-Ban-zonnebrillen, maar ook elegante Guess-zonnebrillen, vrolijke Esprit-zonnebrillen, een vrouwelijke Ralph-zonnebril of een innovatieve Serengeti-zonnebril.

Als je de bril online bestelt op werkdagen voor 22.00 uur wordt hij zelfs nog dezelfde dag verzonden zodat hij de volgende dag binnen is.

Maar zoals al hierboven aangestipt: een goede zonnebril hoeft niet altijd duur te zijn! Je hoeft niet meteen een duur merk te kopen, waarbij de bril duur wordt door enkel en alleen het merk. Het Oogfonds zegt dat een zonnebril helemaal niet duur hoeft te zijn.

Het ligt niet aan het dure merk of het wel of niet werkt! Waar je dus op let zijn de volgende zaken:

  • UV400 (of 100% UV) staat aangegeven op de sticker of in de beschrijving van de bril
  • Kies een bril met CE 3 of CE 4, dit staat op het pootje van de bril
  • Kies voor onbreekbaar glas
  • Wil je zeker weten of jouw goedkope(re) zonnebril wel echt voldoet aan de eisen, dan kan je je bril bij een opticien eenvoudig laten controleren.

Waar moet een kinderzonnebril aan voldoen?

Je zult ook wel aanvoelen dat ook kinderogen beschermd moeten worden. Zoals bij veel dingen zijn ook de ogen van kinderen kwetsbaarder dan die van ons.

Juist voor kinderen moet een zonnebril dus voor 100 % bescherming bieden en is het heel verstandig om je kind te leren een zonnebril op te zetten als hij bij zonnig weer naar buiten gaat. Uiteraard let je ook dan op bovenstaande punten!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)